Ja już wiem, o co chodzi.
Fakty:
1) Widać, że jest wywalanie i dowolną ilość akcji można sobie kupić po 2.5-2.7.
2) Cognor będzie potrzebował kasy do spłaty Złomrexowych długów a zysków netto nie pociągnie płacenia dwa razy do roku i na koniec wykup wszystkich obligacji
3) Emisja musi być z dyskontem
Wnioski:
Duzi wywalający mają dogadane objęcie emisji po niższej cenie i wywalają, bo łatwo sprzedać teraz tym, co myślą, że jest tanio, a Duzi odkupią nową emisję taniej (np. emisja po 1 zł) i znacznie więcej.
Obecna cena wydaje się niska, więc łatwo idzie upłynnianie akcji.
Po emisji, jadąc już na jednym wózku, będzie można liczyć na wzrost, ale będzie to wzrost od niższego poziomu. Emisja się powiedzie, obejmujący emisję zarobią tylko obecnie kupujący, jeśli zarobią, to będą ochłapy.
A mi się wydaje że rynek obawia się zaskarżenia ustawy jeśli przegłosują zakup hut od złomrexu. Wtedy trzy lata sądzenia i Cognor bez zajęcia bo wszystko sprzedał.
Skarżyć mogą w celu uchylenia uchwały tylko w przypadku wystąpienia dwóch przyczyn łącznie:
1. Sprzeczność uchwały ze statutem i działanie na szkodę spółki lub sprzeczność ze statutem i działanie na szkodę akcjonariusza.
2. Sprzeczność z dobrymi obyczajami i działanie na szkodę spółki lub sprzeczność z dobrymi obyczajami i działanie na szkodę akcjonariusza.
Nawet jeśli zaskarżą uchwałę nie wstrzymuje ona procedury rejestracji w sądzie.
Jeśli spółka po zakupie hut wykaże zyski, to skarżący straci powody zaskarżenia w sądzie i może go to drogo kosztować. Na wniosek spółki sąd może zasądzić kwotę 10-krotnie przekraczającą koszty procesu oraz koszty wynagrodzenia radcy prawnego.
Tak stanowią przepisy.
Z tego co Sztuka dzisiaj przedstawia o pełnym wykorzystaniu mocy produkcyjnych jest pewny zysków.
Ci co by ewentualnie zaskarżyli Uchwałę muszą sobie zdawać sprawę że idą na dno
razem z okrętem. Bardzo się dziwię temu inwestorowi który posiada 300.000 szt.Cog.,
był na ostatnim Walnym,głosował /przeciw/,wojuje ponoć od kilku lat,sam tracąc
dużo kasy i rujnując innych drobnych inwestorów /leszczy/.
Ja protestuję takim poczynaniom!.
Pamiętajcie "zgoda buduje,wojowanie rujnuje".
W tym miejscu apeluję również do Pana Sztuczkowskiego -niech Pan znajdzie rozsądny
kompromis i niech ten kurs znajdzie się na właściwym miejscu, a moim zdaniem
powinien on oscylować powyżej 15 zeta.A " chodził " po około 30 zeta w dobrych czasach,
marzy mi się aby tam kiedyś powrócił................
Można też myśleć, ze dlatego kurs nie rośnie, bo jakby urusł do powiedzmy 3,50 przed walnym to cwaniaki na 100 % wyszliby z części akcji kasując zyski i wtedy chcąc odkupić znowu taniej polecieliby do sadu aby wywołać panikę i odkupić. Dziś przy tym kursie przed walnym nie maja praktycznie żadnych zysków, mogą jedynie zagrać na krotko licząc ze uda sie taniej odkupić, ale tu juz nie ma takiej gwarancji i ryzyko większe, że ktoś sie zdenerwuje i nie pozwoli kursowi spaść
Zamiast płakać popatrzcie co dzieje się w branzy. Wszystkie spółki dą jak na drożdżach. U nas po walnym bedzie nto samo. Jak dla mnie 4-5, 5 zł to poziom jak najbardziej realny w tym roku przy poprawie struktury wyników finansowych.
Inwestorzy nie loubią niepewności. Sztuczkowski chciał wybadać atmosferę i dał drobnym okazję. Jednak od czasu walnego koniunktura na rynku stalowym co raz bardziej sie poprawia, z każdym kolejnym dniem.
Stąd mój wniosek, że i tu, na Cognorze zawitają wkrótce wzrosty. *odobna sytuacja była na KGHM, gdy chodził po 20 zł i wszyscy wiescili 10 zł a jak się skończyło każdy widzi.
Wiem, że częśc się oburzy w porównywaniu obydwo spółek ale... Obligów z Cognora można prxyrównac do związkowców z KGHM!!!