być może szykuje się skup akcji z rynku, stąd takie dołowanie, w końcu cena i czas jeszcze jest nie najgorszy by zebrać akcje zanim wskoczą na te 100 zł
bo jeszcze nasuwa się pytanko, czy jak się kupuje w wezwaniu po ponad 100 zł - to potem się o tym zakupie zapomina czy może z czasem dopieszcza się spółeczkę by na niej wyjść na swoje?
taka spółka w dwa dni może wskoczyć na 100 %, więc nie zdziwcie się jak któregoś pięknego dnia to się stanie, tak to już jest na Pemedii, cierpliwi zostają nagrodzeni
osobiście uważam, ze naprawde spółka bedzie mocna... skupuję stale w granicach 14,5...15,00 - mam juz 7 k akcji i wiem, ża to dobra inwestycja.... miałem spotkanie z zarządem spóki przed podjęciem tej dyzcyzji, ogladałem księgi, portfel zamównień.... bedzie bardzo dobrze, w I kwartale jesteśmy zdeycdowanie na plus - a czas był cięzki
Może 100% w dwa dni to nieco przesadziłem, ale generalnie tu jest taka skokowa tendencja.... RDR pisze dziecinada, mogę Ci jedynie zdradzić że wielokrotnie jeśli nie zawsze, mam rację, kwestia czasu. Generalnie tu kurs musi pójść w górę i to wiedza doskonale również ci źle piszący o spółce, może nawet oni wiedzą to najlepiej.... Ci co kupią taniej będą bardziej wygrani, to oczywiste, a czy już kupować... niech każdy sobie odpowie. Ja bym nie liczył na dużą promocję, a skokowość kursu w górę może niestety zaskoczyć
scenariusz - kapitał zapasowy - program skupu akcji własnych - wzrost kursu - Bohemia i fundusze za nią stojące wychodzą na swoje.
Pytania 1. po jakiej cenie wychodzą na swoje - myślę że duuużo wyższej niż teraz 2. Czy to trudne wyciągnąć tak kurs - przy takiej kapitalizacji i ilości akcji w wolnym obrocie - dość łatwe
Czy się mylę? hej, pigment rdr itp zaprzeczycie że taki scenariusz jest nierealny? Kasa zainwestowana prze Bohemię i OAK zostaną zapomniane bez próby (tak łatwej) odzyskania?
Hej jakała ja tu od wrzesniowej górki kwitne mam prawie 6 kilo z wysoka srednia po 19,00 i tez uwazam ze 30,00 to kwestia czasu ale bedzie trzeba poczekac, conajmniej do wyników za 2 kwartał:) pzdr
pisałem tak jak dziś piszę na Permedii - na ACE przy 1-1,3 zł, Immoeście przy około 1-1,6 zł, Petrolu - 6-5 zł i paru innych. Najgorsze że to wszystko potem rośnie jak diabli, sam nie wiem, może mam nosa, choć niekoniecznie sam na tym zyskuję. Zadowalam się 20 % a te diabły rosną po kilkaset. Często moje hipotezy się sprawdzają również co do rozwoju sytuacji w spółce. Przyznaję że brak mi nieco wiary i konsekwencji. Gdybym miał te cechy nie byłoby mnie na forum tylko rezydowałbym w ciepłych krajach.
No to faktycznie masz nosa wiezac na słowo to na ACE byłbys dzisiaj z 800-900% do przodu:) no ale pomyłki równiez sie zdarzaja tak jak kazdemu,,jaka cene prognozujesz dla PMD do jesieni według Ciebie wiadomo akcji mało i mozliwosc pompki w niebiosa bardzo duza:)
No co wy wyplujcie to!! zabrali by nam akcje ze srednia za ostatnie pół roku czyli jakies 15zł za szt. oby tylko nie to, :(:( małoprawdopodobne zeby nam zrobili prezent i zabrali akcje np. po 30.00
nie wezwanie, tylko program skupu akcji własnych, patrz np Silvano. Trzeba być na walnym żeby nie zrobili np wezwania. Trzeba robić krzyk, to zawsze działa.
