Na pepeesie siedzę dosyć długo i staram się patrzeć w miarę możliwości na to co się dzieję, z pewnością są osoby lepiej rozeznane w temacie, piszę na podstawie własnych obserwacji.
PERSPEKTYWY DALSZYCH SPADKÓW / WZROSTÓW:
Żeby odpowiedzieć na pytanie jak zachowa się kurs potrzebna jest wiedza KTO stoi za wzrostem kursu w niespełna 3 miesiące od 50 gr do szczytu wynoszącego 1,36 (272% ceny początkowej).
Zazwyczaj w tego typu wzrostach ktoś skupuje akcje, część inwestorów spekulacyjnych jest w stanie odczytać sygnały i podczepić się pod skupującego.
Charakterystyczne jest to że akcje zaczęły spadać tuż po record day przed WZWA - tak więc moim zdaniem KTO skupował dowiemy się 10 maja.
Wtorek to pierwszy dzień spadków - moim zdaniem zabrakło kupującego, teraz skup mu nic nie da bo ilość posiadanych akcji rejestruje16 dni przez WZWA.
Poza skupującym z pewnością byli inwestorzy którzy się "podczepili", widząc że skupujący przestał skupować postanowili realizować zyski - to oni stoją za ostatnimi spadkami.
Ci spekulanci to nie są płoteczki- wiele razy były większe zlecenia, po 50k czy 100k, oraz kilka podobnej wielkości rozbite cyklicznie na mniejsze np. co 7 sekund.
Inna możliwość to to że ktoś grubszy mający ponad 5% się pozbywa - ale o tym byłoby wiadomo jeszcze szybciej niż 10 maja.
Kurs widzę tak: tym razem to nie jest zbicie kursu by odkupić na niższych poziomach - to obserwowałem jak akcje rosły i trochę szarpało kursem, teraz ma miejsce dystrybucja (niestety), moim zdaniem przez akcjonariat spekulacyjny, nie przez skupującego pod WZWA.
Zmiana kierunku jest możliwa w 3 sytuacjach:
-sypiącemu skończą się akcje
- dowiemy się w najbliższym czasie kto zmienił stan posiadania ponad 5%
-WZWA uchwali coś sensownego.
Na + przemawia to że:
1. Ogólne fundamenty są bardzo dobre: spółka ma się lepiej niż wtedy gdy ogłaszano skup akcji po 2,70 zł
2.Jeśli uda się porozumieć i zażegnać konflikt w akcjonariacie akcje mogą swobodnie lecieć w górę - wtedy jest możliwa cena choćby i 5 zł (optimus jest warty 10 a ma podobny potencjał).
3. Wycena branżowa wynosi około 2,50 zł
4. kolejne inwestycje w drodze, pozwalające obniżyć koszty produkcji, więc podwyższyć rentowność
5. bardzo wysokie zyski, rekordowa cena skupu skrobii.
Gdybym miał oszacować cenę akcji, na podstawie kursów innych spółek to przy obecnych wskaźnikach cena powinna wynosić między 65 gr a 12 zł
Ja swoje akcje trzymam, przed WZWA nie sprzedam, choćby cena przekroczyła 2 zł, poniżej 2 zł też nie sprzedam - choćbym miał trzymać kolejne lata.
Trudno mi powiedzieć co się dzieje. Dzisiaj wywalanko akcji niestety było widoczne. Co będzie wkrótce?? Nie wiem. Ja do wyników trzymam akcje choćby się paliło i waliło, a po wynikach pewnie też nie puszczę i będę czekał na prognozę wyników za 2011 rok.
P.S. Jeśli dojdzie do emisji akcji dla inwestora i będzie ona poniżej wk to będę mocno zaniepokojony.
jest jeszcze jeden element.
piątkowa informacja o emisji i jej cena - średnia z ostatnich 6-ściu miesięcy (chyba że się mylę)
tym którzy chcą emisji nie zależy na wzroście przed NWZA
mogą sypać by zbić kurs, potem może być tylko do góry zwłaszcza po prawdopodobnych bardzo dobrych wynikach za I kwartał.
cena ma być WYŻSZA niż średnia z ostatnich 6 miesięcy, a nie równa.
Wywalanie akcji żeby zbić cenę nic nie da - zapis jest korzystny dla spółki: wprowadza minimum nie ma natomiast mowy o maksimum.
Wiem że przy obecnych poziomach to abstrakcja, ale dla mnie cena poniżej 2,70 to działanie na szkodę spółki.
