Tego to sie nie spodziewałem. Kapitalizacja Unicredit sprowadzona do wartości porównywalnej z PKOBP czy nawet jej córki PKO SA. Co tu jest grane? Przecież ta "matka" dołuje wycene PKO Group. Bez niej ta grupa byłaby wyżej notowana. Oznacza to, że mamy już do czynienia z wartością ujemną pozostałej części UCG !!!
Nowe akcje wejdą na giełdę bardzo tanie, więc dlatego kurs spada. Kapitalizacja nie ma nic do rzeczy jak ta spółka ma miliardy euro wpakowane w obligacje Grecji czy Włoch... Zobacz sobie na ich wyniki a będziesz omijał ten bank z daleka no chyba że spadnie do ok. 10 zł za akcję to można zaryzykować.
Skoro ma miliardy w wysokooprocentowanych aczkolwiek ryzykownych obligacjach Grecji i Wloch to, o ile kraje te nie zbankrutują, rokuje to duuuże zyski na przyszłość. Osobiście mam ten bank na celowniku, ale poczekam aż kurs jeszcze spadnie
A ja nie wykluczam nacjonalizacji tego banku w przypadku gdy kłopoty Włoch się nasilą. To naprawdę bardzo ryzykowna inwestycja a do tego u nas jest kiepska płynność, co utrudnia wyjście z akcji z więszym pakietem.
Jak na giełdę wejdą akcje emitowane po niecałe 2 euro to zobaczymy jak to zdołuje kurs, dlatego przed ewentualnym wejściem lepiej zaczekać do końca stycznia.