• wycena KOV do końca 2011 Autor: jabi320 [80.52.213.*]
    Waszym zdaniem. Zakładając trzy warianty:

1) Pozytywny - wszystkie informację sprawdzą się - mamy ropę w każdej dziurze ;)

2) Realistyczny

3) Pesymistyczny

Moim zdaniem:

1) 30zł
    2) 10zł
    3) 1,50zł

czekam na poważne wpisy
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~maronet [83.18.124.*]
    Proponuje podzielić powyższe kwoty przez 3

Pozdrawiam
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: jabi320 [80.52.213.*]
    czyli twoim zdaniem:
    1) 10zł
    2) 3.30zł
    3) 0.50zł
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~jan [213.17.193.*]
    Lepiej na 5 dzielic :-) Na tym papierxe sie nie zarabia :-(
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~gucio [78.133.163.*]
    Prosisz o poważne wpisy a sam przedstawiasz niepoważne niepoparte niczym warianty. Wycena a nie pobożne życzenia to jest różnica. Ja powiem 100zł w wariancie optymistycznym ale co to znaczy. Żeby nie być gołosłownym wyceny metodą NAV:

a) ok 4,05 PLN na chwile obecną przy założeniu, że OML-42 ma 25MMBOE przypadające na 9% udziałów KOV

b) wiemy, że OML-42 potencjalnie ma dużo większe perspektywy i nie na darmo KI wycenia spółkę po przejęciu OML-42 na 1 mld EUR co daje około 10 PLN na akcję. Wygląda na to, że rezerwy OML-42 mogą być 2 razy większe a do tego dojdą zapewne zasoby warunkowe i perspektywiczne.

c) nastąpi zapewne przeszacowanie zasobów w Brunei w obu blokach. Obecnie wartość zasobów w Brunei wynosi około 1,50zł i nie jest w cenie akcji. Po przeszacowaniu możemy się spodziewać jeszcze nie rezerw ale przekwalifikowania zasobów 3C na 2C a co za tym idzie wartość koncesji w Brunei może wynieść około 3,80 zł co łącznie podniesie wycenę o kolejne 2-2,50zł

d) Syria - obecnie warta około 1,40zł - do wykonania 2 odwierty (itheria i Basher) i testy jeśli uda się przekwalifikować zasoby 2C na 2P przynajmniej w 30 % to mamy wartość koncesji powyżej 3zł co da nam kolejne ok 2zł do wyceny na akcję.

Czyli cena około 15 zł jest wartością realną patrząc tylko po szacunkach posiadanych aktywów. Doliczyć do tego trzeba jeszcze silny wzrost przychodów w tym roku, gdzie po przejęciu OML-42 i rozkręceniu produkcji rok 2011 możemy zamknąć przychodem rzędu 40-50 mln USD wobec 8 mln USD w roku 2010. Rok 2012 to już może być przychód rzędu 80 mln USD (9% OML-42, 160 mln USD przy przejęciu udziałów od KI) oraz około 40-45 mln USD przychodów ze sprzedaży gazu na Ukrainie (około 18 MMcf gazu dziennie pod koniec 2011 roku z tego 70% trafia do KOV)
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~f45tn1ck [87.105.139.*]
    fajne podsumowanie
    trzeba niestety jeszcze ująć rozwodnienie akcji pod emisji na AIM,
    szacowałbym ilość nowych akcji na 200 mln, co powoduje depracjację wyceny o 1/3
    10 pln jest realne
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~tytus 121 [89.126.58.*]
    a co powiecie jakby to wyglądało(ilość akcjii itp)przy obrocie ...no niech będzie o połowę mniejszym jak np.dzisiaj na kghm?
    Dnia 2011-06-15 o godz. 15:11 ~tytus 121 napisał(a):
    > a co powiecie jakby to wyglądało(ilość akcjii itp)przy
    > obrocie ...no niech będzie o połowę mniejszym jak
    > np.dzisiaj na kghm?
    no co ? brak wyobrazni czy niedoogarnięcia?.... ( ilośc akcji )..tzn.stan kov.
    Dla zainteresowanych zrobiłem jeszcze zestawienie danych z raportów niezależnych ekspertów i dostępnych danych, na których opierałem swoje wyliczenia. Wszystko po to aby pokazać, że nie rzucałem liczb dotyczących wycen bezpodstawnie:

