Niedługo premiera, zabawmy się więc w przewidywanie przyszłości.
Obstawiam, że Wiedźmin 2 w wersji na PC będzie miał średnią ocen na Metacritic i Game Rankings na poziomie 90% a sprzeda się w nakładzie co najmniej 8 milionów.
2 mln na PC i 6 na X360 i PS3. Na konsolach średnia ocen będzie nieco niższa ale nie spadnie poniżej 87%.
Co więcej, przez przynajmniej 10 wielkich, zagranicznych serwisów zostanie okrzyknięty grą roku z gatunku RPG a przez co najmniej 3 grą roku 2011.
Wydaje mi się, że jedyna gra RPG w tym roku, która może przebić sprzedażą i ocenami Wiedźmina 2 to Elder Scrolls V: Skyrim. Ani Deus Ex, ani Mass Effect 3, ani Dark Souls tego nie dokonają.
Obawiam się tylko tego, że na premierze nie będzie zbyt dobrze zoptymalizowany i będzie zawierał sporo bugów a łatać go będą całymi miesiącami co może obniżyć komfort z gry i ostudzić zapał graczy, którzy będą woleli poczekać parę miesięcy z zakupem aż twórcy wyeliminują błędy.
8 milionow docelowo w ciagu dwoch lat moze byc.. a po 2-3 latach bedzie Wiedzmin 3:) ktory sie sprzeda.. jeszcze lepiej. Policzcie sobie ile wtedy spolka bedzie mogla byc warta. Fakt, to za jakis czas, ale chyba wszyscy wiemy, ze gielda dyskontuje przyszlosc. 50 zl to za duzy hurra optymizm (na 2011 rok, ale pozniej- jak najbardziej), ale policzcie sobie, zakladajac chociaz srednio optymistyczna sprzedarz ile Optimus moze byc wart w ciagu paru miesiecy od premiery. Ok. 15-20zl. A ile pozniej:)?? A jak wiadomo, gielda dyskontuje przyszlosc. dorzuccie to co napisalem do swiatecznych przemyslen i rozawazen.. a przede wszystkim wesolych, zdrowych i spokojnych swiat.
Wydaje mi się, że przed Wiedźminem 3 zrobią remake jedynki na konsole na silniku Wiedźmina 2. Mieli go zrobić już ze dwa lata temu ale przyszedł kryzys i CD Projekt nie miał kasy by zapłacić Francuzom, którym powierzył to zadanie. Miał być też dodatek do jedynki robiony przez Obsidian Entertainment ale również został anulowany.
Podejrzewam, że Wiedźmin 3 wyjdzie dopiero gdzieś tak pod koniec 2014 roku na PC i konsole nowej generacji o ile oczywiście bankructwo Polski itp zawirowania ekonomiczne nie uniemożliwią tego.
KOSMICI - !!! a wiecie chociaż ile ta firma ma akcji .. ??? 100mln zaptajcie kogoś mądrego ile musiałaby zarobić netto aby nadmuchać kurs akcji do poziomu tych 15zł a o 50zł to trzeba być chyba chorym aby myśleć !!
Porównanie np z CI tamci sprzedali 1mln sztuk zysk blisko 40mln - przy 12mln akcji - czyli średnio ok 3zł na akcję.
Tutaj musieliby mieć sprzedaż na poziomie 8mln aby uzyskać około 400mln zysku netto -dałoby to ok 4zł na akcję.
Wtedy kurs 35-40zł byłby sensowny - nie wiem czy mieliście czas posłuchać ostatnich wypowiedzi przedstawicieli firmy. Oczekują zysku ok 150mln w perspektywie 2-3 lat !!!
Jak to się ma do wyceny na poziomie 50zł - ludzie leczcie się.
Gdyby była jakaś szansa na to to sprzedałbym nawet mieszkanie i kupił Optka ... a tak mam tylko 1500 szt aby kupić dzieciom laptopa - może na niego zarobię - lecz nie ma gwarancji. Inna sprawa, że wcześniej już na 2 zarobiłem ale dużo wcześniej..
Sprzedaz to bedzie duza ale akcji Optyka jak leszcze spanikuja.
A tak powaznie to PC bedzie slaba poza europa wschodnia i niemcami. A pecetowa wersja na tyle popsuje rynek, ze wydana pozniej, gorzej wygladajaca i ubozsza wersja Xbox sprzeda sie bardzo slabo a PS3 nie ukaze sie nigdy bo nie dadza rady jej zrobic.
CIA staje sie bardzo atrakcyjna w stosunku do OPT, ktory tez moze jeszcze zyskac na cenie. CIA ma dwie duze premiery w 2012 (a moze wiecej) i mocny 2011 - porownac nalezy kapitalizacje i fundamenty
Prawda jest taka, że jak narazie to tylko CDP ma grę, która odniesie globalny sukces, a Wiedzmin jako marka będzie rozpoznawalny na skale Swiatową..
