• 0,02 zł? :( Autor: ~TomekW [188.165.225.*]
    Czy może być gorzej?
    Pewnie może - 1 grosz...
    Pies ich lizał!
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~ja [85.222.54.*]
    pretensje do tych, którzy oddadzą po 0,02zł - znajdą się tacy desperaci?
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~lol [77.252.224.*]
    pewnie, że się znajdą - bierz pod uwagę nie po ile ludzie obejmowali akcje noviana tylko po ile obejmowali akcje spółek wchodzących w skład noviana
    myślisz, że obejmowali po 1 gr?
    nie, to nie tak funkcjonuje. Załóżmy, że mamy spólkę X. Inwestor obejmuje akcje spółki X po 10 groszy (jest jej założycielem). Spółka dogaduje się z Novianem czy z kimś innym w sprawie przejęcia (podaję przykład Noviana bo jesteśmy na forum tej spółki). Akcje spółki X wyceniane są powiedzmy po 2 zł. Akcjonariusz spółki X za jedną akcje X dostaje 20 akcji Noviana.
    Rozumiecie już czemu opłaca się wywalać tanio?
    dzięki - jaśniej to teraz wygląda...szkoda tylko, że mało optymistycznie :(
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~tomek [188.146.159.*]
    jak mozna tak marnowac akcje?
    kupowali po 5 i 10 gr a sypia to 3?
    panika na gieldzie czyni cuda
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~zimmerr [83.31.5.*]
    Przypominam, że teoretycznie akcje NOVIANA były obejmowane za pieniądze, a nie w zamian za inne akcje...
    oczywiście, że za pieniądze, natomiast sposobem rozliczenia może być wzajemne potrącenie wierzytelności. Nie mam monopolu na wiedzę, po prostu tylko tłumaczę skąd mogą się brać spadki. Sam mam sporo akcji jednej spółki, która również dokonała takiego przejęcia, tyle że jeszcze lock up mam na dodatek.
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~melka [77.254.223.*]
    ...............zimmerr co prognozujesz , bo po raporcie nie było odbicia, jestem zapakowana po uszy i to po wysokiej cenie,jest szansa na 0,07 ? pozdrawiam
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: e_maj [178.235.136.*]
    z tego będzie spory odpał
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~zimmerr [83.31.5.*]
    Tłumaczyłem to już z 10 razy przy okazji emisji. Wkłady pieniężne regulowane przez KSH nie mogą być zastąpione potrąceniem wierzytelności. Opisywałem też na czym mógł polegać przekręt - w każdym razie gotówka musiała się pojawić w kasie. Zainteresowanych zapraszam do poczytania moich wcześniejszych postów.
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~lol [212.76.33.*]
    mylisz się - zarówno uczestniczyłem w takich emisjach (organizowanych przez dom maklerski), jak i je przeprowadzałem. Kwestia zapisów w umowach
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~papa [91.94.67.*]
    Jak by to nie był,o myślę że można składać zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez prezesa Noviana, który rozporządzając majątkiem spółki (kasa z emisji) wyprowadził go z niej wydając kasę na akcje innych firm (założonych w 2010 roku) przpełacając kilkakrotnie ponad wartość księgową. Jeżeli takie zawiadomienie złoży większa liczba osób to prokuratura tym się zainteresuje. Jeżeli skończy się to jakimś wyrokiem to spokojnie można iść z roszczeniami cywilnymi. Pytanie jest oczywiście czy będize je z czego ściągnąć.
    Poza tym taka sprawa może w przyszłości da do myślenia "cwaniakom" którrzy będą chcieli wykolegować indywidualnych.
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~samo_zlo [204.45.133.*]
    ciekawy pomysl, ale prosciej jest podciagnac watek noviana pod toczace sie postepowanie w sprawie WDM.

nie zapominajmy ze to nie pierwszy raz kiedy projekt WDM konczy sie w podobny sposob.

wystarczy udowodnic ze wdm nie mial intencji tworzenia rentownych przedsiebiorstw, a celem bylo zebranie kapitalu, w celu obracania nim. czyli mamy do czynienia z oszustwem poniewaz deklarowano ze firmy beda robily pewna rzecz, a deklarujacy w momencie skladania deklaracji nie mial intencji jej spelnienia. Wystarczy spojrzec na zatrudnienie w tych spolkach.

