• Fasing i Moj idą na calość Autor: ~benek [188.47.192.*]
    OMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 1 / 2011
    Data sporządzenia: 2011-01-03
    Skrócona nazwa emitenta
    FASING
    Temat
    Ustanowienie zastawu na aktywach o znacznej wartości.
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
    Zarząd Fabryk Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING SA informuje, iż w dniu dzisiejszym Spółka otrzymała z Sądu Rejonowego Katowice–Wschód w Katowicach Wydział IX Gospodarczy–Rejestru Zastawów, Postanowienie o dokonanym wpisie w dniu 22.12.2010r. do Rejestru Zastawów zastawu na 4.293.475 szt. akcjach imiennych niezdematerializowanych spółki MOJ S.A. stanowiących własność spółki FASING S.A. Wartość nominalna każdej akcji wynosi 1,00 zł. Ustanowiony zastaw na akcjach imiennych stanowi zabezpieczenie na rzecz Banku DnB NORD Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie tytułem zabezpieczenia udzielonego przez ten Bank Spółce kredytów w łącznej w kwocie 6.100,0 tys. zł. Wartość ewidencyjna aktywów w księgach rachunkowych Spółki na których ustanowiono zastaw na dzień 30.09.2010r. wynosi 4.293.475 tys. zł. O udzielonym kredycie informowaliśmy raportem bieżącym nr 47/2010 dnia 10.11.2010r.; oraz raportami bieżącymi nr 49/2010 dnia 24.11.2010r., nr 50/2010 z dnia 25.11.2010r.

Za kryterium uznania za aktywa o znacznej wartości przyjęto wartość 10% kapitału własnego Emitenta, który na dzień 30.09.2010r. wynosił 54.841,5 tys. zł.
    Pomiędzy Bankiem a Emitentem nie ma powiązań formalnych
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~ziele [79.185.143.*]
    Fasing wziął kredyt pod zastaw akcji, to może się nimi teraz posługiwać…?
    czy jak by teraz zwołać NWZA to czy Fasing mógł by się tam pojawić skoro wszystkie akcje są pod zastaw kredytu…?
    Wie ktoś jak to jest?
    Bo jak coś to zbieramy ludziska 10% akcji i zwołujemy NZWA i przegłosowujemy co chcemy,

Niech wypłacą dywidendę np. 3zł na akcje bo mają tyle gotówki
    Odwołamy zarząd, przebranżowimy spółkę i tp.
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~ziele [79.185.143.*]
    Jak by można wyrwać MOJ ze szponów FASINGa to wtedy by spółeczka odżyła,
    A tak FASING nie pozwoli się rozwijać, co bardziej intratne interesy sam przeprowadza a MÓJ-owi tylko ochłapy rzuca. I traktuje MOJa jak pożyczania pieniędzy.

Wyzwolić MÓJ-a, bagnet na broń.
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~kk [79.185.168.*]
    Jeżeli bank przyjął akcje jako zabezpieczenie kredytu, to one mają swoją wartość !!! Mozna smiało bez ryzyka kupować. 2,54 zł to atrakcyjna cena . Ruszaj ,to trochę pomogę,tak czekam aż ktoś ruszy tą blokadkę !!! ::)))
    A z tym W. Z. -to rzeczywiście jak by to wyglądało ?? Czy Fasing w swojej kalkulacji to uwzględnił ???
    Jeszcze jedna możliwość,uwalić kurs do 1zl i wtedy bank będzie sprzedawać akcje ::))) Wystarczy umiejętnie pozbierać i Fasing poszedł z torbami ::))))) ha, ha ???
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~gpw_x [94.75.121.*]
    hahaha

to co robimy zamieszanie, żeby zwołać nadzwyczajne zgromadzenie akcjonariuszy potrzeba wniosek akcjonariatu reprezentujący 10%, czyli ok 800 tyś akcji. Po zgłoszeniu wniosku w ciągu chyba 30 dni musi być zorganizowane NWZA, zgłosimy pare projektów i je przegłosujemy. Odwołamy prezesa i powołamy nowego - ja już zgłaszam swoją kandydaturę.

Proponuje zrobić zorganizowaną akcję, zobaczmy czy w drobnych akcjonariuszach siła, proponyje od jutra wystawiać akcje na sprzedaż po kursie 9,99zł - będziemy się tam gromadzić jak uda się zgromadzić po 9,99zł - 800tyś akcji to zwołujemy NWZA, i jedziemy walczyć o swoje. Jedyna niepowtarzalna zorganizowana akcja

