• Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [188.147.93.*]
    czy ktoś ma pomysł jak sie ma 500 tyś - jak rozproszyć środki i w co zainwestować bezpieczne zeby zyć z odsetrk -?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~ryzyk-fizyk [84.38.81.*]
    wszystko w petrola.

po roku masz 5 baniek.

albo i 50.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [188.147.110.*]
    dzieki - nie jestem samobójcą już wole w Totka zagrać
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: 4tunat [84.10.103.*]
    To dość proste technicznie, ale równocześnie trudne psychologicznie. Nie da się bowiem żyć dostatnio z lokat bankowych w łącznej wysokości 500 k PLN. A więc trzeba podjąć, przynajmniej na części tych aktywów większe ryzyko. Jednak da się z w/w kwoty poukładać Portfel, który w ciągu kilku lat powinien osiągnąć wartość umożliwiająca stabilne zyski na odpowiednim poziomie.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Eve [46.186.43.*]
    tesz jestem ciekawa. Mozesz konkretniej?
    re-Eve ...
    Jeśli chcesz porozmawiać bardziej szczegółowo, to proszę podaj adres mail. Ja swego podać nie mogę, bo moderator zaraz wytnie cały post - ot, taka alergia na mnie ... ;-)
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Mademoiselle [94.78.177.*]
    W biznesie nie ma takiego pojęcia jak bezpiecznie. ważna jest dywersyfikacja portfela. majac taką sumę zainwestowała bym w jakiś chodliwy biznes sieciowy
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~pop [188.146.255.*]
    otwierając biznes jakieś sieci - martwisz sie zeby biznes przynosił dochodu mosisz go pilnowac i urząd skarbowy masz na głowie -- natomiast kupując bony skarbowe śpisz spokojnie i bezpieczeństwo masz 100%
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~eva [46.186.43.*]
    > kupując bony skarbowe śpisz spokojnie i bezpieczeństwo masz 100%

oraz marne zyski na poziomie ponizej lokaty
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~pop [188.146.255.*]
    EVA - pomyliłaś - bony skarbowe od obligacji skarbowych - bony skarbowe dają wyzsze odsetki od obligacji
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Eva [46.186.43.*]
    Jesli tak to przepraszam.
    Podasz mi prosze linka do info o tym oraz jak to kupic i ile przynioslo zysku?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Mademoiselle [94.78.177.*]
    z ciekawości ja też poproszę
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~eva [77.65.105.*]
    Szukalam na google ale cos nie moge poszukac konkretu gdzie doklanie mam to kupic (link), za ile itd.
    Widzialam ze firmy moga to noralnie kupic tylko
    Tak czy siak - żadne bony skarbowe nie pozwolą na dostatnie życie z kapitału 500 k PLN. Ta forma co najwyżej pozwoli NIE tracić na realnej inflacji i to wszystko.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~ty [79.188.128.*]
    kupić starkdev z new connect po 0,04zł i już zarobisz, najmniej 20 proc.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~ggg [84.38.81.*]
    petrola kupić.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~rentier [83.18.123.*]
    Co właściwie oznacza słowo rentier i czy ludzie wiedzą jak brzmi definicja rentiera? Gdyby tak przeprowadzić krótką sondę i zapytać na ulicach przechodniów o znaczenie tego słowa to obawiam się, że tylko znikomy procent mógłby poprawnie odpowiedzieć na to pytanie. Zapewne też inaczej brzmiałyby odpowiedzi osób w wieku emerytalnym, średnim, a jeszcze inaczej odpowiedzieliby studenci i młodzi pracownicy większych firm. A z czym Wam się kojarzy pojęcie rentierstwa i czy ta definicja funkcjonuje w Waszych słownikach?
    Według ogólnej definicji rentier jest osobą utrzymująca się z dochodów płynących od posiadanego kapitału, nieruchomości, odsetek od papierów wartościowych (akcji, obligacji) lub wkładów bankowych. Tak brzmi ogólna definicja rentiera. A jaka jest Wasza definicja?

