Nie pomylilem sie odnośnie rozwoju sytuacji na walorze dzisiaj...
Re: Uwaga, dziś bardzo dobre info, ale...
Autor: ~reuters [178.235.170.*], 2011-03-16 20:41
Ja nie wiem jakie zarząd ma plany z tymi spólkami związane, ja tak to widzę jak napisałem, co będzie zobaczymy-tak czy siak żle na pewno nie będzie, a co do jutra - może w ciągu dnia bedzie z plus 19 %, na koniec może plus 4% - 6% :-).
Wszystkim żądnym szybkich wzrostów radzę przeskoczyć na inne spółki, typu ATS bez infa po odcięciu pp ostro grany, a tu info ok i taka jazda-trzeba się przyzwyczaić do tych tendencji "gniotowych" broad. Oczywiście trochę przykro, że tak jest, ale ja jestem na to przygotowany, wczoraj napisałem co będzie wg mnie i się sprawdziło - przynajmniej broad to spółka przewidywalna:-)
Pozdrawiam akcjonariat zaprawdę powiadam wam jeszcze bedziemy świętować:-)
Czemu każdy stara się mnożyc wątki o BG? Mozna się pogubic:)))
Wracając do meritum....
1. Istnieje duże prawdopodobieństwo nowych emisji i to bez pp. Na rafinerię oraz na Rus... mozna się spodziewac sporych emisji zwłaszcza na drugą ze spółek i to jest poważne "zagrożenie" rozwodnienia oraz brak STOPÓW czyli zamrożenia możliwości sprzedawania może spowodowac zniżanie kursu BG.
2. Aby to opaliło musi wejśc jakis fundusz a szczerze mówiąc przy tej płynności to ja bym na miejscu funduszu albo zaproponował odkupienie od włascicieli - mało realne - albo jakaś nowa emisja bez pp. Będą potrzebne nowe środki na przejęcie i na dokapitalizowanie Rus... .
3. Jedna z możliwości to zaniżanie kursu przez sporego gracza i zbieranie. Wystawiac można spore zlecenia z prawej strony i czekanie na jelenia po lewej. Tak to niestety jest robione na kilku spółkach i to może trwac miesiącami poniewaz dojście do 5% zajmie tu miesiące.
4. Sądzę również, że koniunktura na GPW się zdecydowanie pogorszy więc z szleństwem zakupów można troszkę poczekac. Ja troszkę zakupiłem ale na więcej chyba lekko poczekam - zobaczymy.
5. Oczywiście jak na każdej spółce zwyzkującej będziem y obserwowac kupno np. 500szt po 5zł i wystawienia na sprzedaz po 5,5 lub nawet niżej i tak wkółko Macieju.
Niech to rośnie spokojnie a długo - czego sobie i wam życzę i nie mnóżcie wątków:))))
nie wiem czy na Boryszewie nie można było zarobić na przejęciach , wiem że to nie te same spółki i akcjonariat ale może część graczy spróbuje doszukać się jakiegoś podobieństwa a tutaj wystarczy promil tamtych obrotów aby wysłać akcje w kosmos . Mam wrażenie że ktoś skupował akcje nadstawiając koszyk tylko czy już go nie napełnili :)
Odnosnie emisji na rafinerie to nalezy przeczytac DI. A nie pisac bzdur o rozwodnieniu. Najlepiej dla BG zeby cena byla ok 40 zl albo wiecej bo wtedy Ukraincy mniej akcji dostana...
Podobną zasadę zastosują przy rus oil. Z czego mogą zaproponować wyższą cenę niż min.4,20. Niektórzy wiedzą o jakiej cenie piszę. Tutaj wzrosty są nieuchronne. Dużo planktonu się zebrało zwłaszcza DT, którzy zwietrzyli parę %. Pytanie ilu z nich zarobiło, a ilu wywalało ze stratą. Bo zasypali popyt - jeden przez drugiego.
Nie ma co dywagować.
Potencjalne rozwodnienie akcji:
-rafineria: 100-690tysięcy akcji
-Rusoil:maksimum 450tysięcy akcji,żeby W inwestments utrzymało ponad 50% w BG- oczywisty cel Wiśniewskiego.
Prawdopodobieństwo emisji obligacji uważam jednak za zdecydowanie wyższe w przypadku RusOil i tak jak pisałem mamy w 2012 od 3 do maksymalnie 4mln akcji, ale spółkę z rocznymi przychodami od 100 do ok.300mln i zyskami od 6-7 do 15mln oraz biznesami i koneksjami,które bardzo działają na wyobraźnię. (szacunki własne )
Wg mnie roczne przychody będą następujące. 2,9mln co miesiąc - RUS OIL = 34,5mln rocznie
Do tego samo BDG z czego mogą wyciągnąć na początek 20-30mln rocznie. W roku 2010 mieli 13mln.
