BRANE DANE FINANSOWE w tys. zł w tys. EUR
4 kwartał(y) narastająco / 2010 okres od 2010-01-01 do 2010-12-31 4 kwartał(y) narastająco / 2009 okres od 2009-01-01 do 2009-12-31 4 kwartał(y) narastająco / 2010 okres od 2010-01-01 do 2010-12-31 4 kwartał(y) narastająco / 2009 okres od 2009-01-01 do 2009-12-31
I. Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 15 163 17 800 3 787 4 101
II. Zysk (strata) z działalności operacyjnej -94 -385 -23 -89
III. Zysk (strata) brutto 932 603 233 139
IV. Zysk (strata) netto 731 452 183 104
V. Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej 1 186 -330 296 -76
VI. Przepływy pieniężne netto z działalności inwestycyjnej 1 629 738 407 170
VII. Przepływy pieniężne netto z działalności finansowej -1 652 -306 -413 -70
VIII. Przepływy pieniężne netto, razem 1 163 102 290 23
IX. Aktywa, razem (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 39 536 35 395 9 983 8 616
X. Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 7 117 3 708 1 797 903
XI. Zobowiązania długoterminowe (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 484 121 122 29
XII. Zobowiązania krótkoterminowe (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 6 216 3 301 1 570 804
XIII. Kapitał własny (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 32 419 31 687 8 186 7 713
XIV. Kapitał zakładowy (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 8 559 8 559 2 161 2 083
XV. Liczba akcji (w szt.) (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 8 559 000 8 559 000 8 559 000 8 559 000
XVI. Zysk (strata) na jedną akcję zwykłą (w zł/ EUR) 0,09 0,05 0,02 0,01
Rozwodniony zysk (strata) na jedną akcję zwykłą (w zł/EUR)
XVII. Wartość księgowa na jedną akcję (w zł/EUR) (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego) 3,79 3,70 0,96 0,90
Rozwodniona wartość księgowa na jedną akcję (w zł/EUR) (na koniec bieżącego kwartału i koniec poprzedniego roku obrotowego)
XVIII. Zadeklarowana lub wypłacona dywidenda na jedną akcję (w zł/EUR) 0,05 0,01
" Grubas', który chciał kupić 100 000 akcji po 2,83 zł uciekł z kupna, inwestor, który chce kupić 960 tys. akcji też umilkł. Dwaj inwestorzy, którzy chcieli mu sprzedać 103 tys. akcji i ustawili się na 3,50 zł tez zniknęli. Cisza!!!
Ten "kupiec 960 '' to z jednej drużyny -badacz opinii publicznej i reakcji drobnicy.Póki co to chyba lepiej powoli dymać ich na Fasingu. Tam może szybciej zbraknie im papieru???
ja tez jestem mile zaskoczony-widac ze spolka zarobila w 4 kw.prawie 0.5 mln zl.nie jest zle-zysk netto za 2010-to 730 tys.kiedys bylo lepiej.ale moj to spolka b.bogata.20 mln.z ipo z procentami lezakuje.najwazniejszy opor jest na 3.4 i moze spolka w koncu wyrwie sie z marazmu.cwk-3.79/pozdro
Ja jestem negatywnie zaskoczony. Co z tego, że 0,5 mln zysku netto skoro z działalności operacyjnej są na minusie. Dobrze funkcjonujące przedsiębiorstwo to takie, które jest na + z działalności operacyjnej i na mały minusie z działalności inwestycyjnej. Tu jest dokładnie na odwrót. Ok, mają mnóstwo należności długoterminowych. Co z tego, że mają teoretycznie mnóstwo pieniędzy skoro nie potrafią ich sensownie wykorzystać. Tak kupili grunt w katowicach ale nie wiadomo, w którym miejscu, nie wiadomo czy pod developerke czy pod biogazownie. Zero komentarzy, cisza, nikt o niczym nie informuje.
Ogólnie to czarno to widzę. Gdybym wiedział to wczoraj wiedział to bym sprzedał ze 20% zyskiem i miał spokój a tak to znowu pewnie będę się kisił na poziomie 2.40-2.60. ehhh
Jedyne co mnie trzyma jeszcze przy tej spółce to wskaźnik c/wk i to, że po dzisiejszych wynikach znacznie poprawi się wskaźnik c/z. A tak to marazm i czekanie na niewiadomo co. Zobaczymy jeszcze jakie wyniki pokaże dzisiaj fasing.
