• CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: maciej_z_krakowa [77.254.200.*]
    zarobić parę PLN na tym walorze.
    Na wykresie tygodniowym mamy harami wzrostowe, a na dziennym:

1. uderzenie popytu z piątku skorygowane w rejon połowy świecy
    2. sygnał K dla trendu krótkiego wg stosowanej przeze mnie metody
    3. zdecydowany ruch oscylatorów ku górze.
    4. ruch ku górze średnich wolumenu z 10 i 15 sesji

Nie jest to idealna sytuacja techniczna, ale szansa na wzrost jest na tyle duża, ze można zaryzykować niewielką częścią kapitału.

• Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~gery [77.87.137.*]
    Macko a co myslisz globalnie ?/
    ile ta korekta moze trwać ???
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~Andy [85.89.175.*]
    Znowu kit ,ludzim wciskasz ,a fundamentalna , to nie laska sprawdzic , zanim sie nagania na badziew , ktory od 4kw.2009r. do nadal ,ma wieksze lub mniejsze straty na podstawowych parametrach z A.F. tj ;zysk operacyjny , zysk , brutto , zysk netto . Ilez to jeszcze frajerow bedzie kupowac dla '' kresek'' , moze jeszcze nie bankruta, ale spolke z powaznymi , od dluzszego czasu problemami finasowymi , aby wyjsc przynajmniej na zero ze swoim biznesem ??? Obstaw sobie lepej jutro np . jakies tam future , albo jeszcze lepiej zagraj na forexie , bo tam jeszcze lepszy lewar i pochwal sie , jaka tam technicznie na ''kreskach'' wyciagnales kase , bo tam , nie trzeba sie przejmowac , takimi duperelami , jak zysk , rentownosc , dochod rzeczywisty , !??? Tam wszystko jest wirtualne , umowne , wygrywa ten , kto lepszy na ''kreskach '' , tylko na koncu ten ostatni spozniony w percepcji , frajer dostanie wezwanie od swego maklera o pilne uzupelnienie ''depo'' na swoim rachunku !??? Wybacz , ale nie bede milosierny , laskawy , jesli powiem ,ze moze i to na ciebie trafic !!!
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~kwa [89.228.19.*]
    Ale po co tak motać i kręcić??
    Nie lepiej wprost powiedzieć to co miałeś na myśli: " Macieju my spekuła wszechmogąca kręcąca lody tu na cognorku nie życzymy sobie twojej obecności w leszczonoriacie tej spółki. Twoje oceny i analizy są nam szczególnie nie na rękę, przez ciebie i leszczy, którzy za tobą przybędą będziemy musieli jeszcze bardziej straszyć i poświecimy znacznie więcej papiera niż planowaliśmy na powstrzymanie odpału. My tu zbieramy akcię wiec ty wy...laj."

Co do analizy fundamentalnej to bredzisz bardziej niż ja powyżej. O jakiej spółce mówimy? Bo obecny cognor nie nadaje sie do takiej analizy, bo sie prawie sprzedał i 300 baniek w kasie nie idzie ni jak przeanalizować fundamentalnie.

No wlasnie dobrze powiedziales bredzisz , jako zywo . To ja sie pytam , co to za biznes wirtualny , bo rzeczywisty chyba nie ,ze jakis frajer nie wiem skad placi 300 baniek za interes przynoszacy nadal spore straty . Lekcje gieldowa z czytania raporcikow spolek gieldowych , ja dobrze przerobil . Zas kolega , jako zywo chcialby , przez swoja niewiedze , jako zywo zamacic mi glowie . Powiem krotko nie ze mna te numery Bruner !!!

