Niewiarygodne spadki na Forte.....we czwartek brali jak szaleni pod dywidendę po 12 zeta i wyżej,dziś po 9 z kawałkiem popytu brak,nie wiem o co chodzi,może o jakiś wykres at i ktos go właśnie maluje? bo gdzie tu logika,oczywiście rynek słaby ,ale to nie tłumaczy takich spadków na jednej z najlepszych fundamentalnie spółek na GPW! Wystarczy popatrzeć na wskażniki i bardzo niskie zadłużenie,jak do tego dodamy wysoka dywidendę to dochodzimy do wniosku ,że w tym szaleństwie jest jakaś metoda,tylko jaka? JA WIEM,ZE NIC NIE WIEM IM WIEM WIĘCEJ .
C/Z>C/WK>DYW. 5.30 0.68 7.90
https://www.bankier.pl/inwestowanie/spolki/FORTE/skonsolidowane-wskazniki-kwartalne.html
Wyniki forte może ostatnio nie są rewelacyjne (mam na myśli wyniki za I kwartał - pozytywny wynik został zrobiony praktycznie przez jednorazową operacje) no ale bez przesady logicznie tego co się stało 19.07 na forte się nie da wyłłumaczyć, wszyscy wywalają zaraz po wzięciu dywidendy? Wątpię.... Dywidenda jest, wskaźniki nawet c/zo niskie, c/wk niskie, zadłużenie w okolicach 30%.
Żeby nie było niejasności ja jedynie spółkę obserwuję bo jest bardzo ciekawa i w sumie to się nawet cieszę, jak tak dalej będzie szło na szerokim to kupi się forte za ułamki prawdziwej wartości jak w styczniu 2009...
...w styczniu 2009 forte kosztowało poniżej 3 zeta ,ale spółka miała straty i wskażniki obecnie pomimo tego ,że sam kurs jest sporo wyżej tzn nominalnie jest droższa,ale fundamentalnie jest sporo tańsza.nie wiem czego jeszcze chcieć ? Produkcji ifonów?
Forte to perełka,sam nie mam tego towaru zbyt dużo,ale zastanawiam się nad zwiększeniem i to znacznym pozycji....oczywiście na dilowanie się nie nadaje to inwestycja długoterminowa!
Wyniki wynikami,dlaczego maja być gorsze niż rok temu? Myślę,że będą o wiele lepsze bo sprzyja temu rynek.Poza tym popatrz sobie na obroty i sesję czwartkową,kiedy łykali duże pakiety po 12 zeta! PO KILKA TYSIĘCY,A TO JAK NA TĘ SPÓŁKĘ SPORO! i co teraz sypią?
MOŻE TO CELOWE,ŻEBY ZNIECHĘCIĆ MAŁYCH I OBKUPIĆ SIĘ PO OKAZYJNYCH CENACH?
Firma ma najwyższy ranking: AAA !!!
http://www.stockwatch.pl/gpw/forte,wykres-swiece,wskazniki.aspx
Wg stockwatch potencjał zmiany kursu +68% tyle w temacie, nawet sEVA mają dodatni a dokładnie 0,36%.
Czekam z zakupem, uważam, ze wyniki za II kwartał mogą negatywnie zaskoczyć i dopiero wtedy podejmę decyzję o zakupie, mam jakieś dziwne przeczucie, ze jeszcze Forte niestety dla posiadaczy akcji, a stety dla mnie zjedzie niżej (zawsze mogę się mylić)