• cisza przed burzą.... Autor: ~teem [77.113.89.*]
    nikogo od miesiąca na forum ,może to sygnał do wybicia, trochę się już kisimy na tych poziomach ,a niżej nie chce spadać ,więc w górę serca...
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Wyniki PEPEES za IV kwartał 2010 i w I półroczu 2011 będa rewelacyjne. Dlaczego ? Bo ceny skrobi ziemniaczanej i innych produktów sš w ostatnich miesišcahc bardzo wysokie i dalej rosnš. W 2009 r. przychody ze sprzedaży produktów ziemnaiczanych stamnowiły 90% przychodów ogółem (dane z Raportu za 2010 r.) Prodkucja skrobi w bieżšcej kampanii to okres wrzesień-grudzień, a włsciwie paŸdziernik-grudzień z powodu opóŸnionych o kilka tygodni zbiorów ziemniaków. A więc sprzedaz skrobi ziemniaczanej przez PEPEES (ponad 30% krajowej produkcji) miała miejsce w ostatnich miesišcach 2010 i będzie miec miejsce w I półroczu 2011.
    Poniżej podaję ceny zbytu skrobi ziemniaczanej w ostatnich kilku sezonach i w ukladzie miesięcznym za ostatnie 12 miesięcy. W następnych miesišcach powinien być jeszcze dalszy, ale już nie tak znaczacy wzrost tych cen, anastępnie stabilizacja na poziomie 2,8-3,0 zł/kg. Odnieœcie to do œrednich cen z poprzednich seznów (lat). Podaję ceny dla sezonów, bo produkcja skrobi ma charakter sezonowy. Infromacje podane sš prawdzwie i zamieszczane w różnych publikacjach branżowych mojego autorstwa.

Œrednie ceny zbytu skrobi ziemniaczanej w zł/kg
    œr 03/04 1,68
    œr 04/05 1,75
    œr 05/06 1,50
    œr 06/07 2,33
    œr 07/08 2,36
    œr 08/09 1,74
    œr 09/10 1,52
    XI 1,36
    XII 2009 1,40
    I 1,37
    II 1,47
    III 1,45
    IV 1,51
    V 1,60
    VI 1,74
    VII 2010 1,91
    VIII 1,89
    IX 2,06
    X 2,40
    XI 2,71

ródło: GUS

• Re: cisza przed burzš.... Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    W 2009 r. przychody ze sprzedaży produktów ziemnaiczanych stamnowiły 90% przychodów ogółem (dane z Raportu za 2010 r.)

