1. Dzis podliczylismy wszystkie preordery. Wyszlo ponad 150.000 sztuk sprzedanych juz przed premiera. To b dorby wynik - zakladalismy wewnetrznie osiagniecie poziomu 100 tys. Czyli mamy sporo ponad plan. Daje to realne szanse na sprzedanie premierowego nakladu szybciej niz zakladalismy.
2. Mielismy problemy z infrastruktura serwerowa, zwiazana z rejestracja gry. Stad opoznienie EK. Oczywiscie wine za cale zamieszanie bierzemy na siebie i bedziemy graczom wynagradzac szkody moralne - co juz widac zostalo przez graczy b dobrze przyjete. Warto zauwazyc, ze to mega skomplikowane sprawy (kilka wersji gry, dodatkow DLC, zabezpieczenie DLC, rejestracja w naszym systemie) i ze choc opoznienie dotyczylo EK w polsce, to system (choc wciaz nie idealnie stabilnie) na premiere juz dzialal.
3. Sa pierwsze recenzje (i graczy i mediow). Sa b pochlebne na razie mamy glownie okolice 95% (gry-online 95%, CDA 9+, Pelit 93%, francuski Joystick 19/20, bit tech 95%). Oceny graczy na metacritic sa tez budujace (poza jedna z wielkoscia zero, czlowieka ktory DA2 dal 10, Gamezilla costam wyszukala w tej sprawie: wiecej info tu http://www.gamezilla.pl/content/pracownik-bioware-ocenil-wiedzmina-2-jak-bardzo-surowo )
4. Przy tak gigantycznej premierze gry na PC, nie ma sily aby nie bylo czesci osob majacych problemy najrozniejszego rodzaju. Polowa naszego zespolu testerow (8 osob), prowadzi teraz pomoc techniczna i odpowiada na emaile. Zdecydowana wiekszosc problemow udaje sie rozwiazac, nad pozostalymi trwaja prace i rozwiazania sa stale udostepniane w sekcji pomocy technicznej/FAQ
5. Kampanie reklamowa mam nadzieje, ze wszyscy juz zauwazyli. Choc jej wysoka aktywnosc dopiero dzis sie zaczela (od teraz reklamy w TV i w kinach przed Piratami z Karaibow, w mulitikinie i cinema city).
6. Co do dalszych perspektyw. Prosze spodziewac sie infa juz w czerwcu przy okazji E3. Z tej okazji zapewne zorganizujemy cos wiecej i opowiemy tez cos wiecej;) ale szczegolowo o tym za wczesnie pisac.
7. Ogolnie, mimo potkniec i roznych komplikacji, z premiery jestesmy bardzo zadowoleni. Widac to po rankingach sprzedazy (amazony, steam itp).
Panie Michale Kiciński, to bardzo ważne pytanie do Pana oraz Zarządu. Czy macie zamiar w okresie najblizszych tygodni upłunnić część waszych akcji na rynek lub wyemitować jakąś ilość i wypuścić na rynek.
ABC spowolnił skutecznie wzrost akcji i to chyba większość akcjonariuszy do dziś boleśnie wspomina.
Brak odpowiedzi na moje pytanie odczytam że taka ewentualność jest brana pod uwagę w odpowiednim momencie.
Dnia 2011-05-18 o godz. 01:03 ~Ob$€rwator napisał(a):
> Panie Michale Kiciński, to bardzo ważne pytanie do Pana
> oraz Zarządu. Czy macie zamiar w okresie najblizszych
> tygodni upłunnić część waszych akcji na rynek lub
Odpowiem za Pana Michała - na pewno nie upłunni, cokolwiek to miałoby znaczyć...
Jednak Cdprojekt to nie City i wiele wody musi uplynąc zeby taki poziom profesjonalizmu mógł osiagnąc.
Zycze poprawy wizerunku i przerwania czarnej serii z wtopami.
mike-cdp gratuluje świetnego startu z grą na CAŁYM ŚWIECIE !!! wszędzie o Wiedźminie głośno a to dobre dla reklamy. Oceny gry też są niesamowite:)
p.s. Mam jeden pomysł. Może by tak wszystkich akcjonariuszy ( Ci którzy posiadają akcje w kwocie powyżej np 10 000 zł ) Optimusa w dniu premiery obdarzyć grą wiedzmin 2 !!! Przecież to też ich sukces i bedzie to taka dewidenda !!! I podziękowanie za wiarę w spółkę. Przyciągnie tez nowych akcjonariuszy;) i zbuduje fajny wizerunek spółki.
ok gra fajna itp. może okaże się hitem na skalę swiatową, ale jakoś widze w najbliższych dniach spadki :/
będzie spadać o kilka procent potem podbitka ale już nie o tyle ile spadło i znowu itd.
do targów w czerwcu(w zależności co oglosza) i wyników sprzedaży.
