Jakiś czas temu na łamach Pulsu Biznesu zadał ktoś pytanie do zarządu:
[b]2011-03-26 "Prezes dostaje akcje za grosze, najwięksi akcjonariusze też mają taki zamiar a co z małymi akcjonariuszami, czy zarząd o nich pamięta?
"[/b]Pytanie niestety pozostało bez odpowiedzi.
Ile to może trwać? Zarząd komplenie nie dba o drobny akcjonariat! Kurs osówa się od bardzo dawna! Zarówno prezes jak i wielcy udziałowcy robią sobie prezenty w postaci tanich akcji. Przecież to jak by okradanie nas.
Nie jestem narzekajacym spekulantem. Od kilku lat inwestuje swoje oszczędności w tą spólkę i nie widzę powodów żeby najwieksi w tej spółce mieli powody do otrzymania tych "prezentów". Obecny kurs świadczy o ich poczynaniach.
Ile można sobie jeszcze prezentów robic innych kosztem??!! Tym bardziej że kurs bije rekordy w niskości!!!
rozumiem, że te grosze /tanie akcje/ to 2,65 lub 2,55 zł bo po tyle prezes kupował (?) chyba , że o czyms nie wiem...
Przecież w ESPI są same dobre infa.... poprostu ta spólka nie ma zainteresowania w chwili obecnej i nie wiadomo czy wogóle bedzie...
dobre infa juz były...
Przecież sam prezes i elita nie bedzie spekulowac kursem bo nie może ;-)
Nie wiem jaka jest przyszłośc tego gniota ale miałem ogromne nadzieje na zysk, miałem...
Jak wiemy prezes kupił w cenie promocyjnej ogromną ilośc akcji. Jest to ilośc właściwie nie do zebrania z rynku w tej cenie. I czy będą przeżuzać z wora do wora i mydlić nam oczy wiadomo że tyle w tej cenie nie da się zebrać.
Gdyby prezes wziął się do roboty, wzbudził zainteresowanie inwestorów i wartość akcji spółki była by dzisiaj na innym poziomie to bym powiedział - dobrze że dostał akcje w promocyjnej cenie, zmobilizowało go to i dzięki niemu i my mamy szanse zarobić.
Niestety!
Jak wiemy sporo osób ma zle doświadczenia z pewną osobą i po prostu się boi inwestować tam gdzie on jest. W tej chwili mam wrażenie że słusznie.
Z tego co pamiętam, to poza obiętymi już akcjami bedzie mieć prawo do objęcia bodajrze jeszcze raz takiej samej ilości przed koncem tego roku. W równie promocyjnej cenie!!! Chyba że zaraz bedzie znów przekręt i dojdą że to przy obecnym kursie juz nie jest promocja i dostanie jeszcze taniej. Czysta manipulacja!! Tyle jeśli chodzi o prezesa.
Jest jeszcze jeden problem:
"Zarząd Funduszu jest upoważniony do podwyższenia kapitału zakładowego w granicach kapitału docelowego w okresie do dnia 31 sierpnia 2011 r. w ramach którego może wyemitować łącznie 12.952.879 akcji, z czego 4.952.879 akcji imiennych serii D o wartości nominalnej 10 groszy każda oraz 8 000 000 (osiem milionów) akcji imiennych serii E o wartości nominalnej 10 groszy każda. Cena emisyjna akcji wydawanych w ramach kapitału docelowego będzie nie niższa niż - w przypadku akcji serii E – 10 groszy za jedną akcję oraz w przypadku akcji serii D – 7,07 złotych za jedną akcję.
Zapisu na Akcję serii E mogą dokonać wyłącznie uprawnieni z warrantów subskrypcyjnych serii C. Warranty subskrypcyjne wydawane będą nieodpłatnie wyłącznie na rzecz spółki Assets Management Black Lion Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie – spółki, której wspólnicy za pośrednictwem Firmy Zarządzającej odgrywają istotną rolę w budowaniu wartości Funduszu. "
Pięknie.
własnie dlatego spółki wchodza na giełdę... własnie po to , żeby zarządzający zarabiali a mali inwestorzy to dawcy kapitału...Gdybym to przesłanie wyssał z mlekiem matki to nigdy bym nie wchodził na GPW...
bo to co dzieje sie tu i na innych spolkach to nie inwestowanie tylko rosyjska ruletka... a tym bardziej teraz
to prawda że żenada... ale ja ciągle też liczę że jednak do końca roku MUSI sie odbić - o ile oczywiscie domkną transakcję z JW.... Miałem sobie nawet uśrednić ale przy takim ruchu na papierze darowałem sobie - na razie postoję...
