• Cała prawda o Balticonie Autor: ~Sławek [193.163.248.*]
    Witam inwestorów,
    Pracuję w branży przewozów kontenerowych ponad 10 lat.
    Widząc bezpodstawny hurra optymizm związany z wejściem statku mini PS class, chciałbym się podzielić z Wami moimi przemyśleniami.
    Fakt, że największe statki kontenerowe będą wchodziły do Gdańska nie ma żadnego przełożenia na wzrost obrotów Balticonu, jako, że jest to Depot kontenerowy i zajmuje się pustymi kontenerami. Musiałyby się zwiększyć ilości przeładowanych kontenerów zwłaszcza w imporcie do Polski a to już nie jest takie pewne. Zwiększone ilości przeładowanych kontenerów są głównie wynikiem wzrostu przeładunku kontenerów w transhipmencie czyli do Rosji i Finlandi przez Gdański Terminal DCT - te kontenery w ogóle nie trafiają na Balticon!!!
    Teraz trochę analizy technicznej
    Obroty od dnia wczorajszego wyniosły juz prawie dwukrotnosc FF. Co to oznacza ? Albo mali spekuluja i wymieniają sie akcjami kilkarazy dziennie (co raczej jest malo prawdopodobne) albo duzi wchodza do gry. Jakiej i o ile nie wiadomo, skok obrotow jest w każdym razie bardziej niż imponujący aż dziw bierze że nie powstała przy nim jednoznaczna dluga świeca (czarna bądź biała) ? To co powstaje na wykresie dziennym to swieca wysokiej fali (z natury oznaczająca niezdecydowanie rynku), która przebila linię wsparcia na poziomie 60 groszy, co z technicznego punktu widzenia moze oznaczać dalsze spadki.
    Ma ktoś pomysł co mogło wywołać taki wzrost wolumenu? Według mnie jakakolwiek informacja jest negatywna co odzwierciedla kurs.
    Nie naganiam, dzielę się tylko swoją wiedzą.
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~xxx [93.181.189.*]
    Ciekawe podejście do sprawy.
    Co do dzisiejszej sesji musze przyznac że również mnie zaskoczyła.

Optymistyczny scenariusz to taki w którym na rynku następuje jakas wymiana poniżej silnego wsparcia co wytrzepało wszystkie możliwe stop lossy.

Negatywny wariant to taki w którym akcje serii obejmowanych po 10 groszy właśnie zmieniły dzisiaj okaziciela po czym kurs będzie grawitacyjnie opadał pod własnym ciężarem bez silnorękiego
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~kk [46.186.43.*]
    czesto przy b.dużych wymianach na niskich poziomach tworzy się czarna świeca ....
    1. dzień się jeszcze nie skończył więc na AT trzeba poczekać
    2. ktoś dużo sprzedał i ktoś dużo kupił
    3. ci co brali po 0.1 chyba się wywalili na max - więc kto bedzie wywalał zaniżając kurs ???
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~uzalezniony [77.114.103.*]
    dla chcacych odrobic radze brac inwestycje INW
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~Sławek [193.163.248.*]
    Prezes kupil akcje za 50 tysiecy przy cenie 0,67.
    Balticon posiada 91,76% akcji.
    Nova posiada 3,87% akcji.
    FF = 4,37% akcji (13,525,150 akcji).