Po krótkim wywiadzie jaki udało mi się częściowo przeprowadzić mogę powiedzieć, że naprawdę bardzo niewiele osób kojarzy ten termin. Przede wszystkim osoby starsze i przesiąknięte starymi czasami nie potrafią podać definicji rentiera i jest to dla nich zupełnie obce hasło. Najczęściej są to osoby, które nie mają już żadnych planów i perspektyw na przyszłość. Nie posiadają pomysłu na niezależność finansową, bo odliczając dni żyją z miesiąca na miesiąc. Zwłaszcza teraz w dobie pokryzysowej czekając na rozwój gospodarczy pojęcie to wydaje się abstrakcyjne pomimo nadziei na to, że będzie lepsze jutro. Dla nich liczy się stała, etatowa praca, która prowadzi w przyszłości do bezpiecznej emerytury. Dla tej grupy zupełnie obce są inne sposoby zarabiania i osiągania dochodów, a MLM jest przecież jedną z nowych metod. Inaczej brzmią wypowiedzi osób młodych i studentów pełnych zapału, pasji i pomysłów na lepsze jutro. Ta grupa najczęściej myśli już w innych kategoriach. Coraz częściej osoby te już bezpośrednio po studiach lub w trakcie otwierają własne firmy. Marzą oni o osiągnięciu niezależności finansowej.

Zapewne każdy chciałby kiedyś zostać rentierem tylko jaka jest recepta na to by nim zostać? W jakim należy podążać kierunku i czy to w ogóle możliwe w dzisiejszych czasach. Kto może zostać rentierem i ilu osobom tak naprawdę udało się przekroczyć symboliczną bramę rentierstwa?
    Zastanawiamy się co zrobić by osiągnąć komfort finansowej niezależności. Przede wszystkim należy zmienić myślenie o finansach, a także stworzyć plan, który trzeba wdrożyć w działanie. A dlaczego warto być rentierem? Bo nie musi zajmować się pracą, w jej tradycyjnym pojęciu, a jego kapitał pracuje na niego. Zastanawiamy się czy to możliwe i czym tak naprawdę jest pasywny dochód. Według definicji ogólnej oznacza on okresowy dochód bez stałego angażowania pracy własnej. Można to porównać z emeryturą oraz innymi świadczeniami wypłacanymi przez państwo lub jego instytucje, choć jego osiągnięcie możliwe jest znacznie wcześniej.

Dochód pasywny, który osiągamy musi przynosić stałe zyski (to majątek, kapitał przynosząc zyski daje nam pasywny dochód, a nie dochód daje nam zyski, bo z dochodu się utrzymujemy, chyba, że go reinwestujemy, czyli dokładamy do kapitału, aby go powiększyć i tym samym powiększyć kolejne dochody). Jest wiele sposobów na osiąganie stałego dochodu pasywnego. Na zysk mogą pracować choćby odsetki bankowe lub nieruchomości. Najlepszym tego przykładem może być stały kapitał w postaci mieszkania, które w momencie wynajmu może pracować na siebie. Właściciel wtedy czerpie zyski z czynszu za wynajem lokalu mieszkaniowego, co staje się dochodem pasywnym. Jest wiele innych dróg i pomysłów na czerpanie zysków z pasywnego dochodu. Czy kolekcjonerzy drogocennych dzieł sztuki- obrazów, ręcznie tkanych dywanów, czy też cennych znaczków i monet też mogą zostać rentierami?
    www.grandblog.pl
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~LI [83.242.94.*]
    Dnia 2011-02-01 o godz. 18:06 ~sos napisał(a):
    > czy ktoś ma pomysł jak sie ma 500 tyś - jak rozproszyć
    > środki i w co zainwestować bezpieczne zeby zyć z odsetrk -?

To zależy od skali Twoich potrzeb bieżących. Trzeba założyć, że rentier żyje z zysku. Ile wydajesz rocznie? Podaj kontakt mailowy, to dostaniesz konkretne propozycje od wielu forumowiczów. Pzdr
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~bestfunds.pl [83.12.71.*]
    dobry portfel złożony z funduszy inwestycyjnych otwartych zapewni Ci odpowiednie stopy zwrotu...

bestfunds.pl ---> tutaj możesz inwestować bez prowizji i do tego umówić się na spotkanie z doradcą inwestycyjnym jednego z TFI jakie jest w ich ofercie...
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Magda [212.160.100.*]
    Z 500 tys to nie da rady, chyba że masz naprawdę zupełnie minimalne potrzeby, albo akceptujesz bardzo wysoki poziom ryzyka.

