Witam serdecznie. Jako że jestem laikiem proszę o doradzenie mi/pomoc w pewnej kwestii. Otóż Dom Maklerski poinformował mnie o tym wezwaniu kilka dni temu przedstawiając dwa warianty.
1. Odpowiedzenie na wezwanie
2. Samodzielna sprzedać akcji na giełdzie.
Chciałbym się zapytać jak w pierwszym przypadku wygląda interpretacja podatkowa. W drugim jest jasne, 19% od uzyskanego ZYSKU ze sprzedaży akcji
Co do punktu pierwszego w Domu Maklerskim powiedziano mi, że przy wezwaniu pobierane jest również 19% ale od CAŁEGO KAPITAŁU wykupionych akcji (czyli dajmy na to osoba posiada 10 akcji, skup jest po 226 zł to 19% pobierane jest od kwoty 2260 zł???), a nie od zysku, więc wydaje mi się to mało opłacalne (?) Czy może odpowiedzenie na wezwanie jest zwolnione z podatku?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi w miarę prostym językiem.
A po co chcesz odpowiadac na wezwanie? Kurs BZWBK kisi sie niemilosiernie przez to wezwanie. Inne banki rosna a ten stoi. Jak tylko skonczy sie wezwanie to podejrzewam ze kurs nadrobi te straty, tym bardziej ze wyniki byly lepsze niz oczekiwania.
No właśnie nie chce za bardzo odpowiadać na to wezwanie, ale boję się, że w niedługim czasie zostanę do tego przymuszony jeśli co najmniej 70% akcjonariuszy odpowie na to wezwanie. A wtedy CHYBA już nie będę mógł sprzedać tych akcji na giełzie co jest chyba bardziej opłącalne (?)
Ale ciagle nie wiadomo jak to jest z tym wezwaniem. Czy w przypadku odpowiedzi na wezwanie podatek faktycznie jest liczony od całego kapitału?
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego cena wezwania jest górnym oporem w tej chwili. Komu zależy na tym, żeby kurs utrzymał sie poniżej tej granicy (poza Santanderem)?
Należę do 10% akcjonariuszy , którzy nie sprzedali akcji BZ WBK .
Proszę o wyjaśnienie kogoś mądrego , bo nie rozumiem czy akcjami BZ WBK bedzie mozna jeszcze handlować na giełdzie i gdzie 5 IV zostaną przesunięte zgodnie z KOMUNIKATEM.