Kolega jakis nie kumaty w czytaniu raporcikow kwartalnych . Podsumowujac , jak najbardziej mozna przeanalizowac spolke pod wzgledem A.F. A wynik jest niestety slabiutki !! Dlatego razem z Maciejem dla ''kresek'' , a ty dla jeszcze wiekszych frajerow gieldowych spekuli prosze brac od jutra calymi wagonami ten ''zlom ''?!!!
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~warszafka [95.49.69.*]
    Hmm mmożna by polemizować. Wynik jest kiepski, gdyż większośc firm z branży ma problemy z tzw. dystrybuucja. AM robi swoje. Stąd czas na zmiany. Kiedy kupowac z nadzieją na duzy zarobek jak nie w takim momencie. Technicznie zadziałało wsparcie na 2,4-2,5 zł. Oczywiście, gdyby Przemek był dobrym lub miał dobrych doradców to Cognor byłby w innym miejscu, ale cóż. Jak dla mnie obecnie szansa na tanie zakupy.

Nie zgodze się róniez z przedmówcami w zakresie wyceny szczegółnie stali jakościowej. Jest to goracy kąsek zarówno dla armii jak i innych specjalistycznych służb, zkładów. Niezły patent na skalę światową.

Pytanie jak rozegraja najbliższe walne. Jak dla mnie odreagowanie bez poprawy wyników może dojśc do 3,1-3,2. Wyzej Przemek musi pokazać pomysł, poprawe wyników finansowych.
    No wlasnie ty bardziej kumaty ,niz ci poprzedniki , wstrzymam sie tutaj bez epitetow o nich. Z toba mozna polemizowac. Tobie powiem tak nie tykaj tego ''zlomu'' jeszcze , bo nie dosc ,ze ich interes nie przynosi zyskow , to jest jeszcze mocno zadluzony . Raporcik za 3kw. 2010r. pokazuje , wyraznie ze po 3 kw. 2010r.ich zobowiazania calkowite to az 339,74 mln zl , a kapital wlasny tego ''zlomu'' to tylko 259, 8 mln zl . A ten Kwa cos tam pitolil ,ze znalazl sie frajer ,co zaplacil az 300 baniek za to ''zlomowisko''!???
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: benny_bannassi [195.225.68.*]
    Mam podobne zdanie że 3,00pln moze bardzo szybko pęknąć na Cognorku dlatego trzeba uważać zeby nie odjechał nam pociąg:)
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: warszafka [95.49.69.*]
    Andy nawet nie zamierzamz toba polemizować bo to co piszesz to prawda nie do podważenia. Polityka finansowa Stuczkowskiego to całkowita porazka. Jak mozna było zmarnowac takie spółki, taki potencjał i takie pieniądze. Ale skoro otacza się amatorami, którzy nigdy nie inwestowali własnych pieniędzy a to co im wychodzi to kupno świetnie skrojonego garnitury i dobranie koszuli z krawatem to ...

Ale kolejne fakty jak dla mnie przemawiają za odbiciem i ustabilizowaniem kursu na wyższym poziomie.

W branzy w końcu widac ozywienie. Świadcza o tym ostatnie syptomy w skupach. Redaktorzy przytoczyli tylko fakty.

Stąd moje przekonanie, że jest szansa na spore odbicie. 3-3,2 zł na początek. Kurs zatrzymał się na wsparciu z przełomu 2009/2010 r. w rejonie 2,32-2,4 zł.

Na MACD pojawił się sygnał kupna, równie stoch to potwierdza.
    No wlasnie ,czyli potwierdzasz,ze chcesz brac papier dla ''kresek'' . Ale czy '' kreski'' wyniosa spolke bez fundamentow az na 3,1 zl !?? Raczej nalezy watpic w to ?? Bierz pod uwage takze sytuacje calosciowa na GPW , gdzie ostatnie spadki dotykaja wiele duzych spolkach o ustabilizowanej ''fundamentalnej'', dostaja mocno po twarzy . Niestety , to jest poklosie zamieszania z emeryturami i OFE i bedzie mialo to ujemny wplym na klimat gieldowy , przynajmniej do kwietnia 2011r. , dopoki '' TUSKI'' ostatecznie nie powiedza ile im kasy zabieraja. Czy w takich okolocznosciach zaryzykowac tylko dla ''kresek''??? . Kto tylko dla ''kresek'' bedzie pchal do gory ten bardzo duzy i ciezki wagon z tak duza iloscia akcji na pokladzie Cognora. Gdyby , jeszcze w tych ciezkich czasach byl staly skup np. buy-back , to by byla jakas nadzieja ,ze znalazl sie wlasciwy opiekun , animator ,ktory odbierze spekuli nadmiar akcji podazowch do jednodniowego spekulowania , w czasie generalnej zwaly na GPW.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: maciej_z_krakowa [178.37.72.*]
    Andy jak teraz wyjaśnisz wzrosty?

