• Oszustwa w Getin Banku Autor: ~wwg88 [80.48.115.*]
    Szanowni Państwo, potraktujcie mój wpis jako ostrzeżenie przed nieuczciwymi praktykami stosowanymi w GetIn Banku. W żadnym innym banku nie spotkałem się z podobnym traktowaniem- kłamstwami i zastawianiem „umownych haczyków” na klientów.
    Lokaty w Getinie miałem przez kilka lat i nie było wielu powodów do narzekania. Jednakże podpisując kolejną umowę, zauważyłem zapis mówiący o prowizji naliczanej w przypadku likwidacji lokaty w dzień inny niż termin jej zakończenia. Tego typu klauzule pojawiały się kilkukrotnie. W końcu zainteresowałem się produktem PARETO- oferowanym dziś jako LUCRO, LIBRA itp. Postanowiłem ulokować ok. 5000zł na lokacie. Wówczas pracownik Getin Banku, zaproponował bezpieczny i zyskowny sposób na tzw. systematyczne oszczędzanie- było to PARETO II – wspaniała inwestycja, dotąd dostępna tylko dla klientów NobleBanku Zwróciłem uwagę, że oczekiwane zyski są imponujące, ale okres inwestycji wynosi 15 lat, a ja szukam czegoś na maksimum 5 lat. Przygotowano już wcześniej obliczenia, z których wynikało, że zerwanie umowy po 5 latach nie spowoduje żadnej szkody, bowiem spodziewane zyski spokojnie pokryją kary umowne (50% wniesionego kapitału), a zysk z tej inwestycji i tak przekroczy zyski ze zwykłej lokaty. Ponadto, naprawdę przekonująco, miły doradca zapewnił, że sam też przystąpił do PARETO i już cieszy się na zyski.
    Podczas omawiania szczegółów umowy, słyszałem o 100% ochronie kapitału, bezpieczeństwie i nieprzeciętnych zyskach, wynikających z oparcia produktu na sprawdzonym indeksie. Nie usłyszałem słowa RYZYKO i nawet nie przyszło mi na myśl, że indeks, który notuje wzrosty od 1993r. teraz miałby znacznie stracić na wartości. Pomyślałem, że kosztem kilku przyjemności, mogę przeznaczyć część przyznawanego mi stypendium na wpłaty 124zł miesięcznie- na to, by za 5 lat mieć na start pokaźną sumkę (ok. 30000zł z wpłaconych 4500 + 124/miesiąc).
    Okazało się, że sprawdzony indeks okazał się symulacją, nijak mającą się do rzeczywistości i stracił na starcie ponad 50% ! Okazało się też, że kara za zerwanie umowy po 5 latach zostanie pokryta zyskiem który wynosi dziś całe 0% - dostanę więc 50% wkładu, z którego odejmą jeszcze opłaty administracyjne.
    Dotąd sądziłem, że banki to instytucje, które obowiązują pewne zasady – którym można ufać, którym można powierzyć pieniądze. Nie posiadam specjalistycznej wiedzy z zakresu finansów, zatem przy interpretacji umowy zdałem się na pracownika banku...
    Szanowni Państwo, uważajcie na ten bank. Osób które w podobny sposób straciły swoje oszczędności jest bardzo wiele. Polecam wizytę na forum http://www.wrobieniwgetin.pl
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.242.94.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Oszustwa w Getin Banku- moja odpowiedzia jest GWARANTOWA12% rocznie Autor: ~stary pryk [188.123.196.*]
    Zgubiła Cię Twoja nadmierna ufność w wyuczony bełkot tzw. doradcy.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~młody125 [188.33.203.*]
    Produkty tego typu masz praktycznie w każdym banku. Jak się na czymś nie znasz to nie miej do innych pretensji. Doradca w banku żyje z prowizji więc to co proponuje nie zawsze jest warte uwagi.
    Jak ktoś się nie zna niech się ograniczy do lokat.
