Proszę o pomoc w rozliczeniu podatku PIT-36. Muszę w nim zawrzeć po 1.dane z
"właściwego" zakładu pracy oraz po 2. informację o dochodach z zagranicy. To drugie
dlatego, że otrzymałam czek ze szkoły z zagranicy za korektę prac. Po realizacji czeku
zapłaciłam podatek i dostałam jako pokwitowanie PIT-53 wraz z informacją, aby w kwietniu
rozliczyć PIT-36. Jak powinnam to rozliczyć? - o ile to możliwe proszę o wskazówki , w jakie
rubryki powinnam wpisać kwotę, jaką otrzymałam na czeku, a gdzie kwotę podatku od tego
czeku, którą już zapłaciłam (w PIT/ZG oraz PIT-36). Próbowałam zdobyć informacje w urzędzie,
ale przy obecnych kolejkach otrzymałam tylko ulotki i telefon na infolinię.
Formularz podatkowy PIT 36 za rok 2013 powinien zostać złożony najpóźniej do 30 kwietnia 2014 roku (środa).
Brak PIT 36, czyli uchybienie temu terminowi może skutkować karą pieniężną, z tytułu niewywiązania się z powszechnego obowiązku podatkowego.
Należy pamiętać, że nawet jeśli rozliczamy się przy pomocy formularzy PIT-38, PIT-36L, PIT-39 lub PIT-28, również możemy zostać zobowiązani do przedłożenia w urzędzie skarbowym dodatkowo druku PIT 36 z tytułu uzyskania innych dochodów. cd. http://abc-podatki.pl/pit-36/