Ukraina:
    2P = 7,6 MMBoe [CPR]
    2C = 13 MMBoe [CPR] + 348,3 MMm3 (2,048MMBoe) [O-14 Informacja prasowa z 30 maja 2011] = 15,05 MMBoe

Brunei L:
    2P = 0
    2C = 46,7 MMBoe [CPR]
    3C = 208 MMBoe [CPR] - być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Brunei M:
    2P = 0
    2C = 51 MMBoe [CPR]
    3C = 116 MMBoe [CPR] - być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Syria Itheria:
    2P = 0
    2C = 152 MMBoe [CPR]
    3C = 344 MMBoe [CPR] - być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Syria Basher:
    2P = 0
    2C = 46 MMBoe [CPR]
    3C = 80 MMBoe [CPR] - być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Nigeria OML-42:
    2P = 25,2 MMBoe [CPR]
    2C = brak danych
    ponadto [na podstawie artykułów prasowych]:
    potencjalne rezerwy : 9% * 1800 MMBoe = 162 MMBoe
    zasoby perspektywiczne : 9% * 1400 MMBoe = 126 MMBoe

Wagi dla zasobów 2C:
    Ukraina - 50% (wydobycie)
    Nigeria - 50% (wydobycie)
    Brunei - 50% (na podstawie rekomandecji DM BZ WBK z 6 grudnia)
    Syria - 25% (brak wydobycia w bloku 9)
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~irena [83.24.210.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 09:06 ~gucio napisał(a):
    > Dla zainteresowanych zrobiłem jeszcze zestawienie danych z
    > raportów niezależnych ekspertów i dostępnych danych, na
    > których opierałem swoje wyliczenia. Wszystko po to aby
    > pokazać, że nie rzucałem liczb dotyczących wycen
    > bezpodstawnie:

Ukraina:
    2P = 7,6 MMBoe [CPR]
    2C = 13
    > MMBoe [CPR] + 348,3 MMm3 (2,048MMBoe) [O-14 Informacja
    > prasowa z 30 maja 2011] = 15,05 MMBoe

Brunei L:
    2P = 0
    2C
    > = 46,7 MMBoe [CPR]
    3C = 208 MMBoe [CPR] - być może
    > przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Brunei M:
    > 2P = 0
    2C = 51 MMBoe [CPR]
    3C = 116 MMBoe [CPR] - być może
    > przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM

Syria
    > Itheria:
    2P = 0
    2C = 152 MMBoe [CPR]
    3C = 344 MMBoe [CPR] -
    > być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na AIM
    > Syria Basher:
    2P = 0
    2C = 46 MMBoe [CPR]
    3C = 80 MMBoe
    > [CPR] - być może przekwalifikują to na 2C przed debiutem na
    > AIM

Nigeria OML-42:
    2P = 25,2 MMBoe [CPR]
    2C = brak danych
    > ponadto [na podstawie artykułów prasowych]:
    potencjalne
    > rezerwy : 9% * 1800 MMBoe = 162 MMBoe
    zasoby
    > perspektywiczne : 9% * 1400 MMBoe = 126 MMBoe

Wagi dla
    > zasobów 2C:
    Ukraina - 50% (wydobycie)
    Nigeria - 50%
    > (wydobycie)
    Brunei - 50% (na podstawie rekomandecji DM BZ
    > WBK z 6 grudnia)
    Syria - 25% (brak wydobycia w bloku 9)

