Z 15 czerwca z walnego mamy zatwierdzone emisje akcji serii C (650tys) i D (1mln).
Wynika z tego, że 650tys, akcji było objętych po 7zł. a 1mln akcji będzie objętych po 13zł.
Wszystko było objęte za gotówkę. Czyli do kasy wpłynęło 17,5mln zł.
Z 650tys akcji po 7zł mamy 4,5mln zł. Na przejęcie RO poszło ok. 4mln, czyli z tej emisji zostało ok 0,5mln zł.
Z 1mln akcji po 13 mamy 13mln zł. Pytanie ile z tego pójdzie na przejęcie Fesenko. Czyżby wyniki Fesenko za II qwr były znacznie lepsze niż 0,5mln zysku? Nawet niech będzie 1mln zł zysku. To Fesenko będzie ich kosztować 8mln zł. (lub mniej) czyli z tej emisji zostanie im jeszcze 5mln(i więcej). Podejrzewam, że na dalsze dofinansowanie i rozwój spółek w grupie (BG, RO i Fes.).
Perła NC. Jak stawiać na konia to wygrywającego.
Cześć. :)
Podoba mi się konsekwencja spółki. Po cichu liczyłem na 10 pln, ale 13pln nie spodziewałem się kompletnie. Jak widać, przy ogólnym deficycie ropy i benzyny na rynku ukraińskim rafinerie dobrze zarządzane, a przede wszystkim dobrze zaopatrzone w surowiec, mogą uzyskiwać porządne marże. A jakie- przekonamy się już za ok.3 tygodnie.
Liczę na kurs w wysokości takiej by kolejne 30-40% wzrostu wyrównało cenę nowej emisji (9-10pln) i tam znowu konsolidacja do kolejnego wybicia. Tym razem myślę,że ze zdwojoną siłą, bo dojdą jeszcze wieści z RusOil i być może ciekawe kontrakty samego BG.
Pozdrowienia
Broader zwróć uwagę na coś innego. Przy kursie 6zł. Wart spółki na NC była 17,2mln zł.
A z emisji uzyskali 17,5mln. zł.
Z czego kupili dwie spółki i pytanie ile kasy im jeszcze zostanie na rozwój. To jest pytanie.
Ważne. Myślę,że na inwestycje w Fesenko (zwiększając zdolność rafinerii do generowania ponad 10mln zysku netto rocznie) +kapitał obrotowy potrzebują około 30-40mln. 1/3tej sumy na koniec roku będzie na pewno, resztę zapewni W Investments + ew. kredyt. W Inv. wybiera się zresztą na giełdę-kapitał pozyskany prawdopodobnie przeznaczy głównie na BG, bo PPG dzięki posiadanym aktywom i strukturze akcjonariatu ma już raczej zapewnione finansowanie.
Mam wrażenie,że jesteśmy świadkami rodzenia się nowej gwiazdy polskiego biznesu formatu Czarneckiego. Na razie Wiśniewski dopiero wszedł do pierwszej setki najbogatszych, ale jestem przekonany,że zobaczymy go w pierwszej 10 już za kilka lat. Inwestorzy też powoli to dostrzegą,że Karkosik czy właśnie Czarnecki mają godnego naśladowcę. Ich spółki urosły po kilka tysięcy procent. My na razie kilkadziesiąt. To jest różnica.
Btw: Świetne wyniki Onico, a spółka poniekąd z naszej branży(kontrakty spot na LPG to również nasz target-na razie przyszły,ale do czasu). Gratulacje dla posiadaczy!
Mandelbrot nie powiem, że jak kurs sie kisił i spadał to zaczynałem wątpić w swoje umiejętności analityczne. Ale faktycznie cierpliwość procentuje. Pozdrawiam.
Ja również Dziękuję Broaderowi i Fafikowi,że dzięki Wam dotrzymałam te akcje,a były chwile słabości . Jestem tutaj od debiutu i zawsze czytałm Wasze analizy na temat Naszej spółki Broad Gate.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziękuję.
Dokładnie Broader, w pełni podzielam Twoje poglądy na temat tej spółki, od samego początku miałeś trafne uwagi i nigdy nie zwątpiłeś, zresztą tak jak ja i paru innych.
Sółka wszystko co najlepsze dopiero ma przed sobą, a inwestrorzy powoli się przekonają do neszej perełki , jak Wiśniewski będzie się wspinał na drabinie coraz bliżej szczytu i zawita do top 10 najbogatszych, to juz wtedy nie będzie ta sama spółka, sporo w akcjonariacie sie zmieni, leszcze po drodze odpadną no i grubasy pewnie zasiądą, bo lubią takie spółki,sama spółka przejdzie na głowny parkiet, a co wtedy bedzie, wiadomo, wyciągną na takie maxy , o jakich ja nawet dziś nie śnię, bo przy takim frefloat bedzie bardzo łatwo to zrobić.