• Onico S.A. - perła Autor: ~zetor [77.222.255.*]
    34 mln sprzedaży ponad 600 k Ebitda WYCENA 9 mln. Prognoza 2,5 mln zł!!!! Sprzedaż może sięgnąc 100 mln
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zetor [77.222.255.*]
    wyglada to ciekawie.
    spore pakiety jeden poszedł po 7.20 5k na koniec sesji 4k PO 7 zł nie poszło. W czasie dnia podbierany zbierany.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zaq1 [83.21.219.*]
    Zetor. Widzę że chcesz popularyzowac spółkę. NIE RÓB tego ponieważ jeszcze nie zakupiłem całego pakietu!!!!!!
    Istotnie to jest jedna z lepszych spółek na newconnect cos realizujaca i majaca dochód, zysk a zwłaszcza perspektywy.

Zobacz dzisiejszy raport HORTICO i przeanalizuj to.

ONICO zostaw w spokoju - nie lubię za duzych wzrostów a zwłaszcza jak się spekuła zleci bo wyciągna to do bardzo wysokich poziomów i zostawia a ja jestem zwolennikiem spokojnego wzrostu popieranego co jakiś czas infem i wynikami.
    nie ma co propagowac bo jak widzisz zainteresowanie spółka jest niewielkie kupują ci co wiedzzą i zakładam że nie siedzą na forum bankiera.

Pisze aby inni zeszli z spółek o dymanych wycenach. Dzisiaj sporo raportów poszło i jak widze te wyniki w relacji do tego co ma Onico to mam dysonans. Jak gówno nie będe móił jakie wyceniane jest na 50 mln a onico na obecnie 10 mln.

Sam chce dokupić własnie po analizie raportów stwierdziłęm że tutaj pieniądze będą najlepiej ulokowane. Oczywiście są tez inne ale wątek ich nie dotyczy.

Co do Hortco jeszcze nie widziałem. Na Vedii dzisiaj był raport o objęciu przez zarząd niemal całej emisji 2,8 mln akcji po 70 gr. Więc to troche mnie upewnia że ten duży deal będzie.

Pozatym nie zauważyłem nic ciekawego
    raport długi nie jest. Cóż wzrost sprzedazy tak jak wczoraj zakładaliśmy nie będzie iponujący ale jest raczej marttwi spadek rentowności sprzedaży. Sprzedaż rośnie ale zysk na sprzedazy maleje więc nie jest to dobra tendencja i tak chyba nalezy ocenić ten raport bo to miernik biznesu który robią

Pozostałe poziomy zysków wyglądają bardzo dobrze ale jak wiesz oboiektywnie nie wynika to z faktu że im własnie sprzedaz przynosi marże stosowne tylko zarobili na operacjach finansowych - spółka miała 6 mln w kasie to nie ma sie co dziwić że tak jest.

Tak szczerze to uwarzam ten raport za hmm ..... średni. Oczywiście spółka musi inwestowac izakładam że ową gotówkę zamieni na nowe inwestycje które planuje.

Mam takie jednak porównanie aby się odnieśc do Onico ..... to pewnie onico spokojnie zrobi taki wynik (bez operacji finansowych) wycena 4 razy mniejsza.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zaq1 [83.21.237.*]
    Zostawiamy Hortico w spokoju ponieważ czytasz sprawozdanie bez powiązania z DI oraz raportami - niezgadzam sie z tym co napisałes o marzach itd. pomijasz bonusy jako forme marży itp.