Zobaczymy co zrobi Fasing jak będzie miał związane ręce, siedzi w spółce jakiś prawnik żeby potwierdzić teorię goscia "ziele" że akcje które są pod zastaw nie mogą uczestniczyć w WZA
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~Aristo [78.155.120.*]
    mam 3101
    i sie podpinam
    po dywidende
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~ziele [95.49.60.*]
    No to zaczynamy,
    kto powiedział że tylko duzi gracze mogą robić przekręty na gpw,
    ustawiłem moje 7616 akcji na S po 9,99
    wystawiłem 3116 :)
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~RJ45 [212.160.172.*]
    1185 :-) zobaczymy jak to będzie wyglądało. Jeżeli przyjąć średnio 2000 szt na drobnego akcjonariusz to około 400 luda może już zamieszać.
    na razie 19648 :)
    mało coś.....
    kto ma akcje ?
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~kk [79.185.174.*]
    Nie wygłupiajcie się !! Jak macie kasę to po cichu dobierać i kropka . Cena jest bardzo atrakcyjna !!
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~czester [188.146.147.*]
    Podoba mi się to, wrzucam narazie stówke po 9,99 jak będzie mało to dorzuce jeszcze ze dwie
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~Aristo [81.168.183.*]
    no zaimponowales mnie kolego :)
    No ładnie mamy już ponad 200 tyś akcji wystawionych po 9,99
    więc naprawde jest taka możliwość że zwołamy NWZA, myślę że mozna by zgłosić projekt wypłaty dywidendy.

MOJ ma kasę ok 20mln PLN, która miała być inwestowana, miały być przejęcia fuzje inwestycje zagraniczne a tu nic. Bo FASING NIE POZWALA, kupili Kuźnie na pół roku a potem ją sprzedali za TAKĄ SAMĄ KWOTĘ (no Fasing pozwolił zarobić 50tyś PLN - na waciki chyba) a cała transakcja wewnątrz grupy FASING - CARBON.

A kasa nie mogła pójść na inwestycje bo FASING potrzebował kogoś od kogo mógł by porzyczać. Więc kasa leży na koncie.

Jak na czymś można zarobić - Fasing realizuje projekty biogazowni - to MOJ-a do tego nie dopuści - bo po co.

Proponuję odebrać pieniądze które powierzyliśmy spółce MOJ które miały być na investycje. Nie ma inwestycji to my chcemy kasę z powrotem.

Jak zgłosimy projekt wypłaty dywidendy to wyjdzie po 3zł na akcję

Panie i Panowie potrzeba 10% akcjonariatu do zwołania NWZA, czyli ok 800tyś akcji a mamy już 200tyś, jeszcze troche. Pomożecie?
    Za kurs nie jest winien Fasing. Kurs prowadzi grupa,która objeła Moj swoim programem opiekuńczym. W żadne bezsensowne kombinacje (zabawy) nie będę wchodzić, jest okazja to trzeba dobierać (dzis to zrobiłem), a bedziecie mocno zarobieni ::))) i zadowoleni.A im daj Boże niech jak najdłużej trzymają kurs poniżej 3zł. )))))Pozdr.
    Niech on (oni) jak najdłuzej trzymają kurs na obecnym poziomie. ::))) Napewno na tym dobrze wyjdą. Drobnica się przesili i im odda.!!!! ::))). Tam mniej kombinować tylko dobierać .Cena jest super !! Szkoda tylko,że ich przedstawiciele nie wchodzą na forum Moja???
    a tu cisza cisza :(
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~kk [79.185.195.*]
    A co tu pisać ??? Czekać niech cały dzień przerzuca,ustawia i zdejmuje zlecenia!! Pod koniec swoje dobrać i tak dalej ::))) On chyba się nie męczy i nie denerwuje, bo zlecenia są przekładane automatycznie???
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~Konrad [91.94.228.*]
    Hej,

wystawiłem swoje 8 kilka tysięcy po 9,99 zł.

Akcja bardzo dobra.

Jestem prawnikiem z okolic Katowic - na codzień pracuję w Jaworznie.

Jeśli będzie potrzeba to proszę o kontakt:

prawnikdlafirmy@wp.pl

Sprecyzujemy wówczas nasze oczekiwania wobec Spółki.

Swego czasu pisałem nawet do ich rzecznika i są otwarci na spotkanie z inwestorami.

pozdrawiam

Konrad
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~Myślący [150.254.174.*]
    Niestety należy zgromadzić co najmniej 643 tys. akcji, aby przekroczyć próg 5 % głosów. Fasing ma akcje uprzywilejowane w sprawie głosów. Aby zwołać NWZA należy mieć 10 % głosów.
    wystawione ponownie moje całe 3116 akcji.....:)
    posiadam w dyspozycji wielkopowierzchniowe magazyny....... więc jest gdzie składować :)
    wystawiać Panowie wystawiać .....

• Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~benek [188.47.205.*]
    Kontrakcik FASIA

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 4 / 2011
    Data sporządzenia: 2011-01-20
    Skrócona nazwa emitenta
    FASING
    Temat
    Transakcje spółki zależnej na wartość umowy znaczącej.
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
    Zarząd Spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. informuje, że Spółka zależna Kettenwerk Becker - Pruente GmbH (Niemcy) w ramach współpracy ze Spółką Falkenroth Umformtechnik GmbH z siedzibą w Schalksmühle, złożyła w dniu wczorajszym tj. 19 stycznia 2011 r. dwa zamówienia na łączną wartość 616,3 tys. zł., przedmiotem których są zgrzebła.
    Wartość jednostkowych kilkakrotnych zamówień w okresie od dnia 27 stycznia 2010 roku do dnia wczorajszego tj.19 stycznia 2011 roku, włączając powyższe zamówienia, wynosi 5.551,3 tys. zł. Przedmiotem tych zamówień są zgrzebła.
    Zamówieniem o największej wartości złożonym w tym okresie jest zamówienie na zgrzebła z dnia 29.03.2010r. na wartość 642,9 tys. zł.

