Sam jestem ciekaw,jednak zastanawia mnie,czy dobre ( a na pewno będą) wyniki, nie zostaną w cieniu ogólnej dyskusji o "kryzysie"... martwi mnie,że w trakcie tego odbicia nie ruszyliśmy ani trochę do góry (już mi się po nocach śni to 10,55 :] ),ale wiem,że wrzesień i październik to słabe miesiące dla PCE...Pozdrawiam akcjonariat!
Prezes mówił, że będzie zdecydowanie lepiej w ujęciu YoY, a więc zdecydowanie lepiej niż 11mln (EBIT Q3 2010), nawet nie zasugerował, że będzie to lepszy kwartał niż Q2, więc od góry trzyma nas ~50mln. Ja bym prognozował 20mln.
Ceny bieli tytanowej oszalały, więc inflacja bezpośrednio wpłynie na wzrost przychodów i zapewne marży wyrażonej w pieniądzu. Police się rozpędzają! Początek listopada do G20 w cannes, moim zdaniem rynki się uspokoją i przed końcem roku będą tu wzrosty.
ps. Czy biel była produktowana całe Q3?
Odnośnie cen bieli, krótki wycinek z artykułu kolegi preczzdebilami:
"Spooner updated PRW as follows: “Full €500 per tonne increases have been implemented for 2011 Q4, as opposed to the usual €200-250 per tonne rises of which we have seen several"
"The expectation is that the trend in price increases will continue throughout 2012."
Biel stała w lipcu bo był remont, ale i tak zakład idzie pełną parą i sprzedaż też.
Ja obstawiam 30-35 mln za III kwartał a za IV kwartał 60-80 mln. I cały rok zamknie sie ponad 200 mln zł. Ale dziś globalny rynek rozdaje karty. Powodzonka !!!
dokładnie prezes mówił, że będzie lepiej, raczej nie pozwoliłby sobie na mówienie czegoś co potem okazałoby się rozczarowaniem. może biel była w remoncie, ale ogólnie idą całą parą, w przeciwnieństwie do tego jak pracowali jeszcze właśnie rok temu. poza zyskami myslę, że będzie lepiej też z innymi danymi, np. z zadłużeniem i róznego typu zobowiązaniami, choćby to, że pozbyli się tego strasznie wysoko oprocentowanego długu wobec PGNiG to wszystko się będzie liczyć. no zobaczymy.
a kursem bym się nie martwił. neistety na rynkach sytuacja jest ciągle niezbyt fajna to i tak dobrze, że nam jakoś nie poleciał kurs w dół przy tym całym zamieszaniu, to że jest stabilnie moim zdaniem pokazuje wiare inwestorów w PCE, bo sie nie wyprzedają