Twój wpis o braku zyskow balticonu e związku z wplynieciem tych statków, kontrastuje z tym co jest podane w tym linku także na bankierze:
https://www.bankier.pl/forum/forum_o_balticon,6,21,10000000882.html
a napisałes ze pracujesz w tej branży, wiec jak to jest oni czy ty piszesz prawdę?rozwin swoje myśli opisane o tej społce i wyjasnij tok rozumowania moze ja się mylę.
Jak znajomość branży ma się do tego -jest wyłączność czy nie?
Jak podaje Centrum Informacyjne Rządu, dzięki umowie podpisanej pomiędzy DCT Gdańsk
S.A. a Maersk Line (która jest największym przewoźnikiem na świecie, obsługującym 16 proc.
przewozów kontenerowych), największe kontenerowce świata będą wpływać do gdańskiego
portu co tydzień, co niewątpliwe odbije się pozytywnie na wynikach finansowych Emitenta.
Spółka Balticon posiada bowiem faktyczną wyłączność na obsługę terminalową kontenerów
w DCT Gdańsk SA, oraz posiada terminale przeładunkowe we wszystkich portach morskich w
Polsce. Ponadto, dzięki dywersyfikacji biznesowej, Balticon nie tylko obsługuje ruch w porcie,
ale również prowadzi serwis, sprzedaż i najem floty oraz dalszy kołowy lub kolejowy
transport tych kontenerów aż „do drzwi” ostatecznego odbiorcy towaru w jednym z krajów
europejskich.
Gość celowo próbuje siać zamęt. Macie czarno na białym napisane jak jest. Mnie ciekawi tylko na jaki zysk można liczyć przy obsłudze/rozładunku/logistyce takiego kontenerowca. Wydaje mi się, że balticon znacznie przekroczy prognozy w tym roku.
Wpis zakonczylem " Nie naganiam, dzielę się tylko swoją wiedzą", dodam ze kazdy sam podejmuje decyzje i sam za nie odpowiada.
A) Balticon nie przeladowuje kontenerow ze statku na lad (to zadanie wykonuje DCT)
B) Te duze statki maja na sobie dwa rodzaje kontenerow:
- z przezanczeniem do Polaksi (import)
- z przeznaczeniem do innych krajow (te kontenery nie opuszczaja DCT, sa ladowane na mniejsze statki - feedery i plyna do innych krajow)
Zeby obrot Balticonu sie zwiekszyl musi nastapic zwiekszenie importu / eksportu do POLSKI (tylko te kontenery moga przejsc przez Balticon). W takim przypadku zarowno dzialalnosc Depot jaki Transport moglaby sie zwiekszyc.
Raz jeszcze ostatni - kontenery TRANSHIPMENTOWE maja znikomy wplyw na wyniki Balticonu, praktycznie zadny.
Okolo 90% akcji zostalo zakupionych w cenie 0,1, podtrzymuje moja wczesniejsza teze - cena dopiero "nastu" groszy moze byc korzystna (z logicznego punktu widzenia a wiadomo ze gielda taka nie jest).
to jak w takum razie odczytać te info?Ważniejsza jest druga część
Zarząd Emitenta podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu 06 kwietnia 2011 roku, Balticon SA podpisał dwie umowy z Grupą A.P.Moller - Maersk A/S, zwaną dalej Maersk Line.
Pierwsza podpisana umowa dotyczy transportu drogowego kontenerów Maersk Line na terenie Polski i EU.
Druga z podpisanych umów obejmuje składowanie, przeładunki i serwis kontenerów zwykłych i niskotermalnych w terminalach przeładunkowych Emitenta w portach w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie.
Obie umowy obowiązują do dnia 01 stycznia 2013 roku.
Ostateczna wartość tych umów nie jest ograniczona z racji na ich otwarty charakter, co wynika ze specyfiki branży. Natomiast ubiegłoroczna wartość przychodów wygenerowanych przez Grupę Maersk na rzecz Emitenta wyniosła 9,495 mln PLN. W rozbiciu na działy Emitenta obrót ten kształtował się następująco:
- wartość przychodów dla działalności transportowej: 4,150m PLN
- wartość przychodów dla działalności terminali przeładunkowych: 5,345m PLN.
Widze ze choc niektorzy sa zainteresowani jakakolwiek fundamentalna analiza...
Zwroccie uwage na % udzial (9,5 mln zakladam ze to 2010) w przychodach spolki (29 mln 2010). Ta pozycja nie pojawia sie jako nowa, wiec wniosek co do podpisywania nowych umow jest prosty.
Na chwile obecna Balticon moze zdecydowanie powiekszac przychody z dzialalnosci tranportowej, ktora to widac zajmuje coraz mocniejsza pozycje w przychodach firmy. Trzeba pamietac ze srodki z emisji poszly w duzej czesci wlasnie na tabor sluzacy do przewozu kontenerow.
Nudaaa... trzeba czekać. Ktoś zbiera na 44... może się przekonamy po co było całe to zamieszanie:) Ja tez kupiłem po 44 i czekam żeby się załapać przy okazji z grubym na jazde w górę. Ps. Wierzycie że ktoś tutaj siedzi i z dobrego serca robi sobie tyle zachodu żeby ludzie nie kupowali bo podobno spółka nic nie zarobi i jest nic nie warta?? Chyba robi to bardziej dla siebie a w jakim celu to każdy mądry wie.