  • jak ktoś tu reklamuje podobny produkt Autor: ~antydoradca [83.29.252.*]
    typu Pareto, to zawsze piszę: siedz cicho, pożycz bilion z banku, zarób swoje setki miliardów, a mi odeślij kilkadziesiąt miliardów tytułem znależnego.
    Twój opis przypomina zachęcanie panny do stosunku przerywanego i zdziwienia, ze jednak bedzie dzidziuś.
    Czy jak lecisz w mieście autem 180 na godzinę, to ktoś Ci mówi o ryzyku? Czy jak się opalasz w Egipcie, bez filtra? czy jak chodzisz po dachu budynku?
    I teraz odwróć to na swoje działania życiowe - o wszystkim informujesz klientów?
    Naprawdę opisałeś jasno produkt, który jest perpetum mobile, i tyle.
    NIE MA PRODUKTÓW, które dadzą zysk o 10% większy niż dobre na rynku przez 15 lat, bez ryzyka.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~pawel [95.49.150.*]
    a ja dzisiaj byłem w Getinie i chciałem wybrać 20000zł to mi powiedzieli, żę mogą wydać tylko 10000zł dziennie, że powinienem zgłosić, a jak mimo wszystko chcę wybrać od razu, jednorazowo 20000zł to muszę zapłacić prowizję 29zł.....za swoje własne ciężko zarobione pieniądze. kuźwa to oni powinni mi chyba płacić że u nich trzymam pieniądze a nie na odwrót.
    masakra... złodzieje.....
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~M.K [78.154.86.*]
    Ja udałem się do placówki w Płocku po odbiór pieniędzy z lokaty. Stałem 2 godz. w kolejce bo na 6 stanowisk pracowały 2. Dowiedziałem sie , że mogę się tylko zarejestrować sie na wpłatę za dwa dni, albo zlecić przelew za 6 zł-nie miałem przy sobie numeru konta , bo nikt mnie nie uprzedził przy zakładaniu lokaty, że muszę przyjść 2 dni wcześniej i zamówić wypłatę lokaty !!! Za dwa dni przyszedłem 30 min przed otwarciem banku-byłem piąty czynne jedno okienko .Jak się już dostałem po godzinie to załatwianie trwało 20 minut.Pracownik poszedł po pieniądze do innego pokoju i nie było go 15 minut.
    Nigdy wiecej tego banku! -za mną była juz kolejka 20 osób-8 krzeseł dla klientów.Nieszczęśnik który przyszedł dzień poźniej niż się umówił zapłacił 0,29 % kary.
    Inny wkurzony klient przyjechał z Sierpca-40 km od Płocka, bo w Sierpcu Getin zamknął placówkę bez uprzedzenia i bez żadnej informacji chociażby na drzwiach.Ludzie poszli na policję w obawie o swoje pieniądze.Policjant po kilku telefonach dowiedział się że bank działa , a pieniądze można odebrać w Płocku. Musieli jeździć 2 razy do Płocka w sumie 160 km.
    Miałem też 2 lokaty online w Getinie na 6,4 % z opcją zwrotu na rachunek wpłaty po zakończeniu . Jedna zwrócili , a drugą sami przedłużyli z oprocentowaniem 4,6 %.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~pawel [79.191.207.*]
    ja miałem też podobnie, z tym że w Open Online, ale to tez od getinu.
    chodziło o lokatę rewolwer, gdzie w określony dzień mogłem zerwał lokate bez utraty odsetek. zerwałem w tym dniu, konkretnie 9 września w piątek i pieniądze miały być po 24 godzinach, po kilku telefonach na infolinię i czekaniu kilkanaście minut na rozmowę, dowiedziałem się że ich system nie działa w weekend, po drugie ,mieli jakąś awarię systemu i moje zerwanie nie zostało zarejestrowane i w końcu przelali mi tę sumę dopiero wczoraj, 13 września po 3 dniach spóźnienia....
