Dokupiłem po 1,18 żeby uśrednić. Nie sprzedałem po 1,36 bo byłoby ze stratą większą niż zakładałem.
Papier dla wybitnie cierpliwych.
Tutaj będzie 2 zł, ale szybciej będzie powolne opadanie w okolice 0,70 zł
Do czasu znalezienia inwestora nic się nie wydarzy poza spadkami.
Zobaczcie jakie małe są obroty.
Ważna będzie data pod koniec czerwca - okaże się czy to wszystkie WZA były prawomocne.
Zastanawiałem się dzisiaj czy to co widzimy to nie celowe ale powolne zbijanie kursu żeby nie wprowadzić paniki. Czy nie jest tak, że inwestorowi bardziej na rękę będzie przejąc jak najmocniej niedowartościowaną spółkę? Będzie po prostu tańsza. Za parę tygodni tak jak pisze mietunek dobije do 70gr, a później wejdzie nowy inwestor i zaczną się wzrosty.
Jak myślicie czy to możliwe?
Ja ubrałem się za 1zł, ale spodziewając się dalszych spadków zostawiłem sobie znaczną część kapitału żeby móc uśrednić. Na razie jednak nie wydaje mi się, żeby spadki się zatrzymały.
Co do celowego zbijania to nie wiem czy miałoby sens, skoro inwestor ma objąć akcje nie tańsze niż 1 zł. Nie ma chętnych na kupno, bo nie ma impulsów a sytuacja ogólna nie nastraja optymistycznie... no i co ktoś ma dość i chce wyjść to opadamy.
faktycznie, zapomniałem o tym, że inwestor nie dostanie taniej niż za 1zł. W takim wypadku wygląda na to, że albo Robicon spróbuje wpłynąć na kurs (przy takich obrotach to przecież żaden problem) albo będziemy musieli zaczekać do kolejnych wyników finansowych, które zapowiadają się dobrze, ale to i tak nic pewnego.
Czy mam rację?
oczywiście żaden problem wpływać, tylko jaki cel w tym? Przecież przy takich obrotach to mało co skupią... chyba więcej by skupili, jakby zrobili sztuczne wybicie w góre, a dopiero potem uwalili kurs
Dnia 2011-06-07 o godz. 09:55 ~thomek napisał(a):
> oczywiście żaden problem wpływać, tylko jaki cel w tym?
> Przecież przy takich obrotach to mało co skupią... chyba
> więcej by skupili, jakby zrobili sztuczne wybicie w góre, a
> dopiero potem uwalili kurs
Przecież wybicie w górę już było. Chyba, że wzrost z 50 gr do ponad 1,30 zł to nie jest to.
NO TO MAMY DOBRE INFO ... ZYSK MIAL BYC KAPITALEM ZAPASOWYM,
A BEDZIE PRZEZNACZONY JEDNAK NA INWESTYCJE .............!!!!!!!
PEPEES (PPS): Sprostowanie informacji podanych w Załączniku do Raportu Bieżącego nr 19/2011 (raport nr 20/2011)
06.06.2011 12:14
Raport bieżący nr 20/2011
Podstawa prawna:
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Zarząd Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego "Pepees" S.A. ("Spółka") niniejszym koryguje informacje zawarte w Załączniku do Raportu Bieżącego nr 19/2011 "Zwyczajne Walne Zgromadzenie w dniu 2 czerwca 2011 r.- powzięte uchwały":
Uchwała nr 40:
Było:
"§ 1
Postanawia się zysk za rok obrotowy 2010 w kwocie 1.330 tys. zł (słownie: jeden milion trzysta trzydzieści tysięcy złotych) przenieść na kapitał zapasowy."
Jest po sprostowaniu:
"§ 1
Postanawia się zysk za rok obrotowy 2010 w kwocie 1.772.185,28 zł (słownie: jeden milion siedemset siedemdziesiąt dwa tysiące sto osiemdziesiąt pięć 28/100 złotych) przenieść na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na inwestycje."
Podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 7Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim w związku z art. 60 ust. 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.