Za kryterium uznania za umowę znaczącą przyjęto wartość 10% kapitału własnego Emitenta, który na dzień: 30.09.2010 r. wynosił 54.841,5 tys. zł.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędacego państwem członkowskim (Dz.U. z 2009r. Nr 33, poz. 259).
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~moj.sa@o2.pl [95.49.86.*]
    100k zaraz wystawiam, moj.sa@o2.pl
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~solgrus [85.31.245.*]
    i ja swoje 43k dokładam i popieram akcję
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~Konrad [79.162.55.*]
    A może tak zrobimy doniesienie do Parkietu aby zainteresowali się tematem ?
    9.99 -347973-17
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~ojciec_dyrektor [83.17.144.*]
    Dokładam swoich kilka setek po 9,99
    *
    Zróbmy porządek, odzyskajmy swoją kasę !!!
    *
    Usuńmy prezesa !!!
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~andy [89.75.101.*]
    moge sie dorzucic?
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~kris b [83.21.211.*]
    popieram w calej rozciaglosci-za pozno sie dowiedzialem-jutro zostanie dostawione prawie 7tys szt po 9.99.latlerek kosecki bedzie sie mial z czego tlumaczyc.poczytajcie jakie nam cuda zapowiadal jego pryncypal-prezes fasiga-bik w ''europerspektywach''-mam dla nich motto-..''wszystko ma swoj koniec''-stanislaw lem
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: pharman [77.253.219.*]
    Dodałem 6000.
    Powodzenia !
    no ładnie przybywa :)
    9.99 - 571323 - 21
    bravo
    Według tego co jest napisane w statucie spółki:
    1. Do zwołania NWZA potrzeba wniosku od akcjonariuszy reprezentujących 1/20 kapitału zakładowego – czyli tylko 5% - czyli 427.950 akcji – a tyle już mamy
    2. To my ustalamy gdzie i kiedy ma się odbyć NZWA
    3. Jeżeli MÓJ nie zorganizuje zebrania w ciągu 2 tygodni od daty złożenia wniosku to będzie ono zorganizowane sądownie.
    4. Co do kilku ważniejszych posunięć wymagana jest obecność połowy kapitału zakładowego czyli 4mln akcji, ale wydaje mi się że możemy przegłosować skup akcji własnych. Spółka ma ok. 20mln gotówki odliczając akcje FASINGA które są pod zastaw kredytu i nie mogą być sprzedane zostaje 4mln akcji w obrocie.

20mln : 4mnl = 5zł

I możemy zażądać skupu akcji własnych po 5zł, przegłosujemy to i każdy będzie zarobiony.

Wydaje mi się że jest to do zrobienia.

Poniżej link do statutu spółki i pare podpunktów

https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2010-08/STATUT_SPOLKI-tekst_jednolity_28.06.2010r_201008170000152448.pdf

3. Zgromadzenie nadzwyczajne zwołuje Zarząd z własnej inicjatywy lub na wniosek
    akcjonariuszy reprezentujących co najmniej jedną dwudziestą kapitału zakładowego.
    Wniosek o którym mowa w zdaniu poprzednim winien być złożony w formie pisemnej
    lub elektronicznej.
    2. Walne Zgromadzenie zwołane na wniosek akcjonariuszy powinno odbyć się w terminie
    wskazanym w żądaniu, a w razie istotnych przeszkód w najbliższym terminie
    umożliwiającym rozstrzygnięcie wnoszonych spraw.
    3. Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi Nadzwyczajne
    Walne Zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania
    Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem.
    Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia.

2. Rada Nadzorcza oraz akcjonariusze, reprezentujący co najmniej 1/20 (jedną dwudziestą)
    kapitału akcyjnego mogą żądać umieszczenia poszczególnych spraw w porządku obrad
    Walnego Zgromadzenia.

Walne Zgromadzenie odbywa się w siedzibie Spółki lub w innym miejscu na terenie kraju.
    Organ zwołujący Walne Zgromadzenie powinien tak ustalić miejsce i czas odbycia Walnego
    Zgromadzenia, aby umożliwić uczestnictwo w Zgromadzeniu jak najszerszemu kręgowi
    akcjonariuszy.
    Jeżeli przepisy ustawy lub statutu nie stanowią inaczej Walne Zgromadzenie jest ważne bez
    względu na liczbę reprezentowanych na nim akcji.
  • Re: Fasing i Moj idą na calość Autor: ~chetny [194.29.137.*]
    super inicjatywa, od poniedzialku dokladam sie na omawianym poziomie. orientujecie sie ile taka inicjatywa kosztuje ? chodzi mi o oplaty za wnioski, upowaznienia, formulowanie postulatow itd. moze to jakos przez sii robic ??
[x]
MOJ 1,41% 1,44 2025-11-06 09:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.