• info Autor: ~budowlaniec [88.156.41.*]
    W pierwszej fazie trwającej do 2015 roku, Gaz-System wyda 8 mld zł na projekt terminala LNG w Świnoujściu. W kolejnym etapie, do 2018 roku 3 mld zł zostaną przeznaczone na połączenia z Czechami oraz Słowacją i inne inwestycje w infrastrukturę.
    To bardzo dobra wiadomość dla Tesgas i Atrem, oznaczająca wsparcie portfela zamówień tych spółek na najbliższe kilka lat i równoważąca brak funduszy z UE. Gaz-System jest jednym z największych klientów obu emitentów. Co więcej, znaczna część inwestycji będzie prowadzona w regionach, gdzie mają one bardzo silną pozycję. Utrzymujemy zalecenie Kupuj dla Tesgas (cena docelowa 22,6 zł, P/E'11 - 9,4x) i Atrem (cena docelowa 22,5 zł, P/E'11 - 11,3x). Tomasz Sokołowski.

(DM BZ WBK SA)
  • Re: info Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Za pare lat Tesgas będzie po takiej cenie jak KGHM. Zwłaszcza, że akcji mamy niewiele, bo tylko 11 mln., a za niedługo będzie się tu zapewne dużo działo. Spółka na razie od miesiąca milczy, ale już powoli nadchodzi czas na kolejne dobre infa.
  • Re: info Autor: ~kruczek 84 [77.113.14.*]
    cały czas słyszymy o mających nadejść dobrych info..tylko kurs cały czas leci w dół,
    a skąd taka pewność krecia, że wzrośnie? bo moim zdaniem 14,80 to ostatni opór przed ostrą jazdą w dół, ale zobaczymy może się odbije? jak spadnie poniżej to trzeba będzie sprzedać na stracie :(
  • Re: info Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Dnia 2011-02-09 o godz. 19:32 ~kruczek 84 napisał(a):
    > cały czas słyszymy o mających nadejść dobrych info..tylko
    > kurs cały czas leci w dół,
    a skąd taka pewność krecia, że
    > wzrośnie? bo moim zdaniem 14,80 to ostatni opór przed
    > ostrą jazdą w dół, ale zobaczymy może się odbije? jak
    > spadnie poniżej to trzeba będzie sprzedać na stracie :(

Na giełdzie nie ma nic pewnego, ale według mnie jest logiczne, że jeżeli spółka się rozwija i współpracuje z firmą taką jak Gaz System, która z kolei ma podpisać ileś tam umów, no to co mam myśleć? Przecież po to przejmują kolejne spółki, żeby mieć wzrost aktywów, a co za tym idzie i zysków w dalszej perspektywie oczywiście, dlatego piszę o min. 1-1.5 roku inwestycji; zobaczę co się urodzi z tych moich założeń. Ja też rozważam ewentualną sprzedaż jeśli po np. kilkunastu miesiącach nic się nie zmieni, a pojawią się być moze jakieś inne "perełki". Myślę jednak, że te 22 powinniśmy osiągnąć w tym roku; według mnie trzeba poczekać jakie umowy podpiszą w najbliższych miesiącach i jak sie zachowa kurs, ale nie sądzę, że 14.80 to jest max. , a raczej, że ktoś skupuje bardzo umiejętnie, zwróć uwagę, że co kilkanaście sesji są b. duże obroty; rekomendacje są po to, żeby zwracać uwagę na polskie perspektywiczne spółki (chociaż niektórzy rekomendacjom nie wierzą, to jednak w wielu przypadkach się sprawdzają).
    Może ktoś się jeszcze podzieli swoimi przemyśleniami. Pozdrawiam.
  • Re: info !!!!! Autor: ~do krecia [87.207.202.*]
    Witam !
    Jeśli chodzi o mnnie mam w tym pare sztuk ...
    Jeśli chodzi o merytorykę - na giełdzie jak piszesz - wiele może się stać. Natomiast czynniki na + to:
    1. Rekomendacja - nie pierwsza a kolejna !!! Każda powyżej ceny - i z dużą górką !
    2. Możliwości uzyskania dużych nowych tematów.
    3. Sytuacja spółki - fundamentalnie OK.
    4. FF - nie taki duży - drowy.
    Minusy:
    1. Małe zainteresowanie i obroty - póki co.

Jak widać więcej + niż minusów.
    Dzisiaj wyszło info o objęciu akcji motywacyjnych... myslę że jak Państwo zarządzający mądre - to nie koniecznie zainteresowane wzrostami - ale tylko z osobistych pobudek ...
    dlatego nic nie mówią - tylko po cichu sie konsolidują .... Jakby teraz kurs wystrzelił - mogłby się nie udać zebrać z rynku. Tak na prawdę chyba weszli na giełdę nie ze względu na machloje ale potrzebowali kasy - a teraz jak nie koniecznie potrzeba kasy z rynku - to po co teraz cena za akcję ma być wysoka ????- żeby Zarząd skupił 2 razy drożej niż może ? Nie - jeszcze nie teraz ....!!!!
    Ale dla drobnych t oidealny moment żeby sie włączyć do gry o smakowity kawałek tortu ....
    pozdrawiam:
    XYZ
  • Re: do XYZ Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Dzięki. Ja też myślę podobnie, ale nie dziwię się niektórym, bo wkurzające jest widzieć ciągle to 15 zł. ; mógłby ten kurs trochę ruszyć do góry. Miejmy nadzieję, że sprawy potoczą się w pozytywnym kierunku szybciej niż myślimy. To będzie dla spółki ciekawy rok ze względu właśnie na te nowe kontrakty, przydałyby się jakieś infa w tej kwestii, które wzmogłyby zainteresowanie spółką, bo wyniki są w cenie. Teraz gra się toczy o przyszłość. Pozdrawiam.
[x]
TESGAS -0,39% 2,57 2025-11-17 15:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.