Uwaga targowanie się ( przeciąganie ) o jeden grosz -na 1000 akcji 10 zł. To już nie jest śmieszne - żenujące. Chyba czas odczekać ~2 miesiące z zaglądaniem na spółkę
Więc posiadacze akcji serii G po 2.10 mogą śmiało sprzedawać - tylko z czego zbiją jak wejdą akcje serii H - ostatnio było ~ 5 zł. Jestem ciekawy co zrobią - prawdopodobnie trzeba będzie dopłacać około 3 zł bo wyjdzie na minusie właśnie te trzy zł. Z tym Cersanitem to już totalne szopki - ale jak by nie oceniać to widać jaki naród debilny.
Sprzedają ze sporą stratą bo chyba myślą że Cersanit do zamknięcia. Obecne papiery to już po cenie tak śmieciowej że musiałbym upaść na głowę by oddawać chętnym do przejęcia za free. Jeżeli kurs wróci za pół roku to sprzedam za pół roku i co z tego. Na- pewno sprzedając teraz nie odrobię strat na innych spółkach . Więc altruizm i bogacenie innych nie idzie z moim poglądem na GPW.
Po 2,10 raczej nie będą sprzedawać bo to by się nie opłaciło - żeby objąc akcje nowej emisji musisz miec prawo poboru - które na dzień dzisiejszy według moich wyliczeń to około 90 gr.( tylko że to się bedzie jeszcze zmieniać w miarę jak kurs pewnie bedzie się osuwał)
Podsumowując
Na dziś dzień bazując na dostępnych informacjach akcja Cersanitu dla mnie osobiście nie jest warta więcej niż 3 złote.
Ps. Moich wywodów proszę nie traktować jako zachęty do sprzedawania lub kupowania akcji - są to tylko moje prywatne przemyślenia.
Poza tym może się okazać np ze akcje nowej emisji będą po 3 lub 4 złote i wtedy całe wyliczenia wezmą w łeb.