Lepiej nie szalec zeby czegos głupiego nie wymyslili i do wezwania nie doszło a co duzo jąkała masz jezeli mozna wiedziec?? ja mam szczerze mówiac prawie 6k, siedzmy cicho bedzie dobrze skoro zaproponowali dywidende to musi byc dobrze
Nigdy nie chwalę się ile mam na forum, na walne trzeba iść. Jak drobni będą mieli razem znaczący pakiet i będą aktywni to ich głos może mieć znaczenie "propagandowe". A Czesi raczej naród lubiący święty spokój.
znaczenie gdzie? chodzi Ci o WZA?? no ja niestety sie nie pofatyguje watpie zeby to mogło cokolwiek zmienic a co Ty moze jestes z okolic Lublina?? na co liczysz ze odkupili by od nas akcje drozej niz obecny kurs, tak jaka sytuacja zdarzyła sie jak wspominałes na Silvano??? ja bym na taki prezent za bardzo nie liczył....
Poczytaj trochę o Silvano i popatrz jak jego kurs się zmieniał. Warto też wrócić do początku tego wątku. Jak chcą za jakiś czas cześć akcji sprzedać (Bohemia), to chyba dla nich lepszy będzie kurs powyżej 100 zł. Stąd pomysł stworzenia programu skupu akcji własnych przez Permedię, co podniosłoby automatycznie i systematycznie kurs (mało akcji w obrocie i mała kapitalizacja!). Grubsza gotówka na taki program jest zdaje się w kasie Permedii , zwiększona jeszcze teraz przez ten prawie milionik zysku. Pomysł skupu akcji własnych na GPW nie jest niczym nowym, ale w wypadku takiej małej firmy może być wyjątkowo wyjątkowo skuteczny. Problem w tym, żeby akcjonariusze Permedii na taki pomysł wpadli i na kolejnym walnym przegłosowali. Chyba każdy kto ma 66% akcji chciałby żeby kurs akcji był np 170 zł, a nie 15 zł. To nie jest oczywiste nawet dla dziecka, jak to potem można komuś taki pakiecik sprzedać??
A cena Permedii na dziś raczej nie jest wygórowana.
Projekty uchwała na walne może złożyć każdy kto ma min 5% głosów.
Czy się ujawni jakiś nowy inwestor kto tyle ma?
W przeszłości fundusze miały ładne pakiety.
Przy dzisiejszej cenie stać na to nawet prywatnego inwestora. Czas pokaże.
No tak było by fajnie gdyby kurs poleciał w góre tak jak na Silvano, aby jednak skupić swoje akcje z rynku PMD potrzebowała by duzo wiecej niz obecnie posiada rezerwy gotówki w kasie...oni raczej na to nie pójdą wolą wpompowac kase w restrukturyzacje, nie ma co sie palic do jesieni minimum 35,00 za akcje
A wiesz ile maja gotówki,? przypomnij. Pamiętaj, że że w wolnym obrocie jest tylko 34% akcji, poza tym nie muszą przecież wszystkiego skupować, inni się dołączają, gdy kurs rośnie.
No teraz maja bodajże ok. 6mln tak o ile sie nie? wczesniej mieli cos koło 10mln, w obrocie na rynku jest około 400tys akcji no...spokojnie pójdziemy ostro w góre tylko trzeba byc cierpliwym, ogromny zysk mieli z tego przetwarzanego niklu otrzymywanego za grosze od KGHM..wszyscy wiemy ze ceny poleciały i przestało sie opłacac teraz musza rozwinac z czasem nowe segmenty dystrybucji co oczywiscie potrwa ale spokojnie dała zarobic w zeszłym roku 100 % dlaczego nie miała by dac 100% i w tym, potencjał ogromny za mniej niz 35,00 ani mi sie sni oddawac. pzdr
Jak możemy wyczytać niektóre dane z formularza raportu rocznego /Bilans/ -
kapitał zapasowy: 21,4 mln zł, kapitał własny 26 mln zł. W projekcie uchwał na walne czytamy, że na rachunku przepływów pieniężnych za rok obrotowy od 1 stycznia 2010 do 31
grudnia 2010, wykazano zwiększenie stanu środków pieniężnych o kwotę ponad
7 mln zł. Może ktoś to przetłumaczy?
