Jak myślicie, kiedy ruszamy na 10 zł? Kiedy pojawią się konkrety w sprawie BRASTERA i powtórzy się to, co już widzieliśmy tylko z trwałym skutkiem? Prezio swego czasu mówił o końcu roku/początku przyszłego roku, jako o momencie rozpoczęcia produkcji. Sukcesywnie akumuluję papier, ale konkretnie zaangażowany jestem w innej spółce i zastanawiam się kiedy przesypać. Co myśli reszta inwestorów?
Wątpie żeby cokolwiek wydarzyło się przed końcem marca... Najgorzej, że nic nie słychać o rozliczeniu dotacji z PARP a miało to być niby do 10.01. Gdyby rozliczyli to może jakaś mała podbitka by była, powiedzmy do 4.3 - 4.5. Lot na 10 możliwy tylko w wypadku zakończenia Brastera, co zapowiadają do końca marca. Czy tak będzie? Kto wie.
Technicznie to niestety wygląda nienajlepiej, trend spadkowy, chociaż ostatnio ładnie wybrali wszystko po 3.50. Byłbym spokojniejszy, gdyby kurs wczoraj zamknął się powyżej 3.6 no ale niestety.
W każdym razie nie dobieram już bo nie mam kasy. A kol. jaką ma średnią?
3,85-3,90 coś w tych rejonach, dokładnie sam nie wiem. Ale ciągle dobieram, to trochę to obniżam i jakoś jestem przekonany, że sprzedam minimum po 10 zł, papier wygląda na wybrany, co nawet na forum widać. Jeszce miesiąc temu do tej pory miałbym z 10 odpowiedzi na posta typu: już dzisiaj widły !!! Jazda na 10 zł !!!, a tu proszę, cisza, spokój i wyczekiwanie.
DGA: Maleją szanse na zysk za 2010 rok
Anna Koper 26-01-2011, ostatnia aktualizacja 26-01-2011 03:27
Chcemy, by grupa zakończyła ten rok sensownym zyskiem. Nie publikujemy prognoz, ale cieszylibyśmy się, gdyby udało nam się wypracować 3 mln zł czystego zarobku – mówi Andrzej Głowacki, prezes DGA.
Niższe niż w 2010 r. będą za to przychody grupy. Firma zakończyła bowiem realizację wartego 48 mln zł projektu wsparcia dla zwalnianych pracowników stoczni. W minionym roku DGA przeszło ponadto restrukturyzację, która sprawi, że wyniki większości firm z grupy będą ujmowane w rachunku skonsolidowanym, a obroty nie.
Głowacki informuje, że firma nadal nie otrzymała od Agencji Rozwoju Przemysłu 3,7 mln zł zapłaty za ostatnią fakturę projektu stoczniowego (ARP zakwestionowała fakturę).
– Agencja zapowiedziała kolejną kontrolę w spółce. Jeśli w najbliższych dniach sytuacja się nie zmieni, to będziemy musieli zawiązać rezerwę na tę kwotę, przez co zarówno wynik spółki matki, jak i grupy będzie ujemny – mówi Głowacki. – Jeśli rezerwy nie będzie, to być może 2010 r. zakończymy dodatnim wynikiem netto – dodaje. Po trzech kwartałach 2010 r. grupa miała 240 tys. zł straty netto i 27,9 mln zł obrotów.
DGA przygotowuje się do wprowadzenia na NewConnect zajmującej się m.in. archiwizacją i przechowywaniem dokumentów spółki Ad Akta oraz budującej biogazownie firmy DGA Energia. Wcześniej zadebiutuje ta pierwsza spółka, która może wyemitować akcje warte 3–5 mln zł.
– Przyglądamy się rynkowi, prowadzimy też wstępne rozmowy z autoryzowanymi doradcami. Na początku lutego odbędzie się zgromadzenie wspólników spółki Ad Akta (DGA kontroluje 65,38 proc. udziałów – red.), które zadecyduje o harmonogramie przygotowań do debiutu na NewConnect – mówi Głowacki.
PARKIET
Jak już wcześniej pisałem w najbliższym czasie raczej czekają nas spadki. Ale żeby już tak nie marudzić to licze w średnim terminie na wzrosty, za czym przemawia rozliczenie z parp, jakieś info co do brastera też powinno się pojawić no i wprowadzenie adcarty na nc.