Kolejne umowy. Rewelacyjne perspektywy. Same plusy a kurs się kisi jak kiszone ogórki w zimie w słoikach w piwnicy.
Wiem, że sie powtarzam i cały czas zadaje te same pytania.
Ja pytam, inni odpowiadają, że to juz tuz, tuż, że jest rewelacyjnie.
No to ja sie pytam: SKORO JEST TAK REWELACYJNIE TO DLACZEGO JEST TAK NIJAK???
Jan, nie przesadzaj. Do tej spółki to akurat nie możesz mieć pretensji, bo w tym roku niejeden na niej dobrze zarobił, więc takie narzekanie jest w tym przypadku raczej bezpodstawne. Kolejne umowy świadczą tylko o tym, że spółka sie rozwija i zdobywa nowych Klientów, co odbije się pozytywnie też na wynikach. Niestety, ale do wyników trzeba poczekać, czasu nie przyspieszysz. Że w spółce dobrze się dzieje świadczy fakt, że kurs nie spada poniżej 15.70 i rynek czeka właśnie na te oczekiwane wzrosty zysków i aktywów.
Mnie interesuje raczej ilu mają teraz pracowników, bo ostatnio dali ogłoszenie, że szukają nowego analityka finansowego.
Może się doczekamy Prezesa w tvn w najbliższym czasie, żeby nam niektóre kwestie przybliżył?
Jeżeli szukają analityka to znaczy ze firma się rozwija.
Ale dla mnie najważniejsze jest to że firma ma dostęp do gotówki.
Ilością pracowników specjalnie bym się nie przejmował chyba żeby zaczęli zwalniać ludzi
Nie, tak sobie wpisałam w google "praca w mwt" i mi wyskoczyło to ogłoszenie z początku grudnia. Oczywiście, że się rozwijają, kasę mają, Klientów ładnie zdobywają; nie ma powodów do narzekań. Sama myślałam, że po euforii kurs będzie niższy, ale ładnie saię trzyma i należy się z tego cieszyć, a Nowy Rok przyniesie nam tutaj wiele pozytywnych emocji.
Co z "zasadą": "kupuj plotki, sprzedawaj fakty"?
To jest spekulacja.
My to mówimy o fundamentach a to co innego.
Nie gramy tutaj pod informacje tylko inwestujemy dlatego że firma się rozwija
a to oznacza stabilne wzrosty małe spadki i trend boczny i dalej wzrosty.
Spółki mogą się rozwijać tylko wtedy jeżeli mają dostęp do gotówki a tu tak jest.
Reszta to czyste dywagacje.
Może ktoś wyjaśnić czemu na oficjalnej stronie MW Trade Pan Rafał W. ma 1 520 000 akcji a na ostatnim walnym zgromadzeniu akcjonariuszy 1 486 000? Czyżby wyprzedawał?
Dnia 2010-12-28 o godz. 20:19 ~ds napisał(a):
> reszte ma podmiot od niego zależny (czyt. jego spółka na
> cyprze Beyond... coś tam :)
nie było koniecznosci
> rejestrowac tych akcji na walne bo mialo ono charakter
> czysto formalmny
A może po prostu sprzedał :) tego się nie dowiemy :D Na święta potrzebował :P Przez co kurs spierdoooo...spadł , byle więcej takich numerów nie robił, bo nie długo te warranty jeszcze "motywujące do pracy" dla wybrańców i będzie większa podaż.
To ty kolego piszesz bzdury:
1. Pan R.W. przeniósł akcję MW Trade do spółki Beyondream na Cyprze, a nie na Malcie.
2. I to nie 44k a 1 090 000 więc wykazał ten milion na zebraniu bez 44k? nie ma sensu
3. Warranty motywacyjne wchodzą co roku poczytaj sobie uchwałę zarządu. Teraz powstanie lista osób do marca, jak wynik będzie dobry to dotsaną i będzie podaż.
4. I nie musi informować o zbyciu jednej akcji, tu masz o czym musi informować:
# osiągnięciu przez któregokolwiek z akcjonariuszy 5%, 10%, 20%, 25%, 33%, 50% albo 75% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej albo zmniejszeniu tego udziału poniżej tych progów,
# o zmianie u któregokolwiek z akcjonariuszy dotychczas posiadanego udziału stanowiącego ponad 10% ogólnej liczby głosów o co najmniej 2% ogólnej liczby głosów - jeżeli akcje są dopuszczone do obrotu na rynku oficjalnych notowań giełdowych oraz 5% ogólnej liczby głosów - jeżeli akcje są dopuszczone do obrotu na innym rynku regulowanym.
