To fundusz zwalił kurs ( listopad grudzień 2010) i fundusz zdecyduje kiedy będzie widoczna zwyżka kursu. " ciosy finansowe" poszły" średnio po 11,50 - drobnica taka jak - ja - tylko wyśrednia ten kurs . Myślę ,że jeśli nie będzie wiadomości ze spółki ( coś nowego ) albo kolejny fundusz zacznie skup wtedy doczekamy zwyżki kursu - i AT nie ma nic do wyznaczania a znawcy AT do wyznaczenia trendu - to wynika z mojej obserwacji kursu spółki od roku. Tylko duża dywidenda albo zakup przez kolejny fundusz dźwignie kurs do góry.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź.
Mam trochę papiera drogo kupionego kilka miesięcy temu, uśredniam o on cały czas leci i leci. Trochę się sie boję że jak nie będą płacić dywidenty na poziomie zeszłego roku to nie będzie zainteresowania spółką a tym samym wybicia. Ale czekam i mam nadzieją ze kiedyś nadejdzie ten dzień i wszystko mi się zwróci z nawiązką.
Pozdrawiam
Ja trochę nie zgadzam się z Tomaszem. Nie wiem jaki fundusz miał sypać skoro ING zwiększyło udział w Forte. Ale wracając od tematu. Forte to niezwykle dobra i zdrowa fundamentalnie spółka. Ma bardzo mądry zarząd, a do tego jest tania. Dlatego w dłuższym terminie warto ją mieć. Kokosów tu zapewne nie będzie, bo ta spółka nie jest "sinusoidalna", wręcz przeciwnie, stale generuje dobry i solidny dochód. Dlatego setek procent tu się nie zarobi, ale kiulkadziesiąt w perspektywie 2 lat myślę ża jak najbardziej. Poza tym obecnie spółka jest zapomniana, a wskaźnikowo jest to jedna z najtańszych przynoszących zyski spółek na GPW. Wyniki za I kwartał powinny być ładnie bo spółka sprzedała swoje fabryki w ROS i UKR. Raz że nie będą one obciążać wyniku finansowego (w najlepszym wypadku wychodziły na zero) a dwa że Forte sprzedało je za naprawdę dobrą cenę i to powinno być widać w wynikach. Uważąm, że warto mieć Forte w portfelu, bez względu na dywidendę. Pozdrawiam.
Dywidenda 50 gr jest jak mur beton, a 1zl baardzo prawdopodobna. W pierwszym kwartalne bedzie 10 mln zl zysku ze sprzedazy wschodu i do tego obnizyli zadluzenie o 50 baniek z tej kasy co dostali od turkow. Z funduszy sypalo chyba PZU, byly komunikaty. Teraz jak jeszcze zrobia jakies przejecie to kurs wystrzeli z powrotem na 16 zl pewnie.