Roman Karkosik w wywiadzie dla poniedziałkowych "Rzeczpospolitej" i "Parkietu" powiedział, że zastanawia się nad ewentualnym przejęciem dużej, notowanej na GPW spółki. W jego ocenie czas na zakupy akcji jest teraz dobry, bo "wyceny spółek szorują po dnie".
- Mamy na oku dużą spółkę giełdową, ale na razie jesteśmy w fazie analiz (...). Myślę, że w ciągu miesiąca zapadnie decyzja, czy wchodzimy w nowy temat, czy nie - powiedział gazetom, nie ujawniając, jaką firmę ma na celowniku.
nie wydaje mi sie zeby chodzilo wlasnie o cognor, ale jesli nawet to wchodziloby odkupienie warrantow od sztuczkowskiego a pozniej wykup akcji z warrantow, sztuczkowski sprytnie zapisal sobie mozliwosc takiej odsprzedarzy warrantow, czego innym akcjonariuszom posiadajacym warranty juz nie
dopowiem jeszcze ze czekam wlasnie na taka informacje ze sztuka komus puscil warranty bo wlasnie w duzej czesci za wykup akcji z warrantow cognor ma splacic swoje spore zadluzenie, a ja nie widze u sztuki kasy na splate dlugow
Na spłate dugu ma jeszcze ponad 2 lata w 2011 zysk netto ponad 100 baniek w tym roku ma być tak samo. Jesli sie uda to nie bedzie potrzebował sprzedawać warantów by spłacić długi. Waranty czyli akcje to takie koło ratunkowe na wypadek gdyby medialny kryzys okazał sie prawdziwy,bo dziś nie dotyczy on cognora. Wiec napewno Sztuczkwksi nie odda warantów zanim nie bedzie wiedzał co z długiem, czy spłąci go cognor z działalnosci operacyjnej czy potrzebna bedzie sprzedaż warantów inwestorowi z zewnątrz.
racja,na splate dlugow ma jeszcze ponad dwa lata ale dodajac po sto baniek z zeszloroczne go zysku i z planowanych na nastepne lata to jeszcze zostanie ponad dwiescie ktore trzeba wylozyc, zakladam po sto zysku co roku wiedzac jednoczesnie co bylo w prezentacji, podobno bedzie okolo 200 za ten i 200 za przyszly rok, ja ja zostawiam rozowe okulary na biurku, nie zakladam ich, pamietaj ze zysk za zeszky rok oparty jest wsporej czesci na odpisach papierkowych, nie jest tak ze maja 100 baniek w kasiena czysto, jednym zdaniem - czekam na informacje o odkupie warrantow od sztuczkowskiego, moze to bedzie ktos kto skupowal obligacje w "zlych" dla cognora czasach
no jasne ze patrzylem, nawet powiem ci wiecej mam obydwie prezentacje w domu, te ktora na walnym pokazywali oraz ktora w londynie prezentowali, niczym sie nie roznia, a kurs euro odnosnie dlugu jest liczony po 4 pln, szkoda ze nie jezdzisz na walne
Skad mozesz wiedzieć kto jeżdzi na walne a kto nie? Sam tam nie byłeś.
To ze kurs liczony jest po 4 zł wcale mnie nie interesuje, liczy sie to po ile bedzie w chwili wykupu. Jesli bedziemy zarabiać w tym roku tak jak w przezszłym to o dług sie nie martwię, i o wartość złotówki też nie. W końcu EURO to podobno nic nie wary śmieć...?? Zaraz upadnie?:)
Masz papier jeździsz na walne wiec widzisz możliwość zysku. Bo byś tu nie siedział i nie marudził. Tymczasem nie myśl tyle i nie kombinuj bo ci wszystkie akcjie zabiorą.
z ostatnich kilku walnyc nie bylem tylko na jednym, bo akurat nie moglem, a po tym co piszesz wnioskuje ze ty nie byles ani razu.
kolego po ile bedzie euro w chwili wykupu to nawet cyganka ci nie powie, wiec g. wiadomo,
jesli chodzi o akcje to powiem ci ze nie musisz sie przejmowac tym ze mi je zabiora, akcje kolego to nie sa jajka w gnizdzie, musisz sie jeszcze duzo nauczyc
To było by to !!! Transakcja atrakcyjna zarówno dla Cognora jak i Alchemii. Problem tylko z bieżącą wyceną spółek. Gdyby pogłoski miały się sprawdzić to przed Cognorem miesiąc wzrostów.
