• WZA - wnioski Autor: ~Zyga [89.77.181.*]
    Dwie najważniejsze informacje po WZA:

1) Karski w Radzie Nadzorczej
    2) Skupu nie będzie

AD2:

Co ciekawe wychodzi na to, że skup akcji nie jest na rękę funduszon posiadajacym akcje Mercora (Aviva 1519347 akcji, ING TFI 1165113 akcji, ING OFE 120000 akcji).

Wg spisu uczestników WZA z udziałęm powyżej 5% zdecydowana większość (88%) całości głosów na WZA należało właśnie do tych trzech funduszy. Biorąc pod uwagę, że przez ostatni rok ING i AVIVA redukowały udział w Merkorze (co widać po ich obecnym zaangażowaniu), postawa anty-skupowa daje do myślenia a obecny zdołowany kurs akcji może być skutkiem ciekawej "manipulacji".

Zapraszam do dyskusji.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~XYZ [178.42.50.*]
    Wniosek jest jeden.

Potencjalny bankrut:
    - pieniądze wytransferowane do spółek nie koniecznie w zależnych,
    - koszty finansowe jak na tą skalę chore.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~asd [180.6.213.*]
    Dziwi mnie jedno. Zero głosów za skupem akcji. Przecież pomysł wypłynął od kogoś z zarządu. Mówiąc jasno z "samej góry". Po 2 tygodniach nikt na to nie zagłosował. Nie rozumie tego.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~Ichwisenicht [31.174.156.*]
    AVIVA OFe zwiększyła zaangażowanie (chyba p. Karski reprezentuje)
    ING OFE I ING TFI zmniejszyły po około 2%
    Sytuacja finansowa spółki nie jest rewelacyjna, ale ze względu na opóźnianie płatności przez odbiorców (popatrzcie też odpisy na należności których nie udało się ściągnąc)
    Strata za I półrocze minimalna ale przez BEM i właśnie ODPISY
    I półrocze zawsze słabsze niż II-gie i mówienie o bankructwie to rodzaj naciągania na pozbycie się waloru....
    W ocenie Zarządu częśc odpisanych należnosci możliwa do odzyskania...
    OFE nie zarabiają na graniu i nie martwi ich ze akcja przez 2 lata będzie kosztowac 7-8 zł
    Pozdrawiam
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~Ichwisenicht [31.174.156.*]
    Wydaje się ze skupuje AVIVA OFE po kilka tys. sztuk i na koniec sesji zwala kurs wyrzucając
    po kilkaset bo odbioru nie ma....
    Ale to miesiezdaje....
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~Zyga [89.77.181.*]
    To całkiem możliwy scenariusz, "ktoś" ewidentnie pilnuje kursu... interesujace są te transakcje zamykajace sesje i "znikajace" zlecenia kupna windujące TKO na pare minut przed otwarciem sesji.

Wrazajac do ZWZ... interesuje mnie jedno...

Liczba akcji, z których oddano głosy: 4.320.890
    Ogólna liczba akcji spólki: 15 658 535
    i w tym liczba akcji w posiadaniu dużych akcjonariuszy: 10 139 779

Pomijamy tu mały akcjonariat, ktorego zazwyczaj nie ma na zgromadzeniach (a szkoda bo mają ponad 30% akcji i powinno sie to jakoś wykorzystać) ale biorąc pod uwage samych dużych akcjonariuszy frekfencja w głosowaniu to tylko około 43%. Jak to możliwe?

Jak to możliwe, że Prezes posiadajac pakiet 25% akcji nie głosował na ZWZ?
    To samo dotyczy N50 Cyprus Limited i Quercus TFI SA, które łacznie mają około 12% akcji (chyba, że to już nieaktualnie).

Ktoś zgłasza projekt uchwały o skupie akcji własnych za 10 mln PLN a następnie nie oddaje się na ten projekt ani jednego głosu "za" a na ZWZ głosują praktycznie ING i Aviva?

Czy ktoś ma możę tu jakąś teorię? Może gdzieś popełniam bład w rozumowaniu - więc proszę o podpowiedzi.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~Ichwisenicht [31.175.210.*]
    Miesiezdaje że:
    Prezes wolał nie głosowac bo gotówki nie za wiele. Należnosci od odbiorców rosną a do tego idzie 2 fala kryzysu i ściągalnośc może się jeszcze pogorszyc.
    Skup akcji zaproponował drobny akcjonariusz kilka miesięcy temu w piśmie do Zarządu
    (a wtedy sytuacja w Europie nie wyglądała tak źle...) i myślę że to prezes wysunął propozycję
    skupu na WZA w imieniu drobnych akcjonariuszy . Ma 26% i tak by go przegłosowali, nie wie co przyniesie przyszłośc bo nie chodzi do wróżki , albo od czerwca zmienił zdanie ????
    II półrocze powinno byc lepsze i nie ma co płakac tylko czekac na wyniki III i IV kw.
    Wszyscy panikarze już uciekli i wg mnie będzie lepiej jak rynek
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~różowy [91.212.84.*]
    ale kurs zjechal, ze hej