Przy rekordowych zyskach pisanie o utracie płynności finansowej i konieczności emisji to robienie ludzi w konia - tutaj chodzi zwyczajnie o zmianę władzy przez zmianę struktury akcjonariatu.
Dnia 2011-04-27 o godz. 20:07 ~solo1 napisał(a):
> jest jeszcze jeden element.
piątkowa informacja o emisji i
> jej cena - średnia z ostatnich 6-ściu miesięcy (chyba że
> się mylę)
tym którzy chcą emisji nie zależy na wzroście
> przed NWZA
mogą sypać by zbić kurs, potem może być tylko
> do góry zwłaszcza po prawdopodobnych bardzo dobrych
> wynikach za I kwartał.
Czyli dalej spadamy ? opór na 1,1 nie zatrzyma tego wodospadu ? można pokusić się o stwierdzenie ile sypiącemu jeszcze zostało ? czy nie lepiej dla spekuły byłoby odbić w górę od tego 1,1 i potem znowu zjeżdżać ?
tak strasznie hiobowo nie jest bo z jednej strony ktoś sypie, z drugie są chętni by je odkupić, a obroty są znacznie wyższe niż na wczorajszej sesji.
Gdyby komuś zależało na zwaleniu kursu to dzisiaj byłoby -20% - wystarczyłoby jedno większe zlecenie do wideł i kolejne na następne widły.
Zacznie rosnąć jak sypiący się wysypie, zainteresowanie spółką jest.
Pamiętajcie o niskim FF.
Jak będzie po korekcie to znowu będzie trwale rosnąć.
Spójrzcie obiektywnie jak bardzo kurs się podniósł, spadki też są konieczne.
Dla mnie jak skoczy czy jak spadnie nie ma znaczenia - zobaczymy co będzie na WZWA - a czy wtedy spółka będzie po 1 czy po 2 zł - co za różnica ? interesują mnie prognozy zysku i wyniki kwartalne. Jeśli wyniki byłyby takie zawsze jak ostatnio to oznaczałoby zysk roczny 25 gr przy cenie za akcje 1,13 - chyba nie muszę nikogo przekonywać że kurs musiałby wzrosnąć.
Cena kontraktów z rolnikami w przyszłym roku też będzie musiała być podniesiona - cudów nie ma.
Reasumując: ważniejsze są wyniki a nie to ile sypiącemu jeszcze zostało.
mietunek, przypominasz mi osobe która tez miala kiedys wizje, dryniol sie nazywał, wizje pelne nadziej i przyszlosci. Mistrz teorii spiskowych, zamilkł na wieki ubrany w akcje po wezwaniu, chyba tylko on nie opowiedział i ludzie których przekonał na tym forum.
Kurs zmierza tam gdzie jego miejsce, zrobi sie kiedys porządek w akcjonariacie to i mniej spekulacyjnych wzrostów bedzie, po walnym znowu sie bedą miesiącami sądzić i tak w kołko, ot recepta skąd te spadki.
dryniola pamiętam, ale on tylko pisał że nie odpowiedział na wezwanie, ktoś mu zaproponował by wystawił na sprzedaż na giełdzie swoje akcje z ceną zaporową i okazało się że tego nie zrobił.
Nie wiem o jakich teoriach spiskowych piszesz, ja przypuszczam że ktoś skupował akcje z rynku pod WZWA - zobaczymy 10 maja czy miałem rację czy nie.
Nie wiem co masz na myśli pisząc że kurs zmierza gdzie jego miejsce, to znaczy gdzie jest jego miejsce wg Ciebie ? - obecna cena jest równa wartości rynkowej i jest znacznie niższa niż wycena dla branży.
czy z 1,30 do 1,10 to duży spadek , wiele spółek z gorszych opresji wychodziło obrona, emocje opadną kto chce zrealizować zyski ten to zrobi i mysle że dopóki cena skrobi jest jaka jest w dłuższym terminie moze być ok. Trzeba pamietać że sprzedaje się bardzo łatwo natomiast dużo większy strach jest przy ponownych odkupieniu.
