ARX Equity Partners dołączył do Benson Oak Capital jako inwestor w Bochemie
www.arxequity.com, 2010-11-02
ARX Equity Partners dołączył do Benson Oak Capital jako inwestor w Grupie Bochemie, jednego z wiodących producentów domowych środków czystości w Europie Środkowo-Wschodniej oraz producenta specjalistycznych środków chemicznych. ARX obejmie mniejszościowy udział w Grupie.
ARX będzie wspierał kapitałowo strategię Grupy Bochemie polegającą na rozszerzeniu działalności poprzez przejęcia konkurentów, w szczególności w branży domowych środków czystości w Europie Centralnej i Południowo-Wschodniej.
„Z przyjemnością witamy jako inwestora firmę z historią udanych transakcji i znajomością regionu, w którym chcemy się rozwijać” – powiedział Ladislav Kraus, prezes Grupy Bochemie.
Brian Wardrop, partner współzarządzający ARX powiedział „Bohemie ma ogromne możliwości rozwoju, zarówno organicznego, jak i poprzez przejęcia w Europie Środkowo-Wschodniej. Będziemy wspierać Benson Oak Capital i zarząd Grupy w realizacji tego celu”.
Gabriel Eichler, założyciel Benson Oak Capital, jest zadowolony, że ARX, podobnie jak Benson Oak Capital, wierzy w przyszłość Grupy: „Zaangażowaliśmy znaczne siły i zasoby kapitałowe w Grupę Bochemie i cieszymy się, że ARX podziela naszą wiarę w rozwój działalności Grupy” - skomentował.
W procesie transakcyjnym stronom doradzali Baker & McKenzie oraz White & Case. Szczegóły transakcji nie zostały podane.
Grupa Bochemie jest jednym z liderów w produkcji domowych środków czystości w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej jej znanymi markami są SAVO, znane głównie w Czechach i na Słowacji oraz Ultra, popularna na Węgrzech. Grupa jest również światowym dostawcą wysokoprzetworzonych specjalistycznych chemikaliów, do których należą m.in. środki dezynfekujące, środki grzybobójcze, środki trawiące powierzchnie metalowe oraz masy akumulatorowe. Wartość przychodów Grupy w 2010 roku wyniesie około 70 milionów euro.
Grupa Bochemie oraz Bochemie, spółka matka, posiadają siedzibę w Boguminie, w Czechach. Do Grupy należą również: EVM, węgierski producent domowych środków czystości, czeska spółka inżynieryjna Ekomor, polski producent pigmentów Permedia oraz spółki handlowe działające na Słowacji, w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii, w Rumunii i w Rosji.
Dodatkowe informacje znajdują się na www.bochemie.cz oraz www.savo.eu.
Arx Equity Partners jest wiodącym funduszem typu private equity w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. ARX posiada biura w Warszawie, Budapeszcie, Bukareszcie i Pradze. Udziałowcami funduszu są renomowane instytucje finansowe. ARX może inwestować w spółki działające w różnych branżach. Na ogół preferuje inwestycje w branże o ugruntowanej pozycji rynkowej. Fundusz jest również zainteresowany sektorami o dużym potencjale wzrostu, a także branżami, które mogłyby podlegać konsolidacji poprzez przejęcia.
Benson Oak Capital jest funduszem typu private equity koncentrującym się na wykupach spółek zlokalizowanych w Czechach i na Słowacji, które charakteryzują się wysokim potencjałem krajowego i międzynarodowego wzrostu.
Ponad dwudziestoletnia działalność Benson Oak Capital w Czechach i na Słowacji dowiodła skuteczności w tworzeniu wartości dla akcjonariuszy. Fundusz zainwestował w Bohemie we wrześniu 2007 roku. W portfelu Benson Oak Capital znajdują się również AVG Technologies i ETA.
W SPRAWIE SZCZEGÓŁÓW, PROSIMY O KONTAKT
ARX Equity Partners
Jacek Korpała
+48228509960
korpala@arxequity.com
Grupa jest również światowym dostawcą wysoko przetworzonych specjalistycznych chemikaliów, [...] oraz masy akumulatorowe.
A masy akumulatorowe to związki niklu co oznacza że Grupa Bochemie nie przestała ich produkować tylko przeniosła produkcję z Permedii do innej spółki zależnej. Permedia została wydymana i dlatego jej obroty tak drastycznie spadły w ostatnich dwóch latach.
Może ten Ekomor przejął tą działalność a może kto inny, tym się nie chwalą.