• Re: 0,02 zł? :( Autor: ~rafal [178.182.109.*]
    tylko ze to jedna z trzydziestu paru firm wdmu. jedna obok agroligi, biomedu lublin, sobetu. to tak jakby isc do sadu na CAIB i pkobp bo sprzedawali lc corp a on spadl. bez sensu... nie rozumiecie jak dziala rynek kaputalowy. jak jest bessa to wszystkie firmy spadaja i niewazne jakue maja wyniki. novian pokazal 9 mln zysku za 1 polrocze 2011 a my marudzimy tutaj... bez sensu
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~skazany [195.3.144.*]
    roznica jest taka ze LCCorp zatrudnia ludzi i prowadzi dzialalnosc (pracuje tam od 35 do 45 osob)
    spolki wdm sa zakladane, zatrudnia sie prezesa, rade nadzorcza i to koniec.
    nikt w nich nie pracuje w celu tworzenia wartosci opisanej w statucie spolek
    prezesi jednoosobowo pracuja nad tym jak pozyskac kapital, wprowadzic spolke na gielde i zobaczyc co sie stanie.

jak rosnie to fajnie, jak nie rosnie to zakladamy nowa spolke i jedziemy dalej z oszukiwaniem inwestorow.

mysle ze prokurator bardzo prosto moze udowodnic taki model biznesowy sprawdzajac zatrudnienie i przeplywy pieniezne. Novian zatrudnia prezesa i nikogo wiecej.

• Re: 0,02 zł? :( Autor: ~melka [77.254.214.*]
    .....chyba przerzucają między sobą, bo bylo zlecenie sprzedaży 2099 a kupione zostało 500000tys , chcą chyba wyłuskać zdeterminowanych a potem w górę
    ONI - to znaczy kto???
    .................mam wrażenie ,że wymieniają akcje między sobą , ci co obejmowali niby po 0,10 , albo skupuje ktoś grubszy , bo okragłe zlecenia lecą
    aaa, rozumiem, kto wie :-) mnie tam ciekawi obecna struktura akcjonariatu - kto w ogóle wchodził w te emisje - wszystko indywidualni inwestorzy?
    ..............inwestorzy indywidualni mają maja tylko częsc i obejmowali akcje po 0,05 , no i częśc drobnych , ktora miała akcje ibizy,pozostały miliard to instytucjonalni a ci obejmowali niby po 0,10 ,
    to ja już nie kumam - to novian to nie jest totmes po podziale?
    ................novian kiedyś był ibizą, i to nie tak dawno , z pół roku temu jak zmienili mu nazwę i wtedy dodrukowali miliard ackcji , ktore teraz dopiero puscili do gry
    to ja wiem, ale czy obecne aktywa noviana to nie sa aktywa totmesa??? co jest w środku tych funduszy, ktoś wie????
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~Jacek Japkowski [67.210.97.*]
    Grupa Kapitałowa NOVIAN S.A. składa się z następujących podmiotów:

NOVIAN S.A. –podmiot dominujący (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”),

Mondrian S.A.(100% udzialu w KZ i WZ) –spółka zależna (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”),

Silva S.A.(100% udzialu w KZ i WZ)–spółka zależna (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”, „IT”, „e-commerce”, „Internet”),

NovianReal Estate S.A.(100% udzialu w KZ i WZ) –spółka zależna (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”),

NovianPolska S.A.(99.63% udzialu w KZ i 99.74% w WZ)–spółka zależna (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”),

NovianEurope S.A.(99,45% udzialu w KZ i 99,39% w WZ) –spółka zależna (przedmiot działalności: działalność inwestycyjna –obszary „privateequity”),

EX-DEBTPartners S.A.(21,44% udzialu w KZ i WZ)–spółka stowarzyszona (przedmiot działalności: zakup i windykacja portfeli wierzytelności pochodzących od instytucji finansowych)

Na dzień 30 czerwca 2011 roku Grupa Kapitałowa NOVIAN S.A. posiadała znaczące pakiety (pow. 5% udziału w głosach na WZ spółek publicznych) w następujących spółkach publicznych:

BIO-MEDINVESTORS S.A.–poprzez spółki zależne NovianPolska S.A. oraz NovianEurope S.A. posiada pośrednio 37.117.001 akcji Bio-MedInvestorsS.A., które stanowią 18,64% udziału w kapitale zakładowym oraz 16,94% w ogólnej liczbie głosów na WZ,

BLACK PEARL CAPITAL S.A. –poprzez spółki zależne Mondrian S.A., NovianPolska S.A. oraz NovianEurope S.A. posiada pośrednio 26.171.663 akcji Black PearlCapital S.A., które stanowią 63,06% udziału w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów na WZ,

WDB BROKERZY UBEZPIECZENIOWI S.A.–poprzez spółkę zależną NovianPolska S.A. posiada pośrednio 1.083.452 akcji WDB Brokerzy Ubezpieczeniowi S.A., które stanowią 9,42% udziału w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów na WZ,

DOM MAKLERSKI WDM S.A. –poprzez spółki zależne NovianPolska S.A. oraz NovianEurope S.A. posiada pośrednio 6.812.747 akcji Domu Maklerskiego WDM S.A., które stanowią 8,26% udziału w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów na WZ,

RUNICOM S.A. –poprzez spółkę zależną Mondrian S.A. posiada pośrednio 1.475.000 akcji Runicom S.A., które stanowią 12,63% udziału w kapitale zakładowym oraz 7,69% w ogólnej liczbie głosów na WZ.
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~tobi [178.235.136.*]
    To wszystko co piszecie to techniczna prawda ale przyszłości kursu NOVIANA nie znacie i skazani jesteśmy na codzienną obserwację trendu na tej spółce jak ą by ona nie była.
    Wyjścia są min. dwa: sprzedać już jutro za 2- 3 gr lub zostać i ustawić zlecenia sprzedaży na min 5-6gr i ciągnąć codziennie w górę.
    wszystko się zgadza - tylko co jest w środku w takim np Novian Polska czy Novian Europe? czy one mają w ogóle swoje strony internetowe albo co?
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~zimmerr [83.9.132.*]
    Jeszcze raz napiszę do użytkownika lol. Kodeks spółek handlowych przewiduje możliwość objęcia akcji w zamian za wkłady pieniężne i niepieniężne (aport). Akcje Noviana były obejmowane za wkłady pieniężne, więc formalnie nie było żadnego zamieniania akcji.

Jak ktoś dużo umoczył na oszustwach WDM itp to zapraszam na priv. Jeśli zbierze się odpowiednia kwota to można rozważyć pozew. Sam osobiście mogę reprezentować taką grupę inwestorów.
    coś marny z Ciebie prawnik człowieku. W przypadku potrącenia, akcje obejmowane SĄ za gotówkę, a potrącenie jest jedynie sposobem rozliczenia. Właśnie przyszły do mnie kolejne dokumenty z IDM (na jednej spółce ćwiczę już dwukrotną zamianę jednych akcji na drugie). Oczywiście formalnie jest to sprzedaż za gotówkę i przesłanki w ksh są spełnione
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~matt [79.185.110.*]
    Pytałeś Kolego o totmesa. Z tym totmesem to było tak że zrobili emisję. Emisje przydzielili i stracili zainteresowanie wprowadzeniem na NC. po roku z hakiem inwestorzy dostali ofertę zamiany akcji totmesa na akcje noviana europe i noviana polska. Jak widzę Sobolewskiego który pieje jakim sukcesem jest newconnect to mnie zalewa
    dzięki za odpowiedź. czyli totmes został zamieniony na novian polska i novian europe, a potem novian kupil te dwie spółki. Ok, to mi się rozjaśnia. Ciekawe co kryje się pod funduszem Mondrian i resztą? :-)
  • Re: 0,02 zł? :( Autor: ~matt [79.185.110.*]
    dla jasności: Chmielewski proponował zamianę akcjonariuszom akcji nowej emisji totmesa - czyli sam totmes sa został po staremu - nowym akcjonariuszom totmesa zaoferowano bezwartościowe siano w postaci novian pl i novian eu
    Pozdr
[x]
SPAC1 5,63% 0,04 2020-01-21 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.