NOOO WSTYYYYD !
Ja nie mam 10 tys. a uznałem, że EK wypada mi kupić.
Chociaż na razie nie gram. Ale slicznie sobie poszczególne części na biurku "robią klimat"
Ale ze sie mike nie boisz opiniotworczych i wplywajacych na kurs a dodatkowo wybiorczych informacji publikowac na forum :)
Ale ciesze sie ze podgrzewasz atmosfere, teraz bedziesz bardzo potrzebny.
Mike czy mozesz zlozyc deklaracje o nie sprzedawaniu i nie pozyczaniu akcji?
Juz po premierze, a obiecywales nie sypac do premiery.
Dnia 2011-05-17 o godz. 17:10 mike-cdp napisał(a):
>
3.
> Sa pierwsze recenzje (i graczy i mediow). Sa b pochlebne
> na razie mamy glownie okolice 95% (gry-online 95%, CDA 9+,
> Pelit 93%, francuski Joystick 19/20, bit tech 95%).
Wiedźmin 2 będzie megahitem. Na PC sprzeda się w ciągu 2 lat od premiery w liczbie 2 mln egzemplarzy a na konsolach w liczbie 6 mln.
Mam tylko jedno pytanie bo zżera mnie ciekawość. Na jakiej zasadzie wysyłaliście wersje recenzenckie gry? Na IGN napisali, że nie dostali gry przed premierą i będą ja recenzować w odcinkach. GameSpot też jeszcze nie opublikował recenzji więc nie miał gry przed premierą.
Dnia 2011-05-17 o godz. 17:40 januscorvinus napisał(a):
> Wiedźmin 2 będzie megahitem. Na PC sprzeda się w ciągu 2
> lat od premiery w liczbie 2 mln egzemplarzy a na konsolach
> w liczbie 6 mln.
> Mam tylko jedno pytanie bo zżera mnie
> ciekawość. Na jakiej zasadzie wysyłaliście wersje
> recenzenckie gry? Na IGN napisali, że nie dostali gry przed
> premierą i będą ja recenzować w odcinkach. GameSpot też
> jeszcze nie opublikował recenzji więc nie miał gry przed
> premierą.
> Wysyłaliście tylko prasie papierowej?
Nie wysyłali - bali się przecieków :)
Np. CD Action grało w ich siedzibie :)
Dnia 2011-05-17 o godz. 17:41 good_news napisał(a):
> Wysyłaliście tylko prasie papierowej?
Nie wysyłali - bali
> się przecieków :)
Np. CD Action grało w ich siedzibie :)
A skąd forumowicz nie będący pracownikiem CD projekt ma informacje czy CD Projekt wysyłało recnzje do danego podmiotu
i ze CD Action grało w siedzibie
Tak wiemy , ze Good News i Mario nie sa pracownikami CdProjekt
Nawet sam Michał Kicinski to dementował :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
To, że recenzent z CDA grał w siedzibie CDP to wiem. Ale czyżby recenzenci z
Pelit, Joystick, bit tech, Gamestar.de i PCGames.de też grali w siedzibie CDP?
Dnia 2011-05-17 o godz. 17:56 ~Sinclair napisał(a):
> A skąd forumowicz nie będący pracownikiem CD projekt ma
> informacje czy CD Projekt wysyłało recnzje do danego
> podmiotu
> i ze CD Action grało w siedzibie
> Tak wiemy , ze
> Good News i Mario nie sa pracownikami CdProjekt
> Nawet sam
> Michał Kicinski to dementował
> :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Proszę, napisz coś jeszcze, to każdy z wymienionych jeszcze się trochę pośmieje - z Ciebie.
sinclair albo jesteś glupkiem albo prowokujesz tylko...
to wszytsko co negujesz było juz omawiana na publicznym forum dziesiątki razy..wystarczy poszukać....
Serwis IGN ogłosił, że nie zamieści dzisiaj recenzji gry, bo nie otrzymał kopii od wydawcy. Dlaczego tak się stało?
Czy pozostałe duże serwisy amerykańskie też nie miały możliwości "ogrania" W2 przed premierą?
Jeśli tak, to dlaczego?
Czy dobre oceny nie podniosłyby sprzedaży?
Niezależnie od tego jak dobre są rekomendacje ,ktoś w aktualnej nerwowej sytuacji bez problemu zbija kurs. Podobna sytuacja na Aseco tyle ,że tam nawet twarda zarobiona gotówka nie broni kursu
Trudno się dziwić zakupionym poniżej 5 zł że realizują teraz zyski. W aktualnej wycenie zdyskontowane są już przez rynek przyszłe dochody a o nowych propozycjach cichutko
Przeżyłem ABC Datę i "rekomendację" BZ WBK . Niestety prawda jest taka,że ktoś z dużą gotówką trzepie maluczkich, którym nerwy puszczją. Pytanie do ilu zdąży zejść zanim zblokują go nowe pozytywne informacje.