Jeśli wiesz lub dowiesz się cokolwiek o zawartych przez ONICO kontraktach na te "tworzywa sztuczne" to podziel sie info bo wydaje mi się to bardzo istotnym czynnikiem zwiekszajacym przychody. Raporty są bardzo lakoniczne.
    I powiedz mi z czego bierzesz wiekośc sprzedaży która podajesz?? dla ONICO w roku 2011. Nie mów mi że wróżysz:))) i jaka prognoza 2,5mln??co to jest??no i oczywiście z kąd??
    Hortico sprzedaż 48 mln wzrosła zysk ze sprzedaży 1,1 4mln w porównaniu do ok 1,7 mln rok wcześniej i tyle. Bonusy bonusami jak jest bonus spółka uwzględnia go w wynikach.. Jakby 2 mln zysku mieli na sprzedazy i nawet tyle samo na poziomach niże byłoby ok. Zauważ że różnica między zyskiem na działalnosći operacyjnej a zyskiem brutto to ponad 2,2 mln zł!!!!! to są czyste operacje finansowe czyli trzymaja kaskęna lokacie plus dodatnie róznice kursowe. Oczywiście że lepiej żeby były dodatnie niż ujemne no ale nie o to tu chodzi

Co do Sprzedaży Onico. zakładam że jeżeli sprzedaż 15 tys ton to 34 mln sprzedaży to 40 tys ton które zarzad deklaruje jak łatwo przeliczyć wychodzi blisko 100 mln sprzedaży.

zysk EBITDA wynika bezpośrednio z DI ale idac za historią czyli ok 650 tys EBITDA 2010 mnożac razy 3 wychodzi ok 2,1 mln EBITDA już w 2011. Wycena spółki obecnie 4-5 EBITDA. W Di wprost owe cyfry sa opisane.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~swój [89.174.106.*]
    Dzieki za wskazanie tej spółki.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zaq1 [83.21.221.*]
    I znowu ktoś to wyciąga........ spekuła precz od tej spółki tu tylko fundamentalisci maja prawo:))) chyba nie dadzą mi dokończyc zkupów!!!
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~xfund [217.119.64.*]
    no jak parę dni temu zetor ja i paru innych pisało o spółce to chętnych nie było ale tak czy owak wycena jest sporo poniżej mozliwości tak wprost faktycznie wychodzi 25-30 mln z palcem w d....
    Słuszny benchmark dokonany przez zetora wskazuje iz może to być więcej i słuszna uwaga np porównująca spółke z innej branż ale lepiej wycenianą jaką jest hortico
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~ryś [79.187.15.*]
    Cena jest śmieszna do potencjału spółki a akcji co kot napłakał i były po 6 zł
    były i pakieciki poniżej - niewiele ale było
    zastanawia mnie czemu nie publikuja wyników za Q4. Jak domnemuję nie ma zwolnienia od obowiazku takiego nie widze tez w komunikatach harmonogramu przekazywania raportów w 2011
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zaq1 [83.21.222.*]
    ONICO już podało zysk za 2010r masz to w dokumencie informacyjnym. Kolejny co nie czyta DI??
    czytał czytal a ty widze po dyskusji niby czytasz ale agrumenty masz słabe choćby w dyskusji o Hortico. Lubie oczytanych twardzieli co na prostych argumentach legną Chodzi o to że neizależnie od tego powinni poinformować rpaorem okresowym. Miałbyś świeższą informację a poza tym czy to jest ok pod względem prawnym
    Widzę to tak spółka ma ok 650 EBITDA czyli była wyceniona na ponad 12 x EBITDA przy wejściu na NC. Zakładając owe 2,5 mln co prognozuje zarząd wycena robi sie ponad 31 mln aby zachowac ten sam współczynnik - mnożnik... co daje kurs ponad 22 zł za akcję.
    Przychylam sie zatem do szacowanych przez was wycen wcześniej dokładając swój tok rozumowania
    Ludzie nie znaja tej spółki pewnie jak sie rzkreci przy 15 to wóczas będa łykali teraz każdy boi sie nawet zlecenie wystawić... no moze prawie każdty
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~zaq1 [83.21.222.*]
    Zależy ile chcesz kupic. Jak wystawisz alecenie kupna 10k to nic nie zakupisz - okazja była jak leciało w dół - na ukrytym było 20k po 7zł a póżniej to już niewiele po 300 -500 wystwiali i kup tu cos?
    tez były zlecenia po 5000 i po 2000 i sie udało zebrac komuś 5000 jedno na pewno poszło potem na końcu było na 4000 bez sukcesu
    nie ma co póki co o spółce pisać bo kazdy przeczytał co miał przeczytać. Słuszna uwaga dotycząca sprawozdania w sumie powinni opublikować.
    tak z innego benchmarku spółka opublikowała raport całe 4 tys sprzedaży rocznej w złotówkach :-) wycena na NC ponad 11 mln brawo to się nazwywa inwestowanie w wartość...
    nie wymieniam nazwy spółek celowo aby nie robic czarnego PR
    ktoś sprawdził dzisiaj na koniec i do 10 zł nie było za dużo ukrytej sprzedaży
    wszystkiego gdzieś koło 8 tyś papiera a 90% w widocznych zleceniach
    tak widziałem końcówkę. 10 tys papiera lezy pewnie za ok 90 tys zł średnio ... to niewiele
    dzisiaj zastój uzbiera sie podaży to znów zbiorą
    zajefajnie spółka zeroobrotu. Lepiej nawet jakby wywalili ubrali ludzi w papier było by potem komu tworzyć wartośc jak dobre byłyby wyniki urosłoby tak czy owak bez obrotu nie urośnie nawet jak będzie super