Alchemia od dawna ma w planach walcownię. Koszt wybudowania od podstaw to przynajmniej 100 mln EUR. Za taką cenę może przejąć Cognor dzięki czemu zyska nie tylko walcownie dla własnych potrzeb ale również rozszerzy asortyment o nowe produkty i zyska nowe punkty dystrybucji.
Prezes Sztuczkowski nie ma wizji dla Cognora. Jego europejskie plany legły w gruzach. Przeniesienie aktywów Złomrexu jak widać nie wywindowało zbytnio kursu Cognora. Teraz już wie na ile wycenia go rynek i pewnie cenę 6-7 PLN za akcję przyjmie z pocałowaniem w rękę. Na dobrą sprawę może sobie zostawić część udziałów i dodatkowo partycypować we wzroście wartości spółek.
Czas pokaże czy taki scenariusz może się sprawdzić. Tak czy owak pewnie na rynek co jakiś czas będą wpadać ciekawe informacje które nie zostaną bez wpływu na kurs.
Dnia 2012-01-02 o godz. 18:48 ~flcn napisał(a):
> To było by to !!! Transakcja atrakcyjna zarówno dla Cognora
> jak i Alchemii. Problem tylko z bieżącą wyceną spółek.
> Gdyby pogłoski miały się sprawdzić to przed Cognorem
> miesiąc wzrostów.
Alchemia od dawna ma w planach
> walcownię. Koszt wybudowania od podstaw to przynajmniej 100
> mln EUR. Za taką cenę może przejąć Cognor dzięki czemu
> zyska nie tylko walcownie dla własnych potrzeb ale również
> rozszerzy asortyment o nowe produkty i zyska nowe punkty
> dystrybucji.
Prezes Sztuczkowski nie ma wizji dla Cognora.
> Jego europejskie plany legły w gruzach. Przeniesienie
> aktywów Złomrexu jak widać nie wywindowało zbytnio kursu
> Cognora. Teraz już wie na ile wycenia go rynek i pewnie
> cenę 6-7 PLN za akcję przyjmie z pocałowaniem w rękę. Na
> dobrą sprawę może sobie zostawić część udziałów i dodatkowo
> partycypować we wzroście wartości spółek.
Czas pokaże czy
> taki scenariusz może się sprawdzić. Tak czy owak pewnie na
> rynek co jakiś czas będą wpadać ciekawe informacje które
> nie zostaną bez wpływu na kurs.
a co to ścierwo skotanowe ma z tym współnego??????????????
Widzisz jak się gra na spółkach Karkosika to trzeba się liczyć z takimi sesjami jak dzisiaj. Szef udzielił wywiadu, że szykuje się do przejęcia i wszystkie spółki szefa rosną. Przepraszam, wszystkie oprócz IPX czyli najlepszej spółki tzn. spółki o najlepszych fundamentach i sytuacji finansowej z portfela szefa. I to jest bardzo ciekawe. Obstawiam, że do końca tego tygodnia jeszcze IPX nadrobi to co zyskują inne spółeczki takie jak chociażby Skotan.
Wracając do zainteresowania Cognorem to Alchemia już kilka razy podchodziła do tematu. Teraz kiedy Cognor jest już uporządkowany Sztuczkowski ma szanse dostać godziwą cenę więc taka transakcja jak najbardziej możliwa.