• mercor raport Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Czy ktś coś rozumie z tych raportów ? jeden inny od drugiego - dlaczego ?
  • Re: mercor raport Autor: ~marh [80.50.228.*]
    Pojęcia nie mam o co tu chodzi jedynie przepływy sie mniej więcej zgadzają.
  • Re: mercor raport Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Doszedłem do tego ,że wyniki SŁABE , zysk netto na jedną akcję 20 groszy , gdzie za 2009 był ponad 2 zł . Jak to giełda - akcje do góry .
  • Re: mercor raport Autor: ~wiki [195.117.219.*]
    Odpisy aktualizujące wartość długoterminowych aktywów
    finansowych 42 bańki co to za jaja
  • Szanowni inwestorzy Autor: ~sajkooo [195.210.60.*]
    Jest raport skonsolidowany i jednostkowy. W jednostkowym jest strata. Ale bardziej istotny jest skonsolidowany gdyż do niego wliczają się wyniki całej grupy mercor.
    Tam jest zysk ponad 17 baniek. A zysk na jedną akcję 1,14 zł. Nieco gorzej niż w zeszłym roku, ale jak na obecną cenę mercora to baardzo dobrze!
    C/Z to obecnie 11,3
    C/WK poniżej 0.7
  • Re: Szanowni inwestorzy Autor: ~wiki [195.117.219.*]
    Zgadza się że skonsolidowany ważniejszy i wyniki nie są złe ale co to za jaja odpisali prawie 43 bańki co to wtopa na kontraktach ???
  • co do odpisów Autor: ~sajkooo [195.210.60.*]
    Z listu prezesa:
    "Porządkowanie Grupy po dokonanych akwizycjach, przenoszenie kompetencji
    handlowych i produkcyjnych skutkowało obniżeniem wyceny wartości godziwej
    posiadanych udziałów Bem i Tecresy na poziomie sprawozdania jednostkowego
    Mercor SA. Wartość firmy wykreowana w wyniku akwizycji (tak zwany goodwill)
    pozostała jednak niezmieniona."

więc nie dymić mi tutaj. Czytać wszystko uważnie
  • Re: co do odpisów Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Jak ktoś zarabia to pisze ZAROBIŁEM - jak jest źle to tak pisze że nic nie można zrozumieć - mi to śmierdzi.
  • Re: co do odpisów Autor: ~Robin [195.117.219.*]
    niestety jestem zapakowany liczy tylko że już zdyskontowaliśmy słabe wyniki, bo co by nie mówić są słabe lecz wskaźniki bardzo nie ucierpiały i spółka ciągle jest tania, wycena idm na 18 zł nabiera zupełnie innego znaczenia wydawała się śmiesznie niska teraz jest godziwa niestety przy 18 zł będą dopiero na małym plusie, i szybo tam chyba się nie znajdziemy. Chyba że niski ff i koniec kwartału zmusi tych leni z funduszy do zaatakowania i podniesienia kursu.
  • Re: co do odpisów Autor: ~sajkooo [195.210.60.*]
    No nie mogę, brak słów!! Egeniuszcośtam, jak ci śmierdzi to go umyj. I wywal akcje, jak raportów nie rozumiesz.
    Robin, wskaźniki nie ucierpiały? Wskaźniki się poprawiły!!!
    Spółka miała tragiczny I kwartał 2010 i jeszcze zbiera tego zgniłe owoce, bo obecny raport obejmuje okres od 01.01.2010 - 31.03.2011.
    natomiast w tym roku spółka notuje już widoczną poprawę.
    Raport nie jest słaby!!! W najgorszym razie jest średni. A przy obecnej cenie akcji jest b. dobry!
    Jeszcze raz:
    C/Z ok. 11
    C/WK poniżej 0,7
    zysk na akcję 1,14
  • do srajcośtam Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Takimi zwrotami bucu zwracaj się do swojej matki w lesie - tyle w temacie kultury.
  • Re: do srajcośtam Autor: ~sajkooo [195.210.60.*]
    Wybacz, poniosło mnie.
    Teraz spróbuję kulturalniej: nic tu nie śmierdzi, grupy kapitałowe publikują raporty jednostkowe i skonsolidowane, często w jednostkowym jest strata, a w skonsolidowanym zysk (obejmuje zyski wszystkich podmiotów tworzących grupę). Możesz zerknąć sobie na raporty np. grupy mni czy kopex, tam też w jednostkowych mają straty.
    Nikt nic nie próbuje ukryć więc proszę nie używaj zwrotów coś mi tu śmierdzi, zanim faktycznie nie sprawdzisz co i czy aby na pewno.
    pozdro i miłego weekendu
  • Re: do srajcośtam Autor: ~lapi [213.238.112.*]
    A ja kupilem bo juz za duzo spadlo i widze że od dzisiaj mamy rakietę ...no pewnie z malymi korektami ... IDM wycenia na 18,Nobel na 19 i tam mysle sprzedam.
  • Ruwnież dobrego weekendu Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Dnia 2011-06-17 o godz. 23:48 ~lapi napisał(a):
    > A ja kupilem bo juz za duzo spadlo i widze że od dzisiaj
    > mamy rakietę ...no pewnie z malymi korektami ... IDM
    > wycenia na 18,Nobel na 19 i tam mysle sprzedam.

