• Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    W raporcie za I kwartał PEPES wykazał m.in.:

Przychody netto 23,1 mln zł (64,5 mln cała branża - 7 podmiotów)
    Zysk brutto 2,4 mln zł (25,7 mln cała branża)
    Zysk netto 2,0 (cała branża 21,9 mln zł).

Jeśli wskażniki PEPEES-u były zaniżone, to wówczas zaniżały i wynik całego sektora. To w kontekście moich przypuszczeń, że I kwartał w rzeczywistości był lepszy niż w Raporcie. W II kwartale 2011 ceny skrobi były jeszcze wyższe.

Czy sądzicie, że rzeczywiście wyniki PEPEESu były aż tak słabe ?? Inne zakłady w dwóch poprzednich latach walczyły o przetrwanie, mocno zadłuzone - PEPEES miał się w miarę dobrze.
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~eryk [95.49.113.*]
    Bardzo ciekawe dane przedstawiłeś.tak jak pisałem wczoraj zysk do sprzedaży za IQ był stosunkowo niski. kiedy negocjuja warunki skupu surowca czy nie w II Q czyli po wynikach za IQ moze to miała byc dodatek negocjacyjny że nie na skrobi nie ma takiego zysku? taki pomysł mi przyszedł do głowy nie wiem czy cos w tym jest.
    ciekawy jestem jaki procent w sprzedaży ogólnej pepeesu ma skrobia?
    Mogliby podac wyniki wcześniej za I półrocze.
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~misio [89.191.152.*]
    witam, dzisaj chyba bez przelomu
    czyżby nasza lokomotywka się rozpędzała
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~misio [89.191.152.*]
    oby, i zeby nie pedzila tylko spokojnie do gory sie wspinala, pozdr
  • Do Wieśka_PLN Autor: ~kris [93.105.121.*]
    Wiesiu nie zachwalaj pieniądz lubi ciszę ci co wiedzą to trzymają ty wiesz ja wiem a tak na marginesie obserwuj Blacklion
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~Rradosław [95.49.12.*]
    Jeżeli Twoje spostrzeżenia są poprawne,a uważam że tak, to wynika, że od drugiego kwartału już nie będą mogli zaniżać ani wysokości sprzedaży ani zysku. Za drugi kwartał zobaczymy bardzo przyzwoity zysk kilka milionów zł. Skrobia w cenie i chyba do końca roku tak bardzo nie spadnie więc szykuje sie dla Pepeesu i akcjonariuszy bardzo dobry rok.
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~misio [212.122.207.*]
    jak spór akcjonariuszy nie spie..... tego, szkoda, choc w piątek dziwne rzeczy sie dzialy pod koniec, nie wygladało to na normalne zachowanie kursu, tylko na grę, ale mlody jestem moge sie mylic
    pozdr
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~eryk [95.49.95.*]
    Wiesiek gdzie można sledzic ceny skrobi?, dobrze jakbyś podrzucił linka. pozdrawiam
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Dnia 2011-07-13 o godz. 16:06 ~eryk napisał(a):
    > Wiesiek gdzie można sledzic ceny skrobi?, dobrze jakbyś
    > podrzucił linka. pozdrawiam

Już wcześniej pisałem, ze mam monopol na dostęp do cen skrobi :)))
    Są to niepublikowane dane GUS, otrzymywane z opóźnieniem ok. 1 miesiąca. Nastepnie podaję je i inne informacje z zakresu rynku ziemniaków w pewnej publikcji branżowej, zwykle z jakimś komentarzem. Więc głupot tu Wam nie moge pisać :)

Za czerwiec będę mieć ceny pod koniec tygodnia, ale już teraz mogę Wam podać szacunek za I półrocze 2011, w porównaniu z I półroczem 2010 r. (margines błędu najwyżej 2-3%)

Średnia artmetyczna cen zbytu skrobi ziemniaczanej z I półrocza 2011 r. to 4500 zł/tonę, w I półroczu 2010 było to 1520 zł/tonę.
    Wzrost cen innych produktów skrobiowych był mniejszy (o 45-50% na podstawie cen uzyskiwanych w eksporcie).

Tak więc m.in na podstawie tych przesłanek mam prawo przypuszczać, że wyniki PEPEES-u za I półorcze 2011 r. powinny być więcej niż dobre.

Pozdrawiam
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~tłusty [95.49.104.*]
    Więc wyniki za drugi kwartał wg ciebie powinny być procentowo jeszcze lepsze niz za pierwszy kwartał. Ale ktos zaniża na siłe kurs ciekawe jaki w tym ma cel?
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Dnia 2011-07-31 o godz. 16:04 ~tłusty napisał(a):
    > Więc wyniki za drugi kwartał wg ciebie powinny być
    > procentowo jeszcze lepsze niz za pierwszy kwartał. Ale ktos
    > zaniża na siłe kurs ciekawe jaki w tym ma cel?

Witam po dłuższej, urlopowej przerwie.

Odpowiadam na pytanie - Tak, wyniki za II kwartał, a w konsekwencji i za całe I półrocze będą procentowo lepsze, wdług mnie dużo lepsze, dla PEPEES-u niż w I kwartale. Takie jest moje przekonanie na podstawie analizy cen skrobi i pochodnych oraz sytuacji PEPEES-u na tle branży. Utrzymuję też to przekonanie, że w I kwartale wyniki PEPEES-u na tle branży były zaskakująco słabe (mam na myśli wskaźniki rentowności i wielkość zysku), zbyt słabe niż powinno to być w rzeczywistośći.

Spadek cen w ostatnim okresie wykorzystałem do zwiększenia zangażowania w Spółkę. Jestem przekonany, że w sierpniu czekają nas tutaj solidne wzrosty, powyżej 1 zł. Na pewno nie warto teraz wywalać akcji, a przeciwnie - warto dokupić.

Pozdrawiam
  • Re: Wyniki PEPEES-u na tle branży Autor: ~barnaba [193.200.83.*]
    true
[x]
PEPEES 1,44% 0,85 2026-05-29 16:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.