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~fx [178.37.14.*]
    Dnia 2011-09-14 o godz. 15:54 ~pawel napisał(a):
    > a ja dzisiaj byłem w Getinie i chciałem wybrać 20000zł to
    > mi powiedzieli, żę mogą wydać tylko 10000zł dziennie, że
    > powinienem zgłosić, a jak mimo wszystko chcę wybrać od
    > razu, jednorazowo 20000zł to muszę zapłacić prowizję
    > 29zł.....za swoje własne ciężko zarobione pieniądze. kuźwa
    > to oni powinni mi chyba płacić że u nich trzymam pieniądze
    > a nie na odwrót.
    masakra... złodzieje.....

A niby za co maja Ci jeszcze placic? Za to, ze trzymasz w Getinie kase? A jak w szatni zostawiasz plaszcz, to tez myslisz, ze za darmo? NIKT Ci nie kaze trzymac kasy w Getin Banku! Trzymaj sobie ja w domu w sloiku i nie jecz.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~daro [77.254.88.*]
    Człowieku powinieneś sie leczyć chociaz nie bardzo wierze by to pomogło!!bank porów nujesz z szatnią w lokalu?wpłaca si pieniadze do banku na lokatę lub konto i wypłaca kiedy chce to przecież normalne ale widocznie jesteś kompletnym debilem i tego nie rozumiesz!
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~pawel [79.191.207.*]
    idź na nockę do pracy: wykąp się, umyj dokładnie tyłek, małego i wyczyść zęby. W końcu to twoje narzędzia pracy.
    tyle mam ci do powiedzenia.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.254.88.*]
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~bcc [77.91.43.*]
    Ludzie takie bzdury piszecie o tym Getinie że śmiac sie chce, ...prawda jest taka że Nie dorośliście do tego aby mieć konta i lokaty w bankach.KOnkurencja nie nadąża za ofertami Getinu i całej gruby NOble, pozatym pieniądze z lokat , przelewy wchodza na konto i wychodza z konta zgodnie z harmonogramemm w banku. I nie pier... głupot .
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~bcc [77.91.43.*]
    a co do tej wypłaty bądx przelewów z konta to każdy bank ma swoje procedury, Np Millenium ma tak że dziennie mozesz tylko przelać z konta 50k zł a jak masz na koncie np 1mln a chcesz przelac 55k to nie nada:) z domu , tylko musisz iśc do banku nadac przelew zapłącic za przelew i dziękuje:) limit masz do transakcji 50k zł i nikt ci go nie zwiekszy chocbys miał 20mln zł:) Paranoja co:)?
  • Dziwne to co opisujesz Autor: ~antydoradca [83.27.50.*]
    jak masz 20 mln, to bank podpisze z Tobą stosowna umowę i wszystko załatwisz z domu przez telefon.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~stefan [109.199.22.*]
    Dnia 2011-09-15 o godz. 12:13 ~bcc napisał(a):
    > Ludzie takie bzdury piszecie o tym Getinie że śmiac sie
    > chce, ...prawda jest taka że Nie dorośliście do tego aby
    > mieć konta i lokaty w bankach.KOnkurencja nie nadąża za
    > ofertami Getinu i całej gruby NOble, pozatym pieniądze z
    > lokat , przelewy wchodza na konto i wychodza z konta
    > zgodnie z harmonogramemm w banku. I nie pier... głupot .

ile ci placa za to ze tak dokladnie lizesz im ....
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~fx [77.254.8.*]
    Dnia 2011-09-29 o godz. 09:29 ~stefan napisał(a):
    > Dnia 2011-09-15 o godz. 12:13 ~bcc napisał(a):
    >
    > Ludzie takie bzdury piszecie o tym Getinie że śmiac sie
    > > chce, ...prawda jest taka że Nie dorośliście do
    > tego aby
    > mieć konta i lokaty w bankach.KOnkurencja
    > nie nadąża za
    > ofertami Getinu i całej gruby NOble,
    > pozatym pieniądze z
    > lokat , przelewy wchodza na
    > konto i wychodza z konta
    > zgodnie z harmonogramemm
    > w banku. I nie pier... głupot .

ile ci placa za to ze tak
    > dokladnie lizesz im ....