Grubemu jest o tyle łatwiej ,że kilka drobnych wpadek zburzyło idyllę. mam nadzieję ,iż się mylę i w nagrodę odpalę EK. Ale żeby to zrobić muszę kupić nowego kompa i na masełko do chlebusia.
Jeżeli nie, no cóż Allegro przyjmie wszystko
Są już następni fani DA II, sceptycznie nastawieni do Wiedźmina 2:
http://www.metacritic.com/user/VuleeHarkonnen
http://www.metacritic.com/user/velvetmeds
Ktoś już nawet zdążył zrobić parodię pana Stannarda:
http://www.metacritic.com/user/Bioware_Intern
Witam, jest jakas szansa podania jak idzie sprzedaz chociazby wersji elektronicznej? (mam na mysli oficjalny komunikat, moze po pierwszym weekendzie jesli po dniu premierowym sie nie da).
CDP potrzeba kilku lat zeby dojsc do poziomu City
W CITY panuje inna kultura pracy
Kultura organizacyjna to inny poziom.Wszystko jest poukładane.
Tego nie mozna zrobic na skróty
CDP brakuje ludzi którzy profesjonalnie znaja sie na tej robocie.
Czasy amatorszczyzny sie konczą co widac po ilosci wpadek które ciagle tu obserwujemy
Albo CDP zdecyduje sie oddac podejmowanie decyzji fachowcom albo bedziemy mieli do czynienia z róznymi aferkami i aferami cały czas
Nie mozna prowadzic firmy ad hoc , bez składu i ładu i zostawiac wszystko na ostatnia chwile
To szczyt NIEODPOWIEDZIALNOSCI-przykład EK
Firma która ma aspiracje wyjsc poza swoje podwórko nie moze dopuszczac co chwila do wpadek gdyz bedzie na poziomie decyzyjnym i kompanijnym traktowana niepowaznie
Tłumaczenia które słyszymy sa dobre dla amatorów z Bankiera i ludzi którzy nie sa zorientowani w zawiłosciach developerskich.
Dla nas są po prostu smieszne
Zreszto o M.K. w swiatku krązy opinia farmazoniarza:-))))
Wiesz z czego całe srodowisko sie smieje?
Z ,,najbardziej " oczekiwanej gry (niedoróbki ) roku
:-)))
ps.Tu tez Ci do smiechu?
:-))))))
Ja na przykład lubie sie smiac z wypowiedzi M.K.
Mysle , ze miejscami On zaczyna nawet sam w te bzdury wierzyc
A co gorsza nawet sie z nimi utozsamia
:-))))
ja swoja wersje sciagnalem z goga i odpalilem bez problemow za 1 razem,
lepiej wypuscic gre z malymi niedociagnieciami ale na obiecany czas niz przelozyc na...............za rok
We wspólczesnym swiecie panuje specjalizacja
To motor postępu.
BMW produkuje samochody.
Danone wytwarza jogurty
City produkuje fajne gry które bronią sie same bez manipulacji i nachalnej ,ordynarnej nagonki
A CDP niech zajmie sie tym co im jako tako wychodzi ,
a wiec pakowaniem gier innych producentów w pudełka i wysyłaniem ich do marketów.
Co prawda i tutaj wala co jakis czas skuchy
ale te proste czynnosci nie niosą takich nerwów wsród ludzi
Tak juz jest , ze kazdy powinien robic to do czego został stworzony i co potrafi
Produkcje gier niech CDP zostawi dla innych
Z pozytkiem dla siebie, akcjonariuszy i graczy
Tak bedzie lepiej:-)))))
Chlopie nie rozmieszaj mnie w temacie "fajnosci" gier z City. Ktos kto nie gral w nic innego to moze stwierdzi ze te gry sa fajne, bo nie ma porownania. Dla mnie ich produkty to kicha i kalka ich poprzednich FPSow. Probowalem dac im szanse ale nigdy wiecej, zaden produkt City na moim Piecu nie zagosci.
Inna sprawa ze Wiedzmin 1 byl niedopracowany, ale klimatem i odwzorowaniem swiata miazdzyl. Nie wiem jak bedzie z 2 bo kupuje dopiero jutro ale watpie zeby zrobili cos gorszego niz 1. Co do bugow sie okaze.
Twoje wypowiedzi cechuje podobna napastliwość (i zazdrość?), jak wypowiedzi p.Tymińskiego :)) Ze swoimi nieszczerymi poradami wracaj lepiej do CI, bo w CDP-OPT dobrze wiedzą, jak mają wykonywać swoją pracę. I jednak pewnym nieporozumieniem wydaje mi się wytykanie przez Was choćby problemów z aktywacją EK, biorąc pod uwagę Wasze opóźnienia ze Snajperem :)))