Ciekawe jak bardzo spadnie.
Miałem takie przeczucie w zeszły czwartek (oby nie tyle co w tym moim przeczuciu) (do tej pory się sprawdzało - tym razem postanowiłem to wykorzystać i sprzedałem - obym nie miał racji - może będę żałował ale jeśli się potwierdzi to będę bardziej ufał tym moim przeczuciom)
Pozdrawiam wszystkich cierpliwych
Na pewno nie była to sprzedaż dla kasy na święta, bo gotówka trafi do sprzedającego do dopiero w przyszłym tygodniu. Spadek nie duży, 3-4%. Moim zdaniem w tym roku powinniśmy się bujać na tym poziomie, dopiero w przyszłym roku będzie jakiś większy ruch, mam tylko nadzieję, że w słuszną stronę...
Wszystko zależy ile i jak dużych umów spnie w te najbliższe dni
i czy nikt na koniec roku nie wejdzie z kapitałem, spółka perspektywiczne więc niewykluczone aby jakiś fund łyknął.
Ja niestety się nauczyłem, że zazwyczaj tam, gdzie są fundusze to kurs spada a najgorsze jak na tyle kupią akcji,że moga zaczynać mieszać się do zarządzania spółką... w ten sposób zniszczyli już kilka spółek, które były od bardzo dawna na GPW a już ich nie ma...
Dla funduszy liczy się przede wszystkim ich zysk i nie dbają o mniejszościowych akcjonariuszy...
Odrębną sprawą jest fakt co będzie z GPW jak PO faktycznie obetnie składki na OFE a tym samym zarządzający przestaną kupować akcje na GPW... Boję się,że z tego wyjdzie nam spory krach :-(
Teoretycznie masz raję w tym co piszesz.
Jest jednak pewne ale. Jeśli chodzi o MWT to tu decyduje jeden człowiek.
Fundusze nawet gdyby skupiły wszystkie dostępne akcje na rynku to i tak nie będą miały większości głosów na WZ. Ponadto ten co decyduje ma kasę a to jest podstawa przy rozwoju spółki
same ogryzki już zostały w zakresie 15-16, wystarczy jedna "zapałka" i poszybujemy, tylko kto i kiedy ją zapali? i czy właściwie leci z nami pilot.....................?