• Wezwanie BZWBK Autor: ~Piguła [194.247.62.*]
    Witam serdecznie. Jako że jestem laikiem proszę o doradzenie mi/pomoc w pewnej kwestii. Otóż Dom Maklerski poinformował mnie o tym wezwaniu kilka dni temu przedstawiając dwa warianty.
    1. Odpowiedzenie na wezwanie
    2. Samodzielna sprzedać akcji na giełdzie.
    Chciałbym się zapytać jak w pierwszym przypadku wygląda interpretacja podatkowa. W drugim jest jasne, 19% od uzyskanego ZYSKU ze sprzedaży akcji
    Co do punktu pierwszego w Domu Maklerskim powiedziano mi, że przy wezwaniu pobierane jest również 19% ale od CAŁEGO KAPITAŁU wykupionych akcji (czyli dajmy na to osoba posiada 10 akcji, skup jest po 226 zł to 19% pobierane jest od kwoty 2260 zł???), a nie od zysku, więc wydaje mi się to mało opłacalne (?) Czy może odpowiedzenie na wezwanie jest zwolnione z podatku?
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi w miarę prostym językiem.
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~marek [109.110.216.*]
    A po co chcesz odpowiadac na wezwanie? Kurs BZWBK kisi sie niemilosiernie przez to wezwanie. Inne banki rosna a ten stoi. Jak tylko skonczy sie wezwanie to podejrzewam ze kurs nadrobi te straty, tym bardziej ze wyniki byly lepsze niz oczekiwania.
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~Piguła [194.247.62.*]
    No właśnie nie chce za bardzo odpowiadać na to wezwanie, ale boję się, że w niedługim czasie zostanę do tego przymuszony jeśli co najmniej 70% akcjonariuszy odpowie na to wezwanie. A wtedy CHYBA już nie będę mógł sprzedać tych akcji na giełzie co jest chyba bardziej opłącalne (?)
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~ade [80.53.74.*]
    Ale ciagle nie wiadomo jak to jest z tym wezwaniem. Czy w przypadku odpowiedzi na wezwanie podatek faktycznie jest liczony od całego kapitału?

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego cena wezwania jest górnym oporem w tej chwili. Komu zależy na tym, żeby kurs utrzymał sie poniżej tej granicy (poza Santanderem)?
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~dds [62.152.137.*]
    ludzie w ustawie pisze podatek jest tylko do ZYSKU nie od kapitału!!!!!

dwa przymusowy wykup akcjonariuszy mniejszosciowych mozna przeprowadzic tylko wtedy gdy ma grubo ponad 90% akcji.................

wg mnie bank jest atrakcyjny i pozbywanie sie akcji jest nielogiczne

wcale bym sie nie zdziwil gdyby w wezwaniu santander kupil zaledwie kilka % powyzej 66%

NIE WARTO ODPOWIADAC NA WEZWANIE!!!!!
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~JAGODA [178.235.81.*]
    Należę do 10% akcjonariuszy , którzy nie sprzedali akcji BZ WBK .
    Proszę o wyjaśnienie kogoś mądrego , bo nie rozumiem czy akcjami BZ WBK bedzie mozna jeszcze handlować na giełdzie i gdzie 5 IV zostaną przesunięte zgodnie z KOMUNIKATEM.

dzięki JAGODA
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~mirek [109.110.216.*]
    Chyba 4% :) Akcje beda dalej notowane ale nie beda w wig20. Co za tym idzie zadne ofe i inne tfi nie beda tych akcji kupowac. Na BZWBK handel zamrze.
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: ~JAGODA [178.235.81.*]
    Dzięki

Jagoda
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: czerwonymoskit [88.156.149.*]
    A na BPH Free Float też pozniżej 5% i nie wymarł. Czy coś pomieszałem?
  • Re: Wezwanie BZWBK Autor: czerwonymoskit [88.156.154.*]
    A no właśnie czemu na stronie Bankiera FF dla tej firmy wynosi prawie 30%? Przecież tyle akcji nie jest w posiadaniu drobnych akcjonariuszy.
[x]
SANPL -1,22% 495,10 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.