Ludzie myślą, że Polska nagle stanie się zagłebiem w produkcji gier, że na każdej firmie będzie można zarobić. To nie jest developer, który oddaje kolejne miszkania, czy też powierzchnie handlowe.
Nie umniejszając nikomu, ale tak naprawde to liczy się tylko Wiedzmin, reszta to projekty mocno przeciętne (w skali światowej)...
@zx
Swiat nie jest tylko w kolorze czerwonym:-) Ty pewnie nie tylko siedzic na opt ale i w Opt:-)
Dajcie spokoj - nie badzmy dziecmi - najpierw sukces mialo CIA, teraz ma OPT, potem pewnie dolacza kolejni. Ja sie ciesze ale wkurza mnie brak szacunku do konkurencji i manipulowanie faktami. To nie jest potrzebne ani do budowania wartosci akcji, ani polepszania biznesu.
Proponuje aby ego wszyscy Panowie polechtali sobie w inny sposob a nie zaczynajac konflikty.
Dajcie spokoj -
> nie badzmy dziecmi - najpierw sukces mialo CIA, teraz ma
> OPT, potem pewnie dolacza kolejni. Ja sie ciesze ale wkurza
> mnie brak szacunku do konkurencji i manipulowanie faktami.
> To nie jest potrzebne ani do budowania wartosci akcji, ani
> polepszania biznesu.
Proponuje aby ego wszyscy Panowie
> polechtali sobie w inny sposob a nie zaczynajac konflikty.
Mysle, ze nastopilo zwykle nieporozumienie. Z naszej strony zadnego konfluktu nie ma. City odnioslo sie do prezentacji w ktorej mowilismy o misji grupy OPTIMUS.
Mamy taka, a nie inna misje, ktora realizujemy i bynajmniej nie jest to zwiazane z odbieraniem chwaly City (a ma, bez watpienia, duze zaslugi w dzialalnosci miedzynarodowej).
Przypomne tylko, ze ani nie mowilismy kto jest pierwszy, ani nawet nie mowilismy, ze sami juz czegos dokonalismy. Chcemy sie dopiero stac firma, ktorej produkty beda rozpoznawalne przez graczy na calym swiecie. Dla uscislenie chodzi nam o o osiagniecie pozycji takiej jak ma BioWare, Bethesda, ekhem Blizzard (dluuuuga droga), Valve. itp. I chcemy byc pierwsza polska firma o tak mocnej miedzynarodowej pozycji. To tyle. Inna sprawa czy uda sie to osiagnac. Na pewno nie zamierzamy sie szybko poddawac;-)
Moze szkoda, ze jakos tego publicznie szerzej nie wyjasnilismy, bo z informacji od City, mozna bylo wywnioskowac, ze my przywlaszczamy sobie cos co do nas nie nalezy. Bynajmniej zupelnie nam o to nie chodzilo.
CIA odpowiedziało na pytanie, którego nikt nie zadał!!! Jeżeli CIA uważa się JUŻ za globalna firmę, to gratuluję zbyt dobrego samopoczucia na wyrost! Do spełnienia jest tyle warunków, że każdemu z polskich pretendentów daleka droga. Jeśli ktokolwiek z branży powie, że chce zostać globalną firmą, to ma do tego prawo, (również CIA) a życie te "chcenia" zweryfikuje!
Zgadzam sie z Spr. Ja kibicuje calej branzy, OPT ma szanse byc kolejna spolka, ktora odniesie duzy sukces w grach i predzej czy pozniej stanie sie globalnym graczem. Tak jak juz stalo sie nim CIA. I wszyscy zarobia - chyba najlepiej inwestowac w kilka spolek z branzy.
Re: Przewidujemy oceny i sprzedaż
Autor: ~Spr [109.243.168.*], 2011-04-24 17:53
@zx
Swiat nie jest tylko w kolorze czerwonym:-) Ty pewnie nie tylko siedzic na opt ale i w Opt:-)
Dajcie spokoj - nie badzmy dziecmi - najpierw sukces mialo CIA, teraz ma OPT, potem pewnie dolacza kolejni. Ja sie ciesze ale wkurza mnie brak szacunku do konkurencji i manipulowanie faktami. To nie jest potrzebne ani do budowania wartosci akcji, ani polepszania biznesu.
Proponuje aby ego wszyscy Panowie polechtali sobie w inny sposob a nie zaczynajac konflikty.
Re: Przewidujemy oceny i sprzedaż
Autor: ~Jurek [109.243.168.*], 2011-04-24 18:07
Zgadzam sie z Spr. Ja kibicuje calej branzy, OPT ma szanse byc kolejna spolka, ktora odniesie duzy sukces w grach i predzej czy pozniej stanie sie globalnym graczem. Tak jak juz stalo sie nim CIA. I wszyscy zarobia - chyba najlepiej inwestowac w kilka spolek z branzy.