"kreski" nie powodują wzrostów lub spadków. Ruchy cen powoduje podaż i popyt a "kreski" pomagają rozpoznać która ze stron uzyskuje przewagę.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: maciej_z_krakowa [77.255.97.*]
    Andy fundamentalisto - COG 4,24. Wysil się na mądry komentarz
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~kwa [89.228.19.*]
    Kolego Andy zanim zabierzesz się za analizę fundamentalną czegoś co już praktycznie nie istnieje należałoby prześledzić ostatnie wydarzenia w spółce prócz raportów okresowych następnie zabierać głos.
    Spółka cognor jako taka, która przedstawiała raporty okresowe od niedawna już nie istnieje...
    Przedostatnie walne podjęło uchwały pozwalające sprzedać 90% jej aktywów zagranicznych jaki i tych zlokalizowanych w Polsce. Nabywca polskich oddziałów jest
    Mittal , a zagranicznych austryjackie niznane nam fundusze.
    Cena netto (po odjęciu zobowiązań) za jaką zostają sprzedane te nieruchomości a także zapasy to ponad 300 mln zł. Więc na dzień dzisiejszy to 4,5 zł na akcję. Więc o jakiej analizie fundamentalnej ty piszesz zapytam jeszcze raz. ? Za tą kase mamy kupić omaiwane huty od Złomrexu zmieniamy profil działalności i tego bedzie dotyczyło najbliższe Walne.
    .
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: maciej_z_krakowa [80.120.66.*]
    andy wytłumacz teraz fundamentalnie dzisiejszy wzrost. Czekam
  • Andy [85.89.175.*], Autor: maciej_z_krakowa [80.120.66.*]
    dlaczego zamilkłeś? Masz jakies mądrości do przekazania?
  • no to mam pecha... opowiesci macieja zaleszczą ten papier Autor: ~flundra [87.99.63.*]
    już na maksa i przy byle jakim pierdnięciu na -3% będzie znowu sruuu.. my antykreskowi ale z mocnymi zwieraczami mówimy stanowczo nie maćkom i jego pupilkom!! ponadto bannasi przestań już pieprzyć trzy po trzy o pociągach bo każdy zna realia naszego PKP..
  • Re: no to mam pecha... opowiesci macieja zaleszczą ten papier Autor: warszafka [95.49.69.*]
    Słuchajcie jesli przebije wsparcie i ruszy w dół to kończymy ta przygode bez sentymentów. To jest giełda. Każdy z nas ma swój sposób na sukces i swoje narzędzia.

Ja patrzę bardziej krótkoterminowo w okresach spadkowych. Jednak dzisiejsza sesja w USA da przynajmniej chwilowe wytchnienie i pozwoli byczkom na odreagowanie.