Niestety tutaj perspektywa minimum to pol roku - rok........................
Perspektywa pół roku lub rok.. A to dlaczego??
Co pół roku tak sobie mówie i nic. Spółka ostatnio podaje dobre informacje ale jak zawsze bardzo odlegle w czasie plany. A pomiedzy dobrymi wiadomościami dowiadujemy się kto dla kogo dodrukuje za bardzo niską wartość nowe akcje.
Spółka jest niedowartościowana a oni jeszcze sobie dodrukowują.
TO daje kolejny powód aby powazni inwestorzy trzymali sie jak najdalej od tej spółki.
pół roku - rok ???
Posunę sie daleko i stwierdze, że może nigdy ???
Spólka niedowartościowana , infa bardzo dobre, więc czemu nie rosnie ??????
Dodatkowo biorąc pod uwage sytauacje na świecie, tzn analitycy i wielcy uczeni nie przyznaja sie, że obecna sytuacja to wielka porażka kapitalizmu...
Niestety ci wielcy /banki itp/ były zbyt pazerne... całe USA przez dziesiatki lat zyly na kredyt...
Ta sytuacja potrwa jeszcze przez lata................................................................ a wiele spólek nie wstanie z kolan... cały czas dochodzą nowe na GPW - JSW i inne, skąd brac na to wszystko kapitał ??????? Kto bedzie łożył w kazdą spółkę krocie... awersja do ryzyka coraz większa....
czarno to wszystko widze w perspektywie czasu
a najlepiej jakby wybuchła III wojna swiatowa... teraz trzeba wszystko rozpierd....lic i na nowo budowac... jeden z ekonomistów powiedzial - co 60-70 lat wojna i kryzysów nie bedzie.... tylko wojna o skali II swiatowej
osobiscie uwazam, ze kiedys może 3-4 zł bedzie... tylko kiedy ?? tu juz nawet info o sprzedazy działki nie pomoze... no moze bedzie wzrost na jednej sesji z 5%....
Jak tfi Pioneer kupił po 3,35 to myslałem , że zła passa zakonczyła sie... BZDURA trwa nadal
moi zdaniem pol roku - rok... potem minimum kolo 3 zlociszy powinno sie zakrecic... minimum...
Jak sprzedadza działke to z samych odsetek od obligacji JW bedą mieli 10-12 baniek na rok odsetek... no i nareszcie kasę na projekty budowlane, które w koncu pozwola sprzedac działki za jakaś rozsądną cenę... chociaz to dalsza perspektywa... ale moim zdaniem ew. finalizacja sprzedaży vis'a wystarczy na to 3 zl
Dzięki za ciekawą lektóre.
Obecna sytuacja i moje uśrednianie włąsśnie tak wygląda - lapanie dołków przez ambitnego leszcza.
Tyle tylko że to nie NewConect! Spułka z fundamentami! Zaangażowany Pionier....
Nie mogę zrozumieć jak to możliwe że KNF nie zaingeruje w działania towarzystwa wzajemnej adoracji. Bo tak chyba należy nazwać to dodrukowywanie akcji...
Ps. Dzieki za udział w dyskusji.
Spółki spadają lub rosna, jak cała giełda.
Są jednak spółki gdzie ktoś ma kawalek tortu podzielonego miedzy innych i dba o to żeby cały tork róśł razem z jego częścią. Tu jest ciągłe krojenie naszego juz zainwestowanego kapitału! Pazerność!!!
Dzięki za ciekawą lektóre.
Obecna sytuacja i moje uśrednianie włąsśnie tak wygląda - lapanie dołków przez ambitnego leszcza.
Tyle tylko że to nie NewConect! Spułka z fundamentami! Zaangażowany Pionier....
Nie mogę zrozumieć jak to możliwe że KNF nie zaingeruje w działania towarzystwa wzajemnej adoracji. Bo tak chyba należy nazwać to dodrukowywanie akcji...
Ps. Dzieki za udział w dyskusji.
dobre... na szczęście nie kusił mnie nigdy rynek NC....
przewały i jeszcze raz przewały.... smiac mi sie chce jak czasami Sobolewski - prezes GPW- namawia do inwestowania... haha...
tez pewnie wie gdzie łapy wsadzic....
szulernia z przymrużeniem oczu... bo kazdy z tego ma kase ! :-)