Komentarz w miarę dobry. Tylko rekomendacja "sprzedałbym" dowodzi odrazu w której drużynie grasz ? Znajdż drugą spólkę na gpw ,gdzie są zyski c/wk = 0,7. Jak zjedziecie do 2,6 i pokisicie sobie z rok to resztę akcji powoli utopią.tym się za bardzo nieprzejmuj !! ::)) A tak powaznie to robi sie dobrze ,bo praca na Forum wskazuje na zniecierpliwienie regulatora kursu > ::)))Ja brałem srednio po 2,54 , a on ciągle przerzucał na 2,49,- 2,48 ??To nawet potworny tępak widzi co jest grane ??
Powiem tak, kk zauważyłem, że Ty wszędzie widzisz spiski i różne teorie. Używając twojego języka mogę Cię zapewnić, że gram w twojej drużynie. Mam jednak wrażenie, że w przeciwieństwie do niektórych osób patrzę realnie na to co jest.
Jeżeli pytasz mnie o spółki które mają zyski przy c/wk <0,7 to takich nie ma. Natomiast są spółki na gpw gdzie c/wk jest poniżej 1,1 a spółki pokazują zyski i to zyski z działalności operacyjnej. Fakty: c/zo dla moja po dzisiejszych wynikach: --256,77, c/z dla moja po dzisiejszych wynikach to 33,02.
O spółkach których wspomniałem czyli takich które mają c/wk<1,1 i c/zo poniżej 25 to:
instalkrk, mostalplc, forte, krakchemia, ronson, kęty, enea, prochem, comp, hydrotor, lena.
W takieh lenie udała się restrukturyzacja, kupiłem gdy była poniżej 2 zł, hydrotor spółka która regularnie wypłaca dywidende, mostalplc z punktu widzenia technicznego osiągnęła dno i mogę tak pisać i pisać.
W 5 spółkach, które wymieniłem prezes jest głównym udziałowcem, w forte prezes jest ten sam od 18 lat. Większość tych spółek może być też grana spekulacyjnie: oprócz ronsona, kęt i enei liczba akcji jest bardzo mała, a biorąc ich ff to w ogóle jakiś kosmos.
Rewelacyjną spółką wskaźnikowo jest fasing tyle, że oni nic nie robią. funkcjonują dla siebie a nie dla akcjonariuszy i taka jest różnica.
Przyjmuje wszystkie argumenty pod warunkiem, że są merytoryczne.
Zaskoczyłeś mnie i to mocno bo prawie wszędzie napisałeś rzeczowo i prawdę. Co do Forte to tak mam wątpliwości.? Dużo to się zgadza z moimi typami m.innymi Lena,Hydrotor. Dobrze,a powiedz jak widzisz pozycję "Zetkama",obserwuję to i zxleceniami zongluje chyba automat. Sprowadziłeś mnie na ziemię.Odwołuję to co poprzednio napisałem !!! Jeszcze "Lena" ,kto dokonuje tam transakcji,bo tam też ?dziwnie to wygląda
Jeśli chodzi o lene to moim zdaniem została najzwyczajniej w świecie zauważona przez rynek i wyciągnięta przez kogoś grubszego, a pod niego przyłączyli się kolejni. Przez dłuuuugi długi czas kisiła się przy c/wk w okolicach 0,6 i c/z w okolicach 6,5. Ponadto została zrestrukturyzowana, obniżono koszty ogólne zarządu itd.
Zetkamie się przyglądałem, ma jednak poziom "finansowania majątku kapitałem własnym" na poziomie 47%, ja unikam spółek gdzie ten wskaźnik jest poniżej 50% ot takie mam postanowienie. Patrzę też na wskaźnik altmana na stockwatchu i jeśli ma BBB to też odpada, a zetkama taki własnie ma ( wszystkie wcześniej wymienione przeze mnie mają przynajmniej A oprócz krakchemii do której mam sentyment), fasing ma A- i właśnie poziom finansowania kapitałem własnym na strasznie niskim poziomie bodajże 40% ale fasing jest głównie właśnie finansowany z ipo moja.)
Wcześniej nie wymieniłem novity, wydaje się bardzo dobrą spółką.
Jeżeli spojrzymy na perspektywy i na rozówj to jest moim zdaniem jedna spółka którą warto mieć i jest to selena fm. Kupuje i wierzę w to co mówi główny akcjonariusz i prezes tej firmy p. Krzysztof Domarecki.
Wywiad 1,5 roczny a facet dokładnie realizuje to co mówi. a że jest w 50 najbogatszych polaków a jeździ do roboty starym fordem mondeo to mi się od razu z buffetem kojarzy i jego wiekową chałupą.
Na giełdzie brakuje wielu rewelacyjnych polskich firm np. Forte albo Marpolu. Pozdro
PS nie Marpol tylko Morpol króla łososia czyli p. Jerzego Małka. Tyle, że spółki mające 10% rynku światowego wolą jednak zagraniczne giełdy w tym przypadku giełdę norweską, w sierpniu 2010 akcje Morpolu za 800 mln złotych rozeszły się jak świeże bułeczki ;))
wyniki calkiem niezle ale jednak spalowali moja i za co-przeciez wlasciwie nie wzrosl.ale dalej sadze ze ten papier ma duzy potencjal.z tej maki bedzie chleb/pozdro
Wyniki jak na taka kapitalizację 3 minus.
czy są spółki o wk=0,7 i C/Z na plus - wystarczy spojrzeć na MNI C/wk 0,7 C/Z =6,8
Zwracam uwage również na B3S - zysk za 4 kwartał 2,8 mln przy kapitalizacji 28 mln spowodowany przejęciem Copi- niedlugo decydujący moment spółka ma opcję przejęcia COIG (przychody 50 mln zyski 3,8 lmn netto i ebida 5 mln) napewno nie za nową emisję gdyż w nowym statucie jest gwarancja że tanich emisji nie będzie w okresie przynajmniej 3 lat. Jak akwizycja sie uda to mamy c/z<10
zgadzam sie z czapajewem co do b3system-spolka jest 3 razy wieksza niz byla to widac po przychodach.ale ostatnio zarzad dostal akcje chyba po 1.3 i podsypuje.jesli przejma coig to juz nie mowie.natomiast bogaty moj drepcze w miejscu-nie ma zapowiadanych przejec.po prostu mala bepieczna spolka sie turla-a b3 system wjezdza na szerokie tory.powinienen go brac i niedyskutowac-wypracowali prawie 2.8 zysku netto w 4 kw.a spolka sie cofa.ladnie na gpw nauczaja ekonomii-nie ma co
::::))) na gpw to ekonomii nauczą. Tu praktyka przewyższa każdy podręcznik i każdego doktora i profesora Ekonomii.(odwróci każdą teorię).Student ekonomii powinien na początku semestru powinien iwestować 10 tys i na końcu odrazu mu zaliczyć na ocenę proporcjonalną do ilości kasy (ile jemu zostało) ::)))
Akcji faktycznie dostali menagerowie 180 tysięcy po 1,20 co jak widać spowodowało że nie było łodpału ale wyzbierają i w końcu łodpali. Najwaniejsze że w nowym statucie jest zapis że przez 3 lata jesli dojdzie do jakiejś emisi to będzie się mieściła w przedziale 2,50-3PLN a więc o 25-50% wyższym od dzisiejszego kursu. Faktycznie po połączeniu głównie z Copi oraz Navipro wygląda to niesamowicie a co najważniejsze nowy statut pokazał że nowym tanim emisjom niet. Szkoda troche że wk nam się obniżyła bo Prokonekt połączył się z MSComp i wypadł z kosnolidacji- spólka ta (10% udziałów B3S docelowo ma zostać wprowadzona na rynek NC i z zyskiem opędzlowana).
Drugą sprawą z nowego statutu jest to że ewenualna emisja 2,5-3 nie może być wiesza niż 0,5mln a więc COIG zostanie wchłoniety za pieniążki wlasne a tu 5 mln + ewentualny kredycik. Znaczy się nie będzie emisji akcji ryzyka rozwodnienia kapitału.
nie wiem ale coig bedzie za drogi jak na b3system-to wlasciwie mniejsze wasko z zyskami.ale dlaczego zrezygnowalo asseco a placu boju tylko b 3 system-jak dostana kredyt-to tak.nawet teraz widac jak mocno skoczyly kikakrotnie przychody/pozdro
W zasadzie nic na silę jak zła cena to i tak obecnie b3s to nie te samo b3s co widać po paporcie za 4 kwartał. Kasy mają sporo mogą coś tam i przejąć a COIG z zyskami na poziomie 3,8 mln wydaje być się odpowiednia- ale może jest coś czego nie znamy że tylko B3S został na placu boju.