to wszystko ślicznie, ale może najpierw niech przeskoczy 2 zł, a póżniej zobaczymy.......
    Co innego wycena rynkowa a co innego wycena na podstawie analiz fundamentalnych...niestety
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~B52 [78.8.73.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 10:07 ~gucio napisał(a):
    > Co innego wycena rynkowa a co innego wycena na podstawie
    > analiz fundamentalnych...niestety
    Nasza GPW dyskontuje tylko Ukrainę.Diametralna zmiana wyceny po debiucie na AIM.Po blamażu petrolinvestu u nas nikt nie bawi się w wycenę zlóż perspektywicznych itp.Na AIM inwestorzy wszystko biorą pod uwagę przy wycenie wartości spólki.
    Miejmy nadzieję, że właśnie tak będzie. Z tego co tak pokrótce patrzyłem na spółki z AIM to jeśli założymy, że tak jak deklarowało KI, KOV będzie miało wartość około 1 mld EUR i stanie się średniej wielkości graczem na rynku światowym to KOV można porównywać ze spółkami o podobnej kapitalizacji (w uproszczeniu pomijając aktywa i cashflow), których kurs wynosi około od 300 do 750 GBX (pensa szterlinga) czyli 3 do 7,5 GBP (funta) Przy założeniu, że emisja na AIM zostanie ustalona na poziomie około 100 mln nowych akcji to przy takim rozwodnieniu te 10-15zł (2-3 GBP) za akcję są możliwe. Z takiej emisji 100 mln * 10zł (2 funty) daje 1 mld PLN co powinno wystarczyć na:
    a) zakup i rozwój OML-42
    b) być może odkupienie udziałów od TAP OIL w bloku M, który przeznaczył tę koncesję na sprzedaż
    c) prace w Brunei i Syrii
    jeśli twój angaż jest własną inicjatywą i trudem.pokłon.gucio.
  • do gucio.. Autor: ~tytus 121 [89.126.58.*]
    czy jestes w stanie się odnieśc do moich wcześniejszych postów co do ..obrotu?interferujmy tutaj cenę w stosunku- obroty(podałem przykład KGHM)-a konto obrotu dziennego.nie odważę się porównywać naszego miedziaka do pączkójącego- KOV-chodzi o ;obrót.widzę lubisz liczyć.ogarniesz cenę za aqkcję przy załóżmy 100mln obrotu na papierze?pozostaje jedna zasadnicza kwestia...czy to będzie trwało jeden dzień(100mln(petrol)czy stanie się to normą-dziesiąt milionów zł..z pozytywnym scenariuszem....na który wszyscy liczą...włącznie ze mną; aczkolwiek realistycznie mogę tylko pozdowić...
  • Re: do gucio.. Autor: ~gucio [78.133.163.*]
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chodzi Tobie o to, co mogło by się dziać na spółce gdyby dzienne obroty były rzędu kilkudziesięciu milionów złotych... Wiadomo im wyższy kurs tym wyższe obroty przy tym samym wolumenie ;) Tutaj problem dotyczy popytu im mam nadzieję, że im wyższe obroty/wolumen tym łatwiej będziemy pokonywać kolejne opory. Trudno też określić na jakich poziomach inwestorzy zaczną realizować zyski i jaką to wygeneruje podaż. Zatem raczej nie potrafię odnieść się do tego jak obrót może przełożyć się na cenę poza tym, że powinien ją podnieść ;)
  • Re: do gucio.. Autor: ~tytus 121 [89.126.58.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 13:50 ~gucio napisał(a):
    > Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chodzi Tobie o to, co
    > mogło by się dziać na spółce gdyby dzienne obroty były
    > rzędu kilkudziesięciu milionów złotych... Wiadomo im wyższy
    > kurs tym wyższe obroty przy tym samym wolumenie ;) Tutaj
    > problem dotyczy popytu im mam nadzieję, że im wyższe
    > obroty/wolumen tym łatwiej będziemy pokonywać kolejne
    > opory. Trudno też określić na jakich poziomach inwestorzy
    > zaczną realizować zyski i jaką to wygeneruje podaż. Zatem
    > raczej nie potrafię odnieść się do tego jak obrót może
    > przełożyć się na cenę poza tym, że powinien ją podnieść ;)
    dzięki GUCIO za answer-fatygę.próbowałem coś sensownego odpisać(ale nie dzisiaj-sąsiadowi urodzila się wczoraj córka!)a nie chciałbym debilyzować sprawy i siebie przy okazjii.pozdrawiam
  • Re: do gucio.. Autor: ~tytus 121 [89.126.58.*]
    debilizować
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~maxx [93.105.65.*]
    Akcje moga spaśc do 10 gr. lub coś w tym rodzaju a jak znajda ropę to moga kosztowac 200 zł . To jest inwestycja długoterminowa i troche ryzykowna ale może sie opłacić . W to sie inwestuje kse która morzna ewentualnie stracić .
    Dnia 2011-06-16 o godz. 14:01 ~maxx napisał(a):
    > Akcje moga spaśc do 10 gr. lub coś w tym rodzaju a jak
    > znajda ropę to moga kosztowac 200 zł . To jest inwestycja
    > długoterminowa i troche ryzykowna ale może sie opłacić . W
    > to sie inwestuje kse która morzna ewentualnie stracić .
    Nie wypisuj bzdur, sama Ukraina utrzymuje kurs na odpowiednim poziomie.A tam gazu coraz więcej.To nie petrolek z jedną dziurą.
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~heheh... [195.216.117.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 14:01 ~maxx napisał(a):
    > Akcje moga spaśc do 10 gr. lub coś w tym rodzaju a jak
    > znajda ropę to moga kosztowac 200 zł . To jest inwestycja
    > długoterminowa i troche ryzykowna ale może sie opłacić . W
    > to sie inwestuje kse która morzna ewentualnie stracić .