O co Ci chodzi? Ma gość rację. W Getinie wszystko chodzi jak w zegarku, ale tempa i ciemna masa tego nie rozumie.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~pawel [83.28.59.*]
    dokładnie, paranoja, bo wyobraź sobie że jest krach, banki upadają jeden z drugim, ty masz 20 mln a oni ci wypłacą tylko 50K. nie po to wpłacam do banku moje ciężko zarobione pieniądze, zeby mi ograniczali wypłaty i jeszcze brali za to pieniądze.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~gtrhgt [178.183.182.*]
    Bo banki to złodziejarzki !!!!!!!!! działają cicho i skutecznie.......
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~hk [178.183.182.*]
    A potem się chwalą ile to banki wyrobiły sobie zysku na czysto!!!!!! pytanie ????? jakim kosztem ????????
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx [82.177.194.*]
    Zgłoś się do dyrektora sprzedazy i zapytaj czemu wyznaczył taki plan na ten shit na pracownika i co mu zrobi jak tego planu nie bedzie. Pracowneik będzie ci wdzięczny i moze nawet pomoze sie z tego wykrecić
  • chytry 2 razy traci Autor: ~Klaudynka [213.77.56.*]
    chytry 2 razy traci
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~AnnaDoering [178.56.200.*]
    W dniu 16.05.2011 r. dokonałam wpłaty 14.000 zł na lokatę „Kwartalne Zyski” w Getin Noble Bank SA z siedzibą w Lęborku przy ul. Staromiejskiej. W trakcie zakładania lokaty pracownik Banku tłumaczyła, że po upływie każdego kolejnego kwartału będą wpływać mi zyski, do których to podawałam numer swojego konta ROR. Pracownik Banku tłumaczył, że po upływie każdego kolejnego kwartału mogę zrezygnować w każdej chwili zrezygnować z lokaty, dodając że najlepiej trzymać lokatę do listopada 2011 r., gdyż po tym okresie nie ma żadnych opłat likwidacyjnych, a oprocentowanie mojej lokaty miało wynosić 6,57%.
    22 lutego 2012 r. potrzebując pieniądze dla syna na kupno mieszkania, poszłam do Getin Banku i poprosiłam o likwidację mojej lokaty, tam usłyszałam od pracownika Banku, tejże samej Pani, u której była zakładana lokata, że muszę napisać pismo z 30-dniowym wypowiedzeniem i czekać.
    Po usłyszeniu tych wiadomości byłam w szoku, że na swoje pieniądze muszę czekać tak długi okres czasu, gdzie jak zakładałam lokatę nie zostałam poinformowana o takiej procedurze. Po upływie terminowych 30 dni udałam się do Banku z zapytaniem co z moimi pieniędzmi. Było to dokładnie 26 marca 2012 r. Danego dnia, do godz. 17.00 nie otrzymałam od pracownika odpowiedzi co do mojej lokaty, a tłumaczyła to tym, iż Główny Bank nie odpowiedział. Pracownik Banku obiecał, że następnego dnia, zaraz z rana do mnie zadzwoni z informacją o mojej lokacie ale do dnia 28 marca 2012 r., do momentu kiedy to ja udałam się ponownie do Banku, pracownik tegoż Banku tłumaczyła, że ma problem z zalogowaniem się do systemu i nie może mi nic powiedzieć (w tym samym czasie pracownik obok obsługiwał klienta). Dalej czekając na odpowiedź udałam się do swojego Banku, w którym mam konto osobiste, w celu wypłaty gotówki na zakupy i co się okazało: na moim rachunku ROR była wpłata z dnia 28.03.2012 r. w wysokości 9.128,90 zł z jakiegoś Towarzystwa ubezpieczeniowego. Zdziwiona tym faktem wróciłam do Getin Banku, z zapytaniem co to są za pieniądze. Tam dalej słyszałam tłumaczenie pracownika iż ponownie wysłała zapytanie do Głównego Banku i trzeba czekać. Na drugi dzień