No to sympatycznie maja fure kasy, ale gotówki w kasie wydawało mi sie ze maja max. 10 mln. w sumie to bez znaczenia Ty mówisz 45,00 za akcje do jesieni ja mówie 35,00 dogadajmy sie bez kłotni i wezmy srednia 40,00 moze byc:):)?? czy uwazasz ze za tanio?? jak trafisz z tą 45tką to osobiscie wrecze Ci dużą dobrą butelke w jakikolwiek zakątek Polski:):)
W kasie mieli na koniec roku 11mln. Zwiekszenie w 2010 kasy to 7 mln (5mln zwrot pozyczki +2 mln dzialalnosc operacyjna). Zmiana kapitalu obrotowego ok minus 700k rekompensowana przez zyski z odsetek itp
A wiec mamy w cholere gotowki w kasie i zerowe zadluzenie dlugoterminowe.
W kapitale obrotowym mamy ponad 5mln co stanowi ponad 20% sprzedazy a wiec duzo. Mozna tu spokojnie postarac sie jeszcze wycisnac dodatkowe 1-2 mln gotowki przez lepsze zarzadzanie kapitalem obrotowym.
Operacyjnie spolka poprawia wyniki. Koszty stale spadly dzieki restrukturyzacji a ceny ida w gore. W 4 kwartale mimo straty z powodu sezonowosci gotowkowowo i tak byla na plusie wiec persepktywy jesli chodzi o plynnosc sa bardzo dobre. Wskazniki plynnosci sa powyzej 4 a wiec wskazuja nadplynnosc. Wskaznik plynnosci gotowkowej jest pewnie jednym z najwyzszych na gieldzie (przekracza rekomendowany przedzial wielokrotnie) Wstrzymanie wyplaty dywidendy oznacza wg mnie albo jakas duza przygotowywana inwestycje albo skup akcji. Chuba ze Zarzad nie rozumie co sie dzieje albo zamierza zamienic sie w bank. Tak czy inaczej mysle ze jednak wiedza co sie dzieje i wstrzymanie dywidendy to dobra nowina. Oznacza miejmy nadzieje jakies radykalne postanowienia ktore mam nadzieje szybko zwieksza cene akcji. Cierpliwi zostana wynagrodzeni czego wszytkim akconarjuszom zycze
pozdrawiam
Mimo,ze zachowales sie kiedys jak burak,to slowa uznania za wytrzymanie cisnienia na tak malo plynnm papierze jak PMD.Ja dokupilem wtedy-ponizej 15- 2k i sobie czeka u mnie w portfelu na <20 PLN.Tutaj tylko moze byc lepiej.Rzeczywiscie jacys drobni insiderzy skupuja wszystko pon.15 zl od kilku ladnych tyg.
Pozdro
Ja sie zachowłem jak burak??? a co masz do buraków?? a Ty skad jestes?? po nicku wnioskuje ze lubisz pewnie małe dziewczynki a wiesz jak z takimi typami sie postepuje?? nie wiesz ?? ogladnij polski film "Symetria"
a 2 tys. to w sumie ilosc która nie robi zadnego wrazenia sądze na nikim, jak czekasz na 20zł w sumie to kretynska inwestycja porobisz w pampersa i oddasz jak bedzie po 13 albo przy drobnej podbitce na 17,...jak masz troche odwagi to zapraszam na petrola
W sumie to najlepiej jak by te nadpłynne pieniądze wypłacili w postaci dywidendy np. 4 zł/ akcję to by było z 8 mln do wypłaty. Kurs w związku z tym by poszedł w górę. Tak jak to ma miejsce w Żywcu, wypłaca dywidendę w wysokości 65 zł podczas gdy zarobił tylko 38 zł więc znacznie uszczuplił kapitał zapasowy. Permedia może chce być bankierem Bochemi pożyczając jej w razie potrzeby na 6 % podczas gdy realna inflacja jest powyżej 8 %; czyli pieniądze zakumulowane przez Permedię są zmarnowane gdyż dla mnie odnośnikiem jako pieniądza jest cena złota. W 2007 r zarobili masę pieniędzy a wypłacili zaledwie 50 groszy a później już nici, trzymają te pieniądze do dziś a można za nie kupić o połowę złota mniej czyli uszczuplili kapitał o połowę.