# o zmianie u któregokolwiek z akcjonariuszy dotychczas posiadanego udziału stanowiącego ponad 33% ogólnej liczby głosów o co najmniej 1% ogólnej liczby głosów,
# wykazu akcjonariuszy uprawnionych do udziału w walnym zgromadzeniu oraz liczby akcji i głosów z akcji przysługujących każdemu z nich,
# wykazu akcjonariuszy, posiadających co najmniej 5% liczby głosów na walnym zgromadzeniu, z określeniem liczby głosów przysługujących każdemu z nich z posiadanych akcji i ich udziału procentowego (w terminie 7 dni od dnia odbycia walnego zgromadzenia).
po pierwsze:
nic nie pisałem o Malcie, tylko o Cyprze
po drugie:
akcje motywacyjne przydzielone zostaną po zatwierdzeniu przez walne sprawozdania fin. za 2010 rok, wiec nie wczesniej jak w lecie 2011 wiec, w praktyce to bedzie bliżej jesieni.
po trzecie najistotniejsze:
koniecznie przeczytaj sobie art.160 ust.1 ponizszej ustawy
Prezes jest nie tylko akcjonariuszem ale też osoba wg ustawy okreslaną jako "osoba mająca dostęp do informacji poufnych"
wedle tej ustawy takie osoby "...sa obowiazane do przekazywania Komisji oraz temu emitentowi informacji o zawartych przez te osoby oraz osoby blisko z nimi zwiazane, na własny rachunek, transakcjach nabycia lub zbycia akcji emitenta....."
i nigdzie tam nie jest napisane ze musi to być jakieś 2 czy 5 %, a jeżeli nie jest tak napisane to ma obowiązek poinformować gdy sprzeda bądź kupi nawet jedna akcje.
wiec jeszcze raz prosze Cie nie pisz bzdur ze Prezes napewno sprzedaje akcje bo nie brakuje tu takich którzy ślepo wierzą w to co ktoś pisze.
Ja nie twierdziłem tego że sprzedał, bardziej gdybałem. Zaraz przestudiuje dokładniej ten zapis ustawy bo tam jest jeszcze jakieś rozporządzenie do tego. No i się zastanawiam czy ten Beyondream łapie się pod ten art.160.
A za Malte mogę przeprosić już teraz :)
Sprzedaja Ci, ktorym akcje sie juz znudzili, albo pozazdroscili Synthosowi itp. Kupuja Ci, ktorzy policzyli umowy i uznali, ze wzrost zysku spolki (rok do roku) w skali 100-150% pociagnie za soba wzrost kursu w pewnym horyzoncie czasowym. Ot i tyle. Zadnych grubasow bym w to nie mieszal, jezeli tyle wiedza to co jeszcze robia na gieldze zamiast wylegiwac sie na Florydzie z Mirem ;-)
Witam.
Dzisiaj oprócz sprzedaży 5kilo akcji to chyba sobie jaja robili z akcjonariuszy.
Podbijali sobie poziomy jednymi akcjami a obroty jak w warzywniaku.
Dalej kiszonka ale jak długo????
Chyba w następnym tygodniu będziemy testować 13,80.
Pozdrawiam
Kto to sa ci magiczni ONI?
Mi sie zdaje, ze to nie oni a my - Ty i ja ;)
Osobiscie wydaje mi sie, ze nagly wzrost MWT w 2010 podzialal odstraszajaca na graczy/inwestorow, tak, ze duza grupa czekaja na potwierdzenie, ze biznes dalej przynosi zyski.
W nastepnym tygodniu maja byc podane szacunkowe raporty za ostatni kwartal lub rok.
Patrzac na styczen - interes kreci sie w najlepsze.
Pamietaj tez prosze, ze nikt nie zabrania Ci nakrecic wiekszych obrotow...
Dobrze jest tez pamietac, ze specifika dzialalnosci MWT rozciaga sie i przynosi zyski w dluzszym okresie czasu. Np. umowa podpisana w listopadzie 2010 z okresem splat na 5 lat, powoduje, ze MWT ma juz zapewnione zyski na 5 lat z tego tytulu. Zyski z tytulu kolejnych umow, mozna rzecz, kumuluja sie. A jak to wyszlo na 4 kwartal 2010 - zobaczymy juz niedlugo!
Milego weekendu a w poniedzialek gielda znowu pracuje i obroty sie kreca ;-)