Na temat sytuacji spółki nie będę się wypowiadał choć co nieco wiem, to mietunek-owi i pewnie innym do pięt nie dorastam :)
Natomiast skrobnę coś o AT :)
Pod koniec sesji jakiś cienias wywalił pekacem prawie sto tysiaków papieru, co zaowocowało rozjechaniem się na oscylatorach wszelkiej maści sygnałów. Było dobrze a jest źle. Może to było celowe ?. RSI na dziennym wygenerował sygnał S, za chwilę czyli dziś wygeneruje to samo na interwale tygodniowym a to już nie dobrze. Na krótszych interwałach np 10 i 15 minut MACD pokazuje sygnały K.
A teraz moja przepowiednia :)
na krótko - dziś odbicie w górę cienias niech żałuje :)
na dłużej - w dół to przepaść - pierwsze wsparcie gdy przebije 1,1 to 0,9 (raczej 0,89 ale na milimetry nie ma co mierzyć :) ) następne 0,7
na bardziej długo - to nie wiem
ps. Trzeba zwrócić uwagę na cieniasa, bo to może był jednorazowy wybryk ? - nie wiadomo na razie!
Niepokoi mnie to że arkusz po stronie kupna rano jest całkowicie pusty (poniżej 50 ofert), biorąc to pod uwagę może się okazać że będziemy jeszcze lecieć w dół. Moje zdanie jest takie że to potrwa jeszcze sesję, góra dwie - ale to tylko 'wydaje mi się'.
Przed nami 2 ważne wydarzenia: walne oraz wyniki.
Dzięki ulebule za informacje AT.
teraz.
Jedziemy po bandzie tzn po dolnym ograniczeniu kanału. dobre to że na małych obrotach.
MACD na dziesięciominutowym wygenerował sygnał S.
Jak tak dalej pójdzie to zjazd do zeta zero murowany.
Cienias pokazuje różki, na razie niewielkie, strachy na lachy :)
Nic więcej nie wiem za małe obroty, im większy obrót tym więcej wiem :)
I bardzo dobrze :)
jak utrzyma ten poziom to złoty dwadzieścia a jak nie to złoty zero - jesteśmy w oku cyklonu
sygnał S na dwudziesto minutowym i rośnie
kumamy o co chodzi ?
Ciekawa sytuacja teraz :)
Czyż by cienias się wysypał ?
Jakiś grubas będzie łykał ? :)
Na moje łupiące kości w kręgosłupie ,to by było jakieś złoty dwadzieścia cztery :)
czytaj uważnie: napisałem że trzymam do ZWZA bez względu na kurs. Obecna cena jest zbyt niska na sprzedaż, ale już nie wiele brakuje bym uśrednił.
Dnia 2011-04-28 o godz. 14:16 ~miły;) napisał(a):
> najbardziej nieprofesjonalny i nielogiczny koniec wywodów
> trzymam i będę trzymał heh , zleci poniżej 1zł wtedy
> pomysle dopiero i reszcie radzę to samo
tutaj jest duzo chętnych do uśredniania i tych co sprzedali i chca odkupić taniej tylko przed takimi działania,i powstrzymuje ich strach kolejnych spadków więc czekają na niższych poziomach zaraz padną jakieś abstrakcyjne poziomy bo tam czekają i dobrze niech czekają .tylko że wszyscy na tamtych poziomach napewno nie zdążą odkupić
oczywiście - masz rację. Czasami zastanawiałem się czy nie sprzedać jak rosło, jak cena wynosiła 82 gr, nie sprzedałem, tym bardziej teraz nie ulegam panice.
W arkuszu nie ma wielu zleceń- kurs może spadać i to nie dlatego że spółka jest kiepska. Jest też wiele osób, które wyrzucą na zasadzie stop loosa.
Otóż wsparcie zostało wczoraj pięknie utrzymane (pamiętamy że Ja się nie rozdrabniam na milimetry :) ). Po zejściu do niebezpiecznej granicy 1,07 wrócił na 1,1 co prawda zamknięcie 1,09 ale...
Cienias nie sypnął już tak dużo :)
MACD, DMI na krótkich interwałach wskazuje na ruch korekcyjny w górę :)
Moja teoria
Nie sądzę aby były duże wahania w dniu dzisiejszym (długi weekend :)
Sądzę że wsparcie jednak wytrzyma :)
Będzie płasko powinien skończyć na zielono
Sygnały K zaczynają się pojawiać na trzydziestominutowych interwałach, co jest potwierdzeniem dwudziestominutowych a te z kolei potwierdziły piętnastominutowe itd..
Na razie o zasięgach nie mówimy bo to ruch korekcyjny trzydniowych spadków
silny opór jest na 1,20 wsparcie 1,1