Przedział 4-5 chyba juz pożegnalismy, wyraźnie nie ma tu juz podaży, troche się podniosło, ale nadal marazm, przy tej ilosci akcji w obiegu inaczej nie może byc, bo poza tym wiekszość jest swiadoma wartosci tych akcji, wiec nie ma kto oddać, a spadek był po to by znowu na dolku sie obkupic, tylko że ten manerw tym razem nie przeszedl, drobni kupili i drobni twardo trzymaja , wiec wnioski takie - raczej mały wzrost i marazm, do czasu wiekszego info, o czym tu poniektorzy może cos więcej więdzą lub sie domyslają. to tyle mojego kazania na weekend.
Szczerze, to powiem, że mam takie przeczucie, że w ciągu 3-4 lat wykręcą zysk netto roczny na poziomie 20-25 mln PLN czyli 7-9 zł na akcje. Jeśli pokierują tym wszystkim mądzrze i dodatkowej emisji nie będzie lub będzie mała i po wysokiej cenie to i trzycyfrówka może być. Przejście na parkiet podstawowy też wymaga odpowiedniej kapitalizacji i free float , czyli jest nadzieja, ze jednak troszkę akcji na rynku jeszcze sie znajdzie w późniejszym terminie.
Oserwuję spółke i zyczęj jej jak najlepiej.
1. Emisja akcji będzie ale raczej pod koniec roku lub na poczatku przyszłego chyba że nie maja kapitału na ruszenie produkcji w tej niby rafinerii. Z tego co słyszałem to około 20% zwiekszy się liczba akcji - przetłumaczcie ten wzór, który podali. Bardzo dobra zasada co do liczby akcji - zmusza to obecne kierownictwo minirafinerii do przyłożenia sie i to bardzo więc wyniki mogą byc ciekawe.
2.Konsolidacja czyli włączenie rafinerii do grupy odbije się poczatkowo negatywnie poniewaz należy uregulowac zobowiązania i pokryc straty. Mam nadzieję, że tegoroczne wyniki będa bardzo dobre - leży to w ich zywotnym interesie.
3. Ukraina to specyficzny narazie kraj do prowadzenia interesów - ryzyko jest bardzo duże.
4. Generalnie wygląda to ciekawie - duże ryzyko - spory zysk może byc ale tez o stratach nie zapominajmy.
Dnia 2011-02-19 o godz. 11:47 ~zaq1 napisał(a):
> Oserwuję spółke i zyczęj jej jak najlepiej.
1. Emisja akcji
> będzie ale raczej pod koniec roku lub na poczatku
> przyszłego chyba że nie maja kapitału na ruszenie produkcji
> w tej niby rafinerii. Z tego co słyszałem to około 20%
> zwiekszy się liczba akcji - przetłumaczcie ten wzór, który
> podali. Bardzo dobra zasada co do liczby akcji - zmusza to
> obecne kierownictwo minirafinerii do przyłożenia sie i to
> bardzo więc wyniki mogą byc ciekawe.
2.Konsolidacja czyli
> włączenie rafinerii do grupy odbije się poczatkowo
> negatywnie poniewaz należy uregulowac zobowiązania i pokryc
> straty. Mam nadzieję, że tegoroczne wyniki będa bardzo
> dobre - leży to w ich zywotnym interesie.
3. Ukraina to
> specyficzny narazie kraj do prowadzenia interesów - ryzyko
> jest bardzo duże.
4. Generalnie wygląda to ciekawie - duże
> ryzyko - spory zysk może byc ale tez o stratach nie
> zapominajmy.
1.Kapitał mają. Pisałem już o tym. Broadgate ma kilka miionów gotówki do dyspozycji od głównego akcjonariusza. Emisja pod koniec roku, bo na wtedy są planowane kolejne przejęcia Dokument Inf. str 58-61
Wzór jest prosty: 2X Ebita(zysk Ebitda, ale po amortyzacji aktywów trawałych)/średni kurs z IV kwartału 2011 nie mniejszy niż 4.2pln-
co to oznacza? To,że podwójny zysk zakładany na 3mln pln dzielimy przez cenę-pewnie w widełkach 4.2- 40pln i mamy 75-700tysięcy akcji ). Osobiście uważam,że zysk samej Fesenko będzie na wyższym poziomie, ale też Broad Gate osiągnie dodatkowe korzyści ze sprzedaży w Polsce zakupionych w Fesenko olejów bazowych. (-DI strona 65) stąd cena 40pln za akcję nie wydaje się wcale abstrakcją, bo Broad Gate może osiągnąć parę milionów dodatkowego zysku ze sprzedaży taniego oleju bazowego z Ukrainy i zysk całej grupy może wynieść ponad 2pln na akcję.
Przypominam też,że BG zamierza rozszerzyć działalnośc po pierwsze asortymentowo na handel paliwami, LPG, olejami bazowymi i innymi produktami chemicznymi po drugie terytorialnie: na całą Europę - DI strona 49
Wiadomo chyba też,że chodzi o strategiczną pozycję geopolityczną Polski jako łącznika Rosji, Ukrainy etc z UE oraz na koneksje personalne Wiśniewskiego z jednym z miliarderów rosyjskich.
2. W DI na str.68-72 jest raport z działalności Fesenko za III kwartały 2010 i na moje oko nie będą to istorne obciążenia dla BG w 2011- ok.1.3mln pln strat z lat ubiegłych trzeba będzie pokryć.
3. Zgoda, choć znajomości jak to bywa w takich państwach znacząco pomagają- a Wiśniewski je posiada
4. Duże ryzyko zacznie się na zupełnie innych poziomach cenowych. Aktualne 5pln za akcję uwzględnia działalność handlową dynamicznie rozwijającej się spółki z prestiżowymi kontraktami i rozszerzającym się asortymentem i zyskiem na akcję na poziomie 35 groszy za 2010- C/Z ok.14 nie jest chyba wygórowanym wskaźnikiem jak na silnie rozwijającą się działalność? Zwracam uwagę,że ta spółka rozwija się praktycznie z kwartału na kwartał i czekanie na rozwój wydaje się wyjątkowo łatwe. Podkreślam też,że BG świadczy również usługi w zakresie budowania nowych marek olejowych: produktowo-techniczne, celne i w zakresie strategii marketingowych - DI str.61.
Cena nie uwzględnia natomiast moim zdaniem ani zaplecza kapitałowego jakie oferuje Wiśniewski, ani kontaktów jakie ma, ani Fesenko, ani kolejnych ewentualnych przejęć, ani planów w zakresie stania się znaczącym graczem w branży paliwowej(handel) na linii Wschód - Zachód .
Moim zdaniem jest to ryzyko dużo mniejsze niż przy działalności innej niż właśnie handlowa. W tym kontekście uważam,że Fesenko jakkolwiek może dojść do ponad 10mln pln zysku netto rocznie, będzie przede wszystkim dobrym przyczółkiem przed rozwojem kontaktów biznesowych BG na Wschodzie i pozyskiwaniem dużych kontraktów handlowych w szczególności dużych kontraktów spotowych- DI str.64
I to są dopiero szanse, które niosą za sobą ryzyko niepowodzenia.
Pozdrawiam
p.s. zysk netto 20-25mln nie musi być wcale utopią....
Dzwoniłem do prezesa i mówił, że spotkanie miało być, ale zrezygnowali.
Jak to określił, panowie z bankiera nie byli zbyt dobrze przygotowani (chyba merytorycznie) i postanowił przesunąć to na inny termin. Jak się lepiej przygotują to sobie pogadają.
Będzie omówienie wyników, które znamy (IV qwr.)
Ja spokojnie czekam na koniec roku. Rozstrzygną się sprawy z przejęcieami (mam nadzieję) oraz umowy z dostawcami i z dystrybutorami.
Jak prezes powiedział. Będą informować o podpisywanych umowach nawet jeżeli nie będą przekraczać 10% kap.wł. Jak to określił, chce żeby spółka była "żywa" i chce żeby inwestorzy też wiedzieli na czym stoją. A nie jak niektóre spółki ograniczają sie tylko do raportów okresowych i tego co muszą.
Pytałem o przejście na główny w przyszłości. Powiedział, że nie wyklucza, ale na razie uczą się "małej giełdy" i pomału chcą rozwijać BG. Jak będzie taka dynamika jak teraz to kto wie może za 2-3 lata. Ale nie chce niczego przesądzać. To zależy od rozwoju BG, ale spieszyć się nie będzie (to nie jest cel nadrzędny)
Pytałem o emisje. Czy będą, poza tą dla Ukraińców. Powiedział, że nie wyklucza. Ale rozważają również emisje obligacji lub nawet kredyty bankowe. Jak to określił, mają już inną pozycję rynkową. Emisje jeżeli będą to będą pod konkretne przejęcia. Czyli kierowana, ale w zamian wzrost wartości spółki. Nie żadne puste emisje.
Ja spokojnie trzymam. Myślę, że cena dwucyfrowa będzie szybciej niż 3-2 jak piszą niektórzy.
Taki sam wpis zrobiłem na parkiecie (pod innym nickiem). Tam parę stron wcześniej znajdziecie inny mój wpis - też z rozmowy z prezes. A tak poważnie. Bardzo miły facet.
Powiem tylko, że spółka do przejęcia na wschodzie - to na pewno nie rynek ukraiński- słowa prezesa. Rosja?
Jestem prawie przekonany,że to będzie rosyjska spółka: albo dystrybutor lokalny z potencjałem, analogiczny do BG w Polsce gdzie dojdzie do implementacji skutecznego modelu biznesowego albo będzie to coś zdecydowanie większego, ale zgodnego ze strategią BG, czyli spółka mająca dobrą pozycję na rynku paliwowym/naftowym w Rosji, ale nie mająca wystarczającej siły przebicia do mocniejszego wyjścia z eksportem w kierunku UE.
Większe podmioty będą przejmować polskich dystrybutorów i rafinerie(Gazprom, TNK BP, Rosnieft)- vide Lotos i rynek niemiecki. Mniejsze rosyjskie spółki mogą szukać szansy poprzez alians z europejskimi dystrybutorami- jak np.BG i w ten sposób dotarcie do szerokiego rynku zbytu w UE.
Ta druga opcja wydaje mi się dużo bardziej prawdopodobna.
Pozdrawiam
Oczywiście w drugim przypadku chodzi mi również o firmę handlową, ale taką, która ma ugruntowane ukłądy z rosyjskimi dostawcami i pośredniczyłaby na linii: rosyjskie spółki naftowe->>>>>hurtowy rynek lokalny->>>>>eksport do sieci dystrybucji BG >>>>hurtowy rynek polski>>>>> eksport za sprawą BG dalej do UE.
Podobna sytuacja ma już miejsce na rynku węgla. Import z Rosji rośnie w siłę z miesiąca na miesiąc i jest to w dużej mierze układ pomiędzy hurtownikami po jednej i po drugiej stronie granicy- rzadko po stronie rosyjskiej uczestniczą w tym spółki wydobywcze. Dwukrotna marża niemniej jednak obydwie wysokie.
Dnia 2011-02-21 o godz. 11:33 ~Kuba napisał(a):
> ehh jakie to latwe na tych poziomach przewalanie akcji z
> raczki do raczki, a zawsze ktos skoczy. I to wlasnie ma
> miejsce
Tak sobie myślę co to by się stało gdyby przyszedł Iwan Kuzmicz Doński Kozak z kałachem?. Ktoś odpowie.?
Prędzej wygląda mi to na siłę uwalanie. Na wymęczenie i może ktoś popuści na 4,4 lub niżej i puszczą stop losty. Ale jak był podobny manewr na 4,41 to poszła tylko jedna akcja kontrolnie. I ludziska cały czas trzymali swoje akcje. Nie sprzyja nam sytuacja na świecie, ale jak to się skończy to sądzę, że BG pójdzie w górę.
Dnia 2011-02-22 o godz. 18:33 ~brd napisał(a):
> po tej rozmowie z prezesem, to tylko widac ze powinno
> spadac, same bzdety tu zostały podane
Ratunku pomocy toniemy. Wa mać zachciało się być szejkiem to teraz cierp kieszeń.
Ładnie ktoś walczy o zaniżanie kursu. Nawet sprawdził, czy stopy puszczą. A tu proszę Zonk. A akcji sie pozbył. Czyżby znów musiał odkupić drożej?
Komuś bardzo zależy na tanich zakupach. Pytanie co z tego wyjdzie. Ja na razie obserwuję i najwyżej jeszcze zwiększe zaangażowanie. Powiem tylko, że jak skończy się ta sytuacja z Libia to szybko wrócimy ponad 5zł. Teraz poprostu nie sprzyja nam sytuacja makroekonomiczna. A z czasem i będziemy chodzić powyżej 10zł.