Wyniki 5 maja.
Zysk netto powinien wynieść 6 -7 mln; przychody powyżej 40 mln zł (IV kw. 2010 odpowiednio; 5,1 mln/30,5mln) A dlaczego tak szacuje: "Wzmożony popyt zgłaszają przede wszystkim odbiorcy z Niemiec i Włoch. Jest tak duży, że musieliśmy wprowadzić czterozmianowy system pracy, co o tej porze roku nam się dotychczas nie zdarzało – mówi Andrzej Sielski, prezes Radpolu. Jego zdaniem w tym systemie spółka będzie musiała pracować minimum do końca trzeciego kwartału, co wynika wprost z liczby składanych obecnie zamówień" - artykuł z 02.2011. Do tego z 01.02.2011 Radpol wprowadzi nowy cennik co również z pewnością przełożyło się na przychody.
Wynik za I kw. może być więc lepszy niż za cały 2007 r. kiedy to Radpol debiutował.
A wiecie jak była cena na debiucie...... max w ciągu sesji/: 9,91 zł; trzecia sesja po debiucie: zamknięcie 12 zł :)
nie jest dobrze jeśli trzeba naganiać na taki papierek. A co do wyników to wszyscy (ci zainteresowani) dobrze o tym wiedzą więc może mamy je już w cenie akcji?
To sie chyba zgadza. Ponadto mamy zarejestrowana emisje 529.548 akcji serii C. Analizy nie wygladaja dobrze. Bedzie zjazd i dopiero odbicie. Kiedy ? Mam ten papier pod obserwacja. Moze go od was odkupie, ale na nizszych poziomach. Niestety ciezko w niego wejsc, a tym samym i wyjsc.
Uwielbiam "obiektywne" analizy w stylu: "będzie zjazd" + "moze go od was odkupie" :)
Jeśli chodzi o analizę techniczną:
http://dl.dropbox.com/u/27195518/udost%C4%99pnione/Radpol%20%2025.04.2011.jpg
Wykres mówi sam za siebie. Spółka w dwuletnim kanale wzrostowym, aktualnie przy dolnej krawędzi kanału wzrostowego. Niedawno wygenerowany sygnał kupna na MACD, trochę wcześniej (tak to zwykle bywa) na oscylatorze stochastycznym. Jak wg kolegi Fraktal powinien wyglądać wykres aby "Analizy wyglądały dobrze"....? kiedy kupować jak nie przy dolnej krawędzi kanału wzrostowego, w trakcie jak wskaźnik śledzący trend jest wzrostowy oraz oscylator jest wzrostowy?
Oczywiście Radpol jest dla inwestorów długoterminowych oraz jeśli kogoś satysfakcjonuje roczna stopa zwrotu na poziomie 30 - 40%. Jeśli chodzi o obroty to Radpol jest mniej więcej po środku wszystkich spółek. Emisja akcji związana była z uchwalonym w 2007 r. programem motywacyjnym i skierowana była do Pan Andrzeja Sielskiego i Pana Grzegorz Malczyka. Akcje zostały zarejestrowane 11 lutego 2011 r. (już trochę czasu upłynęło). Z tego co pamiętam p. Pan Andrzeja Sielski zapowiadał, że nie będzie sprzedawał swoich akcji (a wręcz przeciwnie) a p. Pana Grzegorz Malczyk już sprzedał swój pakiet akcji 11 marca 2011 (proszę spojrzeć na komunikat spółki z dn. 15 marca. Cena transakcji: 10,08 zł za akcję. Nie musiał długo szukać chętnego......
Uważam, że głupota jest sadzić, że komentarzami na forum można wpłynąć na kurs spółki - a zwłaszcza takiej spółki jak radpol gdzie rożnego rodzaju fundusze są zaangażowane w stopniu możliwe, ze przekraczającym 50%. Przy takim zaangażowaniu są z kursem spółki zrobić wszystko - a w ich interesie jest, żeby kurs szedł w górę. Uważam, że dopóki na giełdzie giełdzie hossa Radpol będzie szedł do góry - może co dla niektórych zbyt wolno - ale do góry. A może fundusze zdecydują się w końcu na mocniejsze szarpnięcie kursem do góry - tak ja napisałem to w końcu w ich interesie.....
Info dot. emisji akcji serii "c":
"11 lutego 2010 roku nastąpi rejestracja w KDPW 529.548 (pięćset dwadzieścia dziewięć tysięcy pięćset czterdzieści osiem) akcji zwykłych na okaziciela serii C spółki RADPOL S.A. o wartości nominalnej 0,03 zł (trzy grosze) każda, pod kodem PLRDPOL00010.
Od dnia 11 lutego 2010 roku łączna liczba akcji Emitenta zarejestrowanych w
Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A. wynosi 25.719.752.
Wskazane akcje serii C Spółki zostały wyemitowane w ramach Programu motywacyjnego na podstawie uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy RADPOL S.A. z siedzibą w Człuchowie z dnia 13 lutego 2007 roku"
"W wykonaniu prawa do objęcia akcji serii C wynikającego z warrantów subskrypcyjnych, Pan Andrzej Sielski i Pan Grzegorz Malczyk złożyli zapisy na akcje serii C każdy po 264.774 akcji serii C, to jest łącznie na 529.548 "
Info o sprzedaży
"Działając na podstawie art. 160 ust. 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi oraz § 2.1. Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie przekazywania i udostępniania informacji o niektórych transakcjach instrumentami finansowymi oraz zasad sporządzania i prowadzenia listy osób posiadających dostęp do określonych informacji poufnych, przekazuję poniższą informację:
1) Imię i nazwisko osoby obowiązanej do przekazania informacji:
Grzegorz Malczyk – Wiceprezes Zarządu RADPOL S.A.