Człowieku, mam obecnie gorączkę ale nawet z nią potrafię policzyć że 400 mln akcji x 200 zł daje kapitalizacje 80 mld zł (dla przykładu KGHM to 37,5 mld) Po emisji akcji będzie co najmniej o 100 mln więcej co dałoby kapitalizację 100 mld zł. Masz jeszcze jakieś pomysły? 500 zł, 1000 zł za walor???
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~kura [188.146.182.*]
    Słuchajcie nie ma co się kłócić bo nie ma o co. Moim zdaniem jak kurs będzie po 3 zł to wszyscy będą zadowoleni. Mam racje?
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~Benek [82.160.147.*]
    A pamiętasz jaka była cena Oil-a ? /co prawda była znacznie mniejsza ilość akcji/
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~szok [217.97.232.*]
    700 równe
    Dnia 2011-06-16 o godz. 15:10 ~Benek napisał(a):
    > A pamiętasz jaka była cena Oil-a ? /co prawda była znacznie
    > mniejsza ilość akcji/
    Jak to ma się do KOV ????? Petrolek caly czas szuka.Już na starcie ryży zaplanowal taki scenariusz .Dlatego taka wysoka cena startowa.Ciągle drukowanie akcji pod ten sam projekt !!!!!!!!!!!! KOV dzięki Ukrainie ma co miesiąc gotówkę ze sprzedaży gazu.Kto slyszal aby J.Kulczyk pożyczal akcje!!!!!!!!!!!!!
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~Cris [77.242.232.*]
    Nie pamiętam dokładnie ile było akcji na początku na OIL ale przy 30 mln akcji i cenie 700zł kapitalizacja tej spółki wynosiła 21 mld zł. A spółka miała TYLKO marzenia...Gdzie tu logika? A no nie ma :) Na dzień dzisiejszy akcjonariusze OIL mają chyba już 90 mln akcji po ostatniej emisji (tylko te akcje chyba jeszcze nie weszły do obrotu) przy cenie powiedzmy 10zł co daje kapitalizację .... 0,9 mld zł - obecna cena rynkowa 8,34 zł więc i kapitalizacja OIl jest jeszcze niższa ne mówiąc już o zadłużeniu spółki. KOV ma być wart 4 mld zł (1 mld EUR) po transakcji w Nigerii czyli akcje powinny kosztować około 6-10zł w zależności od wielkości emisji na AIM. Czyli cena OIL i KOV powinna się zrównać ale kapitalizacja naszej spółki powinna być grubo ponad 4 krotonie większa. I to tylko dzięki Nigerii. Teraz weźcie sobie pod uwagę Nowe szacunki zasobów w Brunei, wzrost wydobycia na Ukrainie (potrojenie produkcji pod koniec roku !) oraz olbrzymie przychody z wydobycia ropy i docelowo gazu na polach OML-42.

