Kto wie na ile wycenili " Wartość prawa poboru" ?. ( serii H )
Przykład:
Masz 100 akcji notowanych przed PP na GPW ( 100 x np: 3.70 ) = 370 zł
W dniu następującym po ustaleniu prawa poboru
100 akcji notowanych po 3.70 -minus ? " Wartość prawa poboru" = ? ( przy G było to prawie 5 zł )
Nie sprzedaż PP tracisz 100 x " Wartość prawa poboru" ?. = ? Nie wiem na ile wycenili.
Sprzedaż masz w/w kwotę.
Kupisz 25 % z PP
100+ 25 = 125
25 akcji za 25 x 3.50 = 21.50 zł
125 x (3.70 - minus WPP ( np: 20 gr )) = 125 x 3.50( 3.70-0.20) = 325 - 21.50 = 254
Jak widać wszystko uzależnione jest od kursu na GPW
Na dzisiaj to dwie ręce i nogi w nocniku.
Nie opłaca się posiadać akcji Cersanitu
Reasumując . Cersanit sprzeda wszystkie akcje serii H .
Sprzedawać? - nie opłaca się po 5 gr.
Pozostawić? - trochę szkoda.
Kupić ?. Tak lub chyba tak.
Jeżeli WPP ( wartość PP ) to 5 gr. to ja mam pytanie na jakiej podstawie wyliczyli tą kwotę.
Kurs na GPW jest niedowartościowany o 100 %.
Więc powinni obliczyć w/g wartości księgowej a to wskazywałoby że WPP byłby wyższa niż aktualny kurs na GPW.
Paradoksalnie kurs powinien być minusowy.
Kto zarabia na zaniżonym kursie?.
W 100 % Cersanit . Nasuwa się pytanie czy firma celowo nie zbiła kursu do tak żałosnej ceny by sprzedać akcje H nawet przy tak niekorzystnych warunkach.
Przykład: 1000 ( z 4000 )akcji z PP x 5 gr = 50 zł tyle dostanę po sprzedaży PP
1000 x 3.50 zł = 3500 zł - tyle zapłacę
Kurs na GPW spadnie analogicznie do posiadanych akcji 5000 x 0.05 = 250 zł
czyli:
5000 x np: (3.70-0.05) = 5000 x 3.65 = 18250 zł ( 18500 ).
O ile powinien spaść kurs po odjęciu Wartość PP ? w/g wyliczeń około 5 zł.
Co na to Giełda PW - jak widać nic.
Przecież w tym kraju można robić wszystko.
Widzę, że panowie chyba nie rozumiecie na czym polega to prawo poboru i dlaczego jest ustalona taka a nie inna jego cena - postaram się to wyjaśnić:
Na akcję z nowej emisji potrzeba 4 PP + dopłata 3,5
wczoraj była cena za akcję 3,7 więc aby zrównać ceny ustalono cenę (3,7-3,5)/4 i z tego wyszło 5 gr.
Według tego wzoru należy kalkulować nową emisję i czy jest ona dla was opłacalna.
Np. przy cenie za akcję 4 zł i zakupie PP po 6 gr możecie kupić nową akcję za 3,5 + 4x0,06zł = 3,74 - więc warto ale już przy cenie 3,7 za akcję i 6 gr za PP nie warto. Natomiast ci co mają PP mogą kupić akcje Cersanitu po 3,5 w stosunku 1:4.
Doskonale o tym wiem. Czytaj ze zrozumieniem.
Napisałem na jakiej podstawie a nie jak obliczyli.
Gdy notowania kursu są prawidłowe a nie niedowartościowane ( ~100 % )
Kupując Mercedesa o wartości 100 tyś zł nie zapłacisz podatku od sumy którą podasz tylko od wartości realnej szacunkowej.
A gdyby tak kurs spadł poniżej 3.50 zł np: do 3 zł. to jakie byłyby w/g Ciebie wyliczenia WPP.
Cena Rynkowa - (minus) Cena Nowych Akcji = liczba ujemna . Śmieszne co? .
A dużo brakowało były już po 3.40 zł.
Oto mi chodziło .
Może się jednak okazać że w najbliższym czasie kurs akcji spadnie poniżej 3,50 - w takim przypadku realizacja PP po cenie 3,50 nie ma sensu.
To zły moment na przeprowadzenie nowej emisji - a jeśli już - to cena akcji z nowej emisji jest za wysoka. Spółka nie zrobiła nic aby utrzymać kurs na przyzwoitym poziomie w czasie emisji. W czasach gdy spółki raczej skupują swoje akcje w celu umorzenia, aby zahamować spadek notowań, Cersanit robi coś dokładnie odwrotnego. Gdzie tu sens ?
Nowa emisja nie jest atrakcyjna dla dotychczasowych akcjonariuszy - a obecna sytuacja w branży nie zachęca do powiększania zaangażowania inwestorów.
zacznijcie myslec logicznie a nie wysnuwajcie dziwnych wniosków. Nikt nie sypie, normalna wymiana na telefon. Pakiet odebrany w całosci a nie wrzucony rynkowi. Logiczne jest ze akcjonariusze nie puszczą kursu ponizej 3.6.
zawsze są dwie strony wiec jakie to ma znaczenie. Jesli mi sprzedasz akcje to ja je kupuje od Ciebie. Ty masz transakcje sprzedazy a ja kupna. Strone nie ma rzadnego znaczenie. Owszem wazne jest czy akcjonariusze kupują czy sprzedają akcje ale jeden pakiet o niczym nie zwiadczy. Podaz i popyt.