Pomyłka - dotyczy Raportu za 2009 r.
  • Re: cisza przed burzš.... Autor: ~teem [77.112.52.*]
    i tak trzymać,będzie wreszcie duży zysk
  • Re: cisza przed burzš.... Autor: ~adelajda [83.9.248.*]
    a kto jeszcze ma to scierwo????? chyba tu juz nikogo nie ma
  • Re: cisza przed burzš.... Autor: ~teem [77.114.70.*]
    ja mam ,i zarobię tutaj troszeczkę już za niedługo
  • Re: cisza przed burzš.... Autor: ~Wiesiek PLN [80.72.40.*]
    Obecna koniunktura na rynku skrobi ziemniazcanej jest porownywalna z ta z drugiej połwoy 2006 i z 2007 r. W 2007 r. wskaźnik rentowności netto dla całej branzy skrobiowej (30% krajowej produkcji to PEPEES) wyniósł +30%. Natomaist w 2009 r. w całym sketorze bardzo źle się działo, a rentownosć wyniosła -30%. Właściwie wszystkie firmy genrowały duże straty. Bardzo niska produkcja skrobi w zachodniej EUROPie (m.in. w Niemczech spadek przynajmniej o 100 tys. ton), duży spadek produkcji w Azji - wysokie ceny zbóz i produktów skrobiwoych zbożowych, to wszystko pwooduje, że ceny są wysokie - dużo wyższe niż oczekiwania ekspertów. W 2007 r. cena akcji PEPEES przekraczała 2 zł, w 2011 r. 1 zł jest wielce prawdopodobny....
    Życzę sobie i innych dużych zysków na tej spólce :)
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~Zorientowany [87.205.197.*]
    W pełni się z przedmówcą zgadzam - po okresie dwóch trudnych lat dla firmy i kiszenia cen akcji 2011 będzie rokiem PEPEES-u. Zerowa podaz poniżej 0,48. Po wynikach nie nie uświadczycie podaży ponizej 1 zeta. Sólka zniechęciła akcjonariuszy, posiadzaczy akcji i potencjalncyh nabywców. Ja mam spory pakiet i staram sie dobierac jak po taniości oddają :) A zyski (może nawet 100%) szybcjiej będą niż się to większości nmoże wydawać. Także trzymam i jak się daje, dobieram.
    Pozdrawiam "kartoflarzy"
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~AAA [79.190.3.*]
    COS SIE CHYBA ZACZYNA DZIAC
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~Wiesiek_PLN [80.72.40.*]
    Do raportu rocznego jeszcze poanad 2 miesiące. Wzrosty na dobre zaczną sie w na początku marca. Jeśli będzie dalej korekta na szeroki, tu sie będzie kisić na poziomie ok. 0,50 za akcje. Ale w dłuższej perspektywie to naprawde dobra inwestycja.
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~MLODY79 [86.160.70.*]
    NA POCZATKU CHCIAŁEM PODZIEKOWAC WIESKOWI_PLN ZA KAWAL DOBREJ ROBOTY OD STRONY FUNDAMENTALNEJ.NAPRAWDE SWIETNIE SIE CZYTA KOGOS KTO "CZUJE" BRANŻE . TROCHE MNIE NAGONIL ALE NAJPIER ZAINTERESOWALEM SIE PAPIEREM CZYSTO TECHNICZNIE.
    MAMY PONAD DWULETNIA KONSOLIDACJE I SMIEM TWIERDZIC ZE W W NAJBLIZSZYCH 3-5 MIESIECY SPOKOJNIE ZOBACZYMY 80 GROSZY .KTOS KONSEKWETNIE ZBIERA PAPIER .OD STRONY AT UWAZAM ZE MALINA.
    OD STRONY FUNDAMENTALNEJ JUZ TAK NIE SLEDZE ALE DODAM ZE 83 MLN AKCJI TO TERAZ KAPITALIZACJA OK 50 ML CO UWAZAM ZA SMIECH NA SALI W SYTUACJI W JAKIEJ JEST TERAZ BRANŻA!!!. ZYSK W 2011 POWINIEN BYC PODOBNY LUB LEPSZY NIZ ZA CZASOW PROSPERITY PEPEESU (LATA 2005-2007 ) MYSLE ZE >7 MLN ROCZNIE.
    REASUMUJAC KTO TRZYMA I NIE MA PARCIA NA GOTÓWKE LUB PRZESIADKE DORADZAM TRZYMAC ALE MYSLE ZE DO RAPORTU ROCZNEGO BEDZIEMY WYZEJ .
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~kto sie interesuje.. [79.185.142.*]
    kasztanie w marcu to bedzie po wszystkim

ps ten wie.....
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~teem [77.112.38.*]
    mówiłem, że tu troszke zarobię,ale to jeszcze nie wszystko,jeszcze sobie tutaj jakiś czasik posiedzę i znowu troszke zarobię,a kiedy sobie juz zarobię, to póżniej sobie stąd zarobiony pójdę.
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~asia [78.154.84.*]
    zamelduj o tym koniowi
  • Re: cisza przed burzą.... Autor: ~teem [77.112.38.*]
    takiemu jak ty (szkapo)
[x]
PEPEES 0,00% 0,86 2026-04-29 13:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.