"Inwestowanie w wartość (value investing) jest, obok growth investing, jednym z dwóch głównych stylów inwestycji w akcje opartych na analizie fundamentalnej. Najważniejszą cechą tego stylu jest dobór do portfela spółek uznawanych za tanie według jednej lub kilku metod analizy fundamentalnej, najczęściej mnożników C/Z i C/WK" - W przypadku KLON SA
jest to inwestowanie w wartość gdyż spółka co roku zwiększa kapitały własne, na produkt istnieje stały popyt co oznacza stabilny wzrost wskaźników a więc wartosci spółki w czasie.
Plusem jest też niewątpliwie prowadzenie działalności już od 20 lat(NA RYNKU NEW CONECT TO WYJATEK). W czasie różnych kryzysów W.BAFFET dokonywał zakupów spółek prezentujacych może nie tyle konkretną branżę działalności spółki KLON co przedstawiony model zachowania ( plusy prowadzonego biznesu) wykorzystując oczywiście niedowartościowania spółek w przestrzeni czasowej-dzięki temu odnosił tak spektakularne sukcesy inwestycyjne.Wszyscy którzy dokonują zakupów w tym czasie a starczy im również cierpliwości by przetrzymać akcje do poziomów wyższych niż 0,60 gr odniosą średnio lub długoterminowy sukces, gdyż realna wartość dzisiejsza przekracza grubo poziom 1 zł. W jakimś czasie przyjdzie tkzw refleksja inwestycyjna i wszystko wróci do normy albo osiągniemy przeciwną skrajność czyli znaczące przewartościowanie jakie miało miejsce na starcie notowań powyżej 3 a może i 4 zł. Póki co trwa faza niedoszacowania ale jak to bywa zawsze wszystko ma swój koniec.
Musisz pamiętac że W Baffet inwestuje w głównej mierze w akcje ( śmieciowe poniżej wartosci 1 dolara za sztukę ) króre jest obarczone dużym ryzykiem i na nie jedej inwestycji już stracił . Tak to prawda ze w ostatnim okresie poczynił duże inwestycje , co może dobrze wróżyć na przyszłość także małym firmom takim jak KLON . Najwiekszą bolączką dla kursu tej firmy , jest fakt dużego wzrostu w pierwszym tygodniu jej notowań , przy równie imponującym wolumenie ( 578 tyś akcji ) . Moim zdanie te o to akcje muszą wrócić do tych samych rąk , chyba że znajdzie się nabywca na cały FF tj za 1300 000 tyś zł
Tu chyba jeszcze coś musi być-bo KLON ma czytelną strukturę, jest prawidłowo zarządzany,niejedna spółka z rynku podstawowego może zazdrościć tak zrównoważonego rozwoju.A tak w zasadzie NEW CONNECT miał być dla nowych spółek realizujących pomysły. A tu wszystko jest przejrzyste więc bardziej pasowaliby do rynku podstawowego.
Co o tm sądzisz Ryszardzie ?
Nie będę się wypowiadał naten temat . Moje inwestycje opieram głównie pod katem AT . Klon-em interesuje się od niedawna , i w moim posiadaniu jest 40k akcji . Jak zostaną wygenerowane sygnały kupna to dokupię większy pakiet .
Na tym forum to są sami biedni drobni Inwestorzy co mają po klikaset szt akcji i czekają jak ktoś podciągnie kurs, żeby zarobić na kieszonkowe.Chwalą się tylko, że mają kilogramy.Jeśli mieliby sporo akcji to zakładam, że byłyby one w cenie 0,7 i powyżej bo wtedy był wysoki volumen. Wówczas obecna cena byłaby dla nich bardzo atrakcyjna i zbieraliby wszystko na poziomie ok 50gr żeby sobie uśrednić . A tak to jest pykanie po 1 lub 100szt , żeby czasem nie spadło o 2 grosze niżej. Myślący jak Warren w pojedynkę w ciągu 5min wyzbierałby wszystko do 60gr. Ale na to trzeba mieć trochę kasy...a nie tylko marzenia że samo urośnie . Taka prawda
Musisz pamiętać że W B inwestuje nie swoje pieniądze tylko funduszu którym zarządza . Wolumen sie zwiekszy z chwila wygenerowania sygnałów kupna , a to nastapi tak jak juz pisałem za 2-3 tygodnie .
a ja myślę, że teraz sprzedają (widać wolumeny:)) tylko Ci co właśnie po kilkaset akcji mieli:) Spore pakiety już poszły i Ci co zbierali powyżej jak widać nie sprzedają..... jeszcze ten lock:) Ciekawe zagrywki, zastanawia mnie dlaczego i po co?czyżby jakieś informacje na koniec roku????:) ciekawe jakie? ciekawe ciekawe ciekawe:)
Mam nadzieję że faza niedoszacowania w przypadku klona będzie trwała krócej niż ciaża słonia. Jeśli ktoś ma czas to faktycznie nie podejmuje specjalnie dużego ryzyka inwestycyjnego ale oczekiwanie na rozwiązanie jest wyczerpujące-bo teliani z tego samego klanu jakoś ruszyło.