Kiedy liczyłam, ile jeszcze muszę zaoszczędzić, by zamiast pracownika stać się w końcu rentierem, to wyszło, ze potrzebna jest kwota około 1,5- 2 mln zł.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~pop [178.182.37.*]
    już z samych lokat z 500 tyś można spokojnie wyciągnąc w miesiąc - 2 tyś - czyli skromnie i spokojnie mozna czuc sie bezpiecznym rentierem przy minimalnych wydatkach
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~lokatyinwestycyjneeu [83.242.94.*]
    Dnia 2011-02-01 o godz. 18:06 ~sos napisał(a):
    > czy ktoś ma pomysł jak sie ma 500 tyś - jak rozproszyć
    > środki i w co zainwestować bezpieczne zeby zyć z odsetrk -?

Ile procent rocznie zapewni Ci bezpieczeństwo?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [188.147.142.*]
    na obecną chwile - 8 % netto rocznie- byłoby opcją najlepszą - czył bym sie 100% rentierem
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~lokatyinwestycyjneeu [83.242.94.*]
    Dnia 2011-02-09 o godz. 11:30 ~sos napisał(a):
    > na obecną chwile - 8 % netto rocznie- byłoby opcją
    > najlepszą - czył bym sie 100% rentierem

8% jest do uzyskania z dużym bezpieczeństwem. Przedstawię Panu konkretną możliwość w odpowiedzi na maila. Adres mailowy na mojej stronie (autor:)
    Pozdrawiam
  • Rencistą czy rentierem? Autor: ~razdwa [80.238.126.*]
    Nawet 8% rocznie da miesięcznie jakies 2700 bez podatku, za tę kwotę mozna spędzać czas chyba tylko przed telewizorem, nie posiadać samochodu, rodziny i nie korzystać z życia - czyli można zostać rencistą. Na dodatek na dość krótko - kapitał przecież względnie ztopnieje jak nie będziesz go powiększał chociaż o inflację.

500 tys to doskonała kwota żeby zainwestować w jakiś biznes ale do życia z odsetek to rzeczywiście potrzeba min 1,5 mln
  • Re: Rencistą czy rentierem? Autor: ~bździoch [79.190.53.*]
    ludzie żyją za znacznie miejsze pieniądze praktyka pokazuje że za tą kwotę można wyżyć
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~bździoch [79.190.53.*]
    Nie słuchaj naganiaczy żadnych funduszy i polis. Wrzuć na lokaty z kapitalizacją dzienną, Cos tam możesz sam w obligacje detaliczne. I jeszcze raz nie słuchaj naganiaczy, zobacz tu z pyska slina im cieknie jak policzyli prowizję.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~myk [86.63.152.*]
    Mój przedmówca ma duużo racji. Nie warto walczyć o to by stać się renteriem, nie warto inwestować długoterminowo, nie warto inwestować w fundusze, akcje GPW, polisy inwestycyjne typu rentier z odroczonym podatkiem i reinwestowaniem zysków.
    Natomiast mój przedmówca mądrze zauwarzył co warto, a mianowicie odkrył antidotum, receptę na bycie rentierem.
    Lokaty bankowe z dzienną kapitalizacją. To nie ważne że należy załozyć 33 lokaty w banku : 33 X 15.000 = 495.000 , to nie ważne że oprocentowanie niewiele przewyższa poziom inflacji.
    Jedynym sprzymierzeńcem inflacji są akcje lub udziały w spółkach prawa handlowego to 1, znajdź mi inwestora który osiągnął sukces zbił fortune dzieki trzymaniu kasy na depozycie bankowym to 2.

NIE MA TO JAK RZEŹBIĆ W GÓWNIE :)))
    1) Szczególnie akcje tych spółek co nie płacą dywidendy.
    Pewnie kilkanascie lat temu poradził/a byś akcje Uniwersalu.
    Ciekawy jestem twego zdania jakie było przykładowo w lutym 2009.
    W dłuższym terminie akce i obligacje dają przybliżony zwrot ok 5 do 5.5% / rok nie wierzysz, nie chcesz policzyć poszukaj w fachowej literaturze.