kiedy sie w koncu zatrzyma ?
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~zxc [180.6.213.*]
    1. Jak pojawia się zyski....
    2. Jak fundusze zakończa wyprzedaż.....
    Ten papier jest niebezpieczny. Każda podbitka to ratowanie kursu przez tych samych co wychodzą z akcji. Typowa dystrybucja. Sam mam trochę akcji i niestety teraz widzę ze wpakowałem się w bagno i nie mam jak z niego wyjść.
    Jak dla mnie nie tykać aż pojawi się pierwszy raport przynajmniej na zero.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~wza [193.46.237.*]
    Przy obecnej cenie nikt duży sie nie obkupi, ani nikt sie nie wyprzeda, takze jak ktos juz umoczyl to chyba lepiej poczekac, kurs musi pojsc w gore ;)
    Ciekawostka - na Money.pl czytam, że:

"Akcjonariusze Mercoru upoważnili zarządu do nabywania akcji własnych. Spółka może skupić nie więcej niż 1 mln akcji - poinformowała spółka w uchwałach przyjętych podczas walnego, które odbyło się 23 września.

Maksymalną liczbę akcji, które może nabywać spółka ustala się na liczbę 1.000.000, tym samym łączna wartość nominalna nabywanych akcji nie przekroczy 20 proc. kapitału zakładowego - napisano w komunikacie.

Upoważnienie d nabywania akcji zostało udzielone na okres od 23 września 2011 r. do 31 grudnia 2012 r., nie dłużej jednak niż do wyczerpania środków przeznaczonych na ich nabywanie.

Cena zakupu akcji nie będzie niższa niż 0,25 zł i nie wyższa 18,91 zł. Łączna cena nabywanych akcji własnych nie może być wyższa od kapitału rezerwowego w wysokości 10 mln zł utworzonego z przeznaczeniem na nabywanie akcji własnych."

Ciekawe, że w treści uchwał podjętych na WZW czytam coś zupełnie odrotnego - o co tu chodzi? Jak w końcu jest z tym skupem?
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~wza [193.34.0.*]
    Zastanawia mnie komu zalezy na takim dolowaniu kursu. Obserwuje notowania i ktos blokuje kurs ukrytym zleceniem sprzedazy i przesypuje do 2giego worka odbierajac z drugiej strony. Tak jakby chcial wystraszyc drobnych graczy, zeby sie wysypali, ale przeciez tutaj kazdy sie juz wysypal i tak jak pisalem wczoraj duze zakupy lub duza sprzedaz nie jest mozliwa bez wzrostu ceny akcji. Ktos widzi cos innego?

pzdr
    Coś mi się zdaje, że tu nie chodzi już o małych akcjonariuszy bo ich jest mało free float t tylko 35% . Wg mnie gra toczy się o doprowadzenie do sytuacji gdy jeden z zaangazownych duzych akcjonariuszy (N50 Cyprus Limited lub Quercus) powie "pass" i zaczenie wychodzić z Merocra tnąc stratę, tani papier oczywiście zbiorą pozostałe fundusze (Aviva, ING).
    Wtedy papier nagle zacznie rosnąć. To próba sił.

Który fundusz gra po której stronie? Nie wiem - ale sądząc po ostatnim WZW powyższy scenariusz jest chba najbardizej prawdopodbny (przedstawicie N50 i Quercus nie byłi obecni lub uprawnieni do głosowania a Aviva i ING głosowały tak samo).

Wszystko odbywa się ostatnio na bardzo małych obrotach wiec łatwo jest w takich warunkach sterować kursem za pomocą małych środków.
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~Ichwisenicht [188.33.105.*]
    Odsyłam do wpisu Carlito z 30 IX 2011 parkiet forum
    Pzdr
    Dzięki za link, w sumie nic to nie wnosi i spekulowac o powodach można dalej.

Nie ma dla mnie znaczenia czy skup jest czy go nie ma - interesuje mnie zaniżanie kursu jakie obserwuje od jakiegoś czasu. Skup na pewno zanizaniu by nie pomógł (mała płynność jest ostatnio i skupienie 1000 akcji winduje cenę +10%).

Pozdr
  • Re: WZA - wnioski Autor: ~rekin [86.128.80.*]
    co z tym scierwem..? ma ktos jakis pomysl..?
[x]
MERCOR -0,80% 24,90 2025-09-19 17:01:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.