Oraz rafineria. Nie znam cen mazutu, olejów ciężkich i wszelkich produktów otrzymywanych z ropy, wiec nie pokuszę się ocenę przychodów. Ale z DI wiemy, że Ebitda rafinerii miała być ok 1,5mln rocznie. Jeżeli będzie to 10% to przychody mamy w okolicach 15mln. Więc mamy na początek ok 70-80mln przychodów. A jak powtarza zarząd wyliczenia są konserwatywne. Więc 100mln może paść. Nie w tym roku, ale w 2012. Nie można zapomnieć o negocjacjach z dystrybutorami. Liczę, że za jakiś czas podadzą parę komunikatów. Oraz przejęcie jeszcze jedno w Polsce. Pytanie na kogo padnie.
Dnia 2011-03-18 o godz. 07:04 ~Fafik napisał(a):
> Wg mnie roczne przychody będą następujące. 2,9mln co
> miesiąc - RUS OIL = 34,5mln rocznie
Do tego samo BDG z
> czego mogą wyciągnąć na początek 20-30mln rocznie. W roku
> 2010 mieli 13mln.
Oraz rafineria. Nie znam cen mazutu,
> olejów ciężkich i wszelkich produktów otrzymywanych z ropy,
> wiec nie pokuszę się ocenę przychodów. Ale z DI wiemy, że
> Ebitda rafinerii miała być ok 1,5mln rocznie. Jeżeli będzie
> to 10% to przychody mamy w okolicach 15mln. Więc mamy na
> początek ok 70-80mln przychodów. A jak powtarza zarząd
> wyliczenia są konserwatywne. Więc 100mln może paść. Nie w
> tym roku, ale w 2012. Nie można zapomnieć o negocjacjach z
> dystrybutorami. Liczę, że za jakiś czas podadzą parę
> komunikatów. Oraz przejęcie jeszcze jedno w Polsce. Pytanie
> na kogo padnie.
Powyższe szacunki przychodów możesz pomnożyć z marszu przez około 1.2 na obecną chwilę ze względu na aktualne ceny ropy. Oczywiście sytuacja może się zmienić, ale chyba nie w najbliższym czasie.
Korzystając z dobrej passy , bo przewidziałem,że spółka zagraniczna będzie rosyjska i będzie dystrybutorem :); stawiam na przejęcie spółki, która jest rozpoznawalnym detalistą na rynku polskim z dobrą pozycją w branży handlu (główny produkt to oleje silnikowe dla motocykli) i posiada sprawny internetowy kanał sprzedaży.
Mówi się,że olej silnikowy moto Repsola należy do najlepszych na świecie. W Polsce jego sprzedaż to ułamek całkowitego potencjału. Konkurencja (Motul, Castrol etc.) nie ustępuje cenami, ale owszem jakością. BroadGate będzie się skupiał na wzroście rozpoznawalności marki Repsol na polskim rynku i podejrzewam,że sprzedaż detaliczna jest dobrym krokiem. Zobaczymy też jaką naszywkę będzie miał Łukasz Jurkowski jutro w 15 KSW - czy będzie to BG czy może właśnie Repsol.
Re: czytać...
Autor: ~Broader [46.112.97.*], 2011-03-17 23:03
"Nie ma co dywagować.
Potencjalne rozwodnienie akcji:
-rafineria: 100-690tysięcy akcji
-Rusoil:maksimum 450tysięcy akcji,żeby W inwestments utrzymało ponad 50% w BG- oczywisty cel Wiśniewskiego.
Prawdopodobieństwo emisji obligacji uważam jednak za zdecydowanie wyższe w przypadku RusOil i tak jak pisałem mamy w 2012 od 3 do maksymalnie 4mln akcji, ale spółkę z rocznymi przychodami od 100 do ok.300mln i zyskami od 6-7 do 15mln oraz biznesami i koneksjami,które bardzo działają na wyobraźnię. (szacunki własne )"
Lepiej by brzmiało zysk na akcję od 1,5 - 5.0 zł przy potencjalnym c/z15 daje odpowiednio wycenę 22,50 do 70 zł jedna akcja, a licząc, że prędzej czy później więksi się tym zainteresują no i może spekulanci to i cena 100 zł nie jest wcale abstrakcją.