zarobić parę PLN na tym walorze.
Na wykresie tygodniowym mamy harami wzrostowe, a na dziennym:
1. uderzenie popytu z piątku skorygowane w rejon połowy świecy
2. sygnał K dla trendu krótkiego wg stosowanej przeze mnie metody
3. zdecydowany ruch oscylatorów ku górze.
4. ruch ku górze średnich wolumenu z 10 i 15 sesji
Nie jest to idealna sytuacja techniczna, ale szansa na wzrost jest na tyle duża, ze można zaryzykować niewielką częścią kapitału.
Znowu kit ,ludzim wciskasz ,a fundamentalna , to nie laska sprawdzic , zanim sie nagania na badziew , ktory od 4kw.2009r. do nadal ,ma wieksze lub mniejsze straty na podstawowych parametrach z A.F. tj ;zysk operacyjny , zysk , brutto , zysk netto . Ilez to jeszcze frajerow bedzie kupowac dla '' kresek'' , moze jeszcze nie bankruta, ale spolke z powaznymi , od dluzszego czasu problemami finasowymi , aby wyjsc przynajmniej na zero ze swoim biznesem ??? Obstaw sobie lepej jutro np . jakies tam future , albo jeszcze lepiej zagraj na forexie , bo tam jeszcze lepszy lewar i pochwal sie , jaka tam technicznie na ''kreskach'' wyciagnales kase , bo tam , nie trzeba sie przejmowac , takimi duperelami , jak zysk , rentownosc , dochod rzeczywisty , !??? Tam wszystko jest wirtualne , umowne , wygrywa ten , kto lepszy na ''kreskach '' , tylko na koncu ten ostatni spozniony w percepcji , frajer dostanie wezwanie od swego maklera o pilne uzupelnienie ''depo'' na swoim rachunku !??? Wybacz , ale nie bede milosierny , laskawy , jesli powiem ,ze moze i to na ciebie trafic !!!
Ale po co tak motać i kręcić??
Nie lepiej wprost powiedzieć to co miałeś na myśli: " Macieju my spekuła wszechmogąca kręcąca lody tu na cognorku nie życzymy sobie twojej obecności w leszczonoriacie tej spółki. Twoje oceny i analizy są nam szczególnie nie na rękę, przez ciebie i leszczy, którzy za tobą przybędą będziemy musieli jeszcze bardziej straszyć i poświecimy znacznie więcej papiera niż planowaliśmy na powstrzymanie odpału. My tu zbieramy akcię wiec ty wy...laj."
Co do analizy fundamentalnej to bredzisz bardziej niż ja powyżej. O jakiej spółce mówimy? Bo obecny cognor nie nadaje sie do takiej analizy, bo sie prawie sprzedał i 300 baniek w kasie nie idzie ni jak przeanalizować fundamentalnie.
No wlasnie dobrze powiedziales bredzisz , jako zywo . To ja sie pytam , co to za biznes wirtualny , bo rzeczywisty chyba nie ,ze jakis frajer nie wiem skad placi 300 baniek za interes przynoszacy nadal spore straty . Lekcje gieldowa z czytania raporcikow spolek gieldowych , ja dobrze przerobil . Zas kolega , jako zywo chcialby , przez swoja niewiedze , jako zywo zamacic mi glowie . Powiem krotko nie ze mna te numery Bruner !!!
Kolega jakis nie kumaty w czytaniu raporcikow kwartalnych . Podsumowujac , jak najbardziej mozna przeanalizowac spolke pod wzgledem A.F. A wynik jest niestety slabiutki !! Dlatego razem z Maciejem dla ''kresek'' , a ty dla jeszcze wiekszych frajerow gieldowych spekuli prosze brac od jutra calymi wagonami ten ''zlom ''?!!!
Hmm mmożna by polemizować. Wynik jest kiepski, gdyż większośc firm z branży ma problemy z tzw. dystrybuucja. AM robi swoje. Stąd czas na zmiany. Kiedy kupowac z nadzieją na duzy zarobek jak nie w takim momencie. Technicznie zadziałało wsparcie na 2,4-2,5 zł. Oczywiście, gdyby Przemek był dobrym lub miał dobrych doradców to Cognor byłby w innym miejscu, ale cóż. Jak dla mnie obecnie szansa na tanie zakupy.
Nie zgodze się róniez z przedmówcami w zakresie wyceny szczegółnie stali jakościowej. Jest to goracy kąsek zarówno dla armii jak i innych specjalistycznych służb, zkładów. Niezły patent na skalę światową.
Pytanie jak rozegraja najbliższe walne. Jak dla mnie odreagowanie bez poprawy wyników może dojśc do 3,1-3,2. Wyzej Przemek musi pokazać pomysł, poprawe wyników finansowych.
