• Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Jac19751 [83.11.15.*]
    Ponad pół roku nieobecności...Ech jak ten czas minął.
    Pozdrawiam starych akcjonariuszy, jeśli jeszcze tutaj są tj:
    "fsdsdfsdf", "Święty Graal", xz,xx, "Marco", "rozsądny" i innych.
    Mały pakiet na początek, w tych niespokojnych czasach zakupiłem, kurs zachecający, a i firma zaskoczyła mnie -"nie powiem".
    Dodatkowo, jak juz we wcześniejszych postach napisałem, jesli firma zarobi w 4 kw conajmniej 6mln. operacyjne to wchodzę- no i nie wypadalo zrobić inaczej....
    Na początek proponuję wszyskim zniecierpliwionym i oczekującym tutaj kilkudziesięcioprocentowych wzrostów dziennie, aby od razu sprzedali, bo to nie dla nich spółka.

Oceniając reakcję na dzisiejsze wyniki, była ona bardzo dobra. Dlaczego, ano dlatego że mieliśmy dzisiaj ogólny spadek na giełdzie, za wyjątkiem kilku spekulacyjnych spółek oraz kilku spółek z wig-20.
    Po takim nadszarpaniu zaufania przez zarząd, biorę te"marne", jak to ktoś nazwał 2,36% w ciemno z zadowoleniem.
    Z trechnicznego punktu widzenia przebiliśmy ważny opór na 11zł, a dalej czeka nas 12,3 no i na koniec najważniejszy opór, bo na 13 zeta kreslący górny kanał trendy spadkowego, którego przekroczenie da nadzieję powrót do nowego kanału wzrostowego.
    No ale to miejmy nadzieję dopiero przed nami.
    Pozdrowienia dla akcjonariuszy.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~qx [194.28.43.*]
    no to szacun. wchodzić przy kiepskich nastrojach na szerokim nie kazdy potrafi
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~rozsądny [212.51.207.*]
    w samą porę, myślę, że ten raport wyjątkowo ma spore znaczenie bo pokazuje że wbrew giełdowym nastrojom po ostatnich dwóch raportach Graal radzi sobie dobrze. Przede wszystkim szybko rośnie sprzedaż, co zapowiada nadchodzące zyski, jest wyraźny przyrost kapitału własnego no i spory zysk operacyjny. Może to nawet dobrze dla spółki, że mamy kryzys w branży. Konkurencja odpada, a Graal i tak dynamicznie się rozwija.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~rozsądny [212.51.207.*]
    Zdziwiła mnie trochę słaba reakcja na raport, niskie obroty i znikomy wzrost. Spodziewałem się, że przy giełdowym przewrażliwieniu na wszelkie informacje ze spółek będziemy mieli kilkunastoprocentowy odlot, a tu właściwie nie ma reakcji, ale w dłuższym terminie reakcja musi być. Mam nadzieje, że wreszcie odwróci się nam trend.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~qx [194.114.146.*]
    reakcji mocnej nie ma bo cały rynek jest obecnie słaby. Po słabym Q3 rynek dostał sygnał że w Q4 może być źle stad spadki i ogólna niechęć do papiera. W Q4 Graal pokazał, że jednak sobie radzi dużo lepiej niż oczekiwano. Poprawią się troche nastroje na szerokim to ruszymy.
    Może włączą się do gry fundusze - w końcu ceny żywności zaczęły rosnąć a to oznacza dobre czasy w spożywce.

• Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Jac19751 [83.11.30.*]
    Nie potrafię powiedzieć czy czekają nas dynamiczne wzrosty, lecz jedno wiem na pewno- taniej nie będzie.
    A co do raportu, to w odniesieniu do informacji medialnych zarządu w ostatnim czasie jest on dla mnie naprawdę zaskoczeniem. Wiadomo że spółka jest mocno zadłużona, ale jest to zdyskontowane już niskim wskaźnikiem C/WK i co najważniejsze spółka zwiększa przychody oraz zyski operacyjne. Jednakże uważam również, że narazie z mocniejszymi zakupami trzeba się wstrzymać, do czasu potwierdzenia dobrej sytuacji w spółce w przyszłości.
    Dlatego czekam z niecierpliwością na kolejne komunikaty ze spółki..