2) Czy ciężko znaleźć inwestora który nie stracił na akcjach a chcaił zbić fortunę

Twója ironia zapewne wynika z braku doświadczenia w finansach lub jesteś naganiaczem.
    Za długo ta hossa trwa bo znów tzw leszcze piszą że trzeba inwestować w fundusze i polisy inwestycyjne.

Osobiście nie wierze żeby ktoś kto zarobił 500 tys złotych pytał się tu na forum co z nimi zrobić a moja wypowiedź była ostrzeżeniem przed różnego rodzaju naciągaczami.
    sory za palcówę miało być
    2) Czy ciężko znaleźć inwestora który stracił na akcjach a chcaił zbić fortunę?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~heh [217.98.20.*]
    Autor: ~gros [86.63.152.*], 2010-05-14 09:55
    Zainwestowałem krótko przed kryzysem w Arka FIO Akcji Środk. i Wsch. Europy. 171 jednostek, wtedy stały po 59,08zł, teraz stoją ok. 46,70zł. Jestem stratny jeszcze ok.2000zł Poczekać czy szybciej się zaoszczędzi przerzucając środki z funduszu (wychodzi ok. 8000zł) na lokatę np w Noble Bank...

twoja-firma.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1861170&strona=1
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~dev [82.210.158.*]
    dorzuć jeszcze 100, kup 2 mieszkania w wawie na wynajem. Masz 2700 na czysto + zwyżka na wartości mieszkania. Bezpiecznie i stabilnie.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~A J [95.40.231.*]
    raczej obniżka wartości mieszkania......drogo to już było...teraz to już tylko równia pochyła cen mieszkań....nie zaklinajcie rzeczywistości.....w USA ceny cały czas spadają
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Mademoiselle [94.78.178.*]
    sporo infromacji o rentierze można znaleźć w ksiązkach R.Kioysakiego, dla tych co by chcieli drążyć temat.

czytam z uwagą Wasze posty i nadal obstaję przy założeniu small biz, stworzenie swojej sieci( tu liczy się pomysł-nie dla leniwych) lub przyłączenie się do znanej markowej sieci ( wygodniejsza opcja )

lub zakup nieruchomosci w dobrej lokalizacji i wynajmowac. teraz jest dobry okres na zakup mieszkan, zawsze mozna dobrze wynegocjowac cene zakupu
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [188.146.227.*]
    mieszkanie na wynajem czy lokata - ? Mam na lokatach 320 tyś z tego na czysto co miesiąc wyciągam 1600 zl - pytanie - mieszkanie na wynajem czy lokata - ?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~marcin [87.205.175.*]
    @sos
    gdzie lokaty tak dobrze płacą ?
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [178.181.28.*]
    Skok Wołomin - 3-6 miecha na .7.60% brutto - tylko przedłużam na takie same okresy
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~marcin [87.205.175.*]
    sos
    dziękuje ,o bezpieczeństwo nic sie nie martwisz
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~sos [213.158.217.*]
    Żadne SKOKI od 20 lat nie padły - a banków bylo kilka - zabezpieczam sie krótkoterminowymi okresami 3-6 miecha ale mam wiekszy spokój jagbym grał na giełdzie- ponadto skoki są wzajemnie ubezpieczone tak jak banki żydowskie do sumy 100 tyś euro
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~Daxik [83.5.202.*]
    Cala ta dyskusja jest bezsensowna. Bezpiecznie sie nie da i tyle. 500 tysiecy to nie jest zaden majatek na cale zycie.
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~doradztwo.net [109.243.237.*]
    Mylisz się,
    i za 0,5 mln się da wyciągnąć porządny dochód pasywny na poziomie conajmniej 10% (brutto) a i inwestycja chroniona będzie przed inflacją. Jenakże takie rozwiązania są "szyte" wyłącznie na miarę i raczej w banku czy skoku ich nie znajdziesz.

doradztwo.net
  • Re: Jak zostać rentierem? Autor: ~doradztwo.net [109.243.237.*]
    Witam,
    jeżeli to jest poważna oferta to proszę o przedstawienie oczekiwanej renty z tej kwoty na maila na adres: biuro[małpa]doradztwo.net
    Jesteśmy zorientowani na różne inwestycje i możemy wybrać najbardziej optymalną.

Zespół doradztwo.net