No wlasnie ty bardziej kumaty ,niz ci poprzedniki , wstrzymam sie tutaj bez epitetow o nich. Z toba mozna polemizowac. Tobie powiem tak nie tykaj tego ''zlomu'' jeszcze , bo nie dosc ,ze ich interes nie przynosi zyskow , to jest jeszcze mocno zadluzony . Raporcik za 3kw. 2010r. pokazuje , wyraznie ze po 3 kw. 2010r.ich zobowiazania calkowite to az 339,74 mln zl , a kapital wlasny tego ''zlomu'' to tylko 259, 8 mln zl . A ten Kwa cos tam pitolil ,ze znalazl sie frajer ,co zaplacil az 300 baniek za to ''zlomowisko''!???
Andy nawet nie zamierzamz toba polemizować bo to co piszesz to prawda nie do podważenia. Polityka finansowa Stuczkowskiego to całkowita porazka. Jak mozna było zmarnowac takie spółki, taki potencjał i takie pieniądze. Ale skoro otacza się amatorami, którzy nigdy nie inwestowali własnych pieniędzy a to co im wychodzi to kupno świetnie skrojonego garnitury i dobranie koszuli z krawatem to ...
Ale kolejne fakty jak dla mnie przemawiają za odbiciem i ustabilizowaniem kursu na wyższym poziomie.
W branzy w końcu widac ozywienie. Świadcza o tym ostatnie syptomy w skupach. Redaktorzy przytoczyli tylko fakty.
Stąd moje przekonanie, że jest szansa na spore odbicie. 3-3,2 zł na początek. Kurs zatrzymał się na wsparciu z przełomu 2009/2010 r. w rejonie 2,32-2,4 zł.
Na MACD pojawił się sygnał kupna, równie stoch to potwierdza.
No wlasnie ,czyli potwierdzasz,ze chcesz brac papier dla ''kresek'' . Ale czy '' kreski'' wyniosa spolke bez fundamentow az na 3,1 zl !?? Raczej nalezy watpic w to ?? Bierz pod uwage takze sytuacje calosciowa na GPW , gdzie ostatnie spadki dotykaja wiele duzych spolkach o ustabilizowanej ''fundamentalnej'', dostaja mocno po twarzy . Niestety , to jest poklosie zamieszania z emeryturami i OFE i bedzie mialo to ujemny wplym na klimat gieldowy , przynajmniej do kwietnia 2011r. , dopoki '' TUSKI'' ostatecznie nie powiedza ile im kasy zabieraja. Czy w takich okolocznosciach zaryzykowac tylko dla ''kresek''??? . Kto tylko dla ''kresek'' bedzie pchal do gory ten bardzo duzy i ciezki wagon z tak duza iloscia akcji na pokladzie Cognora. Gdyby , jeszcze w tych ciezkich czasach byl staly skup np. buy-back , to by byla jakas nadzieja ,ze znalazl sie wlasciwy opiekun , animator ,ktory odbierze spekuli nadmiar akcji podazowch do jednodniowego spekulowania , w czasie generalnej zwaly na GPW.
Kolego Andy zanim zabierzesz się za analizę fundamentalną czegoś co już praktycznie nie istnieje należałoby prześledzić ostatnie wydarzenia w spółce prócz raportów okresowych następnie zabierać głos.
Spółka cognor jako taka, która przedstawiała raporty okresowe od niedawna już nie istnieje...
Przedostatnie walne podjęło uchwały pozwalające sprzedać 90% jej aktywów zagranicznych jaki i tych zlokalizowanych w Polsce. Nabywca polskich oddziałów jest
Mittal , a zagranicznych austryjackie niznane nam fundusze.
Cena netto (po odjęciu zobowiązań) za jaką zostają sprzedane te nieruchomości a także zapasy to ponad 300 mln zł. Więc na dzień dzisiejszy to 4,5 zł na akcję. Więc o jakiej analizie fundamentalnej ty piszesz zapytam jeszcze raz. ? Za tą kase mamy kupić omaiwane huty od Złomrexu zmieniamy profil działalności i tego bedzie dotyczyło najbliższe Walne.
.
już na maksa i przy byle jakim pierdnięciu na -3% będzie znowu sruuu.. my antykreskowi ale z mocnymi zwieraczami mówimy stanowczo nie maćkom i jego pupilkom!! ponadto bannasi przestań już pieprzyć trzy po trzy o pociągach bo każdy zna realia naszego PKP..
Słuchajcie jesli przebije wsparcie i ruszy w dół to kończymy ta przygode bez sentymentów. To jest giełda. Każdy z nas ma swój sposób na sukces i swoje narzędzia.
Ja patrzę bardziej krótkoterminowo w okresach spadkowych. Jednak dzisiejsza sesja w USA da przynajmniej chwilowe wytchnienie i pozwoli byczkom na odreagowanie.
Cognor będzie goracym papierem w najbliższych tygodniach ze względu na zbliżające się walne. Być moze ktoś będzie chciał mieć wiekszy wpływ na losy i bedzie akumulował walory. Ot taka myśl.
No wlasnie z A.T. wynika ,ze najwyzej spadnie na 2,32 zl . Moze i to potencjanie nie wielka strata , jakby ''co'' , wiec powodzenia , ja jednak nie zaryzykuje ,ale od dzis biore ten papier pod intensywny codzienny monitoring !!!
