• depresja gosp. Autor: ~Jacek z Grochowa [89.72.103.*]
    Jest nieunikniona. 878 mld dlugu pprzy rosnacym kursie dolara i kurczacych sie zamowieniach, mimo, ze LUG jeszcze jako tako sobie radzi i sie rozwija dyskontuje przyszlosc. Bedzie dlugo zle i ja sie mocna zredukowalem, wroce tu nizej, ale poki co obowiazuje trend spakowy i 29 pkt na ncindex musze zobaczyc by sie wybrac na zakupy. a teraz legg masson obligacji bo w drugiej polowie bessy obligacje daja najwiecej zarobic, ale duzych pewnych instytucji. Lug warto miec, tyle, ze niech trend spadkowy sie wyczerpie. Kiedy - nie wiem, zakladalem, ze 14 gr. bedzie minimum, ale patrzac na sile trandu i awersje do ryzyka oraz potencjal spadkow na indeksie, jest tu mozliwe 9-11 gr i nie wazna jest historai, ze spolka rosla w sile. Bessa obecna to bankructwa panstw i pole walki ze skubaniem kazdego. Ciezko bedzie w kazdej branzy, sens trzyamani akcji w tych niepewnych czasch zadne, warto je odkupic znacznie nizej, a przeciez lediwe rozpoczela sie druga fala bessy. Drodzy inwestorzy - obowiazuje caly czas krotka sprzedaz, lub odejscie od gieldy, w zasadzie na kazdej spolce poz TP, moze mennica i kilkoma defensywnymi...
    Pozdr. Jacek
  • Re: depresja gosp. Autor: ~mich [89.72.109.*]
    siemano Jacek
    to ty tak wysrales te 950 tys papiera po 15 groni? :D
    teraz to bedzie zapora
  • Re: depresja gosp. Autor: ~Jacek z Grochowa [89.72.103.*]
    kupilem po 15 gr 400 tys wysypalem po 17 200 tys i 100 tys po 16, odkupilem 100 tys po 14. z reszta sie wstrzymuje, mialem tu o dziwo zysk jak bylem w gorach to podbilo na 27 bodajze i tam uplynnilem sporo, wtedy co pisalem, ze bpc leci to sprzedawalem luga :)) P.S mam try rachunki maklerskie, czasem podaje co kupilem z jednego z nich...
    Pozdr.!
  • Re: depresja gosp. Autor: ~mich [89.72.109.*]
    ja straciłem tu w pyte (narazie tylko na papierze) i czekam zeby dokupic ale najpierw musze dlugi spłacic :)
    ogólnie od początku spadków wartośc mojego portfela zmniejszyła się o 50% ale własnie przed spadkami zacząłem się w to wszystko bawić więc dostałem cenną lekcje na przyszłość
    pozdro
  • Re: depresja gosp. Autor: ~Jacek z Grochowa [79.187.176.*]
    Trzeba miec palce na enterze i tyle. NC jest slabym rynkiem i mocno nadal przewartosciowanym z c/wk okolo 2. Jest tu miejsce na spadki gdzy przy depresji spora czesc firm nie wstanie, po prostu upadlosc likwidacyjna i czesc. Lug chyba tez przeinwestowal, niby chwala sie o 500 % wzrostu, ale zyski smieszne. Nasza 3 osbowa S.C w W-wie ma wiecej rocznie zysku niz caly LUG. Na 9 groszy warto czekac, moze to jeszcze potrwac i rok, ale o cenie 30 groszy i wyzej przez dlugie lata mozna zapomniec. Jest konkurencja chocby. luxima i pare spolek z wielkopolski, corka leny wchodzi tuz tuz z oprawami, Dwie kolejne z Poznania... takze raczej punkt przegiecia na Lugu byl i zacznie sie kurczyc. Kwestia czy zarzad bedzie karny i czy koszty w ryzach utrzyma. jesli nie to bedzie tegie wywalanko do groszy. Trzeba przyznac, ze ladne maja wyroby, ale z poznaniakami moim zdaniem nie maja szans w starciu :)
    Zatem czekamy na 11 gr i zaczynamy skup, 9 daje na dno den, choc jesli zisci sie scenariusz depresyjny i dzialania na rynku nadrpordukcji i konkurencji 5 podobnych firm to akcje beda guzik warte bo poniesione naklady nigdy sie nie zwroca.
    Pozdr. roztropnych - JAcek
  • Re: depresja gosp. Autor: ~Grr [78.8.106.*]
    Zobaczymy jak będą wyglądać wyniki za Q3. A z tymi 9 gr. to lekka przesada. Przy obecnym kursie C/Z ok.7, C/WK ok. 0,7. Spokojna droga... poza tym uderzają w rynki ameryki południowej. Choć budowlanka nie ma się obecnie najlepiej, to i tak pozostało dużo jeszcze rynków do opanowania. Poza tym spójrzcie jak słaba jest polska waluta, więc nie zdziwię się jeśli w tym roku przekroczą prognozowany zysk 3mln zł.

Pozostaje tylko czekać na Q3...
  • Re: depresja gosp. Autor: ~llf [93.105.100.*]
    Nasuwa się jedno pytanie...jaki interes w tym wszystkim ma Jacek z Grochowa?
  • Re: depresja gosp. Autor: ~Jacek z Grochowa [178.73.50.*]
    ano taki, ze chce ratować spółkę i trzymać kurs, ale nie wczesniej niż 11 gr, konkretnie na 10 sie ustawię i przeboleje wywalanie do 9-ciu. Wówczas kupię spokojnie 1 mln akcji, tak by było równo. Bipromet wypsztykałem, szkoda, że nie wszystko pow. 9-ciu, ale znaczną część sie udało, a reszta w okolicach 7,90. Kapitał warto trzymac na nc. Dziś druga fala bessy rozpoczęta, Zmiana cyfry na 3x na nc niedlugo i czas wybrać się na zakupy :)
    Pozdr. - P.S zawsze pisze prawdę i Was również ostrzegam
  • Re: depresja gosp. Autor: ~llf [150.254.240.*]
    Twoją prawdę;)a serio...każdy ma jakieś swoje przemyślenia,zapytanie pojawiło się stąd, że dziś ze świecą szukać ludzi uczciwych. Pozdrawiam!
[x]
LUG -17,65% 1,40 2026-05-15 15:17:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.