• I mamy rekomendację........ Autor: ~Tomasz [82.210.152.*]
    Dla forte powiedzieli "milenijni"
    http://gielda.wp.pl/kat,,title,DM-Millennium-wydal-rekomendacje-redukuj-dla-Forte-cena-docelowa-104-zl,wid,13224820,wiadomosc.html?ticaid=1bf47
    Wiem jak panicznie reagują "mali" ciekawe czy "grubasy" też nie wiedzieli czy też wiedzieli a kupowali wiedząc , że niejedna rekomendacja delikatnie mówiąc mogła minąć się z realiami.
    Ta rekomendacja na pewno nie pomoże ale jeśli spółka w najbliższych miesiącach ustami przedstawicieli FORTE zapowie "coś nowego" - nawet głupiego ale optymistycznie nowego to wtedy może tak jak to bywało z innymi spółkami wycenionymi na zero inwestorzy zapomną o takiej rekomendacji - a jeśli nie to "panika" sprzeda ale przecież te akcje ktoś od "paniki" systematycznie chętnie kupi.
    Tak czy siak decyzje o sprzedaży akcji FORTE lub zakupie - w każdej głowie już zapadły...
    Pozdrawiam
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~Tomasz [82.210.152.*]
    Co tu taka cisza ? - koledzy i koleżanki inwestorzy ( rki ) - wiem, że kursu akcji dyskusja nie zmieni - ale wiem też, że na FORTE brak wpisów poniżej pasa - typu Bioton czy Centrozap .
    Przecież każde z Was ma swoje zdanie na temat obecnej wyceny - czy przeczytaliście uzasadnienie rekomendacji (polecam) - co o prognozach zawartych w uzasadnieniu myślicie ?
    pozdrawiam
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: bobek33 [81.219.15.*]
    Przejrzałam sobie poprzednią rekomendację tych milenijnych dla Forte, czyli z grudnia 2009, gdzie było kupuj i cena ponad 20 pln - okazuje się, że zaraz spadło a nie wzrosło...wniosek jeden, chyba nie powinno się sugerować tymi rekomendacjami...
    być może to akcja pod dywidende, aby kupić akcje taniej....jak na razie to działa :(
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~greg [80.245.182.*]
    A co tu komentować ? Spółka dobra, tania ale zapomniana. Złotówka się ostatnio osłabia, sprzedaż za bardzo dobrą cenę fabryk w ROS i UKR. Nie dość,że nie będą obciążać już wyników to jeszcze jest spory zysk na samej sprzedaży. Wyniki za I kwartał zapowiadają się bardzo dobrze. Do tego pewnie dywidenda. Sporo gotówki na inwestycje. Potrzebny jest tylko jakiś impuls by pójść do góry, bo spółka jest jedną z najtańszych DOCHODOWYCH na GPW. Ja mam kupione po 12 i spokojnie trzymam.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~Kamil [89.72.227.*]
    Zgoda, lepiej trzymać kasę w akcjach FORTE niż na lokacie w banku. Jeżeli w tym roku tak jak w 2010 będzie 1 zł. dewidendy to daje to przy obecnym kursie ok 8,5 - 9,0%, a w bankach na lokacie rocznej średnia to 4,0 - 4,5%.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~greg [80.245.182.*]
    Ale mi nie chodzi tylko o dywidendę. Spółka jest tania i mocno w ostatnich miesiącach przeceniona. A nieustannie przynosi zyski, pozbyła się ciążących jej aktywów i ma teras dużo kasy na inwestycje. To powoduje, że jej wartość jest wyższa aniżeli wskazuje to kurs akcji i dlatego w dłuższej perspektywie będzie rosła. Fajerwerków na pewno nie będzie, ale myślę że w ciągu roku jeśli nie będzie jakiejś katastrofy do spokojnie powinna dać zarobić kilkukrotności rocznej lokaty.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~Kamil [89.72.227.*]
    Całkowicie zgadzam sie z Tobą. Ja chciałem tylko wykazać jak nierealna jest rekomendacja Millenium. Gdy FORTE daje 1,4 zł. zysku na akcję w 2010 r. to oni obniżają rekomendację z 20 na 10 zł - coś tu czuć fuszerką, bo przecież rok 2011 nie będzie gorszy, tym bardziej, że dużo eksportują a złoty jest coraz słabszy. Więc kupno akcji spólki jest 2 razy korzystniejsze niż lokata roczna w banku.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~mc [78.9.75.*]