Tutaj znowu wycena fundamentalna tak jak to przedstawiono powyżej (pozdro Gucio) powinna być w okolicach nawet 10-15zł (bez uwzględnienia przychodów tylko posiadane aktywa 2P + ważone 2C) ale właśnie perspektywy dalszego rozwoju i naprawdę duże przychody a przede wszystkim sprzedaż ropy naftowej mogą choćby chwilowo znacznie rozpalić zapędy inwestorów i kurs może na pewien czas oderwać się od podstaw fundamentalnych. Tutaj na prawdę "SKY IS THE LIMIT" i w cale nie mam zamiaru naganiać tylko zobrazować, że wycena fundamentalna to jedno a wycena przez rynek to drugie. Tak jak obecnie spółka jest niedoszacowana bo kurs uwzględnia tylko Ukrainę tak możemy mieć sytuację przeciwną, gdzie kurs może zostać nawet niedorzecznie wywindowany przez rozpędzony popyt. Może być tak, że obecnie juz na prawde bardzo mało akcji zostało w wolnym obrocie i po debiucie na AIM popyt na pozostałe akcje może być na prawdę spory ( a nawet nie popyt co nierównowaga popytu i podaży) Dużo zależy od tego jakie limity, horyzonty mają poszczególni inwestorzy.
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~fred [83.25.90.*]
    Do jesieni to my sie chyba wzrostów nie doczekamy.
    Niestety Fred podzielam Twoje obawy. Chyba, że lepiej zorientowani spodziewają się niskiej emisji po wyższym kursie i mimo wszystko cały czas prowadzą ukryty skup. Od pojawienia się niepotwierdzonych informacji o OML-42 sumaryczny wolumen wyniósł już pewnie grubo ponad 60 mln akcji co stanowi około 15% wszystkich akcji. Po potwierdzeniu informacji o OML-42, wynikach testów O-9 i potem O-8 czy nowych szacunkach zasobów i rezerw z rynku być może uda sie zgarnąć kolejne 20 mln akcji. Wszystko zależy od tego ile akcji ludzie oddadzą np do poziomu historycznych szczytów w okolicach 2,40.
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~pardi [93.176.237.*]
    mi się wydaje ze jak już kurs ruszy to wszyscy spekulacyjnie zaczną wchodzić bo wiele inwestorów tylko obserwuje czekając na odpowiedni moment i wtedy pociąg ruszy po 15% dziennie a oporem i barierą psychologiczną będzie 10 zł po ostatnich ofertach pierwotnych na giełdzie jest sporo nowych inwestorów dopiero uczących się i liczących na szybki zysk. Kiedy to nastąpi pojęcia nie mam ale według mnie warto mieć pakiet ok 10-20%akcji wartości swojego portfela. Cierpliwości i udanych wakacji
  • Re: wycena KOV do końca 2011 Autor: ~B52 [78.8.72.*]
    W jednym z wywiadów J.Kulczyk powiedzial - " Szklanka z logo KOV jest do połowy pełna, a nie pusta, dopełnimy resztę. Inwestorzy, którzy kupili akcje KOV, zarobią, nie dopuszczę do skazy na mojej reputacji — mówi i energicznie dopija kolorową zawartość porcelanowej filiżanki."
    Hehe i powtarzajmy sobie te słowa jak mantrę :)
  • Petrol miał na starcie 5,8mln akcji Autor: ~werty [94.42.65.*]
    Cena tez była o wiele niższa w zapisach
  • Re: Petrol miał na starcie 5,8mln akcji Autor: ~B52 [78.8.72.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 21:31 ~werty napisał(a):
    > Cena tez była o wiele niższa w zapisach
    A dzisiaj ma najniższy rating w 22-u stopniowej skali czyli D. KOV ma najwyższy AAA .To ocena międzynarodowych instytucji.Grecja na skraju upadlości ma rating CCC lepszy od petrolka .Tak bardzo różnie są spostrzegane obie firmy przez międzynarodowe instytucje finansowe. Co tu porównywać ???????????
[x]
SERINUS -1,39% 0,71 2025-05-19 12:51:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.