W I kwartale polskie fabryki AGD wyeksportowały sprzęt o wartości 2,5 mld zł. To o 10 proc. więcej niż przed rokiem – wynika z danych unijnego biura Eurostat, opracowanych przez CECED Polska.
– Eksport stanowi istotną część przychodów Zelmera i w naszych wewnętrznych szacunkach zakładamy, że jego udział w sprzedaży będzie nadal rósł – powiedział Tomasz Modzelewski, prezes spółki Zelmer Market odpowiedzialnej za sprzedaż w grupie Zelmer.
W I kwartale eksport małego sprzętu AGD, którego rzeszowska spółka jest w Polsce największym producentem, wzrósł aż 77 proc. Wartościowo nie jest to na razie wielka kategoria – w I kwartale było to ponad 290 mln zł.
Amica też jest zadowolona ze sprzedaży zagranicznej.
– W I kwartale wzrosła ona o 17 proc. W kolejnych okresach też oczekujemy jej zwiększenia. Szczególnie obiecujący jest dla nas rynek rosyjski, na którym notujemy najbardziej dynamiczne zmiany – stwierdził Filip Mayer, dyrektor ds. handlu zagranicznego w Amice. Prezes Jacek Rutkowski mówił, że firma mogłaby sprzedawać więcej kuchni niż jest w stanie wyprodukować. Szuka więc zakładu do zakupu.
dla zelmeru który 50% swojej produkcji wysyła na export wysoki kurs euro jest na ręke. beda bardzo dobre wyniki kwartalne, do tego przeniesienie produkcji do strefy ekonomicznej, trzeba wytrzymac te pare tygodni
Besse to ty masz w głowie. Są minimalne sygnały o spowolnieniu gospodarczym w USA, jak na razie tylko indeks PMI spadł. Za kilka dni ogłoszą, że nie wiadomo dlaczego były takie spadki, gdyż świat się rozwija, pkb usa rośnie, jest pięknie i wspaniale. Tylko takie leszcze jak ty wszystko sprzedadzą w dołku z gigantyczną stratą. Natomist cierpliwi zostaną wynagrodzeni.
Sam jesteś leszczem, który kupił na górce i teraz zaklina rzeczywistość. Może jesteś jednym z tych, którzy by chcieli wkrótce zobaczyć 60 PLN ?
Ja jestem po drugiej stronie, waloru pozbyłem się dobry miesiąc temu i spokojnie czekam na uformowanie się dołka. Wtedy odkupię od Ciebie, jak już ostatecznie zwątpisz w swoją teorię.
I widzę, że szybko to nie nastąpi, bo bessa potrwa kilka miesięcy.
Kryzys na rynku nieruchomości też zaczynał się niewinnie...
No i gdzie te wzrosty ?
Bo ja widze, ze przebite zostalo wsparcie na 30 PLN.
To sugeruje dalsze spadki nawet do 15 PLN.
Jest BESSA, to fakt. I nikt nie patrzy na fundamenty spolki.