• Dla odmiany coś o Policach Autor: ~ja [178.36.57.*]
    tak pomyślałem, że jeżeli Marysia pozwoli to może zmienię wątek i napiszę dla odmiany o Policach:))))))))

"Ten rok może być dla branży chemicznej jednym z najlepszych w czasach po transformacji ustrojowej - zgodzili się uczestnicy sesji poświęconej sytuacji w branży chemicznej podczas Konferencji Nafta/Chemia 2011. Jednak obecna koniunktura nie powinna przesłonić koniecznych w branży posunięć"
    http://chemia.wnp.pl/chemia-na-fali-ale-na-horyzoncie-rafy,157121_1_0_0.html

Interesujące jest w tej informacji to, że grupa planuje "nową gałąź" działalności w chemikaliach. Ciekawe w co będą chcieli inwestować?
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~Jurek [93.217.190.*]
    Co sprawiło, że sprzedaż nawozów jest tak wysoka?

- Wpływ na to ma kilka względów. Po pierwsze obecna aura. Istnieją obawy, że w związku z suszą część pól na wiosnę trzeba będzie ponownie zaorać. To oznacza potrzebę nawożenia – tłumaczy nasz rozmówca.

- Drugi czynnik, to wysokie ceny produktów rolnych. Efektem tego jest zasób gotówki u rolników i związana z tym możliwości zakupowe – dodaje Możeński.

Jak zaznacza boomowi na nawozy sprzyja także zapowiedź podwyżek cen gazu, a więc i możliwa podwyżka cen nawozów; oraz rosnące zapotrzebowanie na nawozy w Azji.

- Na koniec podałbym jeszcze jeden czynnik. Zwyczajnie trzeba grunty nawozić. W części obserwowaliśmy, że ubiegłoroczne niskie ceny produktów rolnych powodowały, że rolnicy rezygnowali z nawożenia. Teraz muszą to nadrobić - dodaje dyrektor Możeński.

Polska dysponuje trzecim co do wielkości w UE areałem upraw (około 12,1 mln hektarów).
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~Basia [83.168.108.*]
    Jak Prezes daje po 800 zł na święta tzn że firma kłopoty finansowe ma za sobą. Sponsoruje dwa kluby sportowe- koszykówkę i siatkówkę. Cały rok zamknie się rekordowym zyskiem w historii zakładów. Optymistyczna zapowiedz na 2012 rok.
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~znudzony [83.25.169.*]
    jeszcze można dodać, że grupa planuje wybudowanie elektro-ciepłowni gazowej na terenie PCE.
    kurs się kisi, pewnie częściowo przez niski FF, ale na brak dobrych wiadomości narzekać nie możemy:)
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~amos [83.9.232.*]
    na pewno kurs nie kisi się przez niski FF.Famur i spółki zależne PGO i ZMT mają jeszcze niższy FF i jest tam prawdziwy "Rajd Świętego Mikołaja".
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~ja [80.238.126.*]
    No i proszę kolejna dobra informacja. Ostatecznie spłacili zadłużenie. Dobrze nie będzie zamykania linii produkcyjnych, no bo i po co skoro jest popyt

http://www.facebook.com/zchpolice/posts/273889039325540

to dobra informacja i dla ludzi tam pracujących i dla inwestorów. I pomyśleć, że jeszcze jak rok temu patrzyłem na wyniki i na zadłużenie to głowa mnie rozbolała od myślenia jak oni to pospłacają. wychodzi jednak na to, że spore znaczenie ma poza koniunkturą rozsądne zarządzanie, a nie wydawanie kasy na prawo i lewo.
  • Re: Dla odmiany coś o Policach Autor: ~marysia [78.8.57.*]
    Same dobre wiadomości.Dlaczego nie rośnie?Bessa w pełni sie rozwija.Pozdrawiam.
[x]
POLICE -0,48% 8,38 2025-10-21 15:48:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.