Przypomniało mi się jeszcze jedno - taka ciekawostka:
To apropos jak sie ma kurs spółek do ich zysku.
W I Kwartale 2007 roku Centrostal pokazał - 1,0 mln zl zysku netto - kurs spółki: ok. 28,0 zł
W I Kwartale 2008 roku Centrostal pokazał - 2,75 mln zysku netto - kurs spółki: ok. 3,50 zł
Różnica - 800%
Sprzedałem akcje "potentata" w przedziale 2,9-3 zł.
Jakbym słuchał takich mitomanów jak Ty to miałbym dalsze 20% strat.
Masz zadanie na najbliższe dni: przeanalizować kilka innych spółek, które podobnie jak COGNOR znajdują się w formacji wisielca i podzielić się swoimi przemyśleniami.
Te spółki to: JAGO, FAM, KCI, STX.
Nie jestem pewien czy to picie do mnie, ale może odpowiem, bo widzę, że niektórym nie chce się czytać:
Sprawa pierwsza w Polsce.
Cytat: "na mocy zawartej umowy Cognor zobowiązał się sprzedać Mittalowi swoje aktywa wykorzystywane do działalności obrotu wyrobami hutniczymi zlokalizowane na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. Łączna cena sprzedaży za ruchomości (z wyłączeniem zapasów) i nieruchomości do zapłacenia przez kupujących na rzecz sprzedających będzie wynosić 148,9 mln zł netto"
Sprawa druga w Austrii.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/COGNOR-S-A-realizacja-Warunkowej-Umowy-Sprzedazy-Udzialow-COGNOR-Stahlhandel-GmbH-2283540.html
Natomiast później była jeszcze inna sprawa.
Cytat: " COGNOR SA w Katowicach [Emitent] informuje, iż 18 stycznia 2011 roku nabył od ZŁOMREX SA w Poraju [ZŁOMREX] 50 udziałów o wartości nominalnej 1.000 zł każdy udział tj. o łącznej wartości nominalnej 50.000 zł w spółce CENTROSTAL Spółka z o.o. z siedzibą w Szczecinie [CENTROSTAL]. Nabyte udziały stanowią 100 % udziału w kapitale zakładowym CENTROSTALu i uprawniają do wykonywania 100% głosów na Zgromadzeniu Wspólników tejże spółki.
Cena za nabyte udziały wyniosła 100 zł (słownie: sto złotych) i został zapłacona w dniu zawarcia umowy."
Wszystko jest napisane w raportach. Nie wiem o co całe halo z tymi pytaniami.
Gdybym zwracał uwagę na takie rzeczy to nie byłoby mnie na tej spółce. Ja czekam na informacje a nie sugestie innych, że niby mam zapłacić czy sprzedać coś za tyle a tyle.