Cognor będzie goracym papierem w najbliższych tygodniach ze względu na zbliżające się walne. Być moze ktoś będzie chciał mieć wiekszy wpływ na losy i bedzie akumulował walory. Ot taka myśl.
  • Re: no to mam pecha... opowiesci macieja zaleszczą ten papier Autor: benny_bannassi [195.225.68.*]
    Pewnie nie posiadasz nawet 1akcji a zabierasz głos......A od pkp z daleka bo Cię wywiozą na świńską trawke......hehe
    No wlasnie z A.T. wynika ,ze najwyzej spadnie na 2,32 zl . Moze i to potencjanie nie wielka strata , jakby ''co'' , wiec powodzenia , ja jednak nie zaryzykuje ,ale od dzis biore ten papier pod intensywny codzienny monitoring !!!
    Powodzenia ANDY. Warto patrzeć przez pryzmat giełd światowych a wielu o tym zapomina. Jednak według mnie COGNOR da zaroić w tym roku łącznie z kilkadziesiąt procent no chyba, że rynek ruszy na trwałe z tym zapotrzebowaniem na złom.
    Zaraz , zaraz ,piszesz , patrzec przez pryzmat gield swiatowych , a poki co to dzis prawie wszedzie na czerwona , a u Jankesow takze w wiekszosci na czerwono , jedynie Nasdaq niewielka zielen . A rynek gieldowy , jako caly to moze ruszyc raczej na dol niz do gory , w najblizszych tygodniach . Powtarzam , ostroznosc bardzo wskazana ?!!!
    Na wielu wątkach piszę, że zakładam RGR na WIGu20. Jednak jutrzejsza sesja da wytchnienie i zarobek tym co dzisiaj kupowali.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~adam uk [178.73.63.*]
    Dnia 2011-01-10 o godz. 20:22 maciej_z_krakowa napisał(a):
    > zarobić parę PLN na tym walorze.
    Na wykresie tygodniowym
    > mamy harami wzrostowe, a na dziennym:

1. uderzenie popytu
    > z piątku skorygowane w rejon połowy świecy
    2. sygnał K dla
    > trendu krótkiego wg stosowanej przeze mnie metody
    3.
    > zdecydowany ruch oscylatorów ku górze.
    4. ruch ku górze
    > średnich wolumenu z 10 i 15 sesji

Nie jest to idealna
    > sytuacja techniczna, ale szansa na wzrost jest na tyle
    > duża, ze można zaryzykować niewielką częścią kapitału.

Odnosze wrazenie ze jest Pan jednym z najbardziej sophisicated naganiaczy.Niby merytoryczne analizy techniczne, ale w gruncie rzeczy to naganianie na dziwne, na ogol czysto kontrolowane przez tzw. spekule spolki. Moglbym przytoczyc wiele, ale np. jedna z Pana ostatnich nagonek to ADVADIS kiedy byl po 0.27PLN, teraz jest po 0.24PLN.
    Nie neguje Pana ekspertyzy analizy technicznej, ale mysle ze Pan nalezy do tzw. spekuly.
    Zycze powodzenia w manipulowaniu naiwnych z tego Forum.
    Musze przyznac ze czasami sie zastanawialem czy nie posluchac Pana rady (zwlaszcza ze nie mieszkam w Polsce), ale po tym co sie stalo z wiekszoscia Pana rekomendacji szybko sie zorientowalem ze Pana rekomendacje to bad news. Sorry.
    Mysle ze nie bedzie Pan mial trudnosci z ksztaltowaniem trendow rouletkowych hazardzistow z tego Forum.
    Good luck in 2011.
    Adam z UK
    Panie Adamie każdy ma prawo do wyrazenia swojej opini. Ja jednak bym nie przeceniał "mocy" ego fum i poszczególnych forumowiczów.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~adam uk [178.73.63.*]
    Dnia 2011-01-10 o godz. 23:45 warszafka napisał(a):
    > Panie Adamie każdy ma prawo do wyrazenia swojej opini. Ja
    > jednak bym nie przeceniał "mocy" ego fum
    > i poszczególnych forumowiczów.