Pozdro
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~qx [194.114.146.*]
    na razie to sesja wygląda jak łowienie ryb. nikt nie kupuje a jak nagle coś się ruszy i ktoś podstawi większy koszyk od dołu to w moment chętni się pojawiają i łykają jak leci. Czyli mamy atmosfere wyczekiwania, liczenie że może troszkę spadnie to kupie, spółka mało dynamiczna więc nie ma sie co spieszyc. Do spadkow powodu nie ma ale brakuje impulsu do wzrostow.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Marco [145.237.108.*]
    Powodzenia na Graalu, spółka godna uwagi. A czy raport taki super?
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~rozsądny [194.63.135.*]
    Pewnie dla ignorantów, którzy poza zyskiem netto nie widzą już żadnych innych danych nie. Ale jak ktoś obejrzy też inne pozycje to raczej musi się z nami zgodzic.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~fgasfdhagasfh [80.245.182.*]
    Dla mnie raport jest dobry i to zaskakująco dobry dlatego też ponownie kupiłem niewielki pakiet. I podobnie jak kolega będę obserwował sytuację. Bardzo pozytywnie nastrajają przychody, który już drugi kwartał z rzędu są bardzo wysokie jak na Graala. Wynik operacyjny w IV kwartale jest - jak dla mnie - wręcz fenomenalny i jedyne co mnie zastanawia to dlaczego z tak świetnego zysku operacyjnego został Graalowi tak stosunkowo mały zysk netto ? Moje przypuszczenia są takie, że Wijata spowrotem "przeksięgował" sławetną dywidendę (czyli wykonał manewr odwrotny do tego z II kwartału) i tym samym obniżył sztucznie wynik netto Graala. Wskazują na to kapitały własne, które wzrosły dużo bardziej niż wynik netto. A to wszystko znaczyło by, że Graal w IV kwartale miał w rzeczywistości około 6 mln zł zysku netto, a to już robi wrażenie. Podkreślam, że to jedynie moje przypuszczenia. Ale tak czy siak fakt jest taki, że raport zaskakuje na plus i dlatego wszedłem ponownie w papier. Na razie delikatnie, ale będę obserwował co się dzieje. Jeśli zdarzyło by się tak, że Graal również w I kwartale pokaże dobre wyniki (a te przecież niedługo) to uważam, że możliwy jest wzrost kursu w średnim terminie, mniej więcej do poziomu ostatniego "załamania" czyli ok. 15 zł. Pozdro.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Jac19751 [83.11.30.*]
    No to witam stara gwardię!
    Raport ok, i tez uważam że prawdopodobnie zrobili porządek z ta dywidendą. Jeśli tak, to jest to niebywale pozytywne. No i zastanawiające jest to, że było takie biadolenie przed wynikami o trudnej sytuacji w branży, a tu tak dobrze.
    Ważne jest również , że graal to lider na rynku przetwórstwa rybnego, i wystarczy pójśc do sklepu i przekonać się do jakości produktów graala.
    Patrząc na kurs graala trzeba przyznać że obroty są niskie, ale to specyfika tej spółki. Kurs rośnie, a jak potrzebujesz gotówki na bieżące wydatki, bez straty kapitału możesz sprzedać.
    Z punku widzenia technicznego, trzeba tak naprawdę czekać na pokonanie 13 zł. To naprawdę bardzo ważny opór, którego pokonanie pozwoli nam wrocić na trwałe do trendu wzrostowego, czego sobie i Wam życzę.
    Ps.
    Ostatnio wrócili "polatach" , moja skromna osoba, no i ty "rozsądny", a to tez o czymś świadczy :)....
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Marco [46.113.255.*]
    Po piątkowej sesji już kilka osób jest mniej na papierze.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~prc [83.18.220.*]
    A nie zastanawia was podawanie wyniku z działalności operacyjnej z pominięciem wyniku na sprzedaży? A co z pozostałymi przychodami operacyjnymi? Jest tam sprzedaż AGRO – FISH Sp. z o.o. za 4,2 mln złotych...
    Pozdrawiam
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~fgashfdhgfdahgsfdhas [80.245.182.*]
    Mnie trudno jest to poddać głębszej analizie z powodu braku danych. Jeśli masz dostęp do jakiegoś ciekawego linka to proszę zapodaj, z chęcią się przyjże. Wydaje mi się jednak że wyszczególnienie wszystkich danych za IV kwartał jest niedostępne a pojawi się dopiero z audytowanym raportem rocznym. Ale jak coś masz to dawaj.
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~frewoird [213.195.188.*]
    sprzedaż Agro będzie w poz.dzialalnosci ale nie cale przychody - tylko wynik. zastanawia mnie spory przyrost przychodow przy jednoczesnym sporym spadku marży. to takie rozdawnictwo? bez bardziej szczegolowych danych z raportu rocznego i tak niewiele widac.... ale strata w IV Q? to raczej najlepszy Q dla tej branży
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~frewoird [213.195.188.*]
    oczywisci powyzej dot.jednostkowego :)
  • Re: Witam z radością na łajbie.. Autor: ~Jac19751 [83.11.37.*]
    Myślę że krótka analiza raportu pozwala stwierdzić że Graal idzie w odbrą stronę.
    Jedno jest tylko zastanawiające. Księgowi firmy rokrocznie zaskakują w raportach. Na szczęście pozytywnie. Rok temu mieliśmy identyczną sytuację....(też zaskoczenie na plus).
    Ogólnie rzecz biorąc wynik netto, spadł r/r tylko o 9%, ale kurs rok temu wynosił grubo ponad 15 zeta.....
    Chyba musi jeszcze trochę czasu upłynąć do zwiekszenia zaufania zarządu.

Pozdrawiam akcjonariuszy.
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.