2) Wskazanie przyczyny przekazania informacji, z określeniem więzi prawnej łączącej osobę obowiązaną do przekazania informacji z emitentem:
Transakcja zbycia akcji przez osobę zobowiązaną.
3) Wskazanie instrumentu finansowego oraz emitenta, których dotyczy informacja:
Akcje zwykłe na okaziciela Spółki RADPOL S.A.
4) rodzaj transakcji (kupna lub sprzedaż) i tryb jej zawarcia:
Sprzedaż, transakcja sesyjna zwykła
5) Datę i miejsce zawarcia transakcji:
11 marca 2011 roku, GPW Warszawa
6) Cenę i wolumen transakcji:
10,08 zł za akcję, 446.977 akcji RADPOL S.A.
7) Datę i miejsce sporządzenia informacji:
14 marca 2011 roku."
Uwielbiam zaklinanie kursow !!! Moje analizy mowia co innego. Jesli jest az tak dobrze, to dlaczego kurs nie idzie do gory przy pozytywnych informacjach. To daje do myslenia. Zobaczymy kto mial racje. Ustawiam koszyk ponizej 9 zl.
Poniżej 9zł czekasz?. Ty chyba jesteś niepoważny.Ja czekam na pokonanie historycznego szczytu i dalszego rozwoju firmy a co za tym idzie lepszych wyników.
Droga Magdo
Niestety wiceprezes mysli inaczej niz Ty i wywalil swoje akcje. Nie czekal na nowe szczyty !!! Fundy robia chyba to samo. Na GPW jest duzo dobrych fundamentalnie spolek, ktore nie rosna relatywnie do ich fundamentow. Musisz sie z tym pogodzic, bo inaczej nie zarobisz.
Wedlug mnie beda spadki. Dobrze wiem co mowie. Sprawdz REMEDIS !!! Tez bylo tam pelno zaklinaczy kursu ;-)
Pozdrawiam zyczac wytrwalosci.
PS. Bede czekal na Twoje akcje. Omowmy sie na 9 zl.
Oj Fraktal, musisz się jeszcze chłopie wiele nauczyć. Zamiast wypisywać takie dyrdymały przeczytał być byś parę książek o analizie technicznej i fundamentalnej. Uwierz mi to Ci lepiej pozwoli zarobić niż to zaklinanie rzeczywistości i wiara we własną intuicję. Komentarzami na forum nie zmienisz kursu spółki (choć rzeczywiście paru naiwnych może się nabierze i przestraszy:)
PS. Chętnie bym coś więcej dowiedział się na temat Twojej analizy. Używasz kart czy gwiazd? Sorry za złośliwość ale z czymś takim jak "moja analiza" nie da się polemizować - najzwyklejsza analiza wykresu oraz najpopularniejsze wskaźniki i oscylatory stosowane w analizie technicznej są jednoznaczne co do Radpola. No i co to znaczy, że duzi wywalają - czy wg Ciebie duży wywalił 440k akcji a mały je od niego kupił? :) Podpowiem Ci co jest istotne przy takich transakcjach pakietowych - nie kto sprzedał komu i dlaczego tylko CENA! A dlaczego to sam się zastanów. Ostatnie transakcje pakietowe przeprowadzane były po kursie 10,08 zł. Czy uważasz, że fundusz lub osoba, która zainwestowała ostatnio w Radpola kilka mln zł nie przemyślała swojej inwestycji?
Oj, Bert chlopie. Musisz sobie poczytac. AT to uzywaja wszyscy. Moze cos bardziej nowoczesnego i nietypowego. Polecam: How Fractals Can Explain What's Wrong with Wall Street. The geometry that describes the shape of coastlines and the patterns of galaxies also elucidates how stock prices soar and plummet.
Czy znasz prace slynnego Benoit B. Mandelbrota: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=multifractals-explain-wall-street
Moj kolega opublikowal wlasnie ksiazke na ten temat. Jak Cie to zainteresuje to dam ci namiary.
Niestety moje fraktale mowia mi cos innego. AT kontra Fraktale. Zobaczymy kto wygra.
Pozdrawiam i bez urazy.
PS. Fundusze maja inne horyzonty inwestycyjne. Potrzymasz jeszcze Radpola przez 1-2 lata? A inne spolki uciekaja.
Nie masz szans kolego na 9zł chyba że cały rynek poleci w dół.Ale nie wiem jaki ty masz problem ja mam radpol od poziomów 7-7,50zł i będe trzymała aż osiągnie kilkanaście złotych i nie wiem kiedy to nastąpi ale taniej nie sprzedam i wszystko w tym temacie a ty możesz pisać co chcesz.Ogólnie spółka dla cierpliwych.
Droga Kolezanko,
A szkoda, bo chetnie spotkalbym sie z Toba, ale nie za wszelka cene. Kupje po 9 zl i to juz niedlugo. Zastanow sie dobrze. Masz szanse zrealizowac zyski.
Ktos kto nie jest tak cierpliwy jak Ty w koncu wywali i przetestuje stop - loss.