Ja również posiadam 3000 zakupione od 15,20 - 12,50 i liczę na wzrosty .
    Dobranoc
  • Re: co do odpisów Autor: ~greg [80.245.182.*]
    Zgoda, tylko mnie najbardziej martwi fakt, że I kwartał 2011 też był słaby. Tzn. obroty wzrosły, ale wychodzi mi że spółka miała w nim tylko 900 tys zł zysku netto (operacyjnie 2,3mln) . To są śmieszne pieniądze.
    I roczne C/Z wynosi obecnie 14,69 a nie 11 jak kolega napisał. Generalnie raport umiarkowanie rozczarowujący ale spółka już została w ostatnich tygodniach mocno przeceniona. Wiadomo przynajmniej dlaczego tak spadała. Po prostu insiderzy wiedzieli, że w I kwartale 2011 roku praktycznie nie było zysku. Pozdrawiam.
  • Re: co do odpisów Autor: ~Eugeniuszek [80.51.30.*]
    Czyli po staremu . Jak jest źle to znaczy zarobimy !!! jak było dobrze traciliśmy .
    Nie wiem czy zarobimy. Okaże się w poniedziałek. Tak naprawdę spółka opublikowała wczoraj nie raport roczny, ale raport kwartalny. Bowiem wyniki za I-IV kw 2010 były znane wcześniej. Najważniejsze jest więc odcedzić te kwartały i wtedy mamy jasność jak wyglądał najnowszy, a więc I kwartał 2011. Przychodowo lepiej, ale jeśli chodzi o zyskowność to dużo gorzej. Zobaczymy jak go przyjmie rynek, bo po piątkowym wzroście może być jednak rozczarowany. Pozdrawiam.
  • Re: co do odpisów Autor: ~Robin [195.117.219.*]
    Z listu prezesa:

Warto zwrócić uwagę na fakt znacznego
    ujemnego wpływu wyłącznie jednej spółki z Grupy Mercor. Chodzi o płocki Bem,
    który wygenerował stratę na poziomie 6,9 mln zł. Jest ona wynikiem podjęcia
    działalności w ramach takiego zakresu rynku budowlanego, który nie jest
    bezpośrednio związany z naszym biznesem, czyli z ochroną przeciwpoŜarową,
    Działalność ta została wstrzymana, a nad bieŜącą pracą Spółki Bem pieczę sprawują
    obecnie doświadczeni menadŜerowie oddelegowani z Mercor SA. Mam podstawę
    sądzić, Ŝe błędne decyzje i ich konsekwencje w postaci ujemnego wyniku były
    zdarzeniami jednorazowymi.

Moje pytanie dla bardziej doświadczonych: Czy ta strata 6,9 była w pierwszym kw. 2011 i dlatego kwartał 2011do kwartału 2010 (chodzi mi o miesiące styczeń marzec) ciągle słabo czy strata na Bem była już wcześniej

ps. w stosunku do oglądanego spadku kursu wyniki są bardzo dobre oczywiście moim zdaniem - trzymam dalej, nasteępny kwartał powinien być dużo lepszy
[x]
MCR 0,00% 19,20 2026-02-19 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.