• Zapłacili Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Zapłacili za RO. Czyli teraz jest już ich. Dali dokładnie 1,450 mln $ = 4mln zł.
    Całkiem nie źle. Patrząc na perspektywy związane z rynkiem Moskiewskim.
    Pozdrawiam.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Niki [87.204.7.*]
    No to jak zapłacili gotówką to po co robić emisję akcji. Co z tego, że po 7 zł jak to rozwadnia zysk na akcje i na co mają iść te pieniądze?
  • Re: Zapłacili Autor: ~Broader [109.243.198.*]
    A po to,że 4mln + 6-10mln potrzebne na kapitał obrotowy (podejrzewam,że obroty RO wzrosną do poziomu 2-3krotności aktualnych) dają w sumie 10-14mln a to jest równowartość obecnej kapitalizacji. Dla mnie jest ok. Wartość księgowa na akcję wzrasta z ok.1pln do ok.3pln i mamy doinwestowanie spółek na właściwym poziomie. Przydałyby się szczegóły dotyczące emisji i sposobu jej rozliczenia, bo cena, blisko 40% powyżej aktualnego kursu, jest dla mnie całkowicie satysfakcjonująca.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Prędzej wychodzi na to, że zrobili emisję po 7zł w ilości 1,650mln szt. Daje nam to 11,550 mln zł. A RO kosztował ich 4mln. Czyli w kasie mają jeszcze na rozwój tych spółek jakieś 7,5mln zł.
    A różnica podejrzewam pojawiła się z tego, że w trakcie negocjacji zrobili emisję na przejęcie. Pierwotnie 1,65mln * 7. A na końcówce widać, że musieli wynegocjować lepszą cenę - stąd mniejsza ilość akcji dla RO (580tys szt). Jak dla mnie super. Po co dawać całą kwotę RO, jak można kupić taniej i jeszcze mieć coś w kasie.
    Jak dla mnie info pozytywne.
    Oczywiście do końca tyg. nie ma co liczyć na jakieś spektakularne ruchy na BDG, gdyż wszyscy żyją JSW. Nie zdziwię się jak info to przeszło bez echa.
    Fafik, chyba tej emisji jeszcze nie zrobili a RO zapłacili cash'em.
    Zgadzam się z Tobą, że przydałyby się szczegóły. Na co kasa. Do tej chyba większość z nas myślała, że na RO. Teraz się okazało, że na to była gotówka.
  • Re: Zapłacili Autor: ~xxx [81.210.63.*]
    przed nami jeszcze dlugie tygodnie stagnacji.
    Podejrzewam, że do wyników za 2 qwr. Wtedy powinni skonsolidować BG + Fesenko.
    Zobaczymy, co wtedy z tego wyniknie.
    Ale faktycznie do wyników jest jeszcze trochę tygodni.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Niki [87.205.200.*]
    Nie można skonsolidować RO za Q2 bo został kupiony pod sam koniec czerwca, jak nie w lipcu. Nikt więc nie będzie konsolidował tygodnia. Najwcześniej od Q3. Fasenko oczywiście tak. Można zrobić oczywiście sprawozdanie finansowe pro-forma za Q2 ale w przypadku spółki z NC raczej bym na to nie liczył, chyba, że komuś będzie zależało na dobrej informacji.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Broader [46.112.127.*]
    Toż Fafik napisał,że chodzi jedynie o Fesenko i BG.
    Co do moich prognoz w innym poście to zwracam uwagę,że prognoza dla Fes jest wyrażona jako Ebitda a moje prognozy dotyczą wyniku netto...
  • Re: Zapłacili Autor: ~Fafik [79.162.129.*]
    Ja to widzę inaczej Niki.
    RO dostał akcje w ilości 580tys, bo tyle wynika z przeliczenia mniej więcej.
    1,45mln $*2,8 = 4mln/7 = 580 tys. I tyle akcji dostali Rosjanie. Oczywiście teraz muszą poczekać, aż emisja zostanie zarejestrowana w sądzie itp.
    A reszta zostanie objęta kasą przez jakiegoś akcjonariusza/szy. Oczywiście po 7zł.
    Więc wg mnie super. Tzn chcieli przeznaczyć na RO 11,5mln zł. A wydali tylko 4mln. Tzn, przypuszczalnie na końcówce udało im się zejść z ceny. A reszta w formie kasy będzie w spółce. Jak dla mnie super. Przynajmniej są środki na rozwój trzech odnóg. BDG, Fesenko i RO. Za jakiś czas zapewne dowiemy się kto objął resztę akcji. Mam nadzieję, że będzie jakiś komunikat o rozliczeniu całej tej emisji.
    Teraz tylko spokojnie czekać i dać im popracować.
    Broader. Nie wkurza Cię ten marazm? (brak popytu i podaży). Dobra spółka, ma perspektywy rozwoju, a zachowuje się jakby była jakaś trędowata. Mam tu na myśli jakby inni inwestorzy wogóle jej nie widzieli. Bo mnie trochę to wkurza. Super infa, wiele rzeczy się wyjaśniło, a tu cały czas spokój +-1,5zł. na akcję.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Broader [31.61.129.*]
    owszem.wkurza. Troszkę więcej pr i będzie dobrze. Pozdrowienia.
  • Re: Zapłacili Autor: ~Wkurza [83.21.116.*]
    Ale niebawem sytuacja ulegnie radykalnej zmianie, czytaj - poprawie, poza tym byc moze za jakis czas jeszcze nowe przejęcie, tu bedzie naprawde piekna cena
    Nie sądzę , aby zrobili przejęcie. Z prostego powodu. Mają dwie spółki, które potrzebują kapitału, które trzeba rozwinąć i podejrzewam, że na tym się skupią. Oczywiście plus samo BG.
    Po co im kolejna firma, która potrzebowała by kasy. Najpierw niech skupią się na tych trzech odnogach. A dopiero potem znów można myśleć o jakiejś akwizycji.
    Lepiej tak, niż jak robi to Centrozap. 500 projektów i planów, żaden nie ukończony. I do tego próba reanimowania trupów w postaci Pronox, Agito, GKS, Komi.
    BG kupuje spółki, które zarabiają i generują kasę, więc robią to z głową.
    Teraz tylko czekać i obserwować.
  • Re: Zapłacili Autor: ~as [91.222.119.*]
    ciekawe co za głupek objął emisję po 7 złotych jak na runku może kupic za 4 z hakiem
  • Re: Zapłacili Autor: ~ajaj [91.121.145.*]
    Równie dobrze mogli objąć nawet i po sto zeta i nie porównuj "wyceny rynkowej" z ceną emisji, gdzie na dodatek kasa z pływów zostaje na dalszy rozwój, ot takie dokapitalizowanie :-)))
    Swoją droga spróbuj skupić wiekszą ilość akcji np 500k, nie jesteś w stanie tego zrobić, bo podaży takiej nie ma i kurs pewnie gdzies by się dopiero zrównoważył w okolicach drugiej dziesiątki :-)))
    Teraz sypanko tych co nie zostali tutaj zaproszeni :-)))
  • Re: Zapłacili Autor: ~ron [178.42.160.*]
    Ja bardzo dziękuję za takie zaproszenie. Poczekam na 3zł.
  • Re: Zapłacili Autor: ~dino [163.244.62.*]
    ha ha... na 3zł. twoje niedoczekanie! teraz to jest promocja. Pomysl troche a moze zrozumiesz ile jest warta spolka. Juz niedlugo wzbudzi zainteresowanie a wtedy bedziecie sie zabijac o akcje.
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.