I przy wypłacie dywidendy nikt nie musiałby się żegnać z akcjami skoro spółka podobno nie chyli się ze swoją produkcją ku upadkowi. W sumie jak by zarząd chciał wyruchać inwestorów to tak jak na Biotonie dodrukowałby z 3 mld akcji a ze starych akcjonariuszy zostałoby tylko wspomnienie.
Kapital zapasowy zamiast wyplacac na dywidende lepiej zainwestowac, Wyplacenie zbyt duzej dywideny z kapitalu zapasowego to drenaz spoki. To zwykla operacja ksiegowa i w zaden sposob nie zwieksza wartosci firmy a nawet ja pomniejsza ograniczajac mozliwosci rozwoju w srodowisku w ktorym kazdy musi sie rozwijac inaczej wypadnie z gry . Byc moze krotkotrwale cena poszlaby w gore ale nie liczylbym na jakies duze wzrosty. Kazdy wiekszy inwestor wie ze w obecnej cenie Permedi ma 5zl na akcje czystej gotoweczki i jest to juz w cenie.
Co trzeba zrobic to szybko zainwestowac gotoweczke co zwiekszy wartosc firmy i polepszy wskazniki. A nawet jesli w najgorszym scenariuszu pozycza Bohemii to i tak lepiej bo 10 baniek na 6 proc da 600k wiec samo to polepszyloby tegoroczny zysk o 50% a do tego nie pogorszyloby plynnosci w dlugim terminie. Mysle ze najblizsze WZA wszystko wyjasni i duzo powie o tym jakiej jakosci mamy zarzad. Sam zajmuje sie zarzadzaniem przedsiebiorstw i chcialbym byc w tak komfortowej sytulacji jak sa oni. Otoczenie rynkowe jest bardzo korzystne a do tego maja bardzo duze srodki na inwestycje. Nic tylko dzialac. Wiec zobaczymy co postanowia. A jesli nic to osobiscie zamierzam ograniczyc zaangazowanie chyba ze wyniki za 1 kwartal beda wskazywac na znaczne zwiekszenie rentownosci z powodu wyzszych cen.
to skąd takie zapisy: - możemy wyczytać niektóre dane z formularza raportu rocznego /Bilans/ -
kapitał zapasowy: 21,4 mln zł, kapitał własny 26 mln zł. W projekcie uchwał na walne czytamy, że na rachunku przepływów pieniężnych za rok obrotowy od 1 stycznia 2010 do 31
grudnia 2010, wykazano zwiększenie stanu środków pieniężnych o kwotę ponad
7 mln zł. Może ktoś to przetłumaczy? Czy gotówki w kasie jest 11 mln czy 21 mln??
21 milionow to kapital zapasowy a wiec pozycja po stronie pasywow pokazujaca jak sa finansowane aktywa firmy i sa to glownie zyski zatrzymane z lat ubieglych. Gotowka jest po stronie aktywow a wiec tego co faktycznie masz w firmie na koniec danego dnia bilansowgo. Gotowki mieli 11milionow na koniec roku a te 21 milionow w kapitale zapasowym po stronie aktywow siedzi tylko czesciowo w gotowce ale tez czesciowo np w zapasach, naleznosciach czy srodkach trwalych. pozdrawiam
Sytuacja w firmie godna pozazdroszczenia dla większości firm nie śmierdzących wolną gotówką i ledwie zipiących od kredytów. Podawać przykłady? Czy sobie darować?
No własnie,cieniutko z tymi pomysłami.Kasa się marnuje leżąc "odłogiem" .Ale mam cichą nadzieję że coś zmieni się (może już się zmienia) przez wejście ARX w Bohemie.Wszak Permedia jest jednym z trybików w tej całej międzynarodowej maszynie i chyba jako główny udziałowiec jakiś pomysł mają co dalej z Permedią.Myślę że to Czesi wybili z głowy pomysł z dywidendą.Jakieś plany muszą mieć ,nie ma bata.Ja dobieram!
dobry pomysł na inwestycję - jak najbardziej, przykład CD projekt pokazał jak niewielkimi pieniędzmi można zrobić duże. A Optimus jeszcze niedawno pożyczał (ABC ładnie zarobiła) mniejsze pieniądze niż ma w kasie Permedia. Warto być na walnym i w wolnych wnioskach dać trochę popalić zarządowi, zmusić do myślenia i działania