To chyba bardziej negatywne niz pozytywne info.:( tutaj chyba za wiele nadzieji nie pozostaje patrzac na inne spółki chem. aż żal...przesiadł bym sie na pociąg CIECH który własnie ruszył spółka znacznie zdrowsza moze na kasie nie spi ale to nie jest najwazniejsze tam jest szansa na 35-40 w krótkim okresie czasu....ach gdybym nie miał tak duzej straty na tym smrodziePMD...
Elou Świeżak :)
Trochę bałbym się już Ciecha teraz, co prawda po tym poście odkupiłem jeszcze ale dziś wywaliłem znowu na wszelki wypadek, zobaczymy jak długa ta korekta będzie...
Syntek nowe szczyty,Ciech-dobija do 30,00zł,..Police -do 9,00..PMD podbije ale nowe minima,..wyrzuciłbym rozkładajacego sie trupa w ciemno ale troche wyzej....CIECH jak sie rozpedzi to do 40stki doleci,..POLICE tez maja jeszcze sporo potencjału nie mówiac juz o molochu Syntku gdzie 4 z przodu pojawi sie wczesniej lub pózniej...no cóż wszyscy załadowani w smiecia w okolicach 20,00 juz raczej nie zarobimy pozostaje tylko miec nadzieje zeby wyskoczyc przy kolejnej podbitce z jak najmniejsza strata...tu szansa na wzrosty jest juz minimalna..Zarzad niech jeszcze rozkradnie nadwyzke kapitału z kasy(jak juz tego nie robią) i na trupie juz nawet resztki miesa nie pozostaną..niech tylko nikt nie pisze ze nie mozliwe.. w Polse??:)
nowy inwestor private equity to nowa kasa, a z nowej kasy może być przejęcie, dzisiaj wychodziłoby po jakies 15 zeta (średnia za pól roku), private equity nie lubi giełdy :(
Przestancie pisac pierdoly i napedzac spirale strachu:)
to jest zdrowa spolka i zaczyna coraz wiecej zarabiac.a to ze jest nowy inwestor w Bochemie to moze byc impuls dla zarzadu zeby zaczeli bardziej sie starac i podnosic wyniki,
ja jestem optymista,bedzie dobrze.
Nie o to przeciez chodzi zeby ktos kogos straszył,. kazdy ma swój rozum...przeciez to widac jak niemalze wszystkie spółki z sektora chem. od Azotów po Syntka odpaliły w góre...podniesc jedank trupa jest raczej niemozliwe,,o tym ze sprawa raczej przesadzona bo zaczyna smierdziec, skoro niby pozytywne info. nie przynosi zadnej reakcji na kurs to chyba wiadomo co trzeba zrobic:(...pozostaje sie pogodzic ze strata i uciekac przy troche lepszej okazji... ja nabyłem smiecia po taniosci ze srednia ok.20,00 :(..pzdr
na to że będzie dobrze w spółce, to każdy liczy, inaczej by tu nas nie było, chciałem tylko powiedzieć ze private equity wchodzi w to co zaczyna rosnąć i od razu zabiera papier z giełdy. Tak było na HTL Strefie: ledwo co wszedłem w papier już było wezwanie od private equity no i trzeba było wyjść. Jestem trochę do przodu, ale chciałbym zeby papier jeszcze urósł zanim wysiądę
Do konca nie rozumiem ,czyli co ten private miałby takie prawo zabrac papier z giełdy po takiej cenie jakiej by mu odpowiadało np.15,00???odp. jak mozesz ,..dzieki
private equity to są zamkniete fundusze inwestycyjne, tzn ktoś zakłąda fundusz ale nie dla wszystkich tylko dla grubych ryb z naprawdę dużą kasą (np setki tys PLN ).
No i taki fund private equity poszukuje gdzie by tą kasę ulokować. Czasami zainwestują w coś do restrukturyzacji, ale z reguły biorą to co się dobrze zapowiada a nie zdążyło jeszcze urosnąć, bo grube ryby nie lubia jak ktoś ryzykuje ich kasę. Jak ogłosili wezwanie na HTL Strefe to po średniej z 6 miesiecy, bo takie jest minimum według prawa, no i papier zniknal z rynku zanim mozna bylo zarobic
jeżeli ktoś ma powyżej 90% akcji to może zrobić przymusowy wykup po średniej z ostatniego pół roku i wtedy po prostu akcje znikną ci z konta po 15 zeta.
Ale póki co Czesi maja 66% i musieliby dać taką cene zeby dobic do 90 %.
Mysle ze po 15,5 nikt im by nie sprzedał, to musiałoby być chyba dużo więcej, nie wiem ile.
na drugi raz kupuj kiedy na dole zrobi się spodek, to sprawdzona metoda zawsze działa