Wnioski ?
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~xxx [93.181.189.*]
    ale prezes ma też kilka procent akcji nie dopuszczonych do obiegu po 0,10 więc średnia i tak znacznie poniżej rynku
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~ABi [46.134.124.*]
    Jakich chcesz wniosków.
    Ja mały leszczyk, traktujący BLT jako zabawę, mam w portfelu 5k akcji.
    Ale dzisiaj na DT obróciłem już nimi 3 razy.
    I to taki leszcz...
    wygląda to źle na tą chwile
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~mezz [178.42.249.*]
    wniosek jest taki ze prezes okazal sie leszczem biorac akcje w tej cenie. ja bym go odwolal, bo musi byc jakis niekumaty.
    prezes dzis sprzedawał miliony
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~abes [80.50.55.*]
    przekręt jakis i tyle. może jednak akcje spoza ff też poszły w ruch?? jak na to patrzę, ewidentnie ktoś nas robi w wała. przyjazne, zachęcajace komunikaty, pozory typu "kupię parę kilo żebyście myśleli że i mi zależy" itp. wszystko po to by był ktoś kto ostatecznie odbierze akcje i da zarobić tym co brali po 0,1. lecimy na 0,2-tam trzeba zacząc uśredniac
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~makler nr I [83.21.76.*]
    to ciekawe jak kolego slawek wytlumaczy skok na 68gr na duzych obrotach i to nie byli mali inwestorzy i powtorka na 64gr...,pozniej zwala, ja ciagle upieram sie przy swoim ze wirowka siedzi na papierze i nie wierze zeby nie wzroslo w najblizszym czasie i to sporo! Poza tym analiza techniczna nie dziala na NC:):):)
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~zalogowany [212.51.207.*]
    Jeżeli ktoś sprzedawał to w ciągu 3 dni roboczych powinien się ukazać komunikat. Gigantyczny obrót!! Gra grubasów... my tu nie mamy nic do gadania.... Zobaczymy w która stronę pociągną :)) Ubrałem się w 57 ;)
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~spokojny [89.76.36.*]
    Myśle, że bedzie można się obkupić przy 0,40-0,45 zobaczycie, ale również uważam że później czekają nas jeszcze wzrosty. Widać że ff bedzie tu potężny jak na NC.
  • Re: Cała prawda o Balticonie Autor: ~Sławek [193.163.248.*]
    Witam ponownie,

Byc moze do "dzialania" analizy technicznej potrzeba wiekszego wolumenu niz na NC, ale wczorajsze przebicie linii wsparcia na 60 groszach spowodowalo dzisiejsza dalsza wyprzedaz tak wiec dla mnie poki co analiza dziala...

Kto spowodowal wczorajszy wzrost wolumenu ? Jesli byli to duzi gracze na pewno o tym sie dowiemy z komunikatow spolki, jesli zadna informacja nie pojdzie bedzie to oznaczalo ze to FF sie mielil (aczkolwiek w ta wersje sam nie bardzo wierze).

Na chwile pisania tego postu cena zamkniecia to 43 grosze, jesli zamkniecie nastapi w tych okolicach to w piatek obstawiam kolejna znizke. Mysle, ze 60 groszy bedzie pierwszym oporem do pokonania przy odbiciu i znajdzie sie na obecnym 23.6% znisienia Fibo co daje zakres spadku do 18 groszy. Aczkolwiek taka znizka kursu jest troche abstrakcyjna, ale cala nasza gielkda jest abstrakcyjna wiec wszystko sie moze zdarzyc.

Prosze nie sugerowac sie tym wpisem podczas podejmowania decyzji kupna/sprzedazy.
    Kazdy podejmuje decyzje sam i sam za nie odpowiada.

Dodam ze akcji BLT nie mam ale spolke obserwuje od debiutu i zamierzam nabyc pakiet akcji przy odpowiednim poziomie cenowym, ktory szacuje opierajac sie na wlasnych wyliczeniach analizy technicznej.

Pozdrawiam
  • Re: Cała prawda o Balticonie do Sławka Autor: ~andrzej [188.33.36.*]
    Twój wpis o braku zyskow balticonu e związku z wplynieciem tych statków, kontrastuje z tym co jest podane w tym linku także na bankierze:
    https://www.bankier.pl/forum/forum_o_balticon,6,21,10000000882.html
    a napisałes ze pracujesz w tej branży, wiec jak to jest oni czy ty piszesz prawdę?rozwin swoje myśli opisane o tej społce i wyjasnij tok rozumowania moze ja się mylę.
[x]
BALTICON 0,00% 19,50 2026-04-02 11:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.