Przed spółką spore zmiany, to dobrze.
1. Jest nowy inwestor, który ma już ponad 5% akcji.
2. Jest też antywskaźnik dds, który nagania na spadki, zawsze jak pisał że jest źle to było odwrotnie, mam nadzieję że tak będzie i tym razem.
Ewidentnie chcą wy** Midstona. Po emisji nowych akcji Midston będzie miał 21,6 % a MKF 30,48%, pozostali odpowiednio mniej. Pytanie czy wszyscy są już okopani na swoich pozycjach ???
Ja tego kompletnie nie rozumiem. Ja też poproszę 25 mln akcji za 0,06 gr.
Co to ma w ogóle być? Jak prawo może na to pozwolić.
Przecież midston jakiś czas temu ogłosił, że chce sprzedać swój pakiet, więc niech sobie od niego kupią albo na rynku. Skontaktuję się z SII w tej sprawie.
A myślałem, że to co się dzieje z kursem wynika z koniunktury na rynku, że wreszcie będziemy mieć na naszym walorku hosse.
Z drugiej strony nie uważam, iż ktoś kto ma mniej niż 10% akcji może przeforsować taką uchwałę. MOże być również tak, iż wypuścił to info, abyśmy się wystraszyli i sprzedali nasze cenne akcyjki.
Ja poczekam na rozwój wydarzeń i nie sprzedaję - to samo radzę wam.
Może to być zwykły straszak na leszcza.
1. w spółce będzie gorąco - chodzi o przejęcie władzy ! Do tej pory akcjonariat wyglądał następująco:
MIDSTON DEVELOPMENT LIMITED 23 364 845 28,15
GIF Sp z.o.o. 8 600 000 10,36
Borkowski Krzysztof (pośrednio) 7 923 409 9,55
Richie Holding Ltd. 6 133 100 7,39
tak więc MIDSTON miał 28,15% a pozostali więksi łącznie 27,3%
ostatnie wzrosty to zwyczajne zbieranie akcji z rynku by zwiększyć udziały w spółce - cel jest jeden posiadanie większości głosów.
Na rynku trwa walka o to kto będzie miał większość i kto przed walnym zarejestruje większą ilość akcji - ten realnie będzie mógł przegłosować swoje rozwiązania i w praktyce przejmie władzę lub będzie nikim.
2. nowa emisja
"Cenę emisyjną jednej akcji serii B określi zarząd Spółki, przy czym nie będzie ona niższa niż średnia notowań akcji spółki na GPW w Warszawie z ostatnich sześciu miesięcy poprzedzających podjęcie niniejszej Uchwały"
Tak więc w interesie spółki jest to by ta średnia cena była jak najwyższa - im wyższa cena na giełdzie tym wyżej będzie kosztowała spółka dla nowego inwestora.
3. dds wrócił - zawsze jak wraca są wzrosty, przeanalizujcie co się działo od 80 groszy jak mówił że nas ubrali, a może dds to jeden z większych akcjonariuszy, który skupuje ?
Mietunek:
"Cenę emisyjną jednej akcji serii B określi zarząd Spółki, przy czym nie będzie ona niższa niż średnia notowań akcji spółki na GPW w Warszawie z ostatnich sześciu miesięcy poprzedzających podjęcie niniejszej Uchwały"
- gdzie to wyczytałeś? Ja nic takiego nie mogę znaleźć, jeśli możesz to podaj źródło. Mi to wszystko się nie podoba, takie zagrywki w stylu Patrowicza.
Po raz pierwszy się zgodzę z dds - to prawda że średnia 6-miesięczna rzeczywiście oscyluje w okolicy 60 gr, co jednak nie znaczy że kurs ma wracać do tego poziomu.
Pamiętajcie że do wyznaczenia daty emisji trochę jeszcze zostało, więc ta cena z pewnością będzie wyższa, biorąc pod uwagę to że 6 miesięcy temu było znacznie taniej niż teraz.
Jednego jestem pewien - będą wysokie obroty po świętach.
Kto ma większość akcji na WZA ten ma władzę. To co widzimy ostatnio to jest skup, kurs nie poleciałby o tyle.
Dnia 2011-04-23 o godz. 12:43 ~dds napisał(a):
> czyli kurs wraca na jakies 56 groszy!!!!
A DOCZYTAŁES DO KIEDY MOZNA REJESTROWAC AKCJE NA WZA?
NAJPIERW DOCZYTAJ A POTEM PISZ .OBROTY BEDA Z PEWNOSCIA WYSOKIE WE WTOREK I SRODE TYLKO ZE TE PRZEMIELONE AKCJE NIE BEDA BRAŁY UDZIALU W WALNYM.
WALKA TRWA BO JAK GIEROWSKI WYGRA TO PREZESUNIO PIERWSZY LECI ZE STOŁKA.
AKCJONARIAT WYGLADA INACZEJ.POPATRZ NA KOMUNIKAT Z WALNEGO W 2010 JEST PARU <5 % I MYSLE ZE ZBIERALI PAPIER PO 40-50 GROSZY I PYTANIE JEST CZY JUZ ODDALI W TYM ZONA PREZESIA
JA TRZYMAM KRESKI MOWIE ZE 1.5 DO WYNIKOW POWINNO BYC
OK - nie doczytałem do kiedy. Jeśli możesz to napisz. Chodziło mi o to że byli tacy co pisali że cena będzie w okolicy 20 gr - co jest kompletną bzdurą, bo średnia z 6 miechów jest wyższa. Wklejałem ze strony pepeesu, jeśli macie świeższe informacje to napiszcie.
Policzyłem: kurs średni za ostatnie 6 miesięcy wynosi już 62 gr i z każdym dniem będzie rósł (za miesiąc będzie to już ponad 73 gr zakładając że kurs akcji będzie taki jak teraz)
Do czasu wyznaczenia nowej emisji minie jakiś czas i z pewnością średnia przekroczy 1 zł, tak więc straszenie nie ma sensu - nowe akcji nie będą tańsze niż średnia z 6 miesięcy.
Inaczej inwestor kupiłby te akcje z giełdy.
Pepees jest w lepszej kondycji niż średnia z branży - gdyby jego cena miała wynosić w oparciu o p/e jak dla pozostałych spółek to kurs wynosiłby 2,51 zł
Mietunek, zamiast liczyć na zapas jakieś średnie to proszę, podaj źródło tego co wkleiłeś!:
Na kupowanie akcji przez drugą ze stron, co mogłoby dodatkowo podnieść wycenę firmy na giełdzie jest już za późno. Teraz to już wszystko jest możliwe, akcje mogą mocno drożeć jak i tanieć pod wpływem tych informacji, mogą też stać w miejscu aż do walnego czyli do 10.05.