Wojciech Faszczewski - Prezes Zarządu
zastanawiam sie kto tak zwala kurs, czy to gracze wdupiacze sprzedaja ze strata ...dopiero teraz ...., jak mogli sprzedac po 1 zl? i zapewne kazdy czeka przy 0.70 lub nizej ..???
czy moze rubicon przewala miedzy soba ....?
jedno jest juz jasne od dawna tam gdzie pojawia sie rubicon
to w krotkim terminie zawsze jest palowanie kursu ..... )))
Patrząc na obecne batony na S i drobnice na K to 0,8 nawet nie zauważymy jak śmignie... ale może chodzi o to, żeby już nie wierzyć, że pójdzie w górę w najbliższym czasie i wtedy nas sytuacja zaskoczy
dziś widać, że tu chyba nikt nie chce zbijać kursu, tylko nikt nie pomaga kursowi się utrzymać/rosnąć. Przecież jakby jeden lub dwa batony z S rzucić na PKC to już jesteśmy poniżej 0,8 a stopy zapewne zrobiłyby swoje i 0,7 obejrzymy
no cóż zbijają bo będzie ciężko znaleźć inwestora jeśli w spółce dzieje to co się dzieje ostatnio. ja nie wiem jak można doprowadzić do takiej sytuacji w spółce giełdowej??? z tym co działo się na walnym, z przepychaniem się przy pomocy ochroniarzy, czy wynoszeniem stołów??? ja mam wrażenie, że zachowują się tak jakby to była jakaś mała rodzina firma.
zatem zbijają, bo jeśli jest taka sytuacja, to będą się starać choć jak najniższą ceną kogoś zachęcić. ja miałem fajny pakiecik, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że tym cyrkiem z fotela w gabinecie steruje Gierowski, jak w jego innych spółkach, np. Perle
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_pierwszy_milion_rzeczywiscie_trzeba_ukrasc_197079.html?id_komentarz=478061&ocena=plus#plus-478061
wiec część sprzedałem i zostawiłem tyle ze nawet jak strace to trudno, sentyment do spółki, ale sytuacja na razie nie napawa optymizmem
ŁAKOMY KĄSEK DLA PEPEESU !!!!???
czyli mozna by sie domyslac skad ta zmiana w komunikacie przeznaczenia zysku z kapitalu zapasowego na k. rezerwowy z przeznaczeniem na inwestycje przeciez pepees moglby ta spoleczke nabyc konsolidujac rynek .... co o tym myslicie chyba warto .???
MSP sprzedaje akcje ZPZ Lublin
30-05-2011, 12:20
Minister Skarbu Państwa zaprasza do składania ofert w przetargu publicznym na nabycie udziałów spółki Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego Lublin. Termin składania ofert upływa w dniu 29 czerwca 2011 r., o godzinie 14.00.
Oferta nabycia dotyczy 7.748 udziałów, o wartości nominalnej 100 zł każdy, stanowiących 28,06 proc., kapitału zakładowego spółki. Minimalna cena za jeden udział wynosi 134,30 zł.
Spółka specjalizuje się w przetwórstwie ziemniaka. Wytwarza syropy skrobiowe znajdujące zastosowanie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, a także grysik ziemniaczany wykorzystywany przez przemysł spożywczy oraz mieszanki ziemniaczane: Pyzy lubelskie i Placki ziemniaczane. Jej przychody ze sprzedaży za 2009 r. wyniosły 20,8 mln zł.
czyli ponad 30% więcej niż wartość księgowa!!!
pepees ma ponad 50% udziałów w lublinie.
właściwie to on tam rządzi, państwo pozbywa się resztówki.
a pepees stoi tak słabo??!!!!
inna sprawa chcieć a dostać.
29.06. Warszawa (PAP) - Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego PEPEES jako jedyne złożyło ofertę na zakup pakietu 28,06 proc. akcji Zakładów Przemysłu Ziemniaczanego "Lublin" - podało MSP w komunikacie na swojej stronie internetowej.
"W związku z przetargiem publicznym na nabycie pakietu 28,06 proc., udziałów Spółki Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego "Lublin" Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie, do dnia 29 czerwca 2011 r. do Ministerstwa Skarbu Państwa w odpowiedzi na zaproszenie do przetargu publicznego na nabycie udziałów wpłynęła jedna oferta złożona przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego PEPEES SA z siedzibą w Łomży" - napisano w komunikacie.
Puls Biznesu
01-06-2011, 08:50
Sąd zakazał podwyższenia kapitału w Perle. Tymczasem jest pomysł, by browar zainwestował w Pepees - informuje Puls Biznesu.
Perła ma już kilkuprocentowy pakiet akcji Pepeesu, giełdowej spółki wyspecjalizowanej w produkcjii skrobii.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
CIEKAWE KTO TAK SYPIE ewidentnie chyba ktos wychodzi, moze rubicon zrezygnowal
z posrednictwa, a moze perla sie wyprzedaje..??, ile jeszcze maja do wysypania
bo staje sie to juz nudne ....