Wiem, że umowa jest do 15.07.2010, ale jakoś
nie wierzę że podadzą info do tego dnia.
Mam wrażenie, że coś jest " nie tak" - oczywiście chciałbym się mylic, ale...
Na akcjach były nieznaczne ruchy - w tym wywalenie 1000 000 akcji,
czyżby kolejny aneks i nadal wyczekiwanie, czy tylko ktoś niecierpliwy wywalił na 2-3 dni
przed oficjalnym podaniem infa?
Ta cisza nic dobrego nie wrozy, dziwi fakt ze bank przez 2 miesiace nie potrafi rozpoznac wniosku kredytowego i skalkulowac jego oplacalnosci ? Czy prezes znow szykuje akcjonariuszom niespodzianke ?
Ktoś wywalił bańkę ale ktoś też zebrał po 8.
A rozpatrzenie kredytu na kilkanaście milionów musi potrwać a 2 czy 3 miesiące to wcale nie tak długo jeśli w grę wchodzi taka dużą kwota.
Otrzymali oferty warunkowe na podstawie których mieli dostarczyć wymagające dokumenty.
Już niedługo się okaże co i jak :)
Nie chodzi o kwote kredytu, tylko o kalkulacje oplacalnosci. Jezeli sie nie myle to proste jak drut 6,50 x 1 mln ton = 6,5 mln zysku , co to im tak ciezko to policzyc ?
Przedsięwzięcie jest nietypowe i dlatego tak długo to trwa, poza tym banki chcą zabezpieczenie często na 200%, a spółka daje wkład własny 4 mln zabezpieczenie hipoteka na całości czyli na 14 mln pod kredyt 10 mln, czyli pokrycie 140%. Podejrzewam że trwa tak długo bo muszą zorganizować dodatkowe zabezpieczenia (np w funduszach poręczeniowych, BGK, etc.), a to wymaga dodatkowej analizy jak pod kredyt przez dodatkowe instytucje...
Szybko to można dostać kredyt na lodówkę w mediamakrt...
Czlowieku pomysl troszke, jezeli firma daje 4 mln a bank 10 mln, to juz jest zabezpieczenie na 40%, jezeli do tego faktycznie dochodza kontrakty na sprzedaz to bank ma czysta kase , bo tak dochodowy biznes zawsze sprzeda.
Nie ma co gdybać ile to potrwa , każdy taki kredyt to sprawa indywidualna i nie ma reguły.
Akurat z formalnościami w pl różnie bywa więc wszystko jest możliwe.
Niedługo się dowiemy ,pozostaje czekać.
Na logikę tak, zawsze sprzeda. Ale działy ryzyka nie kierują się logiką, tylko arkuszem w excelu, a decyzje podejmuje "zero-jedynkowy analityk", a oni nie patrzą tak jak my, tylko na tzw "rynek wtórny przedmiotu kredytowania". Samochód osobowy czy tira jak zajmą za niespłacanie to go zgolą w 1 tydzień, żwirownię w 1 rok....
Tu nie chodzi o szybko czy wolno ale.. anek do umowy
był do 15.07.2011 więc jeśli ie będzie ani umowy ani aneksu to
chyba jest problem.
Aneks do 1-umowy tez przeszedł bez echa "tylnymi drzwiami" na PB.
Czy teraz po kokoło 2-tygodniach (analodia z pierwszym aneksem) dowiemy się z PBże znowu aneksoweali na koljny miesiąc?
Coś TU jest nie tak.
Pozdrawiam all
pozostaje kwestią nierostrzygniętą, jakiej wagi informacje powinny pojawiać się jako oficjalny komunikat EBI, czy aneks do umowy jest taką informacją? Moim zdaniem jakby wszyscy zaśmiecali takimi infami EBI to byłby burdel informacyjny. Podali info o umowie przedwstępnej, następne istotne powinno być o zakupie i kredycie albo o nie zakupieniu z takich czy innych powodów, i tyle w temacie.
Właśnie aneksu nie podawali bo nie muszą ,kto się interesował to się sam dowiedział.
Zawsze można posłać maila do firmy lub zadzwonić i się czegoś dowiedzieć.
Z pewnego maila co otrzymałem wynika że info pojawi się dziś lub w poniedziałek ale nie jest to dosłownie napisane więc nie traktuję tego jako 100% informacji.
Takiej informacji mi nie udzielą,nawet o to nie pytałem to logiczne, wiadomo jak zadasz w mailu pytanie czy umowa podpisana to by było śmieszne bo takie informacje przez EBI mogą podać oficjalnie.
Można pytać o różne sprawy tylko odpowiednio sprecyzować trzeba pytanie.
W moim poście nie pisałem wyżej o tym czy umowa podpisana czy nie tylko o terminie publikacji, nic więcej.
Tak to już jest z niecierpliwymi, trzymają tygodniami a przed finałem wywalają a panice , normalka ,sypacze są byli i będą, dzięki temu inni dobierają :)
Ja juz sie zastanawiam gdzie sa zaparkowane te miliony akcji po 9-10 gr? I ile tak faktycznie na dzisiaj w obiegu jest akcji? Infa dzisiaj nie bedzie, nalezy sie liczyc w poniedzialek z wodospadem, teraz pytanie czy znow bedzie 5 gr ?