byłam w pracy, gdy o godz. 14.45 zadzwoniła Pani z Banku w Lęborku i oznajmiła, że ma dla mnie odpowiedź w sprawie mojej lokaty. Przychodzę zaraz do Banku i co? – czekam godzinę aby pracownikowi Banku otworzył się system by poznać odpowiedź i dalej nic! Gdy w końcu byłam zdenerwowana robieniem ze mnie idiotki, pracownik Banku oświadczył, że telefonicznie rozmawiała z przedstawicielem Głównej siedziby Banku a ja dalej nie miałam żadnej odpowiedzi, uzasadnienia braku pieniędzy na moim koncie i czy w ogóle to były moje pieniądze z lokaty, gdyż ja wpłacałam 14.000 zł. Wtedy to Pani Banku oświadczyła mi, że są to moje pieniądze z lokaty a brakująca ich część to koszt prowadzenia mojej lokaty. Tak więc przez okres 10 m-cy na „Kwartalnych Zyskach” ja zarobiłam w miesiącu wrześniu 2011 r. aż 18,39 zł a w następnych kwartałach 0 zł. Ale Getin Bank zarobił 4.871,10 zł. Ja po prostu jeszcze cały czas mam nadzieję że zaszła jakaś pomyłka chociażby z tego względu, że tytuł wpłaty w ogóle nie pasuje ani do Deklaracji „Kwartalne Zyski” ani do śmiesznego certyfikatu, gdyż są inne serie i numer.
    Starałam się moją sytuację opisać w miarę składnie ale nerwy biorą górę, gdyż wg mojej opinii zostałam po prostu wprowadzona w błąd i oszukana przez pracownika Banku w Lęborku i nie mam pojęcia jak mogę odzyskać swoje pieniądze, gdyż jestem w stanie zrozumieć, że nic nie zarobiłam ale nie mogę pojąć kto wziął moje pieniądze. Po wyjaśnieniach pracownika Banku doszłam do wniosku, że jak miałabym lokatę dłużej, to z moich pieniędzy by nic nie zostało bo poszły by na prowadzenie mojej lokaty.
    Do dzisiejszego dnia, tj. 29.01.2013 r., nie posiadam żadnego pisma, informacji o likwidacji mojej lokaty i chyba nie jest to normalne.
    Mam wysłane pismo do:
    1. Komisji Nadzoru Finansowego, brak konkretnej odpowiedzi.
    2. Rzecznik Praw Obywatelskich, od listopada nie mam odpowiedzi, sprawa w toku.
    3. Biuro Rzecznika Ubezpieczonych
    4. Getin Noble Bank SA w Warszawie.

Moją sprawą jak i większej liczby ludzi, zajęła się Rzecznik Praw Obywatelskich, sprawa została opisana w lęborskiej gazecie, jednak nikt nie wie jak podejść do tej sprawy. Proszę o pomoc z Waszej strony.
    Mój e-mail: tworke@wp.pl.

Z poważaniem
    Doering Anna
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~mborus [178.235.248.*]
    Ja sie bujam juz 5 rok. Na infolinii niektorzy pracownicy klamia (mam nagane to oczywiscie), w oddziale banku niczego nie moge sie dowiedziec (tak, tak to nagrane ocywiscie). Moim zdaniem i takie wrazenie odnosze to pseudo prabank. Osobiscie mam ich tam gdzie oni mnie. To juz piec lat od kiedy rozliczaja sie z kredytu. Gybym ja tam pracowal, to bym wstydzil sie po ulicy chodzic i patrzec w lustro. Klamstwa, pouczanie innych, rozlaczanie sie - oto moje doswiadczenia z tym "czyms". Bank - ha ha ha ha.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.234.*]
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~nikol [83.28.77.*]
    ja też weszłam w Pareto ale jakoś udało mi się wykaraskać z tego, zwrócili mi wszystkie pieniądze i jeszcze przeprosili :)
    nigdy więcej żadnych struktur, już lepiej wpłacić na 5% rocznie.
  • Re: Oszustwa w Getin Banku Autor: ~MM [37.248.138.*]
    Tez zostalam oszukana przez ten bank z mojego konta dokonane zostaly nieatoryzowane przelewy bankowe. Moze nalezy zrobic pozew zbiorowy.