Kurs akcji został "obcięty" o dywidendę w zeszłym tygodniu (3 dni traderskie od dnia ustalenia prawa do dywidendy). Jutro jest dzień ustalenia prawa do dywidendy i osoby posiadające akcje na swoim rachunku otrzymają wypłatę w dniu ustalonym jako dzien wyplaty dywidendy.
Czwartek 16 VI był ostatnim dniem do kupna z prawem do dywidendy. Piątek już nie.
A na marginesie - pobieranie przez państwo podatku 19% od dywidendy,to zwyczajne
złodziejstwo. Ten dochód został już opodatkowany jako zysk spółki,a fakt jego podzielenia między akcjonariuszy nie może być powodem opodatkowania po raz drugi tych samych pieniędzy. Po drugie - kurs zostaje pomniejszony o wartość dywidendy,więc płaci się podatek za zero przyrostu kapitału.
To grabież.
Dnia 2011-06-23 o godz. 10:59 ~gugel napisał(a):
> Czwartek 16 VI był ostatnim dniem do kupna z prawem do
> dywidendy. Piątek już nie.
A na marginesie - pobieranie
> przez państwo podatku 19% od dywidendy,to zwyczajne
> złodziejstwo. Ten dochód został już opodatkowany jako zysk
> spółki,a fakt jego podzielenia między akcjonariuszy nie
> może być powodem opodatkowania po raz drugi tych samych
> pieniędzy. Po drugie - kurs zostaje pomniejszony o wartość
> dywidendy,więc płaci się podatek za zero przyrostu
> kapitału.
To grabież.
Witam,
Zgadzam się w 100%. Jest to podwójne opodatkowanie tego samego zysku. To co można zrobić, to trzeba zorientować się, która z partii politycznych ma w swoim programie reformę podatków. I oddać na nią głos w wyborach. Ale z tego co wiem, to żadna z głównych sił politycznych nie zamierza zajmować się takimi problemami...
Pozdrawiam,
Starpol
Dnia 2011-06-24 o godz. 15:48 ~krzysztof napisał(a):
> Teoretycznie jest Nowa Prawica, ale wiele osób chociaż
> popiera, to boi się zmarnowanego głosu.
No tak.
Ale oddanie głosu na daną partię, tylko dlatego, że nie ma lepszej "alternatywy" też jest marnotrastwem.
Starpol
Dzisiaj w papierowym Pulsie Biznesu bardzo ciekawy artykuł o tym dlaczego warto inwestować w spółki regularnie wypłacające dywidendę - nawiasem mówiąc Eurotel jest w niedużej grupce takich właśnie spółek. Niestety nie mogę na razie podać linka, bo online tego jeszcze nie znalazłem, pewnie jutro opublikują...
Dnia 2011-09-05 o godz. 13:21 ~Akcjonariusz napisał(a):
> Dzisiaj w papierowym Pulsie Biznesu bardzo ciekawy artykuł
> o tym dlaczego warto inwestować w spółki regularnie
> wypłacające dywidendę - nawiasem mówiąc Eurotel jest w
> niedużej grupce takich właśnie spółek. Niestety nie mogę na
> razie podać linka, bo online tego jeszcze nie znalazłem,
> pewnie jutro opublikują...
Wywiad z prezesem Eurotela w Bankier.tv, warto obejrzeć jesli jesteście zainteresowani spółką: http://bankier.tv/w-polsce-nie-ma-miejsca-dla-nowego-operatora-9878.html