    Z tym Millenium to masz racje. Jak pisza sprzedaj do 10,40 zl to znaczy abys im po tyle sprzedal. Ja trzymam Paged, rowno rok temu rekomendowali kupuj z cena docelowa 34 zl, teraz ten papier jest po 14. Nie warto brac pod uwage ich rekomendacj no chyba, że na przekór:)

Pozdrawiam konkurencję :)
    Wygląda na to, że rekomendacja działa.... niestety
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~Irek [89.72.227.*]
    To jest przykład wspólpracy funduszy z analitykami. Zbijają kurs na siłę, tylko kto im będzie sprzedawal po takiej cenie, kiedy za kilka miesięcy będzie dywidenda prawdopodobnie znowu 1 zł. na akcję. Pokazuje to też jak fundusze łatwo wyrzucają nie swoje pieniądze w błoto, bo normalny inwestor giełdowy nigdy nie sprzedałby tej spółki po takiej cenie.
    Dnia 2011-03-22 o godz. 12:32 ~Irek napisał(a):
    > To jest przykład wspólpracy funduszy z analitykami. Zbijają
    > kurs na siłę, tylko kto im będzie sprzedawal po takiej
    > cenie, kiedy za kilka miesięcy będzie dywidenda
    > prawdopodobnie znowu 1 zł. na akcję. Pokazuje to też jak
    > fundusze łatwo wyrzucają nie swoje pieniądze w błoto, bo
    > normalny inwestor giełdowy nigdy nie sprzedałby tej spółki
    > po takiej cenie.

Całkowicie zgadzam się z taką tezą - nie tak dawno chyba listopad pisałem podobny post o analitykach i funduszach - nie zmienia to faktu że są nowi chętni do sprzedaży po coraz niższej cenie i co mnie zupełnie nie dziwi są chętni do zakupu po coraz niższych cenach.
    Ja zaryzykuję i zostanę na FORTE dokupując małe partie akcji - w końcu w coś muszę uwierzyć a dokładna analiza rekomendacji przekonuje mnie raczej do zakupu niż sprzedaży.
    Pozdrawiam
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~forte [109.243.30.*]
    Ja też jeszcze wierzę i czekam co przyniesie czas.
    Pozdrawiam wytrwałych:)
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: fiona-kr [77.79.255.*]
    Ja też dokupiłam małe pakiety, bo wydawało mi się, że zarobię..... ale jest odwrotnie. Największe tyły mam na FORTE i na MIDASIE. No cóż, trzymam i czekam na lepsze czasy. Może jak będzie informacja w sprawie dywidendy to cena wzrośnie. Czego wszystkim cierpliwym życzę. Pozdrawiam :)
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~Forte [80.245.182.*]
    Będzie info o dywidendzie, będą dobre wyniki za I kwartał (słabszy złoty, zyski ze sprzedaży fabryk sporo powyżej ich wartości księgowej). Obecne spadki i ich skala są zupełnie nieuzasadnione. Ja ich nie rozumiem, bo nie ma ku nim żadnych powodów. No chyba, że "ktoś coś wie". Ale znając Forte to chyba mało prawdopodobne. Przydał by się jakiś impuls ze spółki, wywiad z prezesem czy coś w tym stylu.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~apeak [88.199.111.*]
    Jeśli chcecie impuls to proszę bardzo. Forte na jesieni jak płyta zaczęła drożeć zakupiło za ponad 30mln zł taniej płyty wiórowej z różnych źródeł ( Grajewo już podbijało ceny ). Mają zapas na 8 miesięcy tego roku. W chwili obecnej zasuwają na 3 zmiany w Ostrowii Maz. i Białymstoku. Surową płytę sami okleinują, obrabiają i robią produkt finalny. Koszty produkcji mają jedne z najniższych w Branży. Wynik za pierwszy kwartał powiększy zysk ze sprzedaży fabryk, ale także brak kosztów zakupu płyt wiórowych ( magazyny w Ostrowii Maz. pękają w szwach ). Wystarczy pogadać z handlowcem, który po małym obiedzie gada jak najęty. Temat potwierdziłem od kumpla z branży narzędziowej, który zaopatruje Grupę Forte w narzędzia i stale narzeka, że takich centusiów to ze świecą w ręku szukać, ale płacą zawsze w terminie i takich klientów trzeba cenić. Pozdro dla cierpliwych i nie dajcie się wydymać tym Analom z Milenium. Dokupować po troszku, a kto zechce opuścić pokład to lipiec , sierpień powinien być optymalny.