Powodzenia ANDY. Warto patrzeć przez pryzmat giełd światowych a wielu o tym zapomina. Jednak według mnie COGNOR da zaroić w tym roku łącznie z kilkadziesiąt procent no chyba, że rynek ruszy na trwałe z tym zapotrzebowaniem na złom.
Zaraz , zaraz ,piszesz , patrzec przez pryzmat gield swiatowych , a poki co to dzis prawie wszedzie na czerwona , a u Jankesow takze w wiekszosci na czerwono , jedynie Nasdaq niewielka zielen . A rynek gieldowy , jako caly to moze ruszyc raczej na dol niz do gory , w najblizszych tygodniach . Powtarzam , ostroznosc bardzo wskazana ?!!!
Dnia 2011-01-10 o godz. 20:22 maciej_z_krakowa napisał(a):
> zarobić parę PLN na tym walorze.
Na wykresie tygodniowym
> mamy harami wzrostowe, a na dziennym:
1. uderzenie popytu
> z piątku skorygowane w rejon połowy świecy
2. sygnał K dla
> trendu krótkiego wg stosowanej przeze mnie metody
3.
> zdecydowany ruch oscylatorów ku górze.
4. ruch ku górze
> średnich wolumenu z 10 i 15 sesji
Nie jest to idealna
> sytuacja techniczna, ale szansa na wzrost jest na tyle
> duża, ze można zaryzykować niewielką częścią kapitału.
Odnosze wrazenie ze jest Pan jednym z najbardziej sophisicated naganiaczy.Niby merytoryczne analizy techniczne, ale w gruncie rzeczy to naganianie na dziwne, na ogol czysto kontrolowane przez tzw. spekule spolki. Moglbym przytoczyc wiele, ale np. jedna z Pana ostatnich nagonek to ADVADIS kiedy byl po 0.27PLN, teraz jest po 0.24PLN.
Nie neguje Pana ekspertyzy analizy technicznej, ale mysle ze Pan nalezy do tzw. spekuly.
Zycze powodzenia w manipulowaniu naiwnych z tego Forum.
Musze przyznac ze czasami sie zastanawialem czy nie posluchac Pana rady (zwlaszcza ze nie mieszkam w Polsce), ale po tym co sie stalo z wiekszoscia Pana rekomendacji szybko sie zorientowalem ze Pana rekomendacje to bad news. Sorry.
Mysle ze nie bedzie Pan mial trudnosci z ksztaltowaniem trendow rouletkowych hazardzistow z tego Forum.
Good luck in 2011.
Adam z UK
Dnia 2011-01-10 o godz. 23:45 warszafka napisał(a):
> Panie Adamie każdy ma prawo do wyrazenia swojej opini. Ja
> jednak bym nie przeceniał "mocy" ego fum
> i poszczególnych forumowiczów.
Dnia 2011-01-10 o godz. 23:19 ~adam uk napisał(a):
Odnosze wrazenie ze jest Pan jednym z
> najbardziej sophisicated naganiaczy.Niby merytoryczne
> analizy techniczne, ale w gruncie rzeczy to naganianie na
> dziwne, na ogol czysto kontrolowane przez tzw. spekule
> spolki. Moglbym przytoczyc wiele, ale np. jedna z Pana
> ostatnich nagonek to ADVADIS kiedy byl po 0.27PLN, teraz
> jest po 0.24PLN.
Nie neguje Pana ekspertyzy analizy
> technicznej, ale mysle ze Pan nalezy do tzw. spekuly.
> Zycze powodzenia w manipulowaniu naiwnych z tego Forum.
> Musze przyznac ze czasami sie zastanawialem czy nie
> posluchac Pana rady (zwlaszcza ze nie mieszkam w Polsce),
> ale po tym co sie stalo z wiekszoscia Pana rekomendacji
> szybko sie zorientowalem ze Pana rekomendacje to bad news.
> Sorry.
Mysle ze nie bedzie Pan mial trudnosci z
> ksztaltowaniem trendow rouletkowych hazardzistow z tego
> Forum.
Good luck in 2011.
Adam z UK
Dzisiaj COG kosztuje 3,30 (wzrost o około 50%) czy ma pan odwagę panie adam uk [178.73.63.*], odezwać się w sprawie mojego naganiania?
Co do " naganiania " to szacunek ma Pan wiedzę iczęsto Pana analizy są trafione , ale po co to odświeżanie wątków , śmieszne to i strasznie prymitywne
Zresztą odświeża Pan oczywiście tylko te trafione żałosne to
odpowiedzialnośc za swoje słowa.
Andy któy nazywał mnie naganiaczem siedzi cicho, adam uk tez siedzi cicho. Pewnie piszą pod innymi nickami i nadal obrażają innych.
Trzeba tepić chamskie zachowania i własnie to robię od czasu do czasu.
Już tak sobie nie słódźcie. Teraz należy ocenić co tu się będzie działo w najbliższych kilku tygodniach. Ja obstawiam wzrosty do 14 marca (z dwoma korektami), ale oczywiście jest ogromne ryzyko, że przed 4,5zł dojdzie do masowej realizacji zysków i kurs zostanie skorygowany do 3,5.