? ego fum? co to znaczy?
    Sorrki, pozjadałem litery. "tego forum"
    Dnia 2011-01-10 o godz. 23:19 ~adam uk napisał(a):
    Odnosze wrazenie ze jest Pan jednym z
    > najbardziej sophisicated naganiaczy.Niby merytoryczne
    > analizy techniczne, ale w gruncie rzeczy to naganianie na
    > dziwne, na ogol czysto kontrolowane przez tzw. spekule
    > spolki. Moglbym przytoczyc wiele, ale np. jedna z Pana
    > ostatnich nagonek to ADVADIS kiedy byl po 0.27PLN, teraz
    > jest po 0.24PLN.
    Nie neguje Pana ekspertyzy analizy
    > technicznej, ale mysle ze Pan nalezy do tzw. spekuly.
    > Zycze powodzenia w manipulowaniu naiwnych z tego Forum.
    > Musze przyznac ze czasami sie zastanawialem czy nie
    > posluchac Pana rady (zwlaszcza ze nie mieszkam w Polsce),
    > ale po tym co sie stalo z wiekszoscia Pana rekomendacji
    > szybko sie zorientowalem ze Pana rekomendacje to bad news.
    > Sorry.
    Mysle ze nie bedzie Pan mial trudnosci z
    > ksztaltowaniem trendow rouletkowych hazardzistow z tego
    > Forum.
    Good luck in 2011.
    Adam z UK

Dzisiaj COG kosztuje 3,30 (wzrost o około 50%) czy ma pan odwagę panie adam uk [178.73.63.*], odezwać się w sprawie mojego naganiania?
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~wicek [83.16.109.*]
    Co do " naganiania " to szacunek ma Pan wiedzę iczęsto Pana analizy są trafione , ale po co to odświeżanie wątków , śmieszne to i strasznie prymitywne
    Zresztą odświeża Pan oczywiście tylko te trafione żałosne to

• Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: cognor [91.150.221.*]
    I dobrze. Niech odświeża. Niech ludzie uczą się analiz.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~Artek tez Krakow [89.78.237.*]
    Jak sie pojawil Maciej to bedzie zwala.
    odpowiedzialnośc za swoje słowa.
    Andy któy nazywał mnie naganiaczem siedzi cicho, adam uk tez siedzi cicho. Pewnie piszą pod innymi nickami i nadal obrażają innych.
    Trzeba tepić chamskie zachowania i własnie to robię od czasu do czasu.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~Artek tez Krakow [89.78.237.*]
    Co Ci to da.Petrol tez mial byc hit a analizy to mozna sobie wsadzic.Wiesz gdzie..
    Analiza to nie wyrocznia, ale bez nich nie będziesz w stanie ocenić kiedy cię robią w bambuko.
    Dnia 2011-02-17 o godz. 10:40 ~Artek tez Krakow napisał(a):
    Co Ci to da.Petrol tez mial byc hit a analizy to mozna sobie wsadzic.Wiesz gdzie..

czy mi się wydaje panie Artek czy OIL zachowuje się bardzo ładnie i daje możliwości zarobku?
    Nadal Pan uważa, że analizy mozna sobie wsadzać?
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~architeq [194.146.217.*]
    maciej z krakowa mistrzem swiata. co myslisz o sytuacji ktora jest obecnie na petrolu? bede wdzieczny . robert z wrocławia:)
    Już tak sobie nie słódźcie. Teraz należy ocenić co tu się będzie działo w najbliższych kilku tygodniach. Ja obstawiam wzrosty do 14 marca (z dwoma korektami), ale oczywiście jest ogromne ryzyko, że przed 4,5zł dojdzie do masowej realizacji zysków i kurs zostanie skorygowany do 3,5.
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~architeq [194.146.217.*]
    obecnie jest kurs 4.85 . to chyba dobry znak jesli kurs portaktowal poziom 4,5 jako opor. warto teraz wejsc?
  • Re: CHYBA MOŻNA SPRÓBOWAĆ Autor: ~pewniak [83.6.22.*]
    warto wejść?
    tak samo pytali się jak miedź była po 5O PLN a gdzie jest teraz?
[x]
COGNOR -1,90% 5,17 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.