    Spadki zatrzymane. Brak chętnych do zarobku. Jak się znajdą to i millenium się pospieszy zmieniając rekomendację z powrotem na 20zł. Jednak chyba wielu naiwnych nie nabrali bo obroty cherlawe. Do 12-13 zł cena cały czas atrakcyjna. Zapierniczają na produkcji aż się kurzy. Czekamy na wyniki,ale impuls przed nimi pewny po to żeby zebrać akcje. Teraz jeszcze promocja. Targi Drema w Poznaniu potwierdziły wzrosty w przemyśle meblowym. Pozdro...
    Dnia 2011-04-01 o godz. 22:57 ~apeak napisał(a):
    > Spadki zatrzymane. Brak chętnych do zarobku. Jak się znajdą
    > to i millenium się pospieszy zmieniając rekomendację z
    > powrotem na 20zł. Jednak chyba wielu naiwnych nie nabrali
    > bo obroty cherlawe. Do 12-13 zł cena cały czas atrakcyjna.
    > Zapierniczają na produkcji aż się kurzy. Czekamy na
    > wyniki,ale impuls przed nimi pewny po to żeby zebrać akcje.
    > Teraz jeszcze promocja. Targi Drema w Poznaniu potwierdziły
    > wzrosty w przemyśle meblowym. Pozdro...

Rynek zawsze wyceni po swojemu np: sadovayę wycenili analitycy na 20 zł z ogonkiem a i tak kurs spółki dołuje.
    co do Forte to masz kolego rację gdyż ja w uzasadnieniu wyceny "milenijnych" nie znalazłem aż tak czarnej wizji czy raczej czarnego scenariusza dla wyników finansowych FORTE na kolejne trzy lata - dlatego też nie sprzedałem akcji - i jak wcześniej wspomniałem "po trochu" dokupuję .
    Pozdrawiam
    Nie muszę czytać tych paproków z Millenium jeśli znam dobrze sytuację w spółce. Po 11zł to super okazja i każdego namawiam jak pyta. Ponieważ słaba płynność na papierze to mało kto chce wchodzić, ale podobnie było na Grajewie jeszcze niedawno, które pewnie nie powiedziało ostatniego słowa ( po wzroście o 100% ). Pozdro...
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~fdghsafdhsgadf [80.245.182.*]
    Z Grajewem to jest inna sytuacja, bo ono produkuje płyty wiórowe a nie z nich korzysta. Forte jest jakby po drugiej stronie tej zależności. Ale nie o to chodzi. Ja się dziwie, że tak niewiele osób dostrzega to że Forte jest mało zadłużoną, bardzo mądrze zarządzaną spółką, która fair traktuje swoich akcjonariuszy i płaci dywidendę. W tym roku Forte miało 30 mln zł zysku netto, do tego za ponad 50 mln sprzedało fabryki na wschodzie. To daje jej ponad 80 mln zł gotówki. Przecież w przeliczeniu na jedną akcję to wychodzi 3,5 zł !! Przy cenie 11 zł !! Śmieszne ! Godna cena dla Forte powinna zawierać się w przedziale 15-20 zł. Miejmy nadzieję, że będzie 1 zł dywidendy, bo moim zdaniem spółka absolutnie może sobie na to pozwolić i może to rozrusza kurs. Podobnie było na Novicie i pomimo że dywidenda była tam niższa od spodziewanej to zrobili tam ponad 20 procent w ciągu niecałego miesiąca.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~jbkk [83.10.106.*]
    spóła wygląda zdrowo ale niepokoi mnie że "prezes" sprzedał swoje akcje:

W dniu 15.07.2010 Spółka powzięła informację od Spółki jawnej Formanowicz Consulting o zbyciu wszystkich posiadanych
    akcji Forte S.A. tj.1 388 703 szt (poziom zaangaŜowania w ogólnej liczbie głosów 5,85 %) na rzecz MaForm Holding AG
    ( zmiana poziomu zaangaŜowania w ogólnej liczbie głosów z 23,68 % (5 625 186 szt) na 29,53 % ( 7 013 889 szt).
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~fgjdfsas [80.245.182.*]
    To jest fundusz prezesa. Po prostu przełożył pieniądze z jednej kieszeni do drugiej ze względów podatkowych. Pisał o tym w tamtym czasie "Wprost".
    Pełna zgoda, ale trzeba dodać oszczędności przy zakupie surowej płyty ( w tej chwili to 20-30% ), oraz możliwość szybkiej realizacji zleceń ( nie czekają na dostawę płyty jak inni ). 30 mln zł zaksięgowano w 2010 roku w zapasach ( kupiona płyta ). Teraz tylko brać i robić. Pozdro...
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~jbkk [83.10.106.*]
    Szanse na zyski w 2011 są niezłe min. ze względu na tanią złotówke.
    Jednak ostatni raport pokazuje szybki spadek marży - co może być niebezpieczne przy umocnieniu złotówki do Euro. Szacuje się dziś nawet 30% procentowe niedoszcowanie złotówki woobec Euro a to już jest niebezpieczna perspektywa dla Ekspotera jakim jest Forte.

• Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~fdhasgfdhasg [80.245.182.*]
    Akurat zapas płyty wiórowej w mojej ocenie nie przyczyni się do wzrostu zysków ale zminimalizuje ich spadek. Bo nawet ta kupiona na jesieni płyta i tak jest kupiona sporo drożej niż np. wiosną ub. roku. A Forte raczej z tego co wiem nie przenosi (jeszcze) rosnących kosztów na odbiorców. Więc tu plus jest umiarkowany. Natomiast z drugiej strony potwierdza to moją opinie jak mądrym i przewydującym zarządem spółka dysponuje.
  • Re: I mamy rekomendację........ Autor: ~jbkk [80.52.214.*]
    Czy macie orientacje kto jest najważnieszym konkurentem dla Forte ?
    To czekamy na zmianę rekomendacji z powrotem na 20zł oraz decyzję o wypłacie dywidendy, skoro ładne zyski za pierwszy kwartał i spory zastrzyk gotówy. Pozdro...
    Dnia 2011-05-17 o godz. 09:37 ~apeak napisał(a):
    > To czekamy na zmianę rekomendacji z powrotem na 20zł oraz
    > decyzję o wypłacie dywidendy, skoro ładne zyski za pierwszy
    > kwartał i spory zastrzyk gotówy. Pozdro...

To tylko wielki znak dla inwestorów indywidualnych, że na spółce NIE SPEKULACYJNEJ analitycy często się mijają z prawdą - cieszę się , że systematycznie " po trochu"dokupowałem nie będąc przekonany o zgodności analizy " milenijnych"
    Pozdrawiam
[x]
FORTE -0,25% 19,95 2026-05-15 15:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.