http://www.petrolnet.pl/Ceny-LPG-na-rynku-hurtowym-15-02-2011-r-,wiadomosc,15,luty,2011.aspx

Cena hurtowa średnia 3100 przemnożone przez 40 000 ton wychodzi 124 mln zł. zakładam że ich cena jest niższa kupując od dostawcy bezpośredniego o max 5% plus ich marża tak czy owak ponad 110 mln wychodzi sprzedazy
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~gyrok [79.187.15.*]
    czyli jest zatwardzenie-bajki o zbieraniu juz nie działają
    nie wiem o jakich bajkach piszesz papier troche sie ruszył troche pozbierali o koniec. takie zycie teraz cofnięcie ./... no chyba ze ktoś zrozumie że warto albo ktoś wie ze nei warto i wywali
    Te 20 tyś były z prawej brane czy ktoś wywalił?
    Widział ktoś jak to poszło?
    widziałem. Ustawki moim skromnym zdaniem. ale 20% to juz prawie 2% kapitału wiec całkiem ciekawe
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~Agata987 [185.112.180.*]
    To prawda, świetnie rozwijająca się firma z najwyższym wynikiem finansowym w historii. Świadczy o ogromnym postępie i rozwoju. Firma idzie w dobrym kierunku.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~dragon [83.7.29.*]
    Spółka w 2016 roku osiągnęła bardzo duży wzrost zysków w porównaniu z 2015 rokiem i działa w bardzo rozwojowym obszarze biznesu - w branży paliwowej. Bardzo prężnia działa też w zakresie biopaliw. 

• Re: Onico S.A. - perła Autor: ~Filip [195.167.159.*]
    Uważam, że to bardzo dobrze, że ONICO zainwestowała w biopaliwa - myślę, że są one przyszłością i mogą przynieść nieprawdopodobne zyski zarówno spółce, jak i akcjonariuszom... Jakie Wy macie zdanie na ich temat?
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~Marian [178.255.41.*]
    BIOPALIWA są przyszłością - ONICO zainwestowało w nie i dobrze. Jestem pewny, że na nich zyskają, co odczuje nie tylko spółka, ale również osoby, które zdecydowały się zainwestować w akcje spółki.
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~Młody [78.10.223.*]
    Płacą Tobie od wpisu czy od liczby znaków?
  • Re: Onico S.A. - perła Autor: ~Julek [195.167.159.*]
    Niewiele jest firm, w których akcje warto inwestować, jednakże ONICO z pewnością się do nich zalicza. Mam nadzieję, że sukces jaki udało się jej osiągnąć w roku 2016, zostanie powtórzony. Zmiany, które od jakiegoś czasu następują, mają za zadanie wyeliminowanie szarej strefy, więc nic nie wskazuje na to, aby miało być inaczej.